Annons:
Etikettläkemedel-vitaminer-mineraler
Läst 13864 ggr
VildaVittra
11/25/14, 9:18 PM

Medicin mot högt blodtryck

Jag fick Enalapril mot högt blodtryck av läkaren, problemet var att den ger ökade gallstensanfall som biverkning och jag har ju tyvärr gallsten. Ringde läkaren och fick en ny medicin utskrivet, Amlodipin, och tyvärr visar det ju sig att det är samma sak med den.

I och med att de tydligen inte ids göra sitt jobb och öppna fass, så tänkte jag kolla om ni vet någon medicin mot högt blodtryck som inte har det som biverkning? Kan inte ha anfall dagligen och Spasmofen är ju gravt beroendeframkallande.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

  • Redigerat 1/5/24, 9:45 PM av TatsuOni
Annons:
annlen68
11/25/14, 9:27 PM
#1

Va? Visste inte om denna biverkan av Enalapril!  Äter också dessa tabletter, och har gallstenar, men har inte fått några gallstensanfall av dem.

OlgaMaria
11/25/14, 9:37 PM
#2

Det är verkligen inte ditt jobb att behöva ta reda på vilken medicin läkaren borde skriva ut. Säg åt läkaren att skriva recept på något som inte har detta som biverkning. Men det är ju jättebra att du dubbelkollar Fass så att det blir bra!

Har du funderat på andra åtgärder för att må bättre? LCHF sänker generellt blodtrycket. Och mer fett i kosten behövs för att förhindra gallstensbildning, och hjälpa små gallstenar att komma ut. Däremot kan man få ökade problem i början när man byter kost eftersom kroppen börjar rensa ut gallstenarna.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

VildaVittra
11/25/14, 9:54 PM
#3

#1 Du har tur, det drabbar ju inte alla, men jag har tröttnat på att vara läkarens försökskanin, jag vill ha en där en sådan biverkning aldrig rapporterats. 

#2 LCHF är inte en valmöjlighet, jag har fler fel på kroppen. 

Jag sa just det till läkaren och lyssnade han? Gissa. Jag har insett att de flesta människor (läs läkare) är idioter, så nu tar jag min hälsa i egna händer. 

I värsta fall så finns det forskning som visar på att hibiskus har blodtryckssänkande egenskaper. Men det vore ju bra om det fanns en medicin då jag inte tror att det finns någon undersökning på kontraindikationer med exempelvis sövning (ska operera bort gallstenen förhoppningsvis snart).

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Lill-Kisse
11/25/14, 10:53 PM
#4

Tänk om det kan räcka med att äta lite extra av en viss grönsak? Har du testat broccoli? En bekant till mig påstår att den faktiskt fungerar. Läs om broccoli och bilda dig en egen uppfattning.

Record
11/25/14, 10:56 PM
#5

Vilda Vittra

Du får inte gallsten av Enalapril ( Läs: En a 1 april) Det är din fettsnåla mat som gör att gallproduktionen blir kristaller och fastnar i gallgången. Anpassa din kost till vad kroppen vill, LCHF, så får du dessutom lägre blodtryck, liksom jag fick.

Får du inte hosta när du äter Enalapril? Det finns ersättare, tala med din läkare. Lycka till !

VildaVittra
11/25/14, 11:03 PM
#6

#4 Hmm, ska handla imorgon så kanske ska köpa det. Jag äter mycket kål, men oftast andra sorter.

#5 Nu äter jag ju inte någon fettsnål kost. Gallsten har jag fått för att jag har ärftlig benägenhet för det. 

Och jo, man får gallstensattacker av enalapril, dom är lite svåra att missa då det gör så ont att jag hellre skulle gå på ett brutet ben (vilket jag gjort, så vet hur det känns). 

Talat med läkaren har jag ju gjort, han skrev ju ut en annan medicin med exakt samma biverkning, däri låg ju problemet. Nej, jag hostar inte, jag kvider och rapar i ett kör.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Record
11/26/14, 12:56 AM
#7

#6

Gallstenar (grus) bildas när man inte äter fet mat, äter man fet mat skall gallan tillsättas för att bryta ner fettet. Om då galla behövs och har bildat stenar blir situationen smärtsam.

VildaVittra
11/26/14, 1:16 AM
#8

#7 Nu vet jag ju faktiskt fullständigt vad jag äter och en hel del av det kostdoktorn påstår saknar vetenskaplig grund.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

OlgaMaria
11/26/14, 9:58 AM
#9

Tror nog jag har tipsat dig förut. Finns i alla fall ett bra preparat som löser upp gallstenar - http://inyobutiken.se/oc/index.php?route=product/product&product_id=195

Det sänker också blodtrycket.

