Annons:
Etikettallmänt-övrigt
Läst 10991 ggr
MjauMu
6/12/14, 1:08 PM

Privatläkare

Är det nån som vet vad det kostar att gå till en privatläkare, om det skiljer mycket mot att gå till vårdcentralen? Gäller högkostnadsskyddet?

Är privatläkare i allmänhet mer kunniga när andra läkare kört fast eller är det bara läkare som läkare?

Annons:
Maria
6/12/14, 1:23 PM
#1

En privat läkare handlar inte om kunskap. Det kan vara en allmänläkare, neurolog, reumatolog psykiatriker eller vilken specialitet som helst.

Vad som skiljer åt är att en del privatläkare inte är anslutna till landstinget och då blir kostnaden dyrare.

Jag har gått hos en privat husläkare i jättemånga år men hon är ansluten så jag betalar vanlig taxa och får frikort när jag kommit upp i summan.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 1:37 PM
#2

om läkaren inte är ansluten till landstinget vad kan kostnaden röra sig om då? 500kr/besök eller mer?

tarotlasse
6/12/14, 2:56 PM
#3

Ja oftast är ju även privatläkarna anslutna till Försäkringskassan och landstinget och då ingen pris skillnad överhuvudtaget.

Däremot om privatläkaren inte är ansluten till försäkringskassan och landstinget så kan priserna skilja avsevärt från läkare till läkare eller vårdklinik och vårdklinik.

Andra gången jag blev utbränd vägrade jag att börja med antidepressiv medicin i gen för tyckte inte jag mådde bra av den. 

Så remitterade min husläkare mig till en privat psy klinik som arbetade  mer med KBT behandlingar och alternativa behandlingar och där medicinering var ett sista hands val. 

Kostade det samma där som att gå till min husläkare. 

När jag sedan ett par år senare gick in i väggen igen så ville jag återigen gå på denna klinik men då var de inte längre anslutna till Försäkringskassan o Landstinget och då skulle ett besök kosta 1200 kr hos dom och inte gå under högkostnads skyddet.

När jag skulle göra en ADHD utredning så blev jag remiterad till psyk här i staden och jag har alltid blivit vänligt och trevligt bemött inom vården genom alla år. 

Men denna offentliga psykvård var under all kritik de var otrevliga och fick höra att om jag var ute efter narkotika klassad medicin fick jag söka det på annat ställe.  

Jag om ngn var inte ute efter någon medicinering utan jag har en medfödd sömnstörning och enligt forskarna som konstaterade detta  var detta en mycket ovanlig sömnstörning och de övriga 30 personerna i världen med denna sömnstörning hade alla ADHD så det rekommenderade en ADHD utredning  också.  

Men som sagt vad så fruktansvärt bemötande och så otrevlig personal har jag aldrig stött på inom vården tidigare. 

När det dessutom efter nästan 3 år fortfarande inte var klara med denna utredningen tröttnade min husläkare på denna offentliga psykvård och remitterade mig till en privatklinik i stället.

Helt underbar personal och service och tog bara  8 veckor från första besöket till utredningen var färdig.  

Kostnaden var den samma för mig som patient men jag upplevde  en enorm skillnad på service och bemötande mellan dessa privatkliniker och på den offentliga vården tyvärr.

Lasse

MjauMu
6/12/14, 3:14 PM
#4

#3 men måste man alltså ha en remiss om man vill komma till en privat klinik. Man kan inte bara ringa själv och betälla en tid?

Maria
6/12/14, 3:19 PM
#5

Du får nog ringa och höra dig för. "Min" husläkare har ibland inte tagit in nya patienter då det haft fullt men många flyttar, byter vårdcentral eller dör så ibland så kan det säkert gå bra.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 3:41 PM
#6

Jag anses nämligen färdigutredd och jag får ingen mer hjälp på vårdcentralen. Dom säger bara att jag ska "gå hem och tänka på något roligt så blir det bra" Och försöker jag få en tid igen så tittar dom bara i journalen och verkar tänka "jaha det är HON igen" och så blir man avspisad.

