Etikettermotion-och-rörelseartiklar
Läst 18885 ggr
Leffe
2012-08-27, 12:01

Goalball, en sportgren i paralympics

Goalball är en sport som utövas av synskadade idrottare över hela världen. Sporten är sedan 1980 en officiell Paralympicsgren.

Blockering av bollen

I en match möts två lag. Varje lag har tre spelare på planen. Lagen har ett varsitt mål som är lika stort som planens hela kortsida. Storleken är med andra ord nio meter brett. Höjden är 13 decimeter.

Under spelets gång är lagen på sin respektive sida och framför det egna målet. Bollen påminner om en opumpad basketboll med en pingla i. Pinglan är för att alla spelare ska kunna höra var bollen befinner sig. Den behövs då alla har en bindel för ögonen.

Precis som i de flesta andra lagbollsporter så haqndlar det om att göra mål i motständarlagets mål och samtidigt hindra motståndarlaget att göra detsamma. Bollen kastas längs golvet av det ena laget. När motståndarna hör bollen komma ska de försöka blockera bollen genom att kasta sig raklånga längs golvet. Passerar bollen förbi alla tre spelarna i motståndarlaget och går över mållinjen så har det blivit mål. Om laget däremot blockerar bollen skall de snabbt passa bollen till varandra, för att sedan skjuta tillbaka den.

Planen är 18 meter lång och spelets olika linjer är upptejpade för att man lätt ska kunna orientera sig utan syn. Varje spelare har sedan en uppgift. Det är en som är center och två som är försvarare.

Om du tror det går långsamt i goalball så tror du helt fel. De hårdaste skotten går i en hastighet uppemot 85 km/h. Så det gäller att vara både alert och stryktålig.

För att lyckas i Goalball måste man dels kunna skjuta med både hårdhet och precision, men också ha bra reflexer och en förmåga att läsa spelet. Ett tätt försvar är ofta, som i många andra sporter nyckeln till framgång.

Goalball är en av få sporter där synskadade och icke synskadade kan tävla på lika villkor, eftersom alla, oavsett synstyrka, måste ha på sig ett par specialglasögon som omöjliggör att man ser någonting. Detta gäller dock inte vid mästerskap då spelarna maximalt får ha 10% syn för att få deltaga.

Goalball finns utspritt i större delarna av vårat land, framförallt till våra storstäder. I respektive stad finner du klubbar som är med och annordnar tävlingar och håller i nybörjar aktiviteter.

Stockholm

Malmö

Göteborg

  • MIS
  • FSBU

Lindköping

Vill du ha hjälp att komma i kontakt med någon utav ovanstående föreningar så kontakta någon i Goalball Kommittén

Videon nedan visar en match

Foto: John Sherwell Australian Paralympic Committee/Sport The Library This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license Källa: Svenska Wikipedia 2012-08-16

Chieko
2012-08-27, 12:06
#1

Vi spelade goalball ett par gånger på högstadiet, kanske för aatt vi hade en synskadad i klassen. Det var väldigt kul!

/Karin
Medarbetare på rexkanin.ifokus

Maria
2012-08-27, 13:20
#2

Men jösses vad sporter det finns som jag aldrig har hört talas om. Nu är jag ju inte särskilt sportintresserad men man borde ju snappat upp ett och annatSkäms

/Maria

Upp till toppen