Här finns en artikel om att hög andel fett i kosten hjälper mot gallsten, http://www.medpagetoday.com/Gastroenterology/GeneralGastroenterology/43474

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

[TanatosNyx]
11/26/14, 12:23 PM
#10

Jag tycker verkligen inte det är lämpligt att rekommendera en viss sorts kost när det inte framgår hurpass allvarligt högt blodtrycket är till att börja med. Det är lite till att leka med liv. En sak om man ligger på ett gränsvärde, då kanske man kan rekommendera en viss kost i stället för medicin, men är trycket farligt högt så råder jag dig Vittra att se kost som ett komplement till ett bra mående på sikt.

Såvitt jag vet kanske Ramipril kan passa dig? Den måste du dock göre upphåll i några dagar före operation! Mycket viktigt att läkaren inte är sågspånshjärna med det.

Anders 50
11/28/14, 9:45 PM
#11

#0  Var hittar du att Amlodipin ger ökad risk för gallstensanfall?  Jag har ätit den i många år liksom Metoprplol och CoAprovel för bl.a. mitt höga blodtryck.

CoAprovel har jag ätit i säkert 15 år  för blodtrycket och den fungerar bra. De andra har tillkommit för kärlkrampen.

Känner många som har problem med medicin mot högt blodtryck så jag  är lyckligt lottad att ha  fått en medicin som fungerar bra från början.

Däremot ska man se upp med billigare kopior av medicinen. De aktiva substanserna är de samma men de olika fabrikaten innehåller olika tillsatsämnen som kan ge problem.  Därför skriver min läkare i recepten : Får ej bytas.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

VildaVittra
11/28/14, 9:49 PM
#12

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anders 50
11/28/14, 10:16 PM
#13

#12 Ok. Märkligt att man inte hittar detta på Fass eller på bipacksedlar.

Har du drabbats av gallstensanfall sen du började äta medicinen?

En tröst är ju att det är en mikroskopisk risk att man drabbas av svårare biverkningar. Såg en uppställning från läkemedelsverket på olika mediciner häromdagen på facebook och där fanns  inga rapporter från mina mediciner anmälda.

Men jag förstår inte varför du ska äta Amlodipin såvida du inte har väldiga problem och även behöver extra kärlvidgning. Enligt min hjärt/kärlspecialist så sätts inte den medicinen in utan att den verkligen behövs.

Men hoppas du hittar nån som passar bättre.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Annons:
VildaVittra
11/28/14, 10:23 PM
#14

#13 Ja, jag har drabbats av attacker, eller egentligen en enda lång som inte gick över förrän jag slutade med medicinen. 

Jag har tyvärr ett hjärtfel, så det är extra viktigt att få ner mitt blodtryck. Ger läkaren ifråga en sista chans, sedan kräver jag en remiss till specialist.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Anders 50
11/29/14, 9:42 AM
#15

#14 Då borde du redan haft en hjärtläkare.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

VildaVittra
11/29/14, 10:44 AM
#16

#15 Bytt landsting, så ingen här.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

JustMySelf
12/23/14, 2:45 AM
#17

#5 Är hosta en vanlig biverkning av Enalapril, eller vad menar du?

Record
12/23/14, 10:58 AM
#18

#17

Ett välkänt problem på alla mediciner med ändelsen -april. En del kan till o med spy galla.

Atacand helt ok men mycket dyrare, för de som sparar.

JustMySelf
12/23/14, 10:55 PM
#19

#18 Tur att jag sluppit det då, har ätit det hela mitt liv.

vallhund
12/25/14, 10:55 PM
#20

#18 Välkänt? Visserligen får ca 1 av 10 hosta av enalapril. Vilka andra mediciner med ändelsen -april avser du?

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Annons:
Näring
12/27/14, 8:30 PM
#21

Vad tror du är orsaken till att du och många andra har högt blodtryck?

Inkanyezi
12/27/14, 8:53 PM
#22

Jag kunde varken ta enalapril eller amlodipin. Enalapril fick jag hemsk hosta av, som inte gick över, och amlodipin var värre ändå på många sätt, plötslig yrsel och svaghet emellanåt, och efter några dar kunde jag inte få på mig skorna eftersom anklarna svullnade.

Det som jag har tagit ett antal år nu är i första hand diuretikum, tillsammans med en betablockerare. Diuretiket jag tar har kaliumsparande funktion, genom att det innehåller amilorid. Det kan heta Amiloferm eller Normorix. Hydroklortiazid och amilorid.

Betablockeraren jag först använde var atenolol, men den tog ner hjärtrytmen också när jag ansträngde mig, så att jag blev svimfärdig när jag ansträngde mig hårt. Jag bytte till metoprolol, som tillåter att hjärtat slår fortare vid ansträngning, och sedan har jag inte haft några besvär alls.

Tiaziddiuretikum tillhör de mest effektiva blodtryckssänkarna, och de har egentligen inte mycket biverkningar - om man inte räknar att man kissar mer, men det är ju själva funktionen i ett diuretikum.

