Sjukdom

Uretrit?

2017-09-11 01:46 #0 av: rovs

Vet inte om detta räknas som "sjukdom", "måste skriva av mig" eller "smärta och värk", men men.

September har nu börjat, är alltså inne på min 9:onde månad med mina besvär.
Under 9 månader har jag gått runt och fått kramper, sveda när jag gått på toa och konstant (ja, konstant) smärta.
Tagit emot tre antibiotika kurer och någonting som kallas Hiprex, men ingenting har hjälpt.
Dem har nu skickat till gynekolog, vilket jag är fullkomligt skräckslagen över då jag är ung och aldrig varit hos gyn tidigare. Behandlingarna jag läst om verkar heller inte så trevliga för någon med mina besvär.

Dock har dem skyldighet att ge mig en tid inom 90 dagar, och nog bara gått ungefär 30-40.
Smärtan börjar bli besvärlig då jag knappt kunde sommarjobba, knappt kan gå till skolan.. Och definitivt inte sitta på buss/tåg 2h.

Uretrit, för dem som inte har någon aning vilket är rimligt, är som en typ av urinvägsinfektion om jag förstått rätt.
Det kan komma från UVI om man inte försöker bota det om den inte går över av sig själv. Vilket nog är vad som hände; jag fick UVI utan att tänka på det, kollade inte upp det och ja.. uretrit.

Det är en brännande smärta, dagligen.. och jobbigt för någon som just börjat sitt första år på gymnasiet.

Anmäl
2017-09-11 10:32 #1 av: Åsa S

Om du vill ha hjälp snabbare ring en gynekolog själv man behöver ingen remiss för att komma dit och de flesta tar samma betalning som vanliga vården och frikort gäller,  många gynekologer kan ta emot inom några dagar eller kanske t.o.m samma dag ifall man har svåra besvär. När jag hade besvär (andra än dina) och hamnade på akuten så skulle de skicka mig vidare till gynekolog men jag förstod det kunde ta några månader och jag hade svåra besvär så jag ringde en gynekolog själv. Jag hade redan blivit opererad för mina besvär när kallelsen till den första gynekologen kom.

Anmäl
2017-09-11 14:51 #2 av: emeliiiiieee

Hjälper inte gyn så kan urologen hjälpa! I min stad gör gyn inte nått åt såna här besvär utan det är urologens område men ring gyn och förklara dina besvär så brukar dom kunna fixa en tid fortare än med remiss :)

Anmäl
2017-09-11 15:11 #3 av: Fransu

Uretrit är inflammation i urinrör/blåsa. Jag hade stora besvär för några år sedan. Det var fruktansvärt, så jag känner verkligen med dig ts.

Du har rätt, behandlingarna mot uretrit är ofta smärtsamma, men jag har också läst om kvinnor som inte tycker det är så jobbigt. För min del hjälpte inte kortisonsprutorna i urinröret överhuvudtaget. Jag upplevde att mina besvär försämrades. Men det är många som får god hjälp, så det är värt att prova.

Det enda som lindrade mina besvär var att dricka mycket. Så fort urinen blev koncentrerad så gjorde det mer ont och satte igång den förbannade svedan och smärtan. Även värmekudde mot nedre delen av magen lindrade.

Mina besvär har med åren gett med sig. Hade i helgen en liten påminnelse om helvetet. När jag kissade strålade plötsligt en stark smärta upp i urinröret till blåsan. Jag satt dubbelvikt på toaletten och bara försökte härda ut. Smärtan klingade ganska fort av och jag är varje dag tacksam att jag slipper känna den smärtan dagligen.

Jag hoppas du får bra hjälp mot din uretrit. Stå på dig! Känner du att du inte blir tagen på allvar av en läkare/gynekolog, sök dig till en ny tills du får bästa hjälpen. Uretrit förpestar verkligen livet. Det går inte att koppla bort utan man känner den smärtan och svedan hela tiden och det tär verkligen på en.

Och du, det finns hopp! Jag trodde aldrig jag skulle bli bra, men idag är jag i princip helt besvärsfri. Får lättare känningar emellanåt. Förutom det i helgen som kändes väldigt kraftigt, men tack och lov kort tid.

"Grief is like the ocean; it comes on waves ebbing and flowing. Sometimes the water is calm, and sometimes it is overwhelming. All we can do is learn to swim."

Anmäl
2017-09-11 15:11 #4 av: Annielle

Finns även vissa gynekologer som är specialiserade på urinvägarna. I Stockholm finns Octaviakliniken och Urogyn (sistnämnda har jag varit hos en urolog och undersökts) I mitt fall har jag egentligen aldrig känt mig tagen på allvar av urolog/gynekolog nämnvärt och då har jag under en period haft sådana extrema smärtor att jag har varit sängliggande och blivit totalt utmattad av skiten under nästan två månader. För min del har uretriten förvärrats/brutit ut ordentligt när jag har tagit antibiotika för urinvägsinfektion, så antibiotika är det jag nu mera känner mig livrädd för och undviker som pesten. Urologen sa för övrigt att man kan undvika det eftersom det läker ut av sig själv om man tar hand om sig, tar bara lite längre tid. Om man tar antibiotika ökar det för övrigt risken för att man får nya urinvägsinfektioner.

Jag har där emot känt mig väldigt väl bemött och tagen på allvar när jag har träffat en uroterapeut på Octaviakliniken, säg till om du är intresserad namn och så på henne, skickar Pm i så fall.

Jag har där emot själv mest kommit fram till hur jag ska hantera Uretriten, det är olika för olika personer och man vet heller inte riktigt orsaken till problemet/sjukdomen. I mitt fall är det viktigt att jag dricker mycket, minst 8 glas om dagen (när jag har ordentlig smärta brukar det röra sig om ca 13 glas om dagen, dricker även te på åkerfräken då) annars börjar det svida och brinna. klarar heller inte av sura livsmedel eller drycker (som ju brukar rekommenderas vid urinvägsinfektion) utan att få ont av det. När det har varit som värst har jag heller inte kunnat äta vare sig socker mjölkprodukter eller gluten. Stress är bland det värsta för alla med uretrit också, ofta är det det som utlöser det (uroterapeuten pratade om detta) kyla kan förvärra/utlösa det också, det har det gjort för mig vid flera tillfällen. 

Har du förresten varit inne på Uretritforumet? http://www.uretrit.se/forum/

Jag är nu mera ¨så gott som symptomfri sedan ett par år tillbaka, men det tog mig ca två år att bli det genom kostförändringarna och drickandet. Samma sak när det bröt ut några år innan dess, tog lång tid innan det lade sig. Vem vet när skiten kommer tillbaka igen?!? Hoppas att det dröjer läääänge tills dess, man kan vara symptomfri väldigt länge om man har tur, men det brukar komma tillbaka eftersom att det är en kronisk sjukdom.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-09-11 21:14 #5 av: Annielle

Precis som Fransu nämnde (postade våra inlägg samma minut ser jag Skrattar)hjälper/lindrar även värmekudde eller värmeflaska, det har jag använt mig väldigt mycket av också.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.