motionochrörelse

Träna sjuk

2017-07-13 21:33 #0 av: Lakritsstjärna

Ofta förkyld och så fort jag kommer igång bra med träningen så blir jag förkyld igen. Jag har ont i halsen nu igen hur farligt är det igentligen att träna förkyld? Har googlat men det verkar vara väldigt ovanligt

Anmäl
2017-07-13 21:39 #1 av: Aleya

Om du är sjuk och tränar kan du riskera hjärtmuskelinflammation. Och det är inte kul. Det är det jag vet att man riskerar att få av träning och sjukdom.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-13 21:53 #2 av: Scorpio97

Jag undviker att träna om jag har halsont eller feber eftersom det är dom rekommendationerna jag har hört. Tänker även på smittorisk, speciellt i början på sjukdom (har för mig att åtminstone förkylning smittar värst dom första dagarna). Så då låter jag bli att träna med andra människor eller försöker minska smittorisken så mycket jag kan. 

I övrigt så lyssnar jag på min kropp och känner efter vad jag klarar. Lugna träningspass fast jag har några förkylningssymtom verkar aldrig ha skadat mig i alla fall. 

//Jessie

Anmäl
2017-07-13 21:59 #3 av: Hera

Vid träning anstränger man kroppen och efter träning måste kroppen återhämta sig. Att anstränga en kropp som redan är ansträngd av bakterier eller virus gör att kroppen inte kan ra hand om det och man ofta blir sjukare eller är sjuk längre och träningen ger sämre resultat.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2017-07-13 22:16 #4 av: Sarafiaklara

Som #1 skriver så ökar risken för hjärtmuskelinflammation om du tränar när du är förkyld och har ont i halsen. En sådan inflammation kan leda till att du blir riktigt dålig och att du inte kan träna på flera månader. Jag förstår att du är fustrerad, finns inget värre än att bli sjuk när man väl fått träningspepp men det är ju bättre att hoppa några dagar vid halsont jämfört med att inte få träna på flera månader pga hjärtmuskelinflammation. Googla träna halsont så får du mer info.

Anmäl
2017-07-13 23:27 #5 av: Splatter

Ta en lätt promenad eller möjligtvis lite yoga för att inte hamna på noll, men att träna på riktigt är en dålig idé för att kroppen är upptagen med att du är sjuk. När man tränar så gör man faktiskt "sönder" muskelmassa för att bygga upp mer, starkare och bättre muskelmassa, så om man är sjuk och tränar så blir man bara sjukare.

Anmäl
2017-07-14 07:06 #6 av: Devya

Yoga och lätt träning kan fungera men du ska då inte bli andfådd eller trött, om du insisterar på att träna.

Se till att äta så att du får en del c vitamin i dig för att se till så du inte blir sjuk så ofta.

Anmäl
2017-07-18 13:05 #7 av: Darkylucy

on du trännar så ta det bar lungt. går fast man har feber jag gorde en gång när jag hade 38 komma 5 i febber gorde 2200 sittupps och tränade armna då fast rekomderar inte att trän så hårt om man har feberFunderar

Anmäl
2017-07-18 13:48 #8 av: Maria

#7 Bara för att du har gjort det en gång så är det ju absolut inget tips till andra då det kan vara rent farligt.

/Maria

 

Anmäl
2017-07-18 20:23 #9 av: Darkylucy

#8 nä var ju det jag mennar rekomnderar inte detTyst

Anmäl
2017-07-18 20:51 #10 av: Aleya

#9 varför då ens skriva om det? Du borde verkligen fundera innan du skriver saker.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-18 21:20 #11 av: Darkylucy

varför måste alla vuxsna tjejer vara så himla defensiva mot mej hela iden hära på forumet jag försöker ju bara vara snäll fast är ju ingen ide

Anmäl
2017-07-18 21:36 #12 av: Aleya

#11 fast vissa av dina råd kan vara farliga eller misstolkas och såra folk. Så börja tänk innan du skriver.

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-18 21:39 #13 av: Maria

#11 Det är lurigt när det gäller hälsan att tala om saker som har funkat bra för en själv men som i normala fall är farligt. Därför är det viktigt att påpeka det.

Räknas jag som "vuxen tjej" så blir jag riktigt smickradGlad

/Maria

 

Anmäl
2017-07-18 21:51 #14 av: Lakritsstjärna

Har läst om hjärtmuskel inflamation men aldrig hört att någon fått det så verkar ju vara ovanligt. Jag tycker det är så tråkigt att inte kunna träna. Jag har ett eget gym så smittar ingen under träningen. Träning är mitt sätt att koppla av efter jobb och barn nattning. Nu har jag precis fått semester men som vanligt när jag är ledig och ser fram emot att kunna träna längre pass och på andra ställen än hemma på gymmet så blir jag sjuk. Har börjat kalla det semester sjuka. Halsontet kommer på kvällar och håller i sig till morgonen men är borta under dagen men blir liksom inte helt bra. Känns som jag håller på att bli förkylt med lite känningar i hals men det bryter inte riktigt ut. Något som också alltid händer då jag tar semester är att det fladdrar/brummar i öronen så fort jag lägger mig ner men det försvinner också efter några veckor. så jag är väll allergiskt mot semester :)

Anmäl
2017-07-18 22:04 #15 av: Aleya

#14 men jag har träffat och haft folk i min närhet som fått det. Och det tog ett bra tag innan dom ens var återställd. Så varför riskera det?

