Smärta och Värk

Långvarig smärta i högra benet

2017-10-22 12:40 #0 av: [blåbär92]

Hej

Jag känner mig helt uppgiven och vet inte vart jag ska vända mig med mina problem. Jag är 25 år och allt började när jag var 18. Jag brukade jogga när jag var yngre men så fick jag löparknä. Jag försökte stretcha bort detta och en dag när jag stretchade tog jag i väldigt mycket och böjde mig framåt med ena benet böjt åt sidan och då knakade det till i högra höften/bäckenet och gjorde väldigt ont. Efter det kunde jag inte gå snabbt eller ta ett enda springsteg utan att det kändes som en kniv i höger sida. Det gör så ont att jag nästan faller ihop. Det började också göra ont om jag belastade högra höften eller bäckenet under träning, annars hade jag ingen värk.

Jag gick till en ortoped som inte hittade något fel, gjorde MR av höft och bäcken (liggande, utan belastning) utan att det syntes något. Fick även skoinlägg och en kortisonspruta i höften. Inget av detta hjälpte. Har också hållit på med sjukgymnastik i flera år men det har inte lett till någon förbättring, utan får snarare mer ont av det.

Några år senare började högra foten göra ont. Det blev värre och värre tills jag inte lägre kunde promenera alls. Då testade jag att gå till en osteopat. Efter en behandling försvann smärtan och jag kunde röra mig fritt igen. Men sedan kom det tillbaka efter några veckor. Jag fortsatte gå till honom, men tiden som jag var smärtfri efter en behandling blev kortare och kortare. Nu håller det bara i sig en dag efter jag varit hos honom sedan har jag hemskt ont igen. 

Från och med i somras har jag även ont i högra vaden och knät. Som det är nu kan jag inte ens stå upp mer än några minuter. Det gör så fruktansvärt ont. Foten och vaden smärtar så det känns som ett starkt tryck, lite krampaktigt, och i knät känns det som en kniv på insidan. Jag klarar nästan inga aktiviteter alls längre, har svårt bara att ta mig fram i min lägenhet. 

Några saker som kanske kan vara värda att nämna:

- Det knakar och knäpper väldigt mycket i högra höften. Kan knappt göra en enda rörelse utan att det låter. Ibland gör det ont i samband med detta men oftast inte. Knakar även mycket i knät. Kan ibland inte räta ut benet helt men så trycker jag på knät och lirkar lite med det och så känns det som att något poppar till därinne och sedan kan jag räta ut benet.

- Både osteopaten, en av sjukgymnasterna och en fotspecialist har sagt att ”något flyttar sig” eller ”åker bak” i bäckenet. Har även fått höra att jag har ett roterat bäcken. Ortopederna säger dock att detta inte är möjligt.

- De senaste veckorna har jag även ont i vänster vad, även där på ett sätt som liknar kramp, men jag tänker att det kan bero på att jag stött så mycket på det benet i och med att det andra gör så ont. Det surrar också i båda fötterna och de domnar titt som tätt. Men kanske det kan vara för att jag bara är stilla hela dagarna?

Jag vet inte vad jag ska ta mig till. Det är hemskt att bara vara inne och sitta eller ligga hela dagarna. Jag vill kunna göra saker igen. Jag klarar inte längre att sköta saker här hemma, som att laga mat eller tvätta. Vill inte bli beroende av andra för det. 

Vet inte hur jag ska hitta någon som lyssnar på mig och tar mig på allvar. Jag har träffat flera läkare, ortopeder och sjukgymnaster. Alla bara viftar bort mina problem  och säger att jag får göra som vanligt och träna på och bara lära mig uthärda smärtan. 

Är det någon som känner igen sig i mina problem eller har något råd till mig? 

Anmäl
2017-10-22 13:13 #1 av: Maria

Usch så besvärligt.

Du borde kanske få komma till någon smärtenhet.

Har du testat medicinering. Det finns ju olika mediciner mot nervsmärta om det nu skulle fingera?

/Maria

 

Anmäl
2017-10-22 13:16 #2 av: Pyttelite

Det låter verkligen besvärligt och det är bökigt med den här typen av problem för det verkar inte som om de olika experterna samverkar.

Har du  besökt en massör? Det kan vara så att musklerna blivit "förkortade" och drar snett och det påverkar sedan bäckenet.

Att mjuka upp musklerna med aktiv massage och stretchövningar kan aldrig skada.

En kiropraktor eller naprapat skulle också kunna hjälpa till i kombination med t ex massage och stretch.

Det är också viktigt att hålla igång trots problemen - hur är det kan du cykla eller testa vattengymnastik så att du håller igång smidigheten i musklerna?

Ge bara inte upp!

Man motionerar inte för att bli yngre utan för att bli äldre.

Anmäl
2017-10-23 09:17 #3 av: [blåbär92]

#1  Ja, det är nog en bra idé. Har aldrig besökt ett sådant ställe. Ska be om att få remiss till någon smärtenhet i närheten. Tack för tipset.

Har inte testat någon medicin alls ännu. Är så orolig för biverkningar. Har också väldigt känslig mage och återkommande magkatarrer. Sådan medicin brukar inte vara så snäll mot magen väl? Men det klart, fortsätter detta länge till så provar jag nog ändå. 

#2  Jag har inte hittat någon massör som fokuserar på hela kroppen. Verkar som att alla bara masserar ryggen och i bästa fall armarna med. Får väl ta och leta lite till. Kanske är någon speciell massagemetod man ska testa då och inte vanlig klassisk?

Jag har också tänkt att musklerna kanske är för korta men sjukgymnasterna har testat rörligheten, dragit och vridit på benen, och de har sagt att jag är tillräckligt rörlig av mig. Men jag håller inte med dem, för baksidan av låren är ju hur strama som helst. Lyckas aldrig mjuka upp dem hur mycket jag än stretchar. Undrar hur mycket de musklerna påverkar bäckenet.

Har varit hos en kiropraktor som inte ville göra någon behandling, för han sa att det var inget han kunde hjälpa mig med. Har inte träffat någon naprapat men det är väl nästan samma som osteopat? 

Får ont i knät av cykling tyvärr. Konstigt för det ska ju vara så skonsam träning. Men jag håller på med yoga en stund varje dag. Så jag rör på mig litegrann i alla fall.

Anmäl
2017-10-23 10:10 #4 av: Maria

Det finns mängder av medicin som inte påverkar magen. Jag har numera plåster mot smärta som verkar fungera ganska bra.

/Maria

 

Anmäl
2017-10-23 11:31 #5 av: Tant Grön

Har du testat gurkmeja? Kryddan som man köper som pulver, finns i alla livsmedelsaffärer. Ta en till två rågade teskedar + lite svartpeppar i lite mjölk eller annan vätska. Efter 4 - 5 dagar borde det bli bättre.

Hästliniment Blue är bra att smörja utvärtes. 

Om jag varit du så skulle jag försökt få tag i en idrottsläkare.

Anmäl
2017-10-25 17:35 #6 av: [blåbär92]

#4  Ok! Jag trodde alla sådana mediciner var dåliga för magen. Bra att veta att det inte är så.

#5 Har aldrig testat gurkmeja faktiskt. Läste lite om det på nätet och beställde hem en påse. Ska bli spännande att se om det kan hjälpa.

Tror också det kan vara bra att träffa en idrottsläkare. Ska be om att få remiss till en sådan.

Anmäl
2017-11-21 10:35 #7 av: Tant Grön

#6 Hur har det gått?

Anmäl
2017-11-21 13:06 #8 av: [blåbär92]

Det är lite bättre med höften. Har fått några stretchövningar som hjälper rätt så bra,  men jag måste göra dem varje timme annars får jag ont igen. Kan fortfarande inte promenera men kan röra mig litegrann här hemma nu i alla fall.

Står i kö nu för att få träffa en annan ortoped. Ska också till läkaren snart för provtagning. Har även fått problem med minnet på senaste tiden, och blir yr väldigt lätt, så det kanske kan vara så att jag har brist på någonting. B12 värdet var lågt sist, så de ska bland annat kolla upp det igen. Det kan ju påverka musklerna med.

Anmäl
2017-11-21 21:16 #9 av: OlgaMaria

Kollagen och MSM är bra för lederna. Har du kommit igång med gurkmejan? Bra mot smärta. Du kan ju testa nån multivitamin också. Stelheten kan absolut ha att göra med någon näringsbrist.

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2017-11-22 10:16 #10 av: Tant Grön

Bra att det är lite bättre i alla fall. Hoppas den nya ortopeden är bra. Håller tummarna för dig.

Är inte säker, men har för mig att brist på järn kan ge problem med lederna. B12-brist kan påverka minnet. 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.