Det finns massor av olika blodtrycksmediciner, men den som är mest beprövad är faktiskt hydroklortiazid, som är ett generiskt medel vars patent gick ut för flera decennier sedan.

I samband med att jag har ätit mindre kolhydrater och mer fett har mitt blodtryck minskat, så att jag har fått lov att sätta ut medicinen, och för tillfället har jag varit utan i en månad men har normalt tryck fortfarande. Jag kollar emellanåt, och har lärt mig att jag kan tolerera lite högre tryck än de 120/80 som jag försökte hålla tidigare. Om det lägre går ner mot 70 blir jag lite kraftlös och trött och får minska eller sätta ut medicinen, och jag sätter inte in den igen, så länge det lägre ligger kring 80. För tillfället håller det sig kring 130/80.

Record
12/30/14, 11:17 PM
#23

#22 Inkanezi

Atacand funkade och är generika men dyr,  den nuvarande medicinen är LCHF med samma värde du har 180/30 och ingen atacand. Men tala inte om det för någon annan.  😂

vallhund
12/31/14, 10:44 AM
#24

Sk fakta från skribenter som påstår både det ena o det andra o inte svarar på direkta frågor lägger jag ingen tilltro till.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

VildaVittra
12/31/14, 10:49 AM
#25

#24 Men vet du inte att LCHF är lika effektivt som handpåläggning? Det botar allt, säkert till och med fattigdom och CP-skador. 😎

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Inkanyezi
12/31/14, 11:13 AM
#26

#25 Du glömde att man blir vacker också.

Inkanyezi
12/31/14, 12:36 PM
#27

Kanske kan vara värt att ta en liten vända om Atacand och liknande medel. Atacand innehåller dels hydroklortiazid, som fortfarande är det mest potenta av de blodtryckssänkande preparaten. Så innehåller det också candesartan, som har varit använt så länge nu att patentet har fallit. Det är därför det kallas "generiskt". Det finns högavis av precis samma preparat med andra namn.

Bland biverkningsspektret för de här preparaten finns muskelnedbrytning, vilket diagnosticeras genom förhöjda nivåer av kreatin i blodet. Det är mycket allvarligt, och man ska sätta ut den medicinen omedelbart om man får muskelproblem.

En biverkning som inte är nämnd vare sig med candesartan eller telmisartan eller andra liknande substanser är att det hos en del personer fullständigt tar bort all sexlust. Det funkar alltså som kemisk kastrering. Att det inte finns med i biverkningsspektret som nämns om preparatet hänger säkert ihop med att man inte vill att det ska komma fram. Det är också så att läkare ofta slarvar med att rapportera biverknignar. Kanske också patienterna skäms för att tala om att de blev impotenta? Man slutar helt enkelt ta medicinen när man märker det, men många köper faktiskt ut den ändå, för att det inte ska märkas att de "slarvar" med sin medicin. 

Jag tycker inte att det är värt att ta en medicin som antas kunna förlänga livet, om samma medicin sänker livskvalitén. Ett längre liv kanske är mindre värt än ett fullvärdigt liv som är kortare?

Annons:
marathos
1/2/15, 10:44 PM
#28

Har nyligen fått utskrivet Inderal (mot ångest, vilket var helt värdelöst). Som jag tolkar det är det en medicin mot bl a högt blodtryck o jag kan inte finna någon biverkning som skulle leda till gallsten.

RobinEH
1/2/15, 11:04 PM
#29
RobinEH
1/3/15, 12:06 AM
#30

Vart ser du att Enalapril ökar risken för gallstensanfall? Jag har kollat på fass angående Actavis, Krka, Sandoz och Teva, där står ingenting om sådant.

Vad gäller Amlodipin finns heller ingen sådan information. Den länken du ger i #12 ger inte heller sådan information. Det står "- om du har allvarliga leverproblem, om gallsekretionen är försämrad, eller om gallflödet från gallblåsan är blockerat (t.ex. pga. gallsten),eller om du får gulsot (gulfärgning av hud och ögon)." Du verkar läsa in något i detta som inte står. Sevikar är ej heller listat som ett utbytbart läkemedel med Amilodipin enligt fass eller läkemedelsverket, så såvida du inte fått Sevikar utskrivet så är det inte väsentligt.

#22
Både atenolol och metaprolol är ju beta-1-selektiva och har således hjärtat som målorgan.

#28
Ja, betablockare kan användas för blodtrycksbehandling. Oselektiva betablockare blockerar betareceptorer i både hjärta och kärl medan selektiva betablockare primärt bloxkerar betareceptorer i hjärtat. Genom att blockera betareceptorer i hjärtat hämmas ökning av hjärtfrekvensen medan blockering i kärl hämmar dilatering. De används sällan på egen hand utan kombineras huvudsakligen med kalciumantagonister eller diuretika. Vid hypertoni och samtida angina så används dock betablockare ofta.
Ser man till betablockares generella effekt så verkar effekten primärt ses perifiert och sämre centralt.
Betablockare undviks dock på grund av de fysiska hämningar de orsakar. 

Vad är det förresten för dos du använder av Inderal som inte underlättar din ångest? Det har ju dessutom ingen direkt ångestlindrande effekt utan symptomlindrande vad gäller hjärtklappning, svettning, darrning etc. Har du fått Inderal utskriven för behandling av ångest som inte gäller typ rampfeber så bör du tala med läkaren.

-----------------------------------------------------------------------------

Sajtadministratör får gärna ta bort mitt tomma inlägg ovan.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Inkanyezi
1/3/15, 12:19 AM
#31

#30:"Både atenolol och metaprolol är ju beta-1-selektiva och har således hjärtat som målorgan."

Jo, de är båda betablockerare, men deras verkan är något olika. Jag får helt enkelt inte fart på pumpen om jag tar atenolol, medan metoprolol sänker hjärtrytmen lika mycket under vila eller lättare arbete, men tillåter att den höjs väsentligt när jag anstränger mig mycket. Oavsett vilken får jag en puls på omkring 60 eller strax under vid vila och lätt arbete, medan pulsen inte ökar när jag anstränger mig hårt med atenolol. Det leder till att jag får för lite syre, eftersom cirkulationen inte ökar. Med metoprolol kan jag få upp pulsen en god bit över hundra när jag anstränger mig hårt. 

Ingen av dem förefaller påverka blodtrycket ensam. Jag fick först enbart atenolol utskrivet, långt innan jag visste någonting om hur man behandlar högt blodtryck. Den sänkte inte mitt tryck något alls, utan enbart hjärtrytmen. I kombination med diuretikum blir verkan av diuretiket större. Det finns en synergieffekt som är ganska väl känd.

VildaVittra
1/3/15, 7:36 AM
#32

#30 

Biverkningar: 

  • Inflammation i gallblåsan (särskilt hos patienter med gallsten)

http://www.fass.se/LIF/product?userType=2&nplId=20040607004180

Det står "använd inte om du har gallsten", varför tror du att det står så? 

Eller nej, svara inte, jag vill att tråden ska handla om vilka mediciner jag ska kunna ta och inte bli en diskussion om de jag redan vet att jag inte kan ta.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Inkanyezi
1/3/15, 8:33 AM
#33

#32 Tidigare har det funnits rekommendationer om vilka mediciner som i första hand ska sättas in vid högt blodtryck, men de är vad jag kan förstå borta numera.

Det finns flera aspekter, där biverkningarna är en del av det hela, och det är inte en oväsentlig del. Listan över mediciner för blodtryck är ganska lång, men en hel del av dem är precis samma med olika namn.

Den tidigare rekommendationen var att i första hand sätta in diuretikum, och om det var otillräckligt, förstärka med betablockerare. Därefter ACE-hämmare, och i sista hand de dyrare och nyare medicinerna, som kalciumkanalblockerare och angiotensin2-hämmare. Skälen till det var dels priset, då generika är mycket billigare än mediciner som fortfarande täcks av patent, men också att man hade bättre grepp om vilka biverkningar de äldsta medicinerna har.

Biverkningarna av hydroklortiazid är vanligen lindriga. För mig begränsar det sig till att jag måste kissa oftare, vilket ju egentligen är den primära effekten av ett diuretikum. Men också för diuretika finns mer allvarliga biverkningar noterade, om också mer sällsynta än med andra mediciner. Impotens är en känd verkan av flera blodtryckssänkande mediciner.

Det är lite roulette när det gäller biverkningar och också de önskvärda verkningarna av medicinerna. Därför får man lov att prova sig fram. Funkar det inte med den ena, så prövar man en annan. Och hur väl man fördrar biverkningar, liksom precis vilka biverkningar man drabbas av kan variera. Många godtar till exempel att få svullna anklar, ett ödem i anklarna, som man kan få av AT2-receptorblockerare (kalciumantagonister) som amlodipin och andra dihydropyridiner. För mig innebar det allvarlig funktionsnedsättning. Det finns också andra typer av kalciumantagonister, fenylalkylaminer och bensotiazepiner. Jag har inte provat någon av dem, eftersom det fungerar så bra med diuretikum för mig.

Och jag tror att du måste prova dig fram själv till vad som fungerar bäst för dig. Det finns helt enkelt inte en som passar alla, och vi har olika lätt att fördra biverkningar av de olika medicinerna. Vi får inte heller samma biverkningar, utan det är högst personligt. Jag har provat både captopril och enalapril, och båda ger mig så besvärande hosta att jag mår bättre utan dem. De sänker trycket. Jag har provat både amlodipin och felodipin, och båda får mina anklar att svullna så att jag inte kan ta på mig skor med höga skaft och så att jag får skavsår av lågskor. Dessutom drabbas jag plötsligt av yrsel och svimningskänsla vid ansträngning när jag tar de medicinerna. Inte så bra i trafiken när man cyklar… 

Jag får lika god effekt av maskrosblad som av hydroklortiazid, så en maskrossallad gör att jag inte behöver ta tabletten. Jag föredrar att behandla med maskros, och jag tror att det kanske innehåller en del annat som kan vara nyttigt. Det finns en hel del örter och grönsaker som har effekt också på blodtrycket. De flesta av dem innehåller diuretika. Enda problemet kanske är att doseringen alltid är osäker för preparat från naturen, men just diuretikum är inte särskilt doskänsligt. Låg, medelhög eller hög dos har i stort sett samma verkan.

Så om du inte har provat diuretikum som primär behandling, kan det helt klart vara läge att göra det. Biverkningarna är oftast lindriga och den önskade verkan kan vara tillräcklig.

RobinEH
1/3/15, 4:34 PM
#34

#32

Först och främst så intresserar jag mig inte i vilka biverkningar du fått. Om du hävdar att du drabbats av gallstensanfall i samband med medicinering så har inte jag något behov av att misstro dig.

Anledningen till att jag svarar är för att du skriver "…I och med att de tydligen inte ids göra sitt jobb och öppna fass…" vilket jag tycker är helt fel av dig.

Det du citerar från fass har du helt rätt i och det missade jag helt. Först och främst så antog jag att den Enalapril du använde inte var kombinerad med hydroklortiazid utan enbart innehöll enalapril. I ex. actavis och krka (enbart enalapril dvs.) framgår det att inflammation av gallblåsan är en potentiell biverkan, dock inget annat.
Hursomhelst så kan du ju se att det finns ett flertal biverkningar, likt hos övriga läkemedel. Det blir totalt omöjligt för läkare att förskriva läkemedel om varje potentiell biverkan skall ses som en kontraindikation. Ser man till specifik biverkan så är det något som drabbar 1-10 av 10'000. Läkare ser således till "Kontraindikationer" samt "Varningar och försiktigheter", vilket finnes på Fass för vårdpersonal. I dessa står det inget om befintlig problematik med gallsten.
Jag kan dock inte se att det någonstans står "använd inte om du har gallsten".

Och återigen så kan jag inte se att det någonstans på Fass listas kolecystit el. liknande som biverkan för Amlodipin. Inte heller kan jag se att gallproblematik listas som kontraindikation.
Vad gäller det läkemedel du refererar till i #12 så ser jag nu att det är ett kombinationsläkemedel. Sevikar innehåller både olmesartanmedoxomil (en ACE-hämmare) och amlodipin (en kalciumantagonist). Olmesartanmedoxomil har jag inte läst ett hört att det säljs i Sverige. Denna substans har dock gallproblematik som kontraindikation.

#33

På internmedicin står följande:

"_De olika läkemedelsgrupperna tiazid-diuretika, beta-blockerare, ACE-hämmare, kalciumantagonister (dihydropyridiner eller diltiazem) och angiotensinreceptorantagonister (AT1-receptorblockerare) har alla påvisad primärpreventiv effekt och kan användas som förstahandspreparat (2, 3). Beta-receptorblockerare som förstahandsmedel rekommenderas vid samtidig angina pectoris och tackyarytmier.
_

  • Förstahandsmedel särskilt vid övervikt, nedsatt glukostolerans, eller typ-2-diabetes, är ACE-hämmare och/eller kalciumantagonist. AT-antagonister används vid ACE-biverkningar. AT-antagonister förekommer ofta i kombinationspreparat med diuretika som bra terapi bland både yngre och äldra patienter.  
  • Lågdos av tiazid-diuretikum som har synnerligen god dokumentation rekommenderas särskilt bland äldre (5). Vid behandling med tiazider är det viktigt att monitorera S-kalium. Välj kombinationspreparat med amilorid, ACE-blockerare eller AT-antagonist.  
  • Vid kombinationsbehandling för optimering av blodtrycket rekommenderas ACE-blockad med kalciumblockerare eller lågdos tiazid eller annat diuretikum. Till kalciumantagonister adderas ACE-hämmare eller beta-blockad.  
  • En annan effektiv kombination, ssk vid samtidig angina pectoris, är beta-blockad med tillägg av kalciumantagonist och ev tiazid eller ACE-hämmare."

http://www.internetmedicin.se/page.aspx?id=127

Just ACE-hämmare är väldigt vanligt att läkare skriver ut i förstahand när det gäller hypertoni.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

Annons:
marathos
1/3/15, 5:05 PM
#35

#30

Inderalen är tänkt att användas som symptomlindrande, eftersom den inte är ångestdämpande, som du skriver. Den ska tas "vid behov" och är på 40 mg.

RobinEH
1/3/15, 8:44 PM
#36

#31

Väldigt intressant då båda har samma verkningsmekanism. Funderade på om metoprolol kanske hade en lägre affinitet och konkurerades ut av adrenalin och även noradrenalin när koncentrationerna av dessa ökade. Enligt denna studie har dock metoprolol flera gånger högre affinitet än atenolol. Men som med många andra läkemedel så finns ju individuella skillnader.

Jag tror, jag tror på vintertid och ishalka.
Sajtvärd på Träning och Hälsa

vallhund
1/4/15, 5:00 AM
#37

Mina personliga erfarenheter. Sökte ny husläkare efter sjukhusvistelse o flytt pga epileptiska anfall o samt anfall av medvetslöshet som klassades som icke kloniska grand mal anfall.

Ville rensa i min medicinarsenal.

Astma medicinerna behövs o bör inte förändras om inte nya bättre mediciner kommer ut på marknaden.

Omeprazol för recidiverande magsår samt  Baretts eusofagus måste tas resten av livet.

Keppra för att aldrig någonsin behöva uppleva få ep/grand mal anfall igen. Så långt var vi överens.

Återstod blodtrycks medicinerna. Startade med enalapril, mycket snart sattes amlodipin in, samt metoprolol.   metoprolol var en välsignelse, jag slutade darra/skaka.

Åter till nya husläkaren, han kunde tänkta sig att möblera om mina bltr mediciner. När han satte sig in i mitt skenande o oförutsägbara blodtryck  så ville han inte ändra någonting.

ISIS anhängare anser sig inte heller vara sektmedlemmar.

Värd på Amstaff, BARF , Beroenden samt Multikulturellt .

Medis på  Border Collie samt Cancer, Choklad, Kennel o Psykologi.

 

Inkanyezi
1/4/15, 11:44 AM
#38

#36 Individuella skillnader inte bara "förekommer", utan de är legio vid blodtrycksbehandling. Som exempel är det omöjligt för mig att ta ACE-hämmare, eftersom jag får besvärande hosta som inte upphör. Min fru däremot använder ACE-hämmare tillsammans med betablockerare och har inte upptäckt några biverkningar. Ingen hosta alls, inte ens när ACE-hämmare sattes in först. Hon har använt både enalapril och captopril. Jag provade med lägsta dos, men det blev samma resultat.

Varför det är så stor skillnad mellan de två betablockerarna har jag ingen aning om, det bara är så. Jag besväras av brist på ork när jag vill ta i hårt om jag har atenolol, medan jag klarar att ta i under längre tid med metoprolol. 

Och de väldigt stora individuella skillnaderna i både biverkningar och önskvärda verkningar av de olika medlen gör att man har orsak att vara uppmärksam på dem och prova andra sätt att behandla om man upplever biverkningar som man inte kan tolerera, eller om verkan av medicineringen är för svag. Man vet också att de flesta av de här medicinerna förstärker varandra, så att man får bättre verkan med låg dos av två än med hög dos av en. Och synergin mellan preparaten kan verka omvänt när det gäller biverkningar, så att man får mindre biverkan när man tar två olika i lägre dos än om man bara tar den ena av medicinerna. Det är också bakgrunden till kombinationspreparaten, där två komponenter ingår i samma tablett, exempelvis ACE-hämmare med diuretikum.

#0 Och jag tror likt RobinEH att läkaren visst öppnar FASS ganska ofta, och att din uppenbara fruktan för gallstensanfall är överdriven och kontraproduktiv. Gallsten utvecklas sällan över kort tid, och det är inte alls säkert att någon av de här medicinerna skulle provocera ett anfall. Men om man har gallsten, kanske man skulle se till att behandla den hellre än att avstå från en bra behandling av blodtrycket. Vilken den bästa behandlingen är, med minst, eller lättast fördragna,  biverkningar för just dig, kan man bara prova sig fram till, med din hjälp. Du måste vara uppmärksam på sådant som kan misstänkas bero på behandlingen, och du bör också vara beredd på att godta lindriga biverkningar.

Jag tror inte att det är rationellt att gå igenom listan med biverkningar och välja bort en medicin, för att den där listan innehåller någonting som man fruktar. Snarare ska man känna efter vilka biverkningar man upplever, och tänka efter kritiskt om man kan leva med dem, eller om man hellre sätter ut medicinen och provar en annan. Man ska också vara uppmärksam på om man drabbas av någon av de mer allvarliga biverkningarna. Därför behöver man ha relativt tät kontakt med den behandlande läkaren under insättning av en ny medicin.

Jag avstod från Micardis (telmisartan), för att den sänkte min livskvalité genom att ta bort inte bara sexlust, utan också all annan lust, till god mat, till fritidsaktiviteter och överhuvudtaget. Däremot upplevde jag inga andra biverkningar av den, och jag är helt säker på att det berodde på medicinen, eftersom det var repeterbart (jag provade att sätta ut medicinen och att vid senare tillfälle sätta in den igen). Läkaren (medelålders kvinna) bara skrattade och hävdade att den biverkningen inte fanns hos medicinen, eftersom den inte var noterad i FASS eller bipacksedeln, och att det inte var så mycket att bry sig om. Jag bytte av lättförståeliga skäl också läkare.

VildaVittra
1/4/15, 11:56 AM
#39

#38Och jag tror likt RobinEH att läkaren visst öppnar FASS ganska ofta, och att din uppenbara fruktan för gallstensanfall är överdriven och kontraproduktiv. Gallsten utvecklas sällan över kort tid, och det är inte alls säkert att någon av de här medicinerna skulle provocera ett anfall. "

Ursäkta, men vad i all världen var det där? Jag var hos läkaren för att få ner mitt blodtryck inför en gallstensoperation och då tycker du att läkaren bara ska hoppa över det faktum att jag har en tre anfall i veckan? Överdriven? Ta och drick saltsyra och kör ett glödgat järn genom naveln så kan du få känna på hur det känns när en 2 cm stor sten försöker ta sig ut genom gallgången. 

Lindriga biverkningar my ass, som jag skrev så har jag gått på ett brutet ben, så uppenbarligen är jag allt annat än gnällig.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Inkanyezi
1/4/15, 12:32 PM
#40

#39 Ja, nu kommer du ju med lite mer information, som inte framgick alldeles tydligt av ditt första inlägg. Tolkar jag dig rätt nu, när jag misstänker att du fick blodtrycksmedicinering av en allmänläkare som inte var direkt anknuten till kirurgen? Att du alltså inte fick den här ordineringen via kirurgen som skulle operera dig?

Det är i så fall en brist, och om läkaren inte var medveten om dina gallproblem är det lite svårt att ta ställning till hur mycket fel just den läkaren gjorde, när ordinationen kanske var olämplig. Det kan så klart hänga ihop med någon brist på kommunikation, men också på tunnelseende. Läkare, liksom alla vi andra, är ju inte fullkomliga, inga felfria gudar. Någonstans har kommunikationen brustit, men jag har ingen möjlighet att veta var felet låg.

VildaVittra
1/4/15, 12:39 PM
#41

#40 Oavsett om du missat att läsa tråden så kan man aldrig någonsin kalla gallstensanfall för lindriga. Det är ren okunskap, ungefär som när någon tror att ha ett ryggskott är att ha "lite ont i ryggen". 

Det som brustit  är just det jag skrev i TS.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Maria
1/4/15, 1:07 PM
#42

Visst finns det lindriga gallstensanfall. De brukar behandlas med diklofenak.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Inkanyezi
1/4/15, 1:11 PM
#43

#41 Missade du att jag faktiskt frågade någonting i #40?

Jag har inte heller kallat gallstensanfall för lindriga.

Däremot har jag fetstilat ordet lindriga i #38 för att betona att man inte ska hänga upp sig för mycket på lindriga biverkningar, och inte sätta ut en medicin om den ger önskad verkan med fördragbara biverkningar.

Och jag skulle aldrig betrakta gallstensanfall som provoceras av en medicin som en fördragbar biverkning. Om du nu tog den här medicinen, och den gav dig anfall, så finns ju all orsak att kritisera ordinationen och att sätta ut den.

VildaVittra
1/4/15, 1:20 PM
#44

#43 "Och jag skulle aldrig betrakta gallstensanfall som provoceras av en medicin som en fördragbar biverkning. Om du nu tog den här medicinen, och den gav dig anfall, så finns ju all orsak att kritisera ordinationen och att sätta ut den. "

Och ändå tyckte du att min fruktan för gallstensanfall var överdriven. 🤔

Dina frågor är ovidkommande för frågeställningen i TS.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Inkanyezi
1/4/15, 1:32 PM
#45

#44 Nej, frågorna är faktiskt inte ovidkommande, utan svaren på dem kan vara mycket klargörande, kanske inte för dig, men de kan reda ut varför man "pratar om varandra" i diskussionen. Du har inte talat om om medicinen provocerade fram anfall hos dig, och du har inte talat om om det var kirurgen som ordinerade medicinen.

Vi behöver så klart inte veta det, men du slängde ju upp det på en nätdiskussion, så för den diskussionens skull är upplysningarna av värde.

Vart ville du egentligen komma med ditt första inlägg? Var det bara en kritik mot läkaren, som enligt dig gav fel medicin och inte heller läste ordentligt i FASS?

Jag tycker inte att det framgick tydligt av ditt första inlägg att du hade fått gallstensanfall av medicinen, och inte heller av senare inlägg, utan mer som att eftersom det är en dokumenterad biverkning, så ska man inte ge den medicinen, och du kritiserar läkaren för att ge olämplig medicin.

Så det är tydligen fler som har problem med kommunikation… 

Och jag har givit förslag på blodtrycksbehandling som vad jag vet inte har gallstensanfall som känd biverkning.

VildaVittra
1/4/15, 2:02 PM
#46

#45 Hur i all världen har min läkares anställning att göra med vilka mediciner som inte har gallstensanfall som biverkning?

Vad jag ville ha ut av tråden? Tja, detta står att läsa i TS: "I och med att de tydligen inte ids göra sitt jobb och öppna fass, så tänkte jag kolla om ni vet någon medicin mot högt blodtryck som inte har det som biverkning? "

"Jag tycker inte att det framgick tydligt av ditt första inlägg att du hade fått gallstensanfall av medicinen, och inte heller av senare inlägg, utan mer som att eftersom det är en dokumenterad biverkning, så ska man inte ge den medicinen, och du kritiserar läkaren för att ge olämplig medicin. "

För det första står det i tråden, för det andra så har det ju faktiskt inget med saken att göra. Jag ställde en fråga i TS, du och Robin valde att ignorera den och började mäta er mot varandra i verbal snobbism, trots att jag bad om att tråden skulle få hålla sig till min fråga. 

Men vi struntar i den här tråden nu, jag har fått tips av vänliga medlemmar som tog sig tid att svara på frågeställningen.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Inkanyezi
1/4/15, 2:40 PM
#47

Jag har inte ignorerat din frågeställning, jag har svarat tydligt på frågan som du ställde, om du skulle kunna tänka dig att läsa vad jag har skrivit och försöka förstå det. Du har fått svar på din fråga, men det här är en nätdiskussion om ett allmänt ämne, utöver frågan du ställer i inledningen, och den fortsatta diskussionen ligger delvis utanför din frågeställning.

Och det RobinEH hoppade in på var en utvidgning, där din anklagelse mot läkaren togs upp. Jag tycker nog att det är bättre att reda ut eventuell felbehandling i rätt forum. Det kanske finns orsak till en LexMaria-anmälan, så visst kan det finnas skäl att kritisera läkaren, men om du inte ville att det skulle diskuteras här, kanske det hade varit onödigt med kommentaren om att läkaren skulle slå upp FASS.

Det är helt enkelt flera aspekter av ditt inlägg som kommer upp, och du kanske läser in annat i svaren än det som avses.

VildaVittra
1/4/15, 3:03 PM
#48

#47 Om JAG vill göra en Lex Maria är det väl ändå upp till MIG att avgöra om det finns grund till det alternativt fråga om någon tror det. Något jag inte gjort i denna tråd. 

Jag ska försöka förstå? Du har bestämt dig för att vara oförskämd ser jag, vänligen lämna min tråd. Respektera min önskan.

Hur förberedd är du egentligen för krig, arbetslöshet, bränder eller sjukdom? Läs mer på Prepping iFokus

Annons:
Record
1/4/15, 3:07 PM
#49

# Inkanyezi

Vilken härlig galla, redan i #18 skrev jag vad som händer vissa, men gruset i gallgångarna kommer kanske igen då och då.

Tack för din fina redogörelse om de olika medicinerna, jag har varit försöksperson i tio år i GSK  Recordstudie, så lite vet jag. om mycket.

Inkanyezi
1/4/15, 3:14 PM
#50

#48 Det är inte DIN tråd, utan en diskussionstråd på ett nätforum, där det finns flera deltagare, och jag tycker att du uppträder respektlöst, med ogrundade anklagelser. Jag är inte oförskämd. Jag försöker diskutera på ett sakligt plan, och jag har kommenterat sådant som har förekommit i tråden, inklusive att svara på din huvudfråga i inledningen. 

Jag har inte

  • hävdat att gallstensanfall är en lindrig biverkning
  • varit ovänlig

Och jag har inte ens svarat ohövligt på dina insinuationer, utan försökt så gott jag kan att ta det på ett sakligt plan.

Jag uppfattade det inte som att du alls hade tagit medicinen som ordinerades, utan att du kritiserade valet av blodtrycksmedicin, för att en känd biverkning var gallstensanfall. Om du faktiskt har tagit medicinen och den har orsakat ökade problem, så beklagar jag missuppfattningen.

Jag hoppas att du slipper fler anfall.

Maria
1/4/15, 3:39 PM
#51

Och härmed låser jag tråden.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Maria
1/4/15, 4:05 PM
#52

Vill bara påpeka att anmälaknappen är till för inlägg som bryter mot Skrivregler och INTE bara för att man ogillar innehållet.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Inlägget är låst för nya kommentarer
Upp till toppen
Annons: