Övrigt

Patientföreningar

2012-02-07 12:06 #0 av: Leffe

Vad är en patientförening och behövs de?

Handslag

Så här står det i Svenska Wikipedia (2012-02-07):

"En patientförening eller patientorganisation är en förening som samlar människor med samma sjukdom, eller liknande sjukdomar. En patientförening har ofta ett tudelat syfte, där den ena delen är att bedriva social och medlemsstödjande verksamhet. Genom föreningen kan medlemmarna stötta och hjälpa varandra att hantera sin sjukdom, och de konsekvenser denna får för deras dagliga liv. Patientföreningar försöker också ofta ta tillvara sina medlemmars politiska intressen, särskilt vad gäller sjukvården, samt främja medicinsk forskning som kan vara till gagn för den egna patientgruppen."

Då kan man fråga sig om de verkligen behövs eller om man kastar medlemsavgiften i sjön, som det så vackert heter. Jag säger att de behövs.

Visst man kan, som sjuk samt som anhörig, vända sig till läkaren om man får tag på denne eller varför inte till avdelningen där man kanske legat och fått sin diagnos. Ja om de nu har tid att svara och dessutom har de ju ofta andrta sjukdomsfall att ta hand om. Har sjukdomen som du är drabbad av en patientförening så får du kontakt med en människa som själv är drabbad av sjukdomen eller så får du kontakt med någon som står sjukdomen nära. Du får alltså kontakt med någon som verkligen vet hur det känns att bli drabbad och som därmed har förståelse för dig och dina problem angående sjukdomen.

Ta mig själv som exempel när jag blev sjuk. Jag hamnade i ingen mans land och hade ingen att prata med och som kunde min sjukdom riktigt. Det är en udda sjukdom och det finns en mottagning för den i mitt län. Jag fick diagnosen tidigt på sommaren. När jag sedan skulle få kontakt med mottagningen hade de semesterstängt. Där stod jag med mina frågor och oro. Tänk om min sjukdom då hade en riktig patientförening som jag kunde ta kontakt med. Nu finns det en sådan för min sjukdom.

Anmäl
2012-02-07 12:32 #1 av: Maria

Tack för en väldigt bra artikelGlad

Jag tror också att patientföreningar är guld värt. Ibland inte bara för informationen utan också för gemenskapen.

Det är skönt att veta när man är sjuk att det finns andra i samma situation och att då genom en patientförening få kontakt med dessa männiksor är viktigt.

/Maria

 

Anmäl
2012-02-07 13:47 #2 av: medde

Mycket bra artikel.. För förenigarna som fyller ett väldigt stor behov.

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥ Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.