Smärta och Värk

Brännande baksida lår

2019-11-20 22:06 #0 av: gickan87

Jag har dagligen smärta på baksidan av mitt högra lår, upplever att smärtan börjar i skinkan men den kan även komma från ländryggen. Ofta ilar det ner i vaden som kan göra rejält ont. När det är som värst så kan jag knappt gå, det bränner och ilar ända ner i foten. Yttersidan av foten domnar även bort. Ändå är jag dum nog att jobba.

Jag misstänker att det är ischias, men vad kan man göra åt det?
Haft kontakt med vården som ordinerade receptfria smärtstillande läkemedel. Men dem hjälper mig inte särskilt mycket.
Smörjer och masserar med johannesolja som sägs vara bra för ischias.

En vän nämnde att jag kanske ska höra med nån natrapat, men är rädd för att jag ska få ännu större smärta efter det besöket.
Sjukgymnast för att få övningar att göra hemma?

Nu när det gör som mest ont vet inte vad jag ska göra, sitta är nästan omöjligt och stå och gå så känns det som sendrag från rumpa ner i knävecket och vidare ner i foten.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-11-20 22:42 #1 av: Hera

Googla på ischiasövningar. Finns många bra övningar som kan lindra. Vilka som fungerar är personligt och beroende på hur rörlig man är, därför länkar jag inte till någon specifik.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-11-20 23:50 #2 av: gickan87

#1 Tack. Har så jädra ont just nu, funderar på om akutmottagningen kan hjälpa mig i natt...

Hur jag än gör så slutar det inte värka, aldrig haft såhär ont tidigare. Det liksom small till när jag cyklade hem från jobbet idag och har kommit till och från sedan dess.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-11-21 12:09 #3 av: Hera

#2 Hur har det gått?

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-11-21 14:02 #4 av: gickan87

#3 Stannade hemma över natten. Varit i kontakt med vc idag och fick tid till sjukgymnast. En eller flera muskler i skinka/länd är överansträngda och trycker på diverse nerver.

Har fått övningar att göra hemma + att jag ska prova annat smärtstillande läkemedel då det jag tog inte hjälpte alls.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-11-21 14:21 #5 av: Hera

Hoppas det blir bättre. :)

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2019-12-05 09:50 #6 av: gickan87

Nu har det gått 14 dagar, ingen förändring mer än att jag lyckats få starkare smärtstillande. Återbesök imorgon får se vad som händer då.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-12-07 11:59 #7 av: FataMorgana

Hoppas du får en remiss till en MRT. Det skulle också kunna vara ett diskbråck. 

Anmäl
2019-12-07 15:43 #8 av: gickan87

#7 Ingen remiss. Sjukgymnasten ska kontakta läkare som ska bedöma om jag ska få smärtstillande för nervsmärta. Då citodon inte hjälper mig.
Upplever att jag är sämre idag efter gårdagens besök, jag ömmade i ländryggen och i min journal står det "Klinisk fynd vid dagens undersökning ger misstanke om påverkan på nervrot på S1-nivå".
Hon höll med om att jag var sämre än förra besöket.

Tror läkare ringde mig igår eftermiddag då nån med hemligt nummer ringt. Hoppas dem ringer igen på måndag.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-12-07 16:19 #9 av: FataMorgana

#8 

Ja det verkar ju verkligen vara en nervrotspåverkan. Men frågan är ju varför. Diskbråck? Spondylolisthese? I värsta fall kan ju bakomliggande orsak behöva opereras så jag kan inte förstå varför de inte vill utreda varför du har en nervrotspåverkan. Känselförlust som bortdomningar bör alltid tas på största allvar, så att man inte får bestående skador, pga nerver som till sist inte kan regenerera sig. Blir det inte bättre snart skulle jag kontaka vc igen eller söka upp en ortoped och försöka få en remiss till MRT. En sjukgymnast har ingen röntgenblick och kan bara kontrollera muskler och ligament som ligger nära under huden, men in i ryggraden kan hon inte se. Hon kan heller inte se varför musklerna är överanstränga. Trycker t.e.x ett diskbråck på en nerv någonstans så är det helt vanligt att musklerna förspänner och blir överanstränga pga det. En rikigt utredning vore alltså på sin plats. 

Anmäl
2019-12-07 19:30 #10 av: gickan87

#9 Tack, får försöka stå på mig. Tycker det är svårt, dem borde veta bäst tycker jag. Men att bli sämre från vecka 3 till vecka 5 förstår jag att det inte kan vara normalt.

Läser man om diskbråck på nätet så är det ju de första veckorna man har som ondast och inte tvärtom.
Jag kan inte ens krysta när jag ska göra nummer 2 utan att jag får rejäl värk i skinka/lår och ner i foten.

Funderar på ett besök hos akutmottagningen ikväll då det just nu gör så grymt ont. Fast jag tror inte jag får någon vidare hjälp. Dem har ingen öppen röntgen.
Får nog stå ut över helgen och hoppas på läkarkontakt på måndag.

MVH Erika :)

Anmäl
2019-12-08 11:31 #11 av: FataMorgana

Ja försök att stå på dig. En ordentlig undersökning vore så viktig. 

 Ett diskbråck tar förstås mest ont när det är helt färskt. Men det tar lång tid att läka och kan lätt förvärras igen. Ibland kan det kännas en smula bättre, men sen kan det börja ta väldigt ont igen. 

Jag har själv två ryggoperationer bakom mig (spondylolisthese och pga det fick jag diskbåck) och känner igen dina symptom av nervrotspåverkan. Jag hade min första operation 2004 och lider fortfarande i dag av nervsmärtor i högra lår. 

Nerver regenerar sig väldigt dåligt och har du en nervrot ikläm måste man ibland skrapa bort en bit av disken (diskbråcket) eller det som klämmer på, så att det finns plats runt nerven igen. Diskbråcket tappar förstås vätska med tiden och skrumpnar ihop, så att det kan bli bättre med tiden av sig självt, men det är en process som tar väldigt lång tid och inte i alla fall blir man bättre av det. Det kan handla om flera år. 

Diskbråck ser man inte på en vanlig röntgen och inte heller nerverna, bara på magnetröntgen. Men jag vet att läkarna försöker att spara in pengar och vill inte skicka folk på undersökningar hur som helst. En nervrotspåverkan borde i allafall tas på största allvar. 

Det står också på alla sidor när man bör söka upp en läkare och det är när man får bortdomningar, strålande smärtor, svårt att kontrollera urin och avföring mm. I värsta fall kräver sådana symptom en akutoperation. Därför förstår jag inte varför dom bara skickar dig till en sjukgymnast när du kommer med just ett par av dessa symptom. Ett alternativ är att du skriver en egen remiss till en ortoped, om det går. 

Anmäl
2019-12-08 19:52 #12 av: gickan87

#11 Det är lite konstigt det här, enligt det jag kan läsa på nätet om diskbråck så har man ondast de första veckorna även om det kommer smygande på. Jag har som ondast nu 5-6 veckor efter att det började göra ont. Det är ju diskbråck jag misstänker själv alternativt psoriasisartrit, då jag har fläckar och gropar i naglarna.

Får hoppas läkaren hör av sig imorgon, annars får jag ringa på tisdag och be om en läkartid. Ska bli spännande och höra vad dem har för plan, har inte ens lämnat några prover vilket också är vanligt läste jag.

Idag känns det dock lite bättre igen men det är antagligen för att jag varit ledig i helgen och inte varit så aktiv som jag är en vanlig arbetsdag.


MVH Erika :)

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.