BlommaStjärnorMemento moriStjärnorBlomma

Medarbetare för Julen

Anmäl
2017-07-19 01:51 #16 av: Sarafiaklara

#14 Har du läst här om hjärtmuskelinflammation http://xn--hjrtmuskelinflammation-14b.se/ ? På den sidan står det: "Finns det en infektion i kroppen, speciellt om du har feber eller halsont ökar risken radikalt för att få hjärtmuskelinflammation (myokardit) om du idrottar eller överanstränger dig. Du bör därför aldrig träna vid halsont eller feber. " Om du läser på Hjärt- och Lungfondens sidan om hjärtstopp ( https://www.hjart-lungfonden.se/Sjukdomar/Hjartsjukdomar/Plotsligt-hjartstopp/Efter-hjartstopp/ ) står det så här: "I Sverige rekommenderar man alla som idrottar och motionerar att inte träna med feber, förkylning eller någon annan infektion i kroppen. Man ska också vara uppmärksam på symptom som hjärtklappning, bröstsmärtor, andfåddhet, svimningstendenser och oförklarlig trötthet vid ansträngning. Förutom ärftliga hjärtsjukdomar ligger hjärtmuskelinflammation bakom flera av de uppmärksammade idrottsrelaterade dödsfallen i Sverige."

Om du ofta blir sjuk och det stör din träning tycker jag att du kan ta upp det med din husläkare.

Anmäl
2017-07-19 08:08 #17 av: Carrosh

Träna inte när du är förkyld! Låt kroppen få läka och bli frisk innan du tränar. Finns risk för hjärtmuskelinflammation, något som drabbat en nära vän till mig precis. Han får inte anstränga sig alls, så det är soff-/sängläge för honom i 3-4 månader.

Anmäl
2017-07-19 08:24 #18 av: Åsa S

En tonårstjej i mina föräldrars bekantskap fick hjärtmuskelinflammation efter att ha tränat när hon var sjuk och hon överlevde tyvärr inte så det är dumt chansa man kan ta lugna promenader istället, när träningen riskerar skada hälsan så vad är det för vits då att ändå hålla på, det är väl bättre hälsa man vill uppnå med träning inte sämre.

Anmäl
2017-07-20 22:09 #19 av: [Melbun]

Alldeles nyligen så råkade en nära anhörig till en vän ut för ett plötsligt hjärtstillestånd. Personen hade ren tur som föll ihop ute på en joggingrunda där han upptäcktes direkt så att man kunde starta HLR. Det här är också en vältränad frisk individ i 20års åldern som har gjort en del hjärtundersökningar då han är med i försvarsmakten. Det man hittade var att det troligen någon gång varit en hjärtmuskelinflammation som lett till ärrvävnad som då stört retledningssystemet i hjärtat. Man går i princip runt lite som en tickande bomb. Han klarade sig med en lunginflammation, ett par knäckta revben och en utslagen tand men har nu fått en hjärtstartare inopererad ifall det skulle hända igen. Så ja det är ju väldigt ovanligt men det är så mycket bättre att inte utsätta sig i onödan och ta det lugnt istället. Min vän förlorade nästan sin bror så det ger en definitivt en tankeställare.

Anmäl
2017-07-23 11:47 #20 av: NiklasTyreso

Mycket kloka varningar för hård träning när man är förkyld.

För att på problematisera så finns det ju folk som är förkylda väldigt mycket, ska de låta bli all träning?

Under 15 års tid var jag förkyld minst hälften av alla årets dagar utan att kunna sjukskriva mig så mycket. Jag tyckte det skulle vara värre att sitta passiv och bara vänta på tillfrisknande. Promenader och enklare kort träning med hantlar (3 min för att behålla muskler) blev min träning då.

Bättre sömn och örtteer, som jag plockar själv, har även gjort hälsan bättre, så jag de senaste åren max är förkyld en sju dagar om året.

Anmäl
2017-07-23 13:25 #21 av: Sarafiaklara

#20 Ifall man är sjuk så ofta bör man väl för det första kontakta sin läkare och utreda om det finns nån bakomliggande orsak och då kan man ju passa på att rådfråga sin läkare om träning. Trådstartaren hade också problem med ont i halsen och just halsont och träning är problematiskt.

Anmäl
2017-07-24 23:48 #22 av: NiklasTyreso

Ja, visst rådfrågade jag läkare många gånger men svensk sjukvård ville inte utreda bakomliggande orsaker för provtagningar kostar pengar och då får husläkaren mindre bonus.

Det var lika dåligt på alla tre hus läkarmottagningar jag hade. Man måste själv göra sig frisk. Svensk sjukvård hjälper inte.

Anmäl
2017-07-25 00:00 #23 av: Hera

#22 Helt felaktig generalisering. 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.