Allergier

Pälsallergi?

2009-12-13 00:53 #0 av: chocomian

Hej!

Sedan i maj månad har jag haft återkommande problem med mina ögon. Har haft linser i över ett år, men gick ändå till optikern för att kolla ifall det var pga linserna, eftersom att det skaver när jag blinkar på ögonhinnan, men då fick jag reda på att det inte berodde på linserna.

Har pollenallergi/Korsallergi(björk), dock har det aldrig varit problem med ögonen då, dessutom började skavandet i maj månad, och återkommit senast idag.  Misstänker lite pälsallergi, men vet inte vilka symptom man får i ögonen då?

Har fått receptbelagda ögondroppar mot ögonproblem som hjälper till och från. Symptomen jag har nu är väldigt skavande under ögonlocken, knottrig insida( körtlar ), svullet öga och ena ögat börja rinna och näsborren på samma sida också. Ibland skaver det så mycket att det inte går att blinka med ögonen ens.

Vänder jag på ögonlocken så syns även genomskinlig geggliknade klumpar, som sitter på insidan. Problemet är i båda ögonen, men är oftast bara i 1 åt gången.

Ska kommande vecka till hudmottagnigen angående utslagen jag haft under 3 års tid, vilket jag antagligen tror beror på pollenallergi, dock är det ett ovanligt symptom för just pollen, så misstänker att jag är allergisk mot något annat också, då även utslagen kommer och går året om.

 

(Haft katt i 3 år, hamstrar i 1 år och skaffade kanin i slutet av Maj månad i år)


Har ni någon tanke eller idé vad det kan vara, eller vad för symptom olika sorters pälsallergier ger?

Tacksam för snabbt svar!

Anmäl
2009-12-13 10:58 #1 av: Maria

Jag tycker absolut du ska ta upp dina ögonproblem även om du är på hudmottagningen.

Jag är inte så kunnig på allergier men vet att man reagerar oerhört olika. Olika djur är också olika allergiframkallare och det som gäller för mig kanske inte ser likadant ut för dig.

/Maria

 

Anmäl
2009-12-13 12:08 #2 av: chocomian

Ja, hade tänkt göra det även där och se vad läkaren säger.

Jo precis, det är ju mycket individuellt och jag har väldigt konstiga symptomer på allergierna i alla fall.

Har dock inte klarat/vågat ta blodprov för att utreda det, men ska snart gå i KBT-behandling för att få hjälp med det.

 

Anmäl
2009-12-15 18:43 #3 av: chocomian

Jaha, precis hemkommen från hudmottagningen och har fått reda på en hel del kan jag ju säga.

Alla mina fysiska problem är en hel cirkel, allt hänger ihop.

Jag har kroniskt atopiska eksem samt Keratosis pilaris som min hudläkare idag konstaterade och fick en massa information.

Har med mig papper som ska läsas igenom, vad jag ska undvika, behandlingar osv.

Men eftersom mina besvär är kroniska kommer de aldrig försvinna utan jag måste undvika allt som utlöser/förvärrar mina eksem/fysiska åkommor. Lång lista med undvikande ting.... blir tokig :'(

Kommer få förändra en hel del i mitt liv nu. Mina underbara djur måste jag omplacera i den mån det går och förhoppningsvis får/kan jag behålla min katt.

Har även fått en remiss skickad till allergimottagningen där jag bad om att få göra specifikt pricktest på hund, katt, hamster och kanin.

Även remiss till ögonmottagningen för att kontrollera mina ögon, igen.

Dock spelar det ingen roll vad alla testerna visar sa han, då detta är kroniskt och att jag kommer få leva med det. Så om jag inte förut reagerat för något allergiframkallande ämne (både födoämnen och luftburet m.m) så kan jag mycket väl FÅ allergi för det.. detta gäller även astma.


Jag är lättad att få detta utrett efter 3 års lidande, men samtidigt chockad och mycket ledsen.

Anmäl
2009-12-15 19:06 #5 av: Maria

Din stackare. Det låter inte roligt alls.

Har du tur så kanske du inte är så allergisk mot dina djur i alla fall. Keratosis pilaris har ju inte med dina djur att göra om det nu är någon tröst.

Även om du kan FÅ allergi som läkaren sa så får du försöka tänka positivt att du inte ska ha det.

Försök att inte tänka för mycket på det för risken är att man blir lite fixerad och känner efter hela tiden bara för att man är rädd att bli allergisk. Lättare sagt än gjort förstås.

Ibland är läkare lite väl rättframma på gott och ont.

Hoppas det blir till det bästa för dig.

/Maria

 

Anmäl
2009-12-15 19:54 #6 av: chocomian

#5 Jag hoppas på det.. men måste ändå omplacera mina hamstrar och min kanin och endast ha min katt kvar här hemma. Då allt blev sämre och sämre efter jag skaffade fler pälsdjur :(

Får köpa pälsfria djur i hedanefter om jag vill ha fler djur, för att inte riskera något :(

Så han rekomenderade att dra ner rejält på djuren och en massa annat.. som jag nu ska försöka anpassa mig till för att lindra mina besvär så mycket som möjligt.

Min mina eksem har varit så pass aggressiva, så jag måste verkligen tänka på min hälsa nu :\

Anmäl
2009-12-16 23:06 #7 av: Lisa82

vad skönt att äntligen få ett svar!

visade provsvaren ingen allergi mot katt eftersom att du kan ha kvar den?

jag har atopiskt eksem..man måste verkligen smörja med salvor morgon och kväll samt undvika det som utlöser eksemen. Ibland kan eksemet blossa upp utan anledning, så lösningen heter tålamod o kortisonsalva även när eksemet försvunnit..

lycka till!

 

Anmäl
2009-12-16 23:42 #8 av: chocomian

Jag har inte gjort något prov, utan bara fått diagnosen :(

Däremot har jag fått en remiss till allergimottagningen och ska testa mig för olika djur. För jag klarar mig verkligen inte helt utan pälsdjur att ta hand om.

Katten vet jag inte ännu om jag klarar, men verkar så och bara extremt långhåriga djur. Men med hjälp av min familj ska jag få pröa mig fram med katten.

Men vill hklst ha ett smådjur också att sköta om :(

Anmäl
2009-12-27 11:45 #9 av: teachingbirds

#6 Tänk på att det ofta inte är pälsen i sig man är allergisk mot, så det hjälper ofta inte att tex skaffa en hårlös katt.

Anmäl
2009-12-27 12:06 #10 av: chocomian

#9 Mjo, jag vet :\ har funderat även lite på Chinchilla, OM jag nu inte ens kan ha kvar min katt...

Anmäl
2009-12-30 10:04 #11 av: Mainebusters

Korsallergi är väl då man har både pollen (björk, gråbo mm.) samt födoämnen (kärnfrukter)?

Lite OT: Något som kan vara allergiframkallande är kokos, det räknas inte som nötter, så många kanske inte tänker på det. Min dotter har nötallergi, men även mot kokos. Så det får man poängtera i skolan, då de inte vet att det finns allergier mot det. Vallmofrön reagerar hon också på.

Jag är kattallergiker. Men har nu två Maine Cooner hemma! Helt underbart att kunna ha katt utan att bli dålig. Är även astmatiker.. och dottern som även har kattallergi kan också stoppa näsan i pälsen utan att få problem..

 

Anmäl
2009-12-30 12:43 #12 av: chocomian

#11 Japp, jo kokos har jag också hört talas om av min dietist.

Vad skönt att ni klarar katterna så pass bra!

 

Fick nyss brev från landstinget och jag är rasande....

"... du kommer att kallas inom cirka 13 veckor till Lung och Allergimottagningen. Vi återkommer med bokad tid ca 14 dagar innan besöket"

F*n heller att jag går och väntar så länge på att få göra ett pricktest! När det handlar om min livssituation och hälsa, aldrig!

Får väl se om man kan ringa om någon slags akuttid och då det gjort snarast, kosta vad det kosta vill, jag ska inte gå och vänta så länge på detta!

Har det jobbigt nog som det är nu.

Anmäl
2009-12-30 15:11 #13 av: Mainebusters

Tyvärr tror jag inte att det finns akuttider för allergitest.. Men ring och säg att du vill sättas upp på deras återbudslista! Det gör jag alltid när jag har tid hos specialist, och jag kommer alltid in fortare än beräknat.

Anmäl
2009-12-30 19:01 #14 av: chocomian

#13 Tack! Ska ringa i morgon eller på Måndag, så fort de har öppet :)

Anmäl
2010-01-09 15:14 #15 av: nuttan85

Oj vad jobbigt!! Sånt är verkligen inte kul att få veta!

 

Jag är pälsdjursallergiker men tål chinchilla jätte bra... Så förhoppningsvis kan du dem om det skulle vara så:D

 

Pälsfria djur är det lite vanskligt med om du inte menar reptiler och sånt... Vissa reagerar mycket mycket kraftigare på nakna varianter av djur. Det beror helt enkelt på vad hos djuret man inte tål...

 

Hoppas du får ordning på ditt liv till det bättre!

Anmäl
2010-01-09 16:57 #16 av: [Tassy]

Oj, jag har visst tur. Fick lapp i lådan i torsdags, och på torsdag ska jag få göra mina pricktest. Trots att mina papper kom iväg mitt i julruschen. Fick papper direkt att fylla i hemma i lugn och ro.


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.