Sjukdom och Ohälsa

Virus

2012-07-19 23:07 #0 av: Leffe

Virus är de minsta biologiska enheterna som kan infektera levande organismer. Virus brukar inte räknas som en livsform. De saknar egen ämnesomsättning, och kan inte föröka sig på egen hand, utan beskrivs ofta snarare som "ett mellanting mellan levande och död materia".

Virussjukdomen polio finns dokumenterad från faraonernas Egypten tack vare hieroglyfer. 1796 upptäckte Edward Jenner att en mjölkerska som tidigare hade haft kokoppor var immun mot smittkoppor. Denna insikt ledde till att man lyckades ta fram ett vaccin mot smittkoppor. I slutet av 1800-talet utvecklades Germ Theory av John Snow, Louis Pasteur och Robert Koch som sa att mikroorganismer kan orsaka sjukdomar, något som idag är självklart men som inte var det för hundra år sedan.

Alla levande organismer som bakterier, växter, djur och människor kan infekteras av virus. Sjukdomar som orsakas av virus kalla rätt och slätt för virussjukdomar. Virus kan inte förflytta sig av egen kraft, utan förlitar sig på att det förr eller senare kommer i kontakt med en möjlig värdcell av rätt slag för just denna typ av virus. Spridningen sker för det mesta via kroppsvätskor, luften, fysisk kontakt och avföring. Spridningen sker också genom direkt kontakt med smittokälla.

Då virus inte är levande partiklar är många mycket motståndskraftiga mot tuffa miljöer både utanför och innanför kroppen. Kroppen bekämpar virusinfektioner genom att känna igen och döda virusinfekterade celler. Särskilt det adaptiva immunförsvaret bestående av en sorts vita blodkroppar som är huvuddelen i detta immunförsvaret är viktigt i skyddet mot virusinfektioner. Ett framgångsrikt virus har därför utvecklat mekanismer för att gömma sin existens för immunförsvaret. Det går att vaccinera mot en lång rad virussjukdomar, och därmed öka kroppens beredskap för att bekämpa det aktuella viruset.

Vi har många virus i våra kroppar som ligger i vila och hålls i schack av immunförsvaret. När immunförsvaret antingen är upptaget med annat eller nedsatt, som vid andra sjukdomar eller vid behandling med immunhämmande (immunosuppressiva) mediciner, kan sådana virus orsaka symptom. Eftersom virus har lätt för att mutera och därigenom hitta sätt att undgå medicinens verkningar, måste man ofta behandla med flera antivirala medel samtidigt.

Virus förekommer i olika storlekar och former. Ett typiskt virus är ungefär 100 gånger mindre än en bakterie. De flesta studerade virus har en diameter mellan 10 och 300 nanometer. Det finns minst 600 virus som kan infektera människor.

 

Källa: Svenska Wikipedia 2012-07-19

Anmäl
2012-07-20 07:03 #1 av: Maria

Tack för en jättebra artikel. Virus är obehagligt om man jämför med bakterier.

/Maria

 

Anmäl
2012-07-21 19:28 #2 av: DesK

Bra information, just nu är vi drabbade av virus hemma här Gråter

Désirée

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.