Hud

Dålig ovana som är svår att bryta

2017-06-16 08:58 #0 av: micki83

Hej. Jag har en dålig ovana som jag skulle vilja ha råd/ hjälp med att bryta.

Jag är 33 år gammal och jag lider av mild akne och torr hud. Jag har också mild parfymallergi.  Jag tvättar ansiktet morgon och kväll med en mild ansiktsrengöring och använder sedan en mild parfymfri ansiktskräm. 

Problemet är att jag inte kan låta bli att pilla på mitt ansikte. Skorpor pillas bort, flagnande hud pillas bort, vilket gör att jag ofta har fula sår/ märken som tar en evighet att läka. Jag säger till migsjälv hela tiden att låta bli, men jag sitter på kontoret och märker inte ens själv att jag gör det innan mitt ansikte igen blöder.  

Huden mår bättre när jag inte jobbar, eller inte är stressad, men jag skulle verkligen vilja få bukt med ovanan.

Har ni några bra råd/ tips?

Anmäl
2017-06-16 09:03 #1 av: Maria

Du kanske skulle må bra av att besöka en hudterapeut?

/Maria

 

Anmäl
2017-06-16 09:07 #2 av: AnnaFagerell

Köp sådanhär till dina händer istället

Medarbetare på djurskydd.ifokus
Anmäl
2017-06-16 09:18 #3 av: micki83

#1 Jag besökte en hudspecialist för några år sen och hon skrev antibiotika till mig, dock talade jag inte då om min ovana. Blev jättesvullen i magen av antibiotikan, så slutade med den efter ett par månader (hon ville att jag skulle äta den ett halvt år).

#2 :) kanske vore en ide.

Anmäl
2017-06-16 09:27 #4 av: Bill&Bull

Ifall du kan hitta en mild ansiktsskrubb som tar bort flagorna så du känner att du inte har något att pilla bort. Alternativt pröva att ha nåt annat i händerna, ex stressboll.

Anmäl
2017-06-16 09:59 #5 av: Caeli

Ett par tunna handskar på händerna kanske? Antingen i tyg eller sådana där engångshandskar i plast som används inom sjukvården. Då blir det svårt att pilla av ruvor, men samtidigt måste du ju kunna sköta dina arbetsuppgifter utan problem.

Själv hade jag envis akne till 25 årsåldern. Provade många krämer, huskurer, behandlingar mm. Sedan slutade jag helt med alla produkter i ansiktet. Sköljer numera bara med vatten och använder några droppar olivolja eller rapsolja om det känns torrt - vilket händer väldigt sällan. Fungerar perfekt för mig!Glad

10% av livet är underbart, 10% är svårt, 80% är vad du själv gör det till.
Anmäl
2017-06-16 10:20 #6 av: oh-la

Det finns tvångssyndrom som gör att man pillar på huden. Googla dermatillomani.

Anmäl
2017-06-16 10:38 #7 av: micki83

Det känns som det mycket väl kan vara ett tvångssyndrom. Känner att det definitivt är kopplat till hur jag mår mentalt också. Jag vet att när ett av mina husdjur dog så skrapade jag sönder hela ansiktet.

Tack för alla förslag hittills.

Anmäl
2017-06-19 22:50 #8 av: nypisnina

Jag gör likadant men jag går på mina nagelband, det är skitäckligt och det ser ännu värre ut. Jag river av hud och drar, biter, allt möjligt. Och det är när jag är stressad eller mår dåligt psykiskt. Min lösning var att sysselsätta mig med annat som höll fingrarna i styr och att givetvis ta itu med stressen och det som gjorde att jag mådde dåligt. Jag märker direkt på mina händer när jag har haft lite för mycket, då börjar de se illa ut och blöda, men då tar jag fram min andra sysselsättning igen som jag kan pilla med. Det händer omedvetet för mig med, plötsligt blöder jag och jag fattar inte ens att jag har börjat. Så mitt tips är att hitta något annat, kanske de där snurrgrejerna, klämma på lera eller slime (stavning?) eller mjuka bollar att krama på eller såna där stressägg eller vad de heter. Prova även att göra avslappningsövningar när du märker att du börjar. Jag brukar sätta mig i skräddare i kontorsstolen och stretcha och tänka på andningen samtidigt, då lugnade jag ner mig för stunden. Det är ingen rolig sak att ha och jag gissar att det är ännu värre att ha i ansiktet där det syns mer. Hoppas du hittar något som funkar, men ta tag i det som gör att man mår dåligt är ett måste.

Anmäl
2017-06-20 13:15 #9 av: [AnimeV4]

Antibiotika om du har mild akne låter konstigt! Jag själv har svår akne och ska få den starkaste medicinen utskriven, men innan det blev jag satt på antibiotika för att pröva med tanke på att medicinen är så stark.

Du borde besöka en hudläkare och se vad de säger. Kanske kan du få någon behandling samt kompensera med ex. handskar/annan sysselsättning så att du kan bryta denna onda cirkel.


Anmäl
2017-06-20 16:18 #10 av: Annielle

Det största problemet är väl stressen du känner och det du skulle behöva komma tillrätta med först och främst för att kunna sluta bryta den onda cirkeln.

Mindfulness, yoga, avslappningsövningar, vad som helst annat som får dig att komma ner i varv på ett bra sätt helt enkelt.

Jag vet dock själv hur det är att ha det som du har det, har varit i samma situation under flera år när det var som värst, såg verkligen inte kul ut med alla röda märken och sår.

Googla Stop picking skin så får du upp en massa om det och tips!

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-07-03 09:38 #11 av: micki83

Tack alla.

Min man gjorde mig en hemmagjord fiddle cube som jag nu har med mig på jobbet, samt att jag har en stressboll. Dock behöver jag en sån hemma också. Försöker aktivt tänka på att låta bli.

Anmäl
2017-07-03 10:02 #12 av: Annielle

Vad bra! Visa gärna en bild på din hemmagjorda fiddle cube Glad

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2017-07-10 00:33 #13 av: [Roe Deer]

Se över dina kostvanor. Det kan vara mkt där som spökar. Mycket grönt och enzymer är alltid bra för syra/bas-balansen. Detta påverkar ju huden också. Stressen i sig är ju toxisk för kroppen och gör den indirekt sur. 

Jag fortsätter att sprida tipset om att läsa : Eckhart Tolles böcker. Han är underbar och hjälper en verkligen att komma i kontakt med sin inre essens och leva livet i full närvaro, och därmed slippa stress.

Viss ansiktsrengöring kan verka uttorkande. Ansiktsvatten på kamomill kan hjälpa och med arganolja som avslutning varje kväll =) 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.