Så remiss vet jag att jag aldrig skulle få, men när jag känner att jag inte alls mår bra så måste jag ju prova något annat tillslut. Alla människor har ju rätt att få må bra tycker jag. Jag har blivit skickad runt till olika, sjukgymnast, neurolog, psykolog men nu är jag tillbaks på ruta ett ändå och alla konstiga symtom är kvar och ingen i vården vill ta sig an mitt fall längre.

Annons:
Maria
6/12/14, 3:44 PM
#7

Det verkar ju ändå som om de tagit dig på allvar när du uppenbarligen fått remiss till neurolog, sjukgymnast och psykolog.

Vad sa neurologen. Gjorde man någon röntgen?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

tarotlasse
6/12/14, 3:49 PM
#8

När utredningen visade att jag har ADHD och jag fick min ADHD diagnos. 

Då fick jag även uppleva skillnaderna mellan den offentliga sjukvården och den privata sjukvården på ett rent skrämmande sätt.

De flesta tror inte att det är sant när jag berättar att alla människor tyvärr inte är välkomna inom den offentliga sjukvården.

Om man har en diagnos som det är för dålig kunskap om och där man tror att alla med ADHD är våldsamma personer.  

Jag har vid 3 tillfällen blivit avvisad hjälp på  sjukhusets akutmottagning och blivit uppmanad att uppsöka psykakuten i stället eftersom som man inom den offentliga vården räknar oss med ADHD som en säkerhets risk. 

Vid ena tillfället så var jag så dålig så jag inte kunde stå på benen och min husläkare skickade mig till akuten för misstänkt hjärnhinneinflammation.  

Men jag blev avvisad eftersom jag hade diagnosen ADHD och kunde vara våldsam jag var så sjuk så jag inte ens kunde stå upp. 

Hur tusan kunde jag då bedömas som farlig?

Men fick i stället ta mig till psyket som sa inte nu igen och ringde akuten och bad dem skicka en akutbil med en läkare från akuten eftersom de bedömde mitt tillstånd som livshotande och att jag inte fick flyttas. 

Tre gånger har jag alltså blivit avvisad från den offentliga sjukvården på samma sätt och av samma anledning. 

Så vid akutsjukdom har jag i dag stället uppsökt den privata jourmottagningen i stan och har alltid blivit emottagen och blivit vänligt bemött där.

Eftersom jag  arbetar som journalist så vid ett jubileum för en daglig verksamhet  för personer med psykiska funktionshinder så frågade jag om någon där varit med om något liknande. 

Samtliga svarade att de vid flera tillfällen blivit avvisade från akuten när det sökt hjälp för andra sjukdomar en för deras funktionshinder.

Jag får tyvärr säga att det är en enorm skillnad på den offentliga akut sjukvården och den privata.

Det är både tragiskt och djupt beklagligt att sjukvården i Sverige fungerar på detta  fruktansvärda sätt.  

Där den offentliga vården inte är tillgänglig för alla i samhället.  

I dag sätter jag högst ogärna min fot inom den offentliga vården och i vintras när jag fick lunginflammation och var i så dåligt skick  så de krävdes  ambulans transport.  Så vägrade jag  först att följa med ambulansen eftersom de bara ville köra mig  till akuten och inte till privatläkare jouren. 

Nu hamnade jag likförbannat på akuten men det är en annan historia.

Lasse

Maria
6/12/14, 3:53 PM
#9

#8 Att du blir avvisad från akuten på grund av att du har ADHD är ju fruktansvärt.

Har du anmält detta?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 4:01 PM
#10

jag skrev ett långt svar men allt försvann då jag skulle skicka..suck, jag ska försöka få ihop det igen..

Maria
6/12/14, 4:17 PM
#11

#10 Alltid trist när det blir så….

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 4:19 PM
#12

Ja i början blev jag i allra högsta grad tagen på allvar.

Jag gick till vårdcentralen och blev undersökt. Läkaren konstaterade att mina besvär  verkade vara neurologiska. och jag fick genast en remiss till neurolog. Han nämnde MS också

Neurologen nämnde också MS som trolig orsak till mina skumma symtom och skrev remiss till en mr. Den visade inget och neurologen ändrade sig till psykiska orsaker (vilket jag vägrar att tro)

Men jag fick träffa en psykolog flera gånger men vad hjälpte det att sitta och prata? Mina symtom var i allra högsta grad kvar efter 10 gånger och de har långsamt försämrats. Psykologen rekommenderade en sjukgymnast. Han fick jag dock bara träffa två gånger sen sa han att mina symtom var alldeles för utbredda för att sjukgymnastik skulle ha någon effekt. "Du måste ju gå till en läkare med alla de där symtomen" sa han.

