Annons:
Etiketterallmänt-övrigtartiklar
Läst 14642 ggr
Leffe
2011-10-23 23:13

Ambulansfärd

Jag har fått åka akut med ambulans till sjukhuset några gånger. Hade jag inte varit sjuk hade jag nog tyckt det varit spännande. Första gången körde ambulansen med blåljus.

Ambulans

Min första arbetsgivare inom transportbranschen hade två fullt akututrustade ambulanser som hyrdes ut till motortävlingar av olika slag. De flesta motortävlingar skedde ju på helger och då stod ju amblanserna stilla på vardagarna. Mycket av utrustningen i ambulansen använder bilbatteri och dessutom är det ju bra om ambulansens batteri är fulladdat när den ska användas, Vi som var anställda fick alltså några gånger i veckan köra runt med dessa ambulanser på gatorna.

Självklart fick vi inte använda blåljus och siren. Trots det så flyttade bilarna på sig när de såg ambulansen bakom sig. Kunde till och med se vissa förare rycka till när man till exempel kom upp jämsides med dem där det var tvåfiligt. Ja det var på den tid man var frisk.

Första gången jag fick åka ambulans som patient det var klockan fyra en mörk morgon. Det var då jag fått en hjärtinfarkt och det blev blåljus till sjukhuset. Senare har jag fått åka i samband med att jag blev andfådd och andfåddheten i slutade. Till slut började det göra ont i hjärttrakten och det började svartna för nig. Då blev det syrgas och transport till sjukhuset. Det var så man så småningom kom ihåg att jag hade PAH. (Läs om PAH på PAH iFokus).

En sak är helt klart när det gäller ambulansfärderna. Det är otroligt duktig och trevlig personal, som lugnt och stillsamt gör allt som behövs göras. De har en otrolig lugnande påverkan på mig som uppskärrad och rädd patient.

Annons:
Liz85
2011-10-24 00:25
#1

Om ambulanserna stod stilla på vardagarna och ni körde runt i de, vad hände om någon ringde efter ambulans då? Fick ni rycka ut då eller var det endast "konditionspass" med bilen ni fick göra?

Leffe
2011-10-24 01:13
#2

Vi fick bara göra "konditionspassen". All vanlig trafik med ambulans utfördes av landstinget vid den tiden

chik
2011-10-24 07:26
#3

Måste ha varit intressant o glida runt o få en sådan bil i kondition. Ett fordon mår ju bäst av att rulla lite varje dag….

Lena.P är jag i verkliga livet.

Maria
2011-10-24 08:30
#4

Tack för en trevlig artikelGlad

Jag har tack och lov aldrig åkt ambulans. Nu bor vi nära Sahlgrenska sjukhuset så det går nästan fortare med egen bil.

Däremot har jag varit på studiebesök och tittat på OLAambulanderna när vi fick dem hit och det var spännande. Vi var också ute vid Säve och tittade på helikopterambulanserna. Det finns väl knappt något kvar där nu.Obestämd

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

mongu
2011-10-24 09:39
#5

Bra artikel!

Jag har som anhörig åkt med i ambulansen. Första gången när sonen helt utan förvarning fick sitt första epilepsianfall, han var då 15 år och det är ovanligt att det börjar i den åldern.

Andra gången var när maken fick hjärtinfarkt, den gången var det blåljus och behandling som gällde.

Men visst är det otroligt kunnig och duktig personal som är med. Den empati jag kände i min oro var helt otrolig.

Det gick bra båda gångerna och jag tycker att det kan räcka med såna färder för vår del. Även om personalen är braObestämd

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

RuiXue
2011-10-24 14:22
#6

Jag har aldrig åkt ambulans, men tittat inne i ambulanser som visats upp vid flyguppvisningar. Har även sett den där special ambulansen som används vid fruktansvärt smittsamma infektionerFörvånad Sen har jag en kusin som är utbildad ambulanssjukvårdare men han hann nog aldrig jobba med det för han fick diskbråck och har vart sjukskriven i flera år nu.

Jennie


Annons:
Ladydragon
2011-10-24 16:22
#7

har åkt ambulans några gånger i mitt liv och personalen är himla duktiga

dock så finns det undantag när jag skulle föda min son för många år sedan så hade han väldigt bråttom till världen så det blev ambulans till sjukhuset och hade oturen att få 2 män i medelåldern som inte alls hade lust i förlösa någon i ambulansen utan mest skrek åt mig att nu ser du till o knipa….hmmm inte så lätt med krystvärkar

fick influensan för några år sen och blev otroligt dålig då jag även har astma och då va jag verkligen tacksam över att ambulansen hämtade mig jag va så dålig att jag inte kunde syresätta mig själv längre

har även fått åka några gånger när astman slagit till ordentligt och jag inte har fått löst det själv

min största önskan här i livet har alltid varit att jobba på ambulansen men fick inse att jag klarar inte jobbet varken fysikt eller psykiskt…..

däremot så tittar jag otroligt mycket på alla dokumentärer om ambulansyrket och det är roligt och spännande Skrattande

medde
2011-10-25 09:39
#8

Bra artikel LeffeD!

Nu fick man även tänka till lite. vilket är bra

♥ Cogito, ergo sum ♥ May the force be with you ♥

Gittan
2011-10-25 11:08
#9

Jättebra skrivet. Där vi bor så går det fortare att åka privatbil än att vänta på ambulans när något händer.

Var glad och må bättre!
De vilda djurens värld


Upp till toppen
Annons: