Annons:
Etiketterallmänt-övrigtsjukdom-ohälsakost-och-recept
Läst 2581 ggr
Arrowhead
2015-12-09 11:21

Laktoskänslig

Kan laktoskänslighet bara "växa fram"?
Jag har aldrig vart känslig mot något ätbart i hela mitt liv men nu på senare tid så har jag konstant uppblåst mage, kramper från helvetet och har blivit allmänt utmattad. Blir även dålig i magen titt som tätt även när det gått en dag då jag inte fått i mig laktos (såvitt jag vet).
Det jobbiga är att jag har lika ont även på morgonen innan jag ens har hunnit äta något alls.
Jag tänkte prova utesluta laktos helt ett tag förut men fick då min mens och sjuka cravings så kunde inte hålla det, men har tänkt prova snart igen.
Kan det vara laktosen som stör mig?

  • Redigerat 2024-01-06 09:52 av TatsuOni
Annons:
Kyllan56
2015-12-09 11:41
#1

Oftast är det en glutenintolerans i botten när man är känslig för laktos. Tar man bort gluten tål många laktos igen. 

Du får nog undersöka det! För om det är glutenintolerans som ligger i botten och du tar bort laktos, så finns problemet kvar.

http://www.matallergier.se/artiklar/19-barn5/370-laktosintolerans-feldiagnosticeras-hos-barn

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

OlgaMaria
2015-12-10 13:13
#2

Håller med #1

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Annielle
2015-12-10 14:36
#3

Eller så är det helt enkelt Ibs, något annat du inte tål eller din livssituation som gör det?

Extra stressad och mycket annat som är jobbigt i livet eller liknande kan ju också ställa till det helvetiskt med magen…

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Kyllan56
2015-12-10 15:20
#4

#3 Enligt min erfarenhet är IBS en glutenintolerans i botten. Har själv lidit av IBS hela mitt vuxna liv och blivit av med det sedan jag började med LCHF och därmed utesluter gluten.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Annielle
2015-12-10 15:31
#5

Man är ju känslig för sädesslag och bör undvika det vid Ibs, men det är ju inte det samma som sjukdomen glutenintolerans/Celiaki som ju är en allvarlig livslång sjukdom.

Många blandar i hop den med att vara känslig för gluten, vilket inte är alls samma sak.

Det är ju många som blir bättre eller blir av med sin Ibs när de äter enligt LCHF och utesluter gluten.

Jag har också Ibs och skippar för det mesta gluten och mår bättre av det.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Arrowhead
2015-12-10 22:06
#6

Finns det något sätt att ta reda på vad det är ordentligt eller måste man pröva sig fram under en tid och se vad som funkar för en?

Annons:
Kyllan56
2015-12-11 00:18
#7

Man kan både testa om man lider av celikai. Om man testar negativt kan man ändå vara gluten intolerant.

Jag skulle ta bort gluten och köpa laktosfria mejeriprodukter. Om magen blir bra kan du testa laktos igen och se hur det går. Men glutenfritt måste du köra en längre tid, för att tarmen ska läka.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Annielle
2015-12-11 09:49
#8

Man kan även göra laktosbelastningstest för att se om det är laktos man inte tål, det har jag gjort hos mag och tarm-specialist där jag även utredde min mage/tarm med gastroskopi och koloskopi.

MEN, det är ju inte alltid laktosen i mjölkprodukterna man reagerar på, för min del är det inte det och det enda som hjälper mig då är att undvika mjölkprodukter helt helst, men jag klarar som många andra produkter som är gjorda på får och getmjölk mycket bättre, t.e.x fetaost som jag äter ibland.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

nypisnina
2015-12-11 14:39
#9

Hur gammal är du? Allergi och intolerans kan komma med åren, helt klart.
Nu för tiden så kan man ju köpa hem tester och göra de själv, testa det och annars, gå till läkaren.
Magar är sträviga, det kan vara svårt att veta vad den enskilda individen reagerar på.
Jag och en kollega har båda ibs symptom och magkatarr men vi får äta helt olika saker, det min mage mår bra av mår inte hennes bra av och tvärtom.

Karolina-H
2015-12-17 07:32
#10

Vill lägga mig i här lite, man ska absolut inte utesluta gluten innan man kollat sig för om man är glutenintolerant. Det är väldigt viktigt att få en diagnos om man har glutenintolerans och om man har uteslutit gluten innan testet så visar det inget. Så rekommendera inte andra att göra det!

Till TS, jag tycker att du ska gå till läkaren och få testa dig för vad problemet är. Det finns många olika sjukdomar som kan ge de symtomen du beskriver visa helt ofarliga andra värre och det är viktigt att få en korrekt diagnos. Jag har själv laktosintolerans och är född med det så har haft det hela livet och dina symtom du beskriver kan absolut stämma i på laktosintolerans och det är något som kan förvärras över tid så man kan börja känna av det, den största delen av världens befolkning är laktosintoleranta, vi är egentligen inte gjorde för att dricka mjölk efter vi slutat amma 🙂

Codeavalone.blogg.se

Adelheid
2015-12-22 08:53
#11

Jag upptæckte att jag inte tåler laktose av en slump før ett par år sedan. Spenderade en vecka dær de endast hade laktosfri och jag mærkte inte hur bra jag blev førren jag kom hem och børjade æta och dricka vanlig igen.

Jag har med det också upptæckt att jag ær kænslig mot framfør allt vete. Jag kan inte æta vitt brød, men kan æta vældigt mørkt brød som ær gjord mer på råg och korn. Dock bara ett par skivor. Vissa hårt brød går också bra.

Det kan komma med åldern. Jag har førmodligen varit laktosintollerant sedan tonåren men nær jag fick ont i magen då så tænkte vi nog alla att det berodde på min psykiska tillstånd. Hade mycket ångets och liknande på den tiden. Sen vande jag mig och aldrig riktigt reagerat øver at avføringen min alltid varit løs i vuxen ålder. Fram tills nu då. Nu mærker jag vældigt fort om jag får i mig något jag inte tåler. Men jag ær heller inte van længre att æta sådant jag inte tåler.

Jag har aldrig gått till en lækare. Jag har lyssnat på min egen kropp och anpassat min kost efter det.

Följ min viktresa med LCHF på min blogg http://from88kilo.wordpress.com

Upp till toppen
Annons: