sjukdom

Orolig för mannens symtom

2020-05-21 11:10 #0 av: michaleja

Hej

Jag vet att ni inte är några läkare här, men vi har beställt tid men det är så lång väntetid och jag håller på förgås av oro jag måste få skriva. Någon vän att anförtro mig åt har jag inte. Det har varit jag och mannen 100% i 25 år och jag känner mig så fruktansvärt ensam nu. Jag kan varken äta eller sova och värre är det förstås för honom. 

Kan ni snälla rara säga vad ni tror om dessa symtom.

Han är 47 år idag. Fick de första symtomen för 2 år sedan när han var 45 år. Ett par fingrar började rycka på vänsterhanden. Ganska snart utökades ryckningarna till alla fingrar + handleden. Vissa dagar mer , andra lite lindrigare men aldrig symtomfri en hel dag. Så inga skov.
Senaste månaderna har det blivit värre och hela underarmen har blivit ryckig. När han promenerar så klappar han med vänsterhanden mot låret. Jag trodde först att han gjorde det med vilje men han kan inte stoppa det när armen hänger rakt ner, då rycker den ganska så kraftigt, inte en liten skakning bara.
Jag har naturligtvis uppmanat att han ska söka hjälp men han har stoppat huvudet i sanden och tänkt att ”det går väl över”
Droppen kom litegrann i helgen då han ville söka ett jobb som personlig assistent.
Han ville prova att borsta mina tänder för att se att det funkar med skakningarna. Det funkade inte alls med den typen av finmotoriska rörelse och han blev helt förkrossad. Han är ju vänsterhänt också så han brukar göra det mesta med vänsterhanden.
Jag har även sett senaste månaderna att han skakar väldigt när han ska äta. Att göra en lite snabbare rörelse verkar gå bra. Men tex när han för gaffeln mot munnen i långsam takt så hoppar det väldigt och maten vill trilla av innan han når munnen. Mer grova rörelser går bra att göra. Han orkar lyfta tungt och kan greppa hantlar osv på ett bra sätt. Däremot att hålla i en penna och skriva blir riktigt hoppigt och oläsligt.

I måndags fick jag honom äntligen att ringa vårdcentralen då han insåg att han inte kunde söka jobbet han tänkt.
Tyvärr fick han ingen tid i närtid utan de tyckte att har han haft symtom varje dag i 2 år så var det inte så akut nu heller. Så några veckor får han vänta.
Men det har ju verkligen eskalerat. Skakningarna avtar inte på natten heller, nästan tvärtom, Jag hör hur han klappar mot madrassen. Han kan inte sova då han inte får armen att lugna sig. Jag kan inte sova heller förstås. Det känns verkligen som jag håller på bli sjuk själv. Han måste ju ha behandling NU! Vad det nu är för fel. Och det sista vi såg igår kväll när han lagt sig på rygg var att det ryckte okontrollerat i vänsterfoten också. Han känner inte av ryckningarna i foten när han står på fast mark men att ha foten i luften och hålla stilla klarar han inte, då rycker det hela tiden.

Jag har köpt Multivitamin och han tar fiskolja. Jag försöker intala mig att han har någon brist som kan åtgärdas lätt men jag tror inte på det själv

Redan en tid innan han fick dessa skakningar har han haft mer diffusa symtom som kan bero på mycket. Som initiativlöshet, svårt att ta sig för saker som behöver göras, trötthet, svårt att slutföra projekt och koncentrationssvårigheter. Tidigare år har han tyckt om att snickra och pyssla mycket med huset, men senare år har han tappat gnistan lite. 

Jag har mer viftat bort dessa luddiga symtom som att man kanske blir lite mindre aktiv med åren, och lite "latare"

Men nu tänker jag mig att allt säkert hör ihop, dessa symtom, och skakningarna som kom sedan.

Man ska inte ställa sina egna diagnoser men jag kan inte låta bli att tänka på Parkinsons sjukdom och det skrämmer mig mycket.

Skulle ni vilja säga vad ni tänker om detta. Ifall någon kanske jobbar inom sjukvården av er?


Anmäl
2020-05-21 11:18 #1 av: Lona

Det finns ju många neurologiska sjukdomar, svårt att veta vad som är fel. Är det enbart i vänster sida?
Är han stel? Har svårt att komma igång? Inte att "få tummen ur" utan att så att säga starta en rörelse?

"Jag är inte klok men jag är smart!"
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2020-05-21 11:26 #2 av: FataMorgana

#0 

Kan du inte ringa upp vårdcentralen igen och förklara för dem hur läget eskalerat de sista dagarna och att ni inte kan vänta i flera veckor? 

Anmäl
2020-05-21 11:29 #3 av: michaleja

#1 Ja, det har "bara" varit i vänster sida så här långt. Han är stelare i handen också ja, att tex knyta näven snabbt, och sedan sträcka ut fingrarna snabbt. Det går mycket långsammare med vänsterhanden och handen känns "trög" säger han. Medan högerhanden känns smidig och snabb i rörelsen. Han är inte stel i kroppen i övrigt (ännu) Han går raska promenader osv. Men vill gärna ha vänsterhanden i fickan då han känner sig uttittad av att handen/armen rycker och slänger utan att han kan stoppa det

Anmäl
2020-05-21 12:21 #4 av: Maria

Jag tycker också att du ska höra av dig och tjata och berätta att symtomen bara blir värre och värre.

Man kan även skicka en egenremiss till neurologen men alla ärenden tar tid att behandla så det kan dröja ett tag.

/Maria

 

Anmäl
2020-05-21 13:54 #5 av: Liwan

I vilken hand håller han mobilen i? Är han vänsterhänt?

Jag har haft "liknande" saker där att äta med plastbestick eller dricka ur plastmugg gör att min hand/fingrar skakar - finmotoriken liksom. Det är dock inte samma som hans symptom då det inte har förvärrats vad jag har märkt. Jag tror jag bara är svag i mina handleder och att de är trötta från att jag håller min mobil.

Skulle ta blodprov för detta pga. var också intresserad i ett yrke som påverkades av detta. Men jag bangade för är jätterädd för blodprov.


Anmäl
2020-05-21 13:56 #6 av: Tant Grön

Tar han några mediciner?

Anmäl
2020-05-21 14:28 #7 av: Maria

#5 Nu blev jag nyfiken. Vilka blodprover skulle man ta?

/Maria

 

Anmäl
2020-05-21 17:55 #8 av: Caeli

Finns något som heter essentiell tremor men vet inte om det kan drabba endast en sida av kroppen. Men det kanske kan vara värt att googla vidare på...

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2020-05-21 18:54 #9 av: Tant Grön

Detta kan du läsa: https://www.dystoni.se/wp-content/uploads/2018/03/Informationsbroschyr-Dystoni.pdf

Anmäl
2020-05-22 12:43 #10 av: Draknästets_Reptiler

Parkinsson tänkte jag också, men blev  osäker eftersom det är "bara" vänster sida.

Vad har han jobbat med när han var yngre ? Tänker här om han har jobbat med kemikalier eller utsatts för väldigt starka lösningsmedel ?

Anledningen att jag frågar är att jag hade samma oro med min make för 6-8 år sedan. Han började få skakningar och kramper i armar och ben, lokaliserad framförallt på högra sidan (han är högerhänt).

Det tog tid att få honom till vårdcentralen (mycket för att han är en tjurskalle och vägrade). Men tillslut fick jag dit honom, och han remitterades vidare till neurologen. Utredningen tog några år, men det konstaterades att han hade drabbats av lösningsmedelsskador. Han blev sjukskriven första gången i 2014, och fick arbetsskadelivränta i 2017.

Ännu har han inte blivit sämre i kramporna, eftersom han inte har jobbat med lösningsmedel sedan han blev sjukskriven. Tyvärr drabbaddes närminnet av lösningsmedelskadan, så han glömmer lätt.

Han är Målaremästare, hade eget företag, och har jobbat i familjeföretaget sedan 1976.

*Sajtvärd på Akvariefisk, Reptil, Autism och Anhöriga.
*Medarbetare på Debatt
*Arrangör Sundsvalls terrariemässa - STM (reptil.hemsida24.se)

Anmäl
2020-05-24 07:46 #11 av: Liwan

#7 tror det var allmänna hälsoprover bara på t.ex. lever och sådant. Tummen upp

Anmäl
2020-05-24 10:58 #12 av: Maria

#11 Aha.

/Maria

 

Anmäl
2020-06-02 10:44 #13 av: Magi-cat

#10 Parkinsson börjar ofta i "bara" en sida. 

#0 Hoppas nu att din man får hjälp snarast! Gör som det föreslås i tråden, säg att det blir värre och berätta om er oro! Det finns som sagt mycket det kan vara, huvudsaken han blir utredd!

Lycka till! Blomma

Peace

Anmäl
2020-06-03 17:32 #14 av: michaleja

Det blev provtagning på vc i torsdags förra veckan men det visade ju ingenting. Remiss skrevs till MR hjärna + till neurolog. Läkaren tyckte det var så pass uttalade skakningar så hon skulle försöka skynda på processen men än har vi inget hört.

Jag har läst massor om Parkinson och alla hans symtom verkar stämma med den diagnosen.  Hela rörelsemönstret, hur han pendlar med armarna, hur den drabbade sidan inte hänger med. Jag säger åt honom att pendla med båda armarna men den ryckiga armen hänger inte med alls.

Anmäl
2020-06-03 17:53 #15 av: Magi-cat

#14 Så bra att det är på gång med remiss och utredning! Hoppas din man får hjälp snarast så ni får reda på vad det är och vad man kan göra!

Peace

Anmäl
2020-06-03 18:22 #16 av: Maria

#14 Hoppas det går undan nu.

/Maria

 

Anmäl
2020-06-04 17:04 #17 av: michaleja

Förlåt mina inlägg men nu är jag verkligen förtvivlad igen. Idag fick han ett brev på posten och vi trodde det var en kallelse och han nog skulle få tid till veckan. Men nej, det stod:

"Vi har idag placerat dig på vår väntelista för ett mottagningsbesök på Medicinmottagningen. Väntetid 2-3 månader"

Stod ingenting om någon röntgen, ingenting om någon neurolog. Kanske håller neurologen till på medicinmottagningen, jag vet inte, men 2-3 månader kan vi ju inte vänta. Hon sa ju på vc att hon skulle skynda på. Och jag trodde ju att MR skulle göras innan. Nu blir det ju säkert, neurolog sedan MR och sedan neurolog igen. Snart har dom väl semestrar dessutom!


Anmäl
2020-06-04 17:23 #18 av: Maria

Det kan ju gå fortare men så här i coronatider så är det nog svårt. Vårdgarantin gäller ju och den är tre månader.
Läkaren kanske skyndar på det hela och detta kanske bara är ett standardsvar som skickas ut när de mottagit remissen. Man kan ju alltid hoppas.
Jag tycker ni ska ligga på och ringa ofta och fråga. 😉

/Maria

 

Anmäl
2020-06-04 18:10 #19 av: OlgaMaria

Ni kan ringa medicinmottagningen och förklara läget, be dem ringa er om de får en återbudstid.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-06-19 11:43 #20 av: Liwan

Jag håller tummarna att ni får hjälp tidigare!

Anmäl
2020-08-06 20:34 #21 av: michaleja

Ja idag dök kallelsen äntligen upp till neurologen den 24 och MR den 27 denna månad. Som jag ringt och tjatat, bönat och bett att han ska få komma tidigare. Hans symtom har inte blivit lindrigare, tvärtom. Skakningare är kraftigare och ryckigare, och väldigt stel i axeln på samma sida, + att foten börjat rycka mer frekvent i viloläge. Dessutom tilltagande problem med blåsan. Han hinner inte alttid till toan i tid och är väldigt förtvivlad att ha sådana problem före 50 års ålder.

Men det kommer inte komma som någon överraskning när diagnosen kommer. Vi har redan bearbetat att det är Parkinson... Hoppas bara han kan bli hjälpt av mediciner

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.