Smärta och Värk

Diskbråck i nacken

2010-02-12 19:44 #0 av: MammaL

Fick tråkiga nyheter av min doktor igår och känner att jag vill prata av mig och med andra som har diskbråck. Jag har för drygt 1 år sedan blivit färdig undersköterska och fick jobba i 8 underbara månader på ett sjukhus. Jag har haft ont av min wiplashskada sedan drygt 10 år och hade vant mig vid smärtan men för ca 1 år sedan började jag få daglig värk som var annorlunda än den jag haft innan.

Outhärdligt tills jag för ca 8 veckor sedan sökte hjälp hos min doktor som i sin tur skickade mig på MR. Den visade att jag har diskbråck i nacken och att jag nog behöver en operation men den kan även skrumpna och göra mindre ont om jag har riktig tur.

Men risken är överhängande för operation och jag ska till ortopeden på sjukhuset. Jag blir sjukskriven 4 veckor till att börja med.

Finns det någon här med erfarenhet av diskbråck och operation osv.

Tack för att ni lyssnar på mig och hoppas att någon vill berätta hur det gått för er...=)

Kram från mig!

Anmäl
2010-02-12 21:28 #1 av: MammaL

*puttar*

Anmäl
2010-02-12 22:06 #2 av: huskatt08

Jag har opererat mig för diskbråck i nacken 2ggr. första gången kom det akut och det tog 2 veckor att utreda vad det var då det var svårt att se på röntgen, även Mr-röntgen.

Andra gången så kom det mera smygande att jag fick ont, domningar i armar mm.

Det ledde till operation även den gången och operationer gick bra i den meningen att de kunde åtgärda det, jag har dock en liten rest kvar från andra operationen...en nerv som sitter i kläm och sitter längre fram mot halsen till..hoppas du förstår vad jag menar, vilket leder till domningar på ena sidan.

Jag har iofa vissa domningar fortfarande även på andra sidan men i det stora hela är det sånt man lär sig leva med.

Visst blir man begränsad till en viss del efter opretionerna som ju är omfattande stel operationer. men man lär sig vad och huir man kan/orkar/klarar av vissa sysslor...som t.ex. putsa fönster..lejer jag bort.

Vet inte riktigt vad du vill veta mera men fråga gärna så svarar jag om jag kan/vet.

Anmäl
2010-02-12 23:11 #3 av: MammaL

Det är just det jag vill veta. Jag har 3 underbara barn att ta hand om som inte är så stora ännu. 4, 7 och 9 år och dom behöver sin mamma. Men en frisk mamma. Jag har haft domningar i runt ett år och nackkvärken lika länge men nu har ischiasen kommit oftare och blir svag i högra benet ibland. Jag är rädd för operationen men räddare tror jag att jag ska bli inkontinent. Min vänstra arm gör så ont och det kan ibland även stråla ut mot bröstkorgen.

Tack för ditt svar, det är jättegulligt av dig att dela med dig.

Kram

Anmäl
2010-02-13 12:48 #4 av: huskatt08

Usch då..har du ischias oxå som ställer till det för dig.

Jag undrar lite om det du skrev " att doktorn sagt att den kan skrumpna och göra mindre ont"

Vad kan skrumpna?

Klart man är rädd/orolig för operation eftesom man inte vet vad det innebär men om läkarna säger att det är operabelt ( vilket inte alla diskbråck är) och de tror (veta kan de aldrig lova) att utsikterna finns för ett gott resultat så är det kanske värt att överväga.
Alla fall är olika och man följer inte alltid "boken" vad det gäller smärta och hur det visar sig fick jag erfara.
Det är du som bäst känner din egen kropp och förhoppningsvis kan förmedla detta till läkaren, vilket jag tycker kan vara svårt ibland men man får försöka så gott man kan.
Anmäl
2010-02-13 14:14 #5 av: MammaL

Att bråcket kan skrumpna.

Anmäl
2010-02-13 20:18 #6 av: mongu

# 4 Det är inte alls ovanligt att diskbråck kan skrumpna ihop. Många har diskbråck utan att veta om det. De "läker" sig själva utan att man behöver träna eller operera bort dom.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2010-02-14 10:14 #7 av: MammaL

#6, jag ska till sjukgymnasten nästa vecka och sen ska jag köpa en ortopedisk sovkudde. Jag hoppas att ortopeden säger att jag slipper operation. Det känns skrämmande och jag är otroligt nålrädd och att någon ska skära i min kropp för att inte tala om narkosen. Usch! Och jag stack ju andra då jag jobbade på lasarettet=) Jag sticker gärna andra men blir helst inte stucken själv.

Kram!

Anmäl
2010-02-14 16:23 #8 av: tuska

 Min åsikt är att inte låta en ortoped operera en ryggrad. de kan hålla sej till  benbrott och byta ut leder.

 Kontakta en neurokirurg, remiss får man av ortopeden.

Anmäl
2010-02-14 16:29 #9 av: MammaL

Okej. Jag har hört att ryggkirurgiska i Strängnäs är bäst på diskbråcksoperationer. Ska göra lite research.

Puss på er goá och underbara som svarade och delade med er. Nu ger det mig lite hopp om framtiden, man vet aldrig var resan slutar.

 

Anmäl
2010-02-14 16:33 #10 av: Maria

För att peppa dig lite till så är det faktiskt mer vanligt att diskbråck läker av sig själva än att det behövs operativa ingreppGlad

/Maria

 

Anmäl
2010-02-14 17:02 #11 av: tuska

#9   Strängnäs fixade till mej efter haft  invalidiserande ryggproblem i 5 år.  

      Bosse Nyström är den läkaren som är specialist på nackar. Det va han som opererade min rygg, jag är helnöjd med oprationen.   Man får inte räkna med att bli så bra att man kan utföra alla gymnastiska övningar.

 Diskbråcket i nacken tog han bort ett revben och på det viset frilades nerverna från nacken.  Mycket lyckad opration.

    

Anmäl
2010-02-14 18:57 #12 av: MammaL

Ja nu är jag än mer positiv än häromdagen. Jag måste säga att det är superhärligt att ni trots era besvär har lyckats vara så positiva. Jag säger såhär....kan ni så kan jag.

Nu jäklar anamma så ska det bli bra!

Tack!

Anmäl
2010-02-15 14:58 #13 av: RuiXue

Har tack och lov inga diskbråck men vet hur jäkligt det känns att vara sjukskriven när man helst av allt bara vill jobba!

Hoppas allt löser sig utan operation för digGlad Operationer i rygg och nacke är inte att ta lätt på. Har en kusin som opererats typ 8 gånger i ryggen pga. skolios (hon har en sjukdom som heter Beals syndrom) och hon är stelopererad från nacken och hela vägen ner nu och de till och med fått göra en konstgjort svank på henne genom att ta bort bitar av kotorna. Anledningen till att hon opererats så många gånger? Halkat på matta efter första steloperationen, de "glömde" att hon behöver ha svank för att kunna gå och stå bättre, sen ett antal stag som lossnat eller gått avFörvånad

Jennie


Anmäl
2010-02-15 15:26 #14 av: MammaL

Aj säger jag, måste vara otroligt smärtsamt. Hoppas att det blir bättre för din kusin. Jag ska hålla tummar och tår.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.