Och där är jag idag

Men jag skulle vilja fråga här om någon vet: För att upptäcka MS måste man inte använda kontrastvätska vid röntgen då? 

Jag bad neurologen om att de skulle använda det men nej det behövdes inte.

Och jag bad om att få göra en lumbalpunktion men det gör han bara om mr visat något först.

Neurologen misstänkte också borrelia och ett blodprov togs. I armen? Om man ska veta om det är borrelia måste man inte ta ett prov i ryggen då?

Jag bad också om att iallafall få en återbesökstid på något halvår/år för att följa upp mina symtom men nej mina besvär var inte neurologiska så det var uteslutet och han hade nog med sina parkinsonpatienter sa han.

Maria
6/12/14, 4:34 PM
#13

Hade jag varit som du så hade jag nog bytt vårdcentral och berättat hela din historia och att du inte blir bättre.

Nu vet jag inte vad det är för symtom du har men man kan se mycket på en MR.

Jag har själv haft neuroborrelios och åkte in akut efter att ha blivit sämre i flera månader. Då gjorde man både en lumbalpunktion och en MR och jag blev inlagd på neurologen i 10 dagar.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
tarotlasse
6/12/14, 5:01 PM
#14

#9 

Är oerhört svårt att anmäla någon för detta. 

För är upp till personalen att bedöma vad som är är en fara i arbetsmiljön eller inte. 

Står så  inskrivet i arbetsmiljölagen för vård personal så är fullt möjligt att hindra en person till vård om personalen  bedömer att det kan bli ett arbetsmiljö problem.

Vi kollade upp det när akuten vägrade ta emot vår 11 årige son eftersom han också har ADHD  och vägrades vård på grund av personalens säkerhet. 

Han hänvisades också till psykakuten.

I  sonens fall var det ännu värre eftersom psykakuten inte tar emot minderåriga utan hänvisade till BUP som inte är öppet kvällstid.  

Så vi stod  helt utan möjlighet för vård vid det tillfället.

När vi ringde 1177 för rådgivning om hur vi skulle göra i sonens fall fick vi rådet att antingen ringa en ambulans eller ringa polisen för en polishandräckning

För då kan inte akuten säga nej till att ge vård. 

Så vi ringde 112 och sa som det var och de skickade en polisbil som körde oss till akuten och det var inte första gången de kört personer till akuten av detta skäl berättade dessa poliser för oss. 

Var samma sak när det gällde missbrukare och hemlösa att akutpersonalen kunde säga nej av arbetsmiljö skäl. 

Men det har aldrig skett oss att privatläkare jouren sagt nej när vi sökt hjälp där  och har aldrig ens varit någon som ens reagerat  eller i ifrågasatt om vi skulle ha vård eller inte.   

Så det är en enorm skillnad mellan privat och offentlig vård tyvärr.  

När jag i vintras då trots allt hamnade på akuten med ambulans transport så frågade ju  personalen varför jag inte ville till akut mottagningen.

När jag berättade varför  så kunde man tydligt se hur det bildades två läger bland personalen i just denna åsikt. 

Men jag fick en helt fantastisk vård där på akuten och en helt underbar läkare som innan jag fick lämna sjukhuset ville ha ett enskilt samtal med mig. 

Han sa till mig att när jag behövde akutvård i framtiden. 

Skulle jag aldrig nämna att jag hade ADHD när personalen i mottagningen frågade om andra sjukdomar  eller medicinska problem. 

Jag skulle inte heller nämna något om min  ADHD medicinering. 

För det räckte att jag berättade det för den ansvarige läkaren när jag kom in på mottagningsrummet.

Det finns även läkare som har ADHD sa han och blinkade med ögat och skrattade.  

Tyvärr finns det stora fördomar även bland vårdpersonal om ADHD avslutade han sin information med. 

Lasse

Maria
6/12/14, 5:18 PM
#15

Jag förstår inte detta faktiskt.

Har du någon historik att du är våldsam? Annars kan man väl knappast vägra någon med ADHD vård? Precis som du skriver så finns det vårdpersonal med samma diagnos.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 5:25 PM
#16

Symtomen är bland annat att mina ben är inte normal känsel i. Tar jag på huden så känns det inte som riktig kontakt utan som att jag har något emellan handen och huden på benen Ett par långkalsonger fast jag tar direkt på huden. Det är runt om hela benen och det gäller även mina fötter. När neurologen testade med en sån där sak som vibrerar mot mina tår så kände jag ytterst lite lite vibration.  Och jag kände inte skillnad på trubbigt och vasst. Högre upp på benen kände jag vasst men inte på fötterna alls. 

När jag först fick känselnedsättningen så kändes det inte så allvarligt först men jag upplever att det tilltagit och min balans har förändrats. När jag skulle gå på en rak linje på golvet med ena foten tätt framför den andra hos neurologen så vinglade jag direkt till och klarade inte det testet. Det känns så luddigt under fötterna, som att jag går på bomull (svårt att förklara) Yrselattacker började jag få efter hand, inte precis bara när jag är i rörelse utan även när jag ligger helt stilla. Inte karusellyrsel där allt runtomkring snurrar men mer som att befinna sig på en gungande båt vilket gör att jag ofta är lätt illamående - blir åksjuk helt enkelt.

Det är väl de symtom som mest besvärar mig men jag har även andra småsymtom som bara är lätt irriterande men går att leva med. Som att jag flera gånger dagligen känner att det "regnar" på min kropp. Mest i ansiktet och pannan. Jag stryker mig ständigt på pannan och kinderna för att stryka bort "regndropparna"

Ja sen är det muskelsvagheten. Jag får mjölksyra extremt lätt i både armar och ben. Jag har inte dålig styrka när det gäller råstyrka, att nypa åt en kort stund, men tex om jag måste hålla upp armarna ovanför huvudet så går det max 10 sek. Jag får extremt med mjölksyra och blir väldigt uttröttad. Likadant med benen, Det brinner extremt i lårmusklerna av att gå i trappor, och jag har ju vänner som bor på 5e våningen och har lätt klarat alla trappor i ett svep utan att få sån mjölksyra.

Kan verkligen allt detta vara psykiskt?

Maria
6/12/14, 5:29 PM
#17

Jag tycker du ska byta vårdcentral och skriva ner alla dina symtom och vilka undersökningar du gjort och att det inte har blivit bättre.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 5:37 PM
#18

Sedan är problemet. Jag bor på en liten ort. Det finns EN neurolog här. Skulle jag mot förmodan lyckas få en ny remiss tvivlar jag på att denne neurolog tar emot mig igen. Sista gången jag var dit var det så blankt nej och att det inte var hans sak att reda ut mina problem då han inte ansåg de vara neurologiskt.

Men herregud - googlar man mina symtom. Det finns inte 100 åkommor att välja på som stämmer in på det. Jag kan bara se att det måste vara ms eller borrelia precis som neurologen själv var inne på före mr-röntgen.

På vårdcentralen jag tillhör nu så sa dom sist jag försökte få en tid "men vet inte ens neurologen vad det är för fel så är det ingen på vårdcentralen som vet heller." Vilket iofs nog är sant. De är ju "bara" allmänläkare medan neurologen borde vara experten. Så jag vet inte vad en ny remiss hade gett.

Maria
6/12/14, 6:31 PM
#19

Allmänläkare är en specialist inom allmänmedicin precis som en neurolog är det inom neurologi.

Du kanske får söka dig längre bort än där du bor?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 6:37 PM
#20

#19 ja söker mig gärna utanför detta landsting men då behövs väl en remiss härifrån gissar jag?

Annons:
Maria
6/12/14, 6:41 PM
#21

Jag vet inte riktigt hur det fungerar men du kan ju alltid ringa runt och fråga.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 7:12 PM
#22

ja jag ska kolla upp vad jag kan göra för att komma vidare.

Och apropå att jag motsatte mig att mina symtom skulle vara psykiska så berättade neurologen en mycket märklig historia som jag har svårt att tro att det skulle vara sant.

Det var en kvinna som var förlamad i både armar och ben. Hon var övertygad om att hon hade MS. Men inga undersökningar visade på förändringar i hjärna eller ryggmärg. Men kvinnan satt i rullstol och kunde varken gå eller äta själv.  En dag var hon ensam hemma när det började brinna. Hon fick panik och klev upp från rullstolen och sprang ut trots att hon inte kunnat gå på över ett år.

Men då kan hon ju naturligtvis inte varit förlamad anser jag. Då måste hon ju fejkat för att lura läkare och försäkringskassan. Men vem håller på så. Inte vill man ju göra sig sjukare än man är.

MjauMu
6/12/14, 7:39 PM
#23

ursäkta om jag frågar mycket nu och du behöver inte svara om det är för privat, men jag tänkte du Maria som haft neuroborrelios om du vet ifall man kan gå med borreliainfektion en längre tid med relativt lindriga symtom, 1-2 år? Eller blir det alltid akut inom några månader - halvår så att man bara måste in på sjukhus? Och måste det vara smärta iblandat, Jag har ju tex ingen eller sällan huvudvärk.

Maria
6/12/14, 7:51 PM
#24

Jag började känna symtom i oktober men hade ingen aning om att jag haft en fästing.

Mina symtom var huvudvärk som blev värre och värre och framförallt nattetid. Jag var på akuten några gånger men till slut var jag så uttorkad att jag blev inlagd och då gjorde man en ordentlig utredning.

Då var det februari tror jag. Så det tog några månader men besvären blev värre och värre.

Då fick jag göra MR och lumbalpunktion. Då hade jag hjärnhinneinflammation. Jag blev behandlad med antibiotika intravenöst och blev snabbt mycket bättre.

Man upptäckte även en förändring i hjärnan som sedan visade sig vara en elakartad tumör som jag opererades för 2011 men det är en annan historia😉

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

MjauMu
6/12/14, 7:55 PM
#25

#24 tack för din historia, och bra att du fick hjälp och mår bra nu 🙂

[JeanetteK]
6/13/14, 9:41 AM
#26

#20 Hoppar rakt in på ett bananskal… Det finns väl något som heter egenremiss eller något liknande. Läste i ett inlägg någonstans (hittar det inte nu tyvärr) om en som helt enkelt skrivit en egen remiss. Vet tyvärr inte hur det fungerar, men enligt den tråden hade personen blivit nekad remiss och helt enkelt skrivit en egen.

Maria
6/13/14, 1:25 PM
#27

#26 Det funerar med egenremisser inom Västra Götaland och jag gissar att det gör det även inom andra regioner.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Aniara14
6/13/14, 11:51 PM
#28

MjauMu, jag tycker att dina symtom stämmer in väldigt bra på detta:

"B12-vitaminbrist kan förorsaka muskelsvaghet och problem med balansen. Gången kan bli stapplande och osäker och det kan kännas som om man hade luftkuddar under fötterna."

Läs mer om detta här, och kom sen gärna tillbaka till den här tråden och säg vad du tycker.

An ounce of prevention is worth a pound of cure

MjauMu
9/6/14, 6:20 PM
#29

#28 B12-prov är "tyvärr" redan tagits och enligt läkare ser det "helt normalt" ut.

Aniara14
9/6/14, 10:28 PM
#30

#29 Jaha, okej, men annars så tycker jag det är till förväxling likt dina symptom, eller hur?

Om jag hade varit i din sits, så skulle jag nog i alla fall ha börjat ta extra B12 tabletter under några månader, bara för säkerhets skull alltså. Man vet ju aldrig om dom kanske missat det ändå på nåt sätt. Det är ju faktiskt inte alltid som sjukvårdspersonal har rätt, och gör rätt. Men det avgör du ju helt själv givetvis, om du tycker att det är nån idé att testa eller inte.

