Stress och Utbrändhet

Vart vänder jag mig?

2018-12-12 09:30 #0 av: Sugar Mist

I och med att jag blev väldigt, väldigt stressad och fick utmattningssyndrom i våras så utvecklade jag agorafobi och någon typ av ätstörning.
Jag trivs absolut inte med att inte kunna gå ut, umgås med folk och att inte ens klara av en så basic handling som att handla mat, och jag vill kunna äta mer än en halv barnportion utan att spy, men just nu så går det inte alls och jag vet inte hur jag ska göra får att kunna leva normalt.

Min vårdcentral har jag varit hos flera gånger, men de kan ingenting göra utan ber mig ta kontakt med en annan vårdcentral med psykolog, bara det att när jag ringde nu på morgonen blev jag bokstavligen utskälld på grund av att jag var skriven på en annan vårdcentral och jag var då inte deras problem.

Vart ska jag vända mig för att kunna få hjälp?

-

Anmäl
2018-12-12 09:37 #1 av: DesK

Du kan be om ett samtal med en sjuksköterska eller en kurator. Det är ofta långa köer till psykologer. Vårdcentralen, som du är listad på, är skyldig att hjälpa dig och om de inte har resurser och kompetens, så måste de hänvisa dig vidare. Du kan också kontakta St Lukas i din närhet. De som arbetar där är ofta mycket duktiga.

Désirée

Anmäl
2018-12-12 09:56 #2 av: Wonnalesan

Ja, ST:Lukas är bra där har mina vänner fått hjälp vid tex sorg.

Men tyvärr så är det lika illa för alla. Man får inte tid och plats. Jag har besvär som kan delas i två delar njurenheten och andra besvär från blåsa. De bollar mig fram och tillbaka. Detta upplevs av många i min ålder 65+. Ge dig inte . samtidigt försök att vara ute, ta med en banan och ät på promenaden. Du kommer att hitta sätt att lura hjärnan...Kram från WLBlomma

Anmäl
2018-12-12 10:03 #3 av: Sugar Mist

#1 Min VC skickade vidare mig till en annan VC som i sin tur bemötte mig väldigt dåligt och förklarade tydligt att det inte var deras problem att min VC inte har resurser för att lösa mina problem.

#2 Jag är ute, jag har två hundar som jag går promenader med, tränar på klubb etc. men jag kan inte äta någon annan stans än i mitt rum helt utan andra människor för jag mår illa annars, jag kan inte jobba för att jag spyr av ångest av att vara kring folk trots att jag egentligen är extrovert och inte vill annat än att jobba. 
Jag vet liksom inte vad jag ska göra, speciellt eftersom jag inte har blekaste aning om vem jag ska höra av mig till

-

Anmäl
2018-12-12 10:07 #4 av: Wonnalesan

Bra att du är ute med dina hundar, det ger ändå mycket.

Det är ju psykologiska låsningar du har så Kuratorn på din VC borde vara den som hjälper dig vidare. Du har ju psykakuten att tillgå, men du är kanske inte där psykiskt. Ångest ger ju så många symtom, jag tycker samhället sviker ofta i dessa frågor. Du kan också ringa 1177 och fråga dom vad du ska göra, vem du ska vända dig till...Önskar dig ett stort lycka till...Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-12-12 10:44 #5 av: Lona

Ja, 1177 kanske kan hjälpa dig.
Jag skrev ett långt svar med diverse olika lösningar och vägar man kan gå, men snabbaste och "lättaste" sättet är psykakuten. Det är idioti att man ska behöva använda den metoden och slösa med resurser men det är tom vad en del psykiatrimottagningar rekommenderar.
Kontakta akuten först, det kan vara bra att komma när det inte är så lång väntetid och det är ju inte AKUT, och en del akutmottagningar har tidsbokning så man slipper sitta där i timmar.
De skriver troligen en remiss till lämplig vårdgivare och den tas på större allvar än om du skriver en egenremiss.
(Om du bor i Göteborg så glöm hjälp inom det området och sök i någon grannkommun, Borås brukar vara bra.)
Tänk på att inte se käck och glad ut hos läkaren utan rota fram de allra jobbigaste känslorna och låt dem synas!
Lycka till, hoppas att det löser sig! ❤️

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-12-12 13:28 #6 av: CaFe

Hej!

Undrar lite mer om din agorafobi.

På vilket sätt är det obehagligt att vistas bland folk/ute? Vilka symtom känner du - Illamående, yrsel, oro etc.?

Anmäl
2018-12-12 14:24 #7 av: Sabah

Jag har också haft utmattningssyndrom med en massa följdproblem, bla problem med magen. Jag har fått mycket hjälp av craniosacral terapi, en alternativ behandlingsform. Kan varmt rekommendera! ♥️ De kan jobba på väldigt olika sätt, har varit till 3 st olika, den första passade mig inte så bra och när jag provade en annan var det som att dörren öppnades, då började det hända saker! 😊 Den tredje jag gick till (och fortfarande går hos) fick jag ännu bättre resultat hos😊
Förstår att det är jobbigt med allt, när man inte mår bra har man inte alltid energi att söka hjälp. Du kan skicka PM om du vill veta mer. Med vänlig hälsning! 😊 ♥️

♥️♥️♥️ Se på allt i livet med kärlek och se det goda i allt som sker! ♥️♥️♥️
Anmäl
2018-12-12 14:37 #8 av: Sugar Mist

#5 Det är ju göteborg(eller mölndal..) som jag bor i, och har märkt att vården verkligen är värdelös här. 

#6 Jag blir väldigt ljud och ljuskänslig, jag blir yr och det svartnar för ögonen samtidigt som jag blir väldigt illamående, spy-illamående och tillslut får jag panikångest i den version att jag faller ihop, hyperventilerar och skakar.

Har hänt att jag fått springa till närmsta badrum för att kräkas. 

-

Anmäl
2018-12-12 14:43 #9 av: FataMorgana

#8 

Det där låter snarare som att du skulle ha problem med blodtrycket eller att du kanske lider av migränrelaterad yrsel som sen ger dig en sådan panik att du utvecklar ångest och får problem med att äta? Är du verkligen helt rätt diagnostiserad?

Anmäl
2018-12-12 14:58 #10 av: Sugar Mist

#9 Nepp, inget problem med blodtrycket, och ingen migränyrsel, utan det är just när jag är i framförallt stökiga miljöer som matbutiker, tåg, flygplatser och shoppingcenter, där det händer mycket och det är mycket folk och jag inte kan fly som jag får panikångest, har paniksyndrom sedan innan. 
Det börjar med att jag hör allt mycket tydligare(typ som dehär förbannade självscanningspipen..) och sen blir det jobbigt att se ljus och sen blir jag illamående och sen är det bara att gå ut och sätta sig i bilen och göra andningsövningar.
Hade jättesvårt att köra bil på motorvägen innan också, eftersom jag är så "fast" att jag inte kan kura ihop mig under min jacka när jag får panikkänslor, men har löst det genom att ha mantrat "kör av nästa avfart om det är för jobbigt" och att andas. 

Problem med maten vet jag inte vad det bottnar sig i, har kunnat äta utan problem innan och framförallt inte haft problem att äta kring folk men nu är det bara löjligt, kan inte ens äta en pommes utan att bli kräk-illamående och att dricka kolsyrat överlag går fetbort, men det är ingenting fysiskt fel på mig enligt läkarna. 

-

Anmäl
2018-12-12 15:16 #11 av: CaFe

Baserat på dina symptom finns en sak som jag verkligen tycker du ska följa upp, något som man i Sverige har noll kunskap kring.

Dina besvär som låter som Torgskäck kan i själva verket vara ett problem med dina ögon, en dold skelning. (Har själv drabbats och symptomen är mycket lika).

om man skelar får man mycket svårt att hantera visuell stimuli, som exempelvis stimmiga miljöer etc. Bilkörning är otroligt påfrestande, speciellt vid högre hastighet. Symptomen kommer av att dina ögon registrera olika bilder och skickar felaktig info till balansorganet bakom örat. Dessutom belastas det visuella systemet genom att hjärnan måste fusionera två olika bilder till en (annars ser man dubbelt). Kort och gott blir man överbelastad.

Skelningen är ofta så liten att man inte kan se den med blotta ögat och kan endast identifieras av Skelnigsexpert (Ortoptist).

Problem med skelning kan utlöstas av exempelvis stress (tänker på ditt utmattningssyndrom).

Skelningen botas med prismaglasöogen, i snitt blir man 80% återställd. Själv har jag inga problem längre.

Anmäl
2018-12-12 15:55 #12 av: Lona

Fick du hjälp med ditt paniksyndrom tidigare? Var? Kan de hjälpa dig nu med?
Det är idiotiskt, det är f-n så mycket billigare för samhället att sätta in resurser NU och hjälpa dig än att låta det bli helt inrotat...
Hur mycket orkar du tjafsa med olika vårdgivare, myndigheter och så vidare eller har du någon som kan göra det åt dig?
Man får som sagt slåss med näbbar och klor för att få hjälp inom GBG/Mölndal, även om man inte ens behöver hjälp inom psykiatrin utan kan klara sig med en "vanlig" vårdcentral.
Om du orkar, be att få skriftligt på att din nuvarande VC inte vill hjälpa dig, alternativt kräv en remiss. Sen gör du samma sak med den andra och skickar in en IVO-anmälan.
Du kan också kontakta Patientnämnden, det kan få lite eld i r*ven på vårdgivarna. Förmodligen det lättaste alternativet!Kan kolla med min mamma om hon har kvar numret sen vi tjafsade med vården för ett par år sedan, annars borde det finnas på nätet.

Jag har visserligen andra diagnoser och funktionshinder men har fått fantastisk hjälp sedan jag började gå i Borås. Det är helt klart värt en dryg timmes resväg från Lerum, synd bara att jag inte bytte redan när jag bodde i GBG.
Du har rätt att söka vård var som helst i Västra Götaland, även om de kan grumsa lite om du söker någon annanstans dit du egentligen hör.

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-12-12 15:58 #13 av: FataMorgana

#10

Jag led själv av panikångest förr, under flera års tid. Det började när jag var ca 20 år gammal med att jag fick ett kraftigt yrsel anfall och det gjorde mig så himla rädd att jag fick panik. Samma sak upprepade sig några gånger och för varje gång blev jag bara räddare och räddare och till sist var hela karusellen i gång. Jag hamnade i ett ekkorrhjul som jag inte kunde ta mig ur längre. Varje dag hade jag panik och ångesten blev bara värre och värre. Jag tog förgivet att det bara var panikångest och ingen läkare tänkte tanken på att undersöka mig närmare, utan jag fick bara en massa psykmediciner som inte hjälpte mig.

Nu har jag ingen ångest och ingen panik längre, men lider fortfarande av yrsel och har både ortostatisk hypotoni och vestibulär migrän som diagnoser. När jag ser tillbaka på min panikångest vet jag nu att det fanns andra saker som utlöste min yrsel och att jag sen pga det utvecklade en stark ångest som i sin tur löste ut ännu fler yrselanfall. Tänkte att det kanske  är så i ditt fall också. Det är så ätt att bli rädd och utveckla panik när det snurrar till i huvudet och sen blir man rädd att det ska hända igen och så sitter man fast i situation man inte längre behärskar.  

Har läkarna kollat upp om du lider av brister på något näringsämne? Brister kan också göra att man mår dåligt både psykiskt och fyiskt och att man inte tål stress så bra. Det gjorde dom inte på mig i allafall. Nu vet jag att jag också led av hel del brister på den tiden och det gjorde saken förstås inte bättre. 

Menar bara att det ofta finns andra saker bakom ångest och panikångest, för att dig att tänka på. 

Anmäl
2018-12-12 16:05 #14 av: Lona

#7, När jag först hörde talas om kraniosakral terapi tänkte jag ärligt talat "Vilken bullshit" och att det bara var något flummigt alternativjox. Sen fick vi ut en terapeut till stallet och wow! Man såg en stor skillnad på hästarna, redan efter en behandling.
Jag vet inte om det helt hjälper även mot såna här problem men det är helt klart värt att testa. 
TS, det kan ge effekt att tex gå på massage, hos en naprapat eller liknande. Även om det inte botar dig så har du säkerligen massa spänningar i kroppen som är bra att släppa på men även om det är en rent fysisk behandling kan den utlösa rätt rejäla reaktioner psykiskt. Det må låta rätt flummigt men det hänger ihop mer än man tror.
(Jämför med en spänd och stressad hund som får massage, givetvis samma effekt på människor.Förlägen)

#11, Intressant! Låter inte helt ologiskt faktiskt.Glad

"Glass löser allt!" /Källa Glassgård, Öland
Toktantens dagbok - Om hästar, hundar och livet i största allmänhetBlomma

Anmäl
2018-12-12 16:07 #15 av: Sugar Mist

#12 Jag hade psykolog och vård när jag pluggade i Forshaga, Värmland, och där var det heller inget tjafs trots att jag inte var skriven ens i samma län, så förstår inte varför de skall bråka trots att jag är skriven på en annan vårdcentral, som ligger 10min bort från dom. 
Bråka orkar jag väl, men frågan är ju hur mycket det hjälper..

#11 Ska kolla upp det! Har ändå tänkt kolla upp synen då jag blivit mer närsynt än tidigare.. Vet att jag har något synfel som optikern noterade(Har olika storlek på pupillerna) när jag skulle övningsköra men det är ju inget som har stört mig förrns nu iår.. 

-

Anmäl
2018-12-12 16:11 #16 av: Sugar Mist

#13 Jag har tagit blodprover i olika omgångar, sist i somras när det var som värst och jag kunde gå dagar utan att äta och utvecklade stora blåmärken bara man petade på mig, men hade inga brister alls, så rent fysiskt är jag helt ok-stämplad :/ 

-

Anmäl
2018-12-12 17:34 #17 av: Sabah

Kraniosakral terapi hjälper väldigt bra mot stress och stressrelaterade sjukdomar. Jag har bara gott att säga om det! 😊

♥️♥️♥️ Se på allt i livet med kärlek och se det goda i allt som sker! ♥️♥️♥️
Anmäl
2018-12-12 18:11 #18 av: CaFe

#15 ja, du bör verkligen kolla upp det. Forskning uppskattar att minst 10% av befolkningen har problem på grund av skelning (olika personer har väldigt olika symptom) så sannolikheten är betydande. Kanske en av de mest under/feldiagnostiserade diagnoserna som finns.

Tänk bara på att boka tid hos Ortoptist, optiker har generellt låg kunskap och mindre noggranna metoder. Även ögonläkare har allmänt dälig kunskap. Tyvärr.

Speciellt vertikal skelning är svårt att upptäcka eftersom den ofta är extremt liten men skapar stora besvär. Ett tecken på vertikal skelning är att man ofta lutar huvudet åt sidan för att kompensera skelningen.

Testa att sätta en ögonlapp på ena ögat för att bryta samsynen. Då mildras / försvinner besvären om det har med ögonen att göra.

Lycka till! Hoppas du hittar problemet.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.