mjölksocker-lactos

Laktoskänslig

2015-12-09 11:21 #0 av: Arrowhead

Kan laktoskänslighet bara "växa fram"?
Jag har aldrig vart känslig mot något ätbart i hela mitt liv men nu på senare tid så har jag konstant uppblåst mage, kramper från helvetet och har blivit allmänt utmattad. Blir även dålig i magen titt som tätt även när det gått en dag då jag inte fått i mig laktos (såvitt jag vet).
Det jobbiga är att jag har lika ont även på morgonen innan jag ens har hunnit äta något alls.
Jag tänkte prova utesluta laktos helt ett tag förut men fick då min mens och sjuka cravings så kunde inte hålla det, men har tänkt prova snart igen.
Kan det vara laktosen som stör mig?

Anmäl
2015-12-09 11:41 #1 av: Kyllan56

Oftast är det en glutenintolerans i botten när man är känslig för laktos. Tar man bort gluten tål många laktos igen. 

Du får nog undersöka det! För om det är glutenintolerans som ligger i botten och du tar bort laktos, så finns problemet kvar.

http://www.matallergier.se/artiklar/19-barn5/370-laktosintolerans-feldiagnosticeras-hos-barn

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-12-10 13:13 #2 av: OlgaMaria

Håller med #1

/ OlgaMaria, sajtvärd på Allergier iFokus

Anmäl
2015-12-10 14:36 #3 av: Annielle

Eller så är det helt enkelt Ibs, något annat du inte tål eller din livssituation som gör det?

Extra stressad och mycket annat som är jobbigt i livet eller liknande kan ju också ställa till det helvetiskt med magen...

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-12-10 15:20 #4 av: Kyllan56

#3 Enligt min erfarenhet är IBS en glutenintolerans i botten. Har själv lidit av IBS hela mitt vuxna liv och blivit av med det sedan jag började med LCHF och därmed utesluter gluten.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-12-10 15:31 #5 av: Annielle

Man är ju känslig för sädesslag och bör undvika det vid Ibs, men det är ju inte det samma som sjukdomen glutenintolerans/Celiaki som ju är en allvarlig livslång sjukdom.

Många blandar i hop den med att vara känslig för gluten, vilket inte är alls samma sak.

Det är ju många som blir bättre eller blir av med sin Ibs när de äter enligt LCHF och utesluter gluten.

Jag har också Ibs och skippar för det mesta gluten och mår bättre av det.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-12-10 22:06 #6 av: Arrowhead

Finns det något sätt att ta reda på vad det är ordentligt eller måste man pröva sig fram under en tid och se vad som funkar för en?

Anmäl
2015-12-11 00:18 #7 av: Kyllan56

Man kan både testa om man lider av celikai. Om man testar negativt kan man ändå vara gluten intolerant.

Jag skulle ta bort gluten och köpa laktosfria mejeriprodukter. Om magen blir bra kan du testa laktos igen och se hur det går. Men glutenfritt måste du köra en längre tid, för att tarmen ska läka.

”När Hjärtat och Sinnet är i balans… Då är allt möjligt”

Anmäl
2015-12-11 09:49 #8 av: Annielle

Man kan även göra laktosbelastningstest för att se om det är laktos man inte tål, det har jag gjort hos mag och tarm-specialist där jag även utredde min mage/tarm med gastroskopi och koloskopi.

MEN, det är ju inte alltid laktosen i mjölkprodukterna man reagerar på, för min del är det inte det och det enda som hjälper mig då är att undvika mjölkprodukter helt helst, men jag klarar som många andra produkter som är gjorda på får och getmjölk mycket bättre, t.e.x fetaost som jag äter ibland.

Var dig själv, det finns redan så många andra.

Anmäl
2015-12-11 14:39 #9 av: nypisnina

Hur gammal är du? Allergi och intolerans kan komma med åren, helt klart.
Nu för tiden så kan man ju köpa hem tester och göra de själv, testa det och annars, gå till läkaren.
Magar är sträviga, det kan vara svårt att veta vad den enskilda individen reagerar på.
Jag och en kollega har båda ibs symptom och magkatarr men vi får äta helt olika saker, det min mage mår bra av mår inte hennes bra av och tvärtom.

Anmäl
2015-12-17 07:32 #10 av: Karolina-H

Vill lägga mig i här lite, man ska absolut inte utesluta gluten innan man kollat sig för om man är glutenintolerant. Det är väldigt viktigt att få en diagnos om man har glutenintolerans och om man har uteslutit gluten innan testet så visar det inget. Så rekommendera inte andra att göra det!

Till TS, jag tycker att du ska gå till läkaren och få testa dig för vad problemet är. Det finns många olika sjukdomar som kan ge de symtomen du beskriver visa helt ofarliga andra värre och det är viktigt att få en korrekt diagnos. Jag har själv laktosintolerans och är född med det så har haft det hela livet och dina symtom du beskriver kan absolut stämma i på laktosintolerans och det är något som kan förvärras över tid så man kan börja känna av det, den största delen av världens befolkning är laktosintoleranta, vi är egentligen inte gjorde för att dricka mjölk efter vi slutat amma Glad 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.