allmänt-övrigt

Panik inför Corona

2020-04-05 11:14 #0 av: klaramaria

Jag har riktig panik inför att bli smittad av Corona. Har ändrat mitt sätt att leva så mycket att jag inte känner igen mig själv. Jag sitter hemma ensam hela dagarna och går knappt utanför dörren alls förutom när jag måste handla mat.  

Det gör jag kl 7.00 på morgonen direkt affären öppnar och jag har handskar på mig hela tiden. Skyndar mig så jag inte ska möta någon som vill prata. Jag försöker att hålla andan så mycket som möjligt i affären. 

Min arbetsgivare säger att jag kan jobba hemifrån då jag har administrativa uppgifter så jag har gjort det ett bra tag nu.

Jag träffar inte mina vänner längre. Vi hörs av på andra sätt än att träffas fysiskt, men det är inte samma sak som att hitta på saker ihop. Mina föräldrar och syskon har jag inte träffat på lika lång tid. Mina föräldrar är båda i riskgrupp med olika sjukdomar

Jag vet inte vad jag vill säga med den här tråden men bara att det här verkar inte ta slut. I början trodde jag att det rörde sig om några veckor, upp till en månad som jag skulle leva så här. Men nu tvivlar jag på att det blir som vanligt detta året. 

Jag är inte rädd att bli lite förkyld och febrig och hosta lite. Men jag har fullständig panik inför att inte kunna andas, att inte få luft!

Jag har lyssnat på klipp där unga, för övrigt friska individer blivit smittade av detta virus. De har berättat om hur fruktansvärt det var med andningssvårigheterna.

Alla drabbas förstås inte av andningssvårigheter. En del blir bara lättare förkyld eller får inga symtom alls.  

Men man vet aldrig hur man själv drabbas. Det är som att spela rysk roulette.

Anmäl
2020-04-05 11:45 #1 av: Liz85

Mitt problem med det här är att jag går på rehab för en bruten handled. Drar hag på mig en vanlig förkylning så kommer jag behöva avboka tiden även om det inte är Corona. Fördelen nu är dock att jag lagat cykeln så kan ta cykel istället för buss till affär och rehab. Vilket är lite av en frihetskänsla.

Jag förstår hur du tänker och varför men jag är övertygad om att detta inte kommer kunna hålla på hela året. Kolla på Kina som öppnat upp städer igen. Sen är det väl nåt till land i Europa där de sett peaken och det börjar bli bättre? Så det är nyttigt att vara lite försiktig, särskilt med tanke på släktingar o vänner i riskzoner men kom ihåg att ha hopp också. :)

Anmäl
2020-04-05 12:20 #2 av: Maria

Jag är mest rädd för att mina nära och kära ska drabbas.

Varken jag eller min man har möjlighet att jobba hemifrån så livet får gå vidare efter vad myndigheterna rekommenderar. Jag åker t,ex kommunalt.

/Maria

 

Anmäl
2020-04-09 09:13 #3 av: oh-la

Mitt tips, sluta lyssna på berättelser från drabbade. Det ger en väldigt ensidig, dålig bild av sjukdomen. Det är ju sällan så att det ställs i proportion till alla tusentals som blir friska eller drabbas lätt. Man kan heller inte vara säker på äktheten i det man ser. Corona ger visningar på yt och likes och kommentarer andra sociala medier vilket lockar fram mycket överdrift. Det enda det gör för dig är att skapa en apokalyptisk känsla där det bara är en tidsfråga innan du blir dödssjuk. Vi människor är inte så duktiga på att ta till oss den här typen av information och processa den objektivt. Om du mår dåligt, sluta titta på nyheter och läsa aftonbladet. Sluta titta på videos. Håll dig uppdaterad genom folkhälsomyndighetens hemsida.
Vänd på det sista i ditt inlägg. En del blir riktigt sjuka, de allra allra flesta, baserat på de studier som finns, blir bara lätt sjuka.

Tänk också på att plasthandskar blir lite en falsk trygghet. Du smittas inte genom händerna, utan när du petar med händerna exempelvis i ansiktets slemhinnor. Då är det strunt samma om du petar med handen eller med plasthandskar, du blir sjuk ändå. Bättre att inte peta sig i ansiktet och tvätta händerna regelbundet.

Man kan bli sjuk av att leva i konstant stress, och det kan bli riktigt svårt för kroppen att läka ifrån om man har otur. Börja med att välja dina informationskällor, och ta bort de som inte ger något vettigt eller nyttigt. Följ de rekommendationer som finns och följ medier som ger riktig information, inte skrämselpropaganda.

Anmäl
2020-04-09 09:20 #4 av: Maria

#0 Hur gammal är du? Ligger du i någon riskgrupp?

Det är ju fortfarande mest farligt för 70+ och för de med underliggande sjukdomar som kan påverka.

/Maria

 

Anmäl
2020-04-09 13:25 #5 av: OlgaMaria

Jag tycker du ska försöka träffa dina vänner och umgås ute - föreslå en promenad eller fika ute. Man behöver inte kramas osv, men det är jätteviktigt att inte tappa sitt sociala liv helt, för det räcker ju inte att isolera sig några veckor. Om båda är symptomfria ska det nog inte vara några problem alls att ses utomhus.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-04-10 07:50 #6 av: Devya

#5 Symptomfri betyder dock inte att man inte bär på smittan.

Tre av mina kollegor fick corona. De jobbade tätt ihop och de testades positivt för Corona (de jobbar inom äldreomsorgen och måste testas). Två av dem blev svårt sjuka och en av dem fick inga symptom men testades ändå positivt för Corona. Tre veckor senare och mina två kollegor är ännu svårt sjuka och den som inte har några symptom testas ännu positivt för corona.

Jag skulle nog avråda att socialisera och mest bara facetima och hålla kontakten med mina nära och kära . Det har jag nu gjort i över 4 veckor.

Det gäller nog bara att hålla ut men jag vet tyvärr att i Sverige är det väldigt många som inte tar det här seriöst. I Belgien där jag bor råder en helt annan mentalitet och vi tar det här ytterst allvarligt.

Anmäl
2020-04-10 08:35 #7 av: Maria

#5 Sverige skiljer sig lite vad det gäller rekommendationer. Det betyder inte att vi inte tar det seriöst utan att vi lyssnar på råd från våra myndigheter.

/Maria

 

Anmäl
2020-04-10 10:22 #8 av: OlgaMaria

#6 Det är ju inte samma sak som att ta en promenad ute med sin vän. Håller med om att man troligen kan smitta utan att man vet om att man när på smittan, men det handlar ju om hur nära man är. Skillnad på att jobba ihop hela dagen eller ta en promenad ute.

I Sverige är vi bra på att hålla avstånd och det finns bra möjligheter att vistas ute på gott avstånd från andra. Jag är glad att vi inte infört lock down - i Danmark innebar det att alla tog sig till butikerna samtidigt för att bunkra upp, en massa trängsel. Hur bra vore det just nu? Och detta går inte över på några veckor. Känner mer och mer att vi valt rätt strategi i Sverige och att det passar oss. Vi håller igång samhället, stannar hemma när vi är sjuka, förbereder för skolstängning om det kommer behövas. Gymnasie och högskola har distansundervisning. Känner att vi hittat en bra medelväg som lindrar alla negativa effekter. Man kan inte underskatta skadan för individer och företag som förlorar sin inkomst och verksamhet. Vi måste göra detta på ett sätt som håller året ut antagligen. Danmark börjar väl öppna upp samhället nu snart? Grejen är väl att man inser att det inte går att ha lock down mer än några veckor?

I många butiker finns glasskärmar nu som skapar en barriär mellan kund och personal i kassan, anmärkningar som markerar lämpliga avstånd i kön. Är det för många i butiken får man vänta utanför på vissa ställen. Hur som helst - man måste tänka hållbart och långsiktigt nu. Vad jag förstår kan vi inte utrota denna smitta - bara lindra effekterna på samhället medan yngre generationer får flockimmunitet/ev vaccin.

Under tiden måste man också överleva psykiskt. Om man lever i ett ensamhushåll tror jag verkligen man behöver gå en promenad med en kompis då och då! Själv går jag med hunden och pratar med mina grannar. Går en vända med en vän då och då. Barnen får leka med varann ute men inte inne.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2020-04-10 12:50 #9 av: Devya

#8 Bara tiden kan utvisa om Sverige har haft rätt i sina metoder. Det är alltför tidigt att säga just nu.

Poängen var väl aldrig att man skulle "utrota" viruset. Var har du fått det ifrån? Det man vill med restriktionerna är att se till att det inte går för snabbt så att sjukhusen hinner med alla fall.

Jag personligen tycker det är själviskt och tanklöst att fortsätta som vanligt då många riskerar sitt liv för er skull. Då tänker jag på sjukhuspersonal. I Italien har över 100 läkare och sjukskötare dött av corona. De riskerade sina liv för att hjälpa andra. Känns respektlöst då man läser hur andra lever loppan...

Det har sen också visat sig att 2m avstånd då man är ute och går är inte ens tillräckligt. Så den där oskyldiga promenaden är sen inte så oskyldig.🤷‍♀️

Ni gör som ni vill. Vill ni vara själviska och tänka på era egna behov så kan ingen annan göra något åt saken. Jag tänker åtminstone inte sjunka så lågt då folk riskerar sitt liv dagligen för att hjälpa andra människor.

Det är inte lätt att isolera sig men hellre det än att medvetet utsätta andra människor för fara. Jag försöker göra min del så gott jag kan. Ett par månader kan man nog isolera sig om det betyder att man kan eventuellt rädda ett par liv.

Anmäl
2020-04-11 16:01 #10 av: Hera

#7 Ut på stan en lördag eftermiddag i solen så ser du att många fullständigt skiter i de råd vi fått i Sverige. Många beter sig precis som vanligt och tycker det är viktigare att gå ut och supa än att tänka på andra. Samma sak i affärer.

Folk är idioter. En annan har hållt sig hemma i över en månad nu.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2020-04-11 18:09 #11 av: Liz85

Enda jag egentligen går ut i ärenden är för att tex köpa mat.

Många butiker har typ inga lediga tider för hemkörning om du inte tillhör en riskgrupp, för då har du lättare att få hemkörning än om du är frisk liksom. Nu när typ hela Sverige jagar hemkörning av mat och kastar sig över de tider som de hittar.

Nu har jag lyckats laga cykeln så jag behöver inte trängas med folk i en instängd buss och ser till att handla mycket mat åt gången under tider då det inte är så många där inne. Vilket gör att jag egentligen bara behöver cykla iväg ungefär en gång varannan vecka och komma hem med korgarna fullpackade.

Anmäl
2020-04-22 20:49 #12 av: Huygens

Om man råkar ut för något med lungorna kan man i alla fall fundera på att tacka nej till viss typ av behandling som bl a getts i Italien, Frankrike och Spanien. Även flera italienska läkare har dött - enligt min uppfattning, av behandlingen. Tyskland och Norge har varit mer restriktiva med viss behandling.


Anmäl
2020-04-22 21:02 #13 av: Maria

Jag gissar att man tar emot vilken behandling som helst om man blivit såpass sjuk i Corona att lungorna påverkats.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.