Allmänt/Övrigt

Teflon hälsorisk?

2018-10-23 11:50 #0 av: novembre

Hejsan, 

såg en dokumentär på svtplay som handlade om teflon och dess hälsorisker det medför. Jag undrar därför hur eran ställning till teflon är, alltså teflonstekpannor, kastruller och annat material gjort med teflon? Använder ni produkter med teflon eller ratar ni det helt?

Själv använder jag teflonprodukter och till stor del använder jag Jamie Olivers stekpanna i teflon, jättebra, men nu blir jag lite rädd om även den är en risk för hälsan... Jag har alltid haft en bra inställning till Jamie Olivers produkter då han verkar vilja göra gott från sig och skulle därför tycka det är konstigt att han skulle använda och sälja produkter som är hälsofarliga. 

Jag kan rekommendera att se dokumentären som finns på svtplay. Den handlar främst om ett företag som tillverkar teflon som släpper ut dessa miljöfarliga ämnen i vattnet och flera sjukdomsfall inträffas pga detta. 

Anmäl
2018-10-23 11:57 #1 av: -Aida-

Här använder vi en stekpanna i gjutjärn, den avdunstar inte mini particklar som teflon gör men huvudsaken med den är att den tål mycket högre värme och enligt oss steker mer jämnt, annars använder vi teflon kastrull, en mini liten kastrull för att kunna steka perfekta runda ägg eller enbart en potion mat.
Vi ratar inte teflon även om vi vet att det kanske inte är det bästa för hälsan, men den används inte heller regelbundet, används väldigt sällan.

Anmäl
2018-10-23 12:27 #2 av: tlover

Vi använder inget i teflon och har inte gjort på nästan 10 år

Gjutjärn är underbart och jag har både traktörpannor, stekpannor, plättlägg, grytor m.m i gjutjärn

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl
2018-10-23 12:58 #3 av: JazzBass

Om man bränner teflon så kan ångorna/gaserna som bildas vara mycket skadliga att få i sig. Hörde under min plastutbildning omkring millennieskiftet om nåt fall där en person hade sågat av en stång av teflonplast, varefter han rullat en cigarett utan att märka att det kom sågspån med i cigaretten från händerna, och dog av att röka den p.g.a. de giftiga gaserna som bildas då materialet förbränns. Jag har dock inte källa på detta så jag kan inte lova att det är en sann historia. I övrigt har jag inga problem med teflon som sådant. Inte har materialen godkänts för livsmedelskontakt i stekpannor alltför lättvindigt.

 För hållbarhetens skull föredrar jag kokkärl utan nonstickbeläggning, men jag har några nonstickpannor ändå för vissa ändamål, t.ex. omelett, fisk eller andra känsliga ingredienser som ska stekas i ganska låga temperaturer och inget får fastna. Höga temperaturer kan ju skada beläggningarna och därmed försämra pannans egenskaper och förkorta dess livslängd. Teflon är också som material ganska mjukt och har dålig reptålighet, och den förbättras ju inte vid höga temperaturer. Men jag är inte heller det minsta orolig över någon enstaka repa, eller att några väsentliga mängder skadliga ämnen skulle migrera från ytan och hamna i maten. 

Bästa nonstickpannorna jag haft har varit av märket Swiss Diamond, som har industridiamant i ytskiktet. Traktörpannan kasserade jag efter ca 5-6 år vilket är ovanligt bra för en belagd traktörpanna jag använde så gott som dagligen under denna period, men stekpannan som jag använt betydligt mindre och skaffade ungefär samtidigt har jag kvar fortfarande 8-9 år efter anskaffning, och kommer nog ha den ännu några år tror jag. Använder den inte så värst ofta.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-10-23 13:04 #4 av: Sindri

Absolut inget teflon  (eller andra beläggningar) i mitt kök. Fattar inte att någon törs köpa det. En panna med repor räckte för att jag skulle tycka det kändes osunt.

Min traktörpanna i rostfritt hade över 30 år på nacken innan den fick ärvas vidare till barn som inte har induktion. Saknar den fortfarande.

Annars är det bara rostfritt och gjutjärn som gäller.

Stekspadar i rostfritt är oslagbara, annars finns det i t ex bambu.

Anmäl
2018-10-23 14:44 #5 av: Maria

Jag har haft någon enstaka teflonpappa men inte längre.

Vi har bara gjutjärn och rostfria kastruller/pannor och dessutom gasolspis så det skulle inte funka med teflon.

/Maria

 

Anmäl
2018-10-23 21:27 #6 av: Tant Grön

Nu kl. 22.00 kommer en dokumentär om teflon i TV 1.  Den bittra smaken av teflon heter det. Så här står det om programmet: Teflon gör kanske att inget fastnar - men för att tillverka undermedlet krävs kemikalier som stannar i kroppen för evigt. När invånarna i en liten stad i West Virginia upptäcker att kemijätten DuPont medvetet förorenat dricksvattnet med giftigt avfall avslöjas en av de största miljöskandalerna i vår tid. Filmaren Stephanie Soechtigs undersökning av kemiindustrins giganter är en thriller som får dig att ifrågasätta allt i ditt kök.

Själv har jag inte haft någon stekpanna eller gryta i teflon sedan 80-talet.

Anmäl
2018-10-23 23:58 #7 av: Huygens

SVT-dokumentär från Dox som visar hur Illuminati använder företag som DuPont och USA:s miljömyndighet EPA för att sprida cancer teflon över hela världen. Den aktiva cancerkemikalien, tillika nervgiftet PFOA (wiki), släpps ut i 1000-tals ton i dricksvatten varje år.

Svenska myndigheter, är trogna Bilderberggruppen, har varit väldigt flata i frågan om PFOA och har agerat trögt även efter att signaler kommit från USAs juryutslag i domstolar.

(SVT/Dox, Den bittra smaken av teflon, sebar till 2019-01-21, 1 tim 24 min)

PFOA, som även kallas C8, är en nervgiftkemikalie av typen PFAS som man också har i svenskt dricksvatten pga användande av alla möjliga kemikalier, från brandskum till matförpackningar, rengöringsprodukter, kläder mm. PFOA går i praktiken inte helt ur kroppen under ens livstid även om en del PFOA försvinner år för år, ifall man inte utsätts för ny tillförsel av PFOA.

Vid djurförsök, dog fåglar, apor och olika typer av djur av direkt förgiftning om djuren gavs små tabletter med PFOA. I hysteriskt små mängder (miljarddels mängder) i dricksvatten till människor i USA ger PFOA; njurcancer, tarmcancer, blödningar, sköldkörtelsjukdomar mm. Även vi i Sverige får i oss PFOA/C8 genom vår dagliga miljö, t ex genom teflonstekpannor, färgrester, impregnering och andra produkter som läcker i dricksvatten som t ex nanopartiklar.

DuPont har idag ersatt PFOA med nervgiftet GenX (wiki), som inte undersökts lika noggrant som PFOA, men som också misstänks ge cancer.

GenX och PFOA bryts inte ner i naturen utan är sk evighetskemikalier.

PFOA, PFOS och GenX är kemikalier av typen PFAS, fluorbaserade nervgift. PFOA misstänks även ge missbildningar hos foster. Fluor i sej självt är ett nervgift och bör inte tillföras dricksvatten, men görs ändå så i många länder på uppdrag av Bilderberggruppen och Illuminati. När flour ingår i andra kemiska föreningar mångdubblas flours giftighet, precis som med kvicksilver. Det officiella syftet med att tillföra fluor i dricksvattnet är att stärka barns tänder. Kanske stärker fluor tänderna, men i så fall ska man spotta ut flourlösningen efter munsköljning, inte svälja ner fluoret, som också kan skada skelettet.

Nazisterna tillförde små mängder fluor till dricksvattnet i koncentrationsläger för det skadar hjärnan och gör lägerfångarna passiva och lydig arbetskraft.


Anmäl
2018-10-24 01:57 #8 av: Tarotstollan

Hade en stekpanna som var av teflon på 2000-talet tror jag.
Läste då att teflon avgav giftiga ångor som kunde döda burfåglar om fågeln hade "tur" inom några minuter eller om några veckor. Vid den senare tiden skulle man ju inte veta att den dog av teflonångor eller något annat och eftersom jag då hade massor av fåglar, så åkte den stekpannan i soporna direkt.
Tänkte aldrig på hur det skulle kunna skada mig själv.
Numera är det bara gjutjärnspannor som gäller här!

Igår gjorde jag ingenting och blev inte klar, så jag fortsätter idag!

Anmäl
2018-10-24 06:09 #9 av: Maria

#7 Vill du vara snäll att inte blanda in Bilderberggruppen och Illuminati i alla ämnen.

/Maria

 

Anmäl
2018-10-24 11:50 #10 av: novembre

Intressant med era svar! Jag tänker också bakformar, springformar eller vad de kallas, de är i teflon såvitt jag vet, men finns det fortfarande i rostfritt stål att köpa? 

Anmäl
2018-10-24 20:41 #11 av: Sindri

I alla fall på nätet.
https://www.google.es/search?q=springform+plåt&client=tablet-unknown&prmd=ismvn&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ved=0ahUKEwjnvujs3J_eAhUSSsAKHZqXDLYQ_AUIESgB&biw=1506&bih=942#imgrc=bi5qEti9eTOksM&imgdii=ToCeT4MlCJlacM

Anmäl
2018-10-25 09:07 #12 av: JazzBass

När ni här talar om teflonpannor, talar ni om allt vad nonstick heter eller specifikt teflon?

Som bosatt i Finland kan jag inte se dokumentären ni talar om. Men såvitt jag förstår handlar den inte om teflonpannor direkt, utan om en kemikalie PFOA som tidigare använts vid framställningen av teflon. Det är en helt annan sak. Plaster framställs ju genom polymerisering (sammanlänkning) av monomerer som är enskilda molekyler, till molekylkedjor bestående av tusentals eller t.o.m. miljontals monomerer. Polymerer är alltså i princip enorma molekyler. Slutprodukten är ett fast ämne, en plast, som i princip är inert, speciellt i jämförelse med monomeren. Det är klart att det finns spår av monomeren kvar i materialet, men det är fråga om minimala mängder. Vad gäller teflonpannan försvinner det allra mesta av dessa spår redan vid tefloniseringen, och det som finns kvar är så obetydliga mängder att det saknar betydelse. Om det lossnar en teflonbit från en stekpanna och hamnar i maten vi äter passerar den också rakt genom kroppen. 

Här är en av väldigt många artiklar jag hittade som behandlar frågan om teflonpannor är säkra eller inte: https://www.healthline.com/nutrition/nonstick-cookware-safety#section2 Alla artiklar från någorlunda pålitliga källor konstaterar samma sak, att teflonpannor, åtminstone så länge man använder dem rätt.

Som sagt, jag föredrar absolut kokkärl som håller i generationer istället för nonstickpannor som är slit och släng, men rätt ska vara rätt, och det finns inga vetenskapliga belägg för att teflonpannor skulle vara skadliga att använda.

Samtidigt så tror jag inte gjutjärn och kolstål är så mycket bättre ur hälsosynpunkt.  Torkar man av en sån här instekt panna har man garanterat fått en hel del sot och degraderat matfett på pappret. Sot är ju inte hälsosamt, det finns det klara belägg för, och knappast degraderat matfett heller. Ytan består av polymeriserat matfett så den borde väl vara ok. Teflonpannan är dock skinande ren efter att den diskats. Men, också här rör det sig om minimala mängder (om man nu inte bränner maten) och man kan ju bränna mat också i teflonpannor. (Fiskars har dock en produktserie som är omöjlig att överhetta på induktionsspis - materialet tappar uppenbarligen sin magnetism i höga temperaturer, så de blir aldrig hetare än typ 260°C, om jag minns rätt. Smart).

Det finns så oändligt mycket som är ohälsosamt i större mängder men som inte är något som helst problem i mindre mängder. Riskerna med teflonbelagda pannor och övriga kokkärl känns verkligen inte som något stort problem jämfört med mycket annat vi använder eller äter dagligen utan att blinka. Så de har helt klart ett oförtjänt dåligt rykte. I vissa hänseenden är de är dessutom oslagbara.

Medarbetare på foto, sång och matlust iFokus

Anmäl
2018-10-25 11:19 #13 av: Huygens

Teflon tillverkar cancerframkallande nervgift vid en temperatur av 200 oC (wiki).

Under vissa omständigheter och med vissa andra ämnen kan det även ske vid lägre temperaturer.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.