vikt

Undervikt förstör mitt liv

2018-03-17 15:16 #0 av: Dibiy

Hej. Är en tjej på 15 år, 159 cm och väger 38 kg. Är helt platt och hatar min vikt. Hetsäter varje dag för att inte rasa i vikt. Mat är inte ens gott längre, har ont i tänderna av allt konstant tuggade. Lägger flera 100 varje månad på skräpmat för att inte gå ner i vikt. Tycker inte ens det är gott. När jag åt vanligt för ca 1 årsen vägde jag 34 kg. Står nu helt still på 38. Är den enda i klassen som inte har några former alls. Fick ändå min mens när jag var 11. Tränar bara 1 dag i veckan. Annars åker ja buss när jag ska någonstans. Min undervikt börjar förstöra mitt liv. Har varit hos läkare och allt sånt men inget hjälper. Vad kan jag göra? Någon som har tips på hur man kan gå upp i vikt?

Anmäl
2018-03-17 15:33 #1 av: Maria

Vad säger läkarna? Har du bra blodvärden?

/Maria

 

Anmäl
2018-03-17 16:24 #2 av: Huygens

Träning som ligger mellan typisk styrketräning och konditionsträning tror jag ger mest varaktig effekt.

En sommar hade jag ett långt uppförslut, som en lång uppförsbacke. Jag cyklade uppför backen som en tok i 10 minuter en gång per dag, maxade ut vad jag orkade trampa. På återfärden nedför lät jag bara cykeln rulla.

Jag minns att jag hade fått tydligt kraftigare ben mot slutet av sommaren. Idag har jag inte konditionen att cykla så rejält, men så är jag också äldre.


Anmäl
2018-03-17 17:02 #3 av: Dibiy

#1 Allt ser bra ut och ligger alltid på normala värden

#2 Tack! Trodde att träning var dåligt om man ville gå upp i vikt. Har därför knappt rört på mig. Tack för ditt tips, ska testa att börja träna mer :)

Anmäl
2018-03-17 17:23 #4 av: Huygens

Konditionsträning är bra för hälsan, och gör att man blir smal och bränner fett. Styrketräning gör att man blir stor och biffig, men man får ingen bra kondition och om man gör uppehåll i styrketräningen minskar musklerna på 3-4 månader.

Jag har andra bekanta som också haft sommarjobb som unga och t ex burit buntar med jord och stenar kontinuerligt, som blev ett slags träning som ligger mellan styrke- och konditionsträning. Dom små musklerna man får efter en sommar av sådan "mellanträning" kan man ha kvar 10 år efteråt, även om man inte tränat särskilt mycket.

Dock tror jag inte att den typen av tyngre sommarjobb finns kvar idag, då maskiner gör det mesta tunga nu för tiden. Och så kanske dom sommarjobben mest var lämpliga för killar.

Sen ska jag inte döma ut styrketreäning även om det inte ger särskilt mycket kondition. Armhävningar och träning med hantlar gör att man får kraftigare armar. Tränar man någon typ av brottning får man muskler i hela kroppen, mage, rygg, rumpa, ben osv.

Vis av skada kanske ska tilläggas att all sådan kontaktsport har skaderisk, ishockey, brottning, fotboll osv.


Anmäl
2018-03-17 22:56 #5 av: Hera

Du är bara 15. Du har många år kvar innan du är färdigutvecklad.mina bröst växte till jag var över 20. 

Förstår att man vill vara som andra. Men många i din ålder vill vara riktigt smala för det är det vi matas med i media. Det är tjejer som vill ha din kropp på din skola, tro mig. 

Hur ser din mamma ut? 

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2018-03-23 07:45 #6 av: Geru

Det är dock inte säkert att skräpmat får en att gå upp mycket i vikt, beroende på metabolism. Jag skulle äta ordentlig mat i större mängd istället.

Sen är det så att i din ålder är ämnesomsättningen högre. Det kan vara svårt att gå upp i vikt. Men, som tidigare sagt, träning hjälper.

Anmäl
2018-03-23 11:35 #7 av: tlover

Jag åt också som en vuxen karl i din ålder trots det var jag alltid liten (lite tyngre än dig men ca 45 kilo på 157cm) och tappade flera kilo då jag var tex magsjuk som tog månader att få tillbaka.

Men har du testat nyttigare men kaloririk mat? Tex nötter, tillsätta olivolja i allt du kan tänka dig, dricka dina kalorier i form av mjölk (eller grädde) juice osv?

Det kan mycket väl ha varit pga ålder men när jag började äta nyttigare så började jag gå upp i vikt. I samma veva började jag träna (karate och gym främst) så det kan ju ha med det att göra.

Om du är less på att tugga och har råd så kanske gainers el liknande kan vara nått? 

Vad vill du läsa om nästa månad? Rösta!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.