Motion och Rörelse

Boccia, en sportgren i paralympics

2012-08-26 13:28 #0 av: Leffe

Boccia är väldigt likt boule. Boccia spelas inomhus på vintern och utomhus på sommaren.

Boccia

Sex röda och sex blå (utomhus använder man gula) bollar används samt en vit målboll. Man kan spela individuellt eller i lag. Spelar man individuellt har varje spelare två utkast per match. Spelar man i lag så har varje lag tre utkast. Det gäller att komma så nära målbollen som möjligt. Spelplanen är 6sex meter bred och tio meter lång.

Inomhus använder man läderklot fyllda med plastgranulat. Utomhus används klot som är av ett massivt och ensartat material, dock ej pvc. De får till exempel inte bestå av ett pvc-skal fyllt med vatten.

Boccia är en av Sveriges största handikappsidrotter och spelas av framför allt rörelsehindrade, synskadade och utvecklingsstörda. Beroende på graden av funktionsnedsättning indelas spelarna i fyra olika klasser för spelare utan hjälpmedel. Dessutom har spelare som är i behov av hjälpmedel för att utföra spelet en särskild klass.

Videon nedan visar "Vad är boccia"

Foto: Stig Morten Skjæran This file is licensed under the Creative Commons Attribution-Share Alike 3.0 Unported license
Källa: Svenska Wikipedia 2012-08-16

Anmäl
2012-08-26 13:49 #1 av: Maria

Tack Leffe. Alltid lär man sig något nytt.

Jag som trodde att Boccia och Boule var samma sakTyst

Jag kan tänka mig att de båda är bra sporter som passar de allra flesta. Friska, unga, gamla, handikappade av olika slag.

Jag har sett att vissa som spelar Boule har någon slags magnet så att man inte behöver böja sig för att plocka upp kloten.

/Maria

 

Anmäl
2012-08-26 14:15 #2 av: Leffe

Jag tror att den stora skillnaden är boll- och planmaterialet

Anmäl
2012-08-26 14:44 #3 av: Maria

Aha. Då var jag inte alldeles vilsen i alla fall.

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.