An ounce of prevention is worth a pound of cure

[TanatosNyx]
9/7/14, 2:21 AM
#31

Vitamin/mineralkoll via blodprov är inte tillförlitligt. Värdena kan vara extremt låga innan de upptäcks på prover, tyvärr. Så jag tycker också du kan prova tillskott för att se om du blir bättre. Undvik multivitamintabletter bara då de ofta innehåller olika ämnen som hämmar upptaget av varandra, t.ex. järn kontra kalcium.

Maria
9/7/14, 10:18 AM
#32

#31 Vilket annat sätt rekommenderar du för att mäta brist?

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[TanatosNyx]
9/7/14, 11:22 AM
#33

När jag själv hade mkt problem och sökte för det med en ätstörning i ryggen så fick jag lära mig det av både ätstörningsenhetens behandlare och läkare. De rådde mig att helt enkelt prova tillskott och se om jag mådde bättre. Det gjorde jag.

tarotlasse
9/7/14, 11:30 AM
#34

#28 Sömnbrist ger också dessa symptom även ett flertal andra sjukdomar kan ge dessa symptom. 

#30 Jag vill bara informera dig att det är rent hälsofarligt att överdosera vitamin 

B 12 liksom det är att överdosera övriga vitaminer.  

Idag innehåller de flesta livsmedel allt från bröd, flingor och mejeri varor tillsatta vitaminer så de flesta  av oss får i oss alldeles för höga halter av vitaminer. 

Som forskarna i dag ser som en allvarlig hälsofara.

Det är inte bra att lida av vitaminbrist men det är både vanligare och farligare att vi överdoserar vitaminer i dag.

Det anses vara så farligt att ett flertal länder nu diskuterar att recept belägga vitamtillskotten. 

Flera länder har redan i dag lagstadgat och begränsat max  innehållet av vitamin tillskott. 

Men i Sverige är det inte ovanligt med vitamintillskott som innehåller mellan 

6000-20 000 ggr mer en de rekommenderade dagsbehovet.

Förra veckan publicerades en artikel i tidningarna  att vitamintillskotten är en guldgruva för läkemedelsbolagen som tillverkar de flesta av dessa vitamintillskott. 

Bara i Sverige köper vi vitamintillskott för 5,2 miljarder kr om året

Så  mitt råd är att för säkerhets skull  var väldigt försiktig med intaget av B 12 vitaminet och övriga vitaminer..    

#31 

Kan det vara därför jag får gå och lämna dessa prover regelbundet men tyvärr har man gjort besparingar inom detta också.

Tidigare lämnande jag dessa blodprov en gång var 6e månad nu får jag lämna dessa prover en gång om året. 

Lasse

Annons:
[TanatosNyx]
9/7/14, 12:58 PM
#35

Ursäkta att jag försökte hjälpa genom att återberätta vad jag fått höra av läkare. Nog för att vården är skit i dag men nånting måste man väl kunna lita på vad dom säger?

Vitamin B12 är vattenlösligt.. det är fettlösliga man främst riskerar att överdosera eftersom man inte pissar ut överskottet. Så jag undrar var du får din fakta ifrån? Har jag missat något?

Maria
9/7/14, 1:05 PM
#36

#35 Även om vissa vitaminer är vattenlösliga så kan man överdosera. Bara för att de är vattenlösliga så innebär det ju inte per automatik att man kan inta hur hög dos som helst.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[TanatosNyx]
9/7/14, 1:10 PM
#37

Nej självklart inte, men att de skulle vara direkt farligt att prova att ta tillskott (enligt dosanväsning så klart)…?

Aniara14
9/7/14, 3:52 PM
#38

Har tagit bort inlägget då personangrepp inte är tillåtet

/Maria

An ounce of prevention is worth a pound of cure

tarotlasse
9/7/14, 5:05 PM
#39

#35 

Ta nu inte detta personligt för allt i världen. 

Fler och fler vetenskapliga forsknings studier runt om i världen har visat att det är rent hälsofarligt att överdosera samtliga vitaminer även när det gäller det vattenlösliga vitaminerna. 

Den stora danska forsknings studien där det ingick  200 000 personer visade sitt tydliga språk när det gäller faran på att överdosera vitaminer. 

När det gäller de grupper som tog dessa  vitaminpreparat med doser på över 

10 000 ggr dagsbehovet som inte  alls är så  ovanliga  i våra Svenska hälsokost butiker. 

Där kunde man konstatera en ökad dödlighet och  att så mycket som 20% av dessa personer avlidit i en förtidig död. 

I Norge och i  ett flertal andra länder har man  i dag lagstiftat en gräns på vitaminer på högst 4000 ggr högre en dagsbehovet. 

I Sverige är det få viamintillskott som skulle klarat denna lagstiftning.

Är man normal frisk och äter en normal kost  så är det ytterst få Svenskar som behöver  tillsätta mer en D vitamin en de man får i sig genom den normala kosten.

Idag när som sagt vad de flesta livsmedel är vitaminberikade så är det väldigt lätt vi överdoserar vårt vitamintillskott.  

Om du själv tittar på dina egna vitamin tillskott hemma och läser innehållsförteckningen kan du finna att även om du t.ex köpt B12 vitamin så innehåller det även de andra vitaminerna och även innehåller olika mineraler. 

 Tar du då flera olika vitaminer  och lägger hop intaget av de olika vitaminerna du tar så kommer du utan att gått några större matematik studier kunna konstatera att det rör sig sammanlagt om väldigt höga dags intag.

Inga konstigheter alls det  kan precis alla kolla om man bara läser innehållsförteckningen plus allt annat dessa vitaminpreparat kan innehålla. 

Jag chockade min mamma nu i somras när jag frågade om hon läst innehållsförteckningen på ett av sina vitaminpreparat och hon kunde konstatera att det innehöll 70% rent socker. 

Hon som trodde att hon stoppade i sig nyttiga saker. 

Använd  gärna vitaminer och kosttillskott  men  ha då koll på vad det innehåller och på  dina egna  världen. 

Måttliga mängder av vitaminer är helt ofarligt. Men det är som sagt vad inte alls nyttigt att överdosera dessa vitaminer som många tror. 

Lasse

tarotlasse
9/7/14, 5:49 PM
#40

Jag själv som har opererat bort delar av magsäcken och tarmarna så kan inte min kropp  längre ta  upp vitaminer och mineraler  från maten och drycken  som en normal person  kan göra. 

Därför jag får gå och lämna  dessa regelbundna blodprov på mitt näringsintag. 

För att  ha kolla att jag inte ska få brist på vitaminer och mineraler. 

Då har man genom åren konstaterat att. 

Jag behöver ett tillskott av 1 mg B12 och 1600 IE D vitamin plus 1000 mg kalcium om dagen. Kalciumet får jag  eftersom kalciumet hjälper kroppen att kunna ta upp D vitaminet. 

Det är det enda jag behöver ta utöver min normala kost och detta får jag utskrivet på recept från läkare och går då genom högkostnads skyddet. 

Så trots att jag inte är normal och frisk och inte  heller är den mest skötsamma när det gäller kosten som jag borde vara. Så är det alltså ytterst små mängder  extra vitaminer jag behöver förutom när det gäller D vitaminet. 

Senast nu i veckan reagerade dom på apoteket över min höga dos D vitamin  eftersom även överdosering av små mängder D vitamin kan orsaka njursvikt. 

Även om nu apoteket reagerade på mitt intag av D vitamin så kommer jag inte ens  i närheten av doserna av D vitamin som säljs i Hälskostaffären där 200 mg D vitamin är en vanlig styrka och jag kommer inte ens upp i  2 mg   D vitamin  om dagen utskrivet av läkare och apoteket reagerar på  att jag överdoserar. 

Har man njursten. bindvävs sjukdomar eller lungproblem bör man undvika D vitamin tillskott överhuvudtaget enligt FASS. 

När det gäller B12 så kan en överdosering orsaka febertoppar ge hudutslag. 

Man uppmanar även att gravida och de som ammar att de inte ska ta B12 vitamin utan att rådfråga  läkare  före eftersom B12 även tas upp av fostret och överförs genom modersmjölken. 

B12 vitamin kan även påverka ett flertal läkemedel negativt så  det är noga att man rådfrågar sin läkare om man tar några  andra läkemedel.   

Så lite av informationen jag kan finna i bipacksedlarna på dessa vitaminer.   

Lasse

Upp till toppen
Annons: