Kost och Recept

Supernyttig grönkål

2018-11-18 11:22 #0 av: Tant Grön

Grönkålen är ju aktuell nu på hösten och till jul. Men visste du att den var så här nyttig? https://www.land.se/halsa/gronkal-5-bevisade-halsoeffekter/

Anmäl
2018-11-18 11:38 #1 av: Magi-cat

Så bra, både nyttigt och gott! Jag äter grönkål nästan varje dag...Glad

Hjärta "No nation can be free if it oppresses other nations" (F. Engels)

Sajtvärd på Fenomen, Hjärnan, Kulturtant och Oförklarade fenomen.

Anmäl
2018-11-18 11:45 #2 av: Tant Grön

Samma här, det är ju så gott också. Glad

Anmäl
2018-11-18 11:51 #3 av: Maria

Jag älskar grönkål men äter det nästan bara runt jul. Kanske får ändra på det nu😉

/Maria

 

Anmäl
2018-11-18 11:52 #4 av: Wonnalesan

Jag äter mycket blomkål den är också mycket bra hälsomässigt. Gott, kokar bara upp den ca 3-4 minuter så den är lite krispig till maten. Priset har gått ner ca 10 kr kilot här. Men grönkål är också gott, det har inte funnits här på ett tag. Kan man frysa den och behålla egenskaperna? Mvh/WLBlomma

Anmäl
2018-11-18 11:55 #5 av: Tant Grön

Förr fanns väl färsk grönkål bara att få tag i till jul, nu finns det året om. Har ni provat svartkål eller palmkål som den också kallas? Den är släkt med grönkål och snäppet godare. Skulle tro att den är lika nyttig som grönkålen.

Anmäl
2018-11-18 11:55 #6 av: wildfire

Grönkål som är så gott  den får man inte nog av Cool

Anmäl
2018-11-18 12:15 #7 av: Tant Grön

#4 Det finns fryst grönkål att köpa, men tycker den är lite som sågspån. Kanske beror det på att dom har med den grova stjälken? Fryser man själv blir det säkert bättre.
Jag brukar göra stuvning på grönkål och den går bra att frysa. Brukar odla också, både grönkål och svartkål. Den klarar ju flera minusgrader så man har den i alla fall fram till jul.

Anmäl
2018-11-18 12:15 #8 av: Maria

#5 Svartkål har blivit en av mina nya favoriter.Glad

/Maria

 

Anmäl
2018-11-18 16:26 #9 av: Skogsväsen

Hur brukar ni använda grönkålen? :)

Anmäl
2018-11-18 16:43 #10 av: Tant Grön

#9 Grönkålspaj med valnötter och långkål brukar jag göra till jul. Ibland annars också, det är väldigt gott. Man kan ha grönkål i soppor, grytor, stuvningar m.m. Grönkålschips kan man också göra. Försökte göra det en gång men tyckte inte det blev så bra, men har sett att många gillar det.

Anmäl
2018-11-19 12:01 #11 av: CasaRamon

Man måste väl förvälla grönkålen innan den fryses, eller?

Anmäl
2018-11-19 12:41 #12 av: Åsa S

Nej det måste man inte både grönkål och svartkål går utmärkt att frysa rå men den tar ju mindre plats ifall man förväller

Anmäl
2018-11-20 18:42 #13 av: sp0ngeb0b

Jag har alltid fryst grönkål hemma och använder det till smoothies. Annars har jag käkat det i sallad och som chips. Men vill gärna testa det som soppa och i paj också, ska göra det någon gång när jag får tummen ur.

"Before you ask someone why they're vegan - ask yourself why you're not."

Anmäl
2018-11-20 19:03 #14 av: Maria

Grönkålssoppa är fantastiskt gott och något vi alltid äter i juletider gjort på skinkspadet.Glad

/Maria

 

Anmäl
2018-11-21 09:53 #15 av: CasaRamon

Jag hittade ett bra recept skrivet på grönkålspåsen, som jag testade igår.

Koka grönkålen i buljong i 15 min.  Låt rinna av i sil. Koka sen i smör och grädde i 10 min.  Supergott.

Anmäl
2018-11-21 09:54 #16 av: CasaRamon

Salt och peppar förstås. Glömde skriva det.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.