Övrigt

Virtuell Hälsa

2011-04-25 09:02 #0 av: Maria

Numera så använder vi oss mycket av internet för att kommunicera, diskutera, umgås med mera. Det är både på gott och ont men vilket överväger?

Själv så är jag förvånad över hur mycket detta har kommit att betyda för mig. Hade aldrig trott att jag skulle bli en "datorfreak"Flört

Det finns oändliga möjligheter på nätet att umgås, diskutera, debattera, göra sin röst hörd på många sätt och givetvis att kunna vara anonym.

Det är både positivt och negativt men väljer man med omsorg så är jag övertygad om att det är mer positivt.

Jag är väldigt förtjust i just iFokus olika sajter där man både kan debattera hårt, prata trädgår, djur och i princip allt. Dessutom är det ett väldigt seriöst forum.

Sedan har jag även träffat en vän som jag mött i verkliga livet och det trodde jag heller aldrig skulle ske via nätetGlad

Personligen har jag startat en blogg sedan jag blev sjuk och det hade jag heller aldrig trott om mig själv.

Många männsiskor träffar sina partners via nätet och bara det är ju ganska fantastiskt.

Givetvis finns det en massa oseriöst och man får "sålla" rejält men man väljer ju själv var man vill vara aktiv.

Det här med Hälsa och nätet är också kluvet. Många blir säkerligen mer hypokondriska genom att googla och man hittar en massa symtom som stämmer på en själv och det är aldrig bra men samtidigt så blir vi mer och mer kunniga och uppmärksamma så det är svårt att säga vilket som överväger.

Det roliga är ju att man faktisk kan få tag i vanliga människor runt hela vår värld och "prata" med om olika erfarenheter.

Kan man bara komma tillrätta med allt oseriöst som drabbar ungdomar och försöka informera i skolor med mera om fallgropar så tror jag ändå att nätet är ett bra forum

Många ensamma har säkerligen blivit hjälpta av att kunna dela tankar med andra. Många som lider av social fobi som ändå kan ha en kommunikation med världen och andra människor.

Så jag uppskattar verkligen denna konstgjorda verklighet mer än vad jag hade kunnat ana.

Hur är det med er andra?

Vad är positivt och negativt tycker ni?

/Maria

 

Anmäl
2011-04-25 09:16 #1 av: [YlvaP]

Jag tycker att det är både på gott och ont som datorn och internet finns. Skulle aldrig ha vågat "prata" med andra människor om det inte varit för internet. Jag har mitt liv i datorn men det är inte så bra för jag sitter alldeles för ofta här inne än att spendera med min familj så på så sätt är det inte bra.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-04-25 09:34 #2 av: Maria

#1 Ja, det är ju just den avvägningen som blir så svårt.

Det får ju inte ta över det "riktiga livet" så att sägaObestämd

/Maria

 

Anmäl
2011-04-25 14:50 #3 av: [Maine]

Positivt är ju att man kan diskutera, se att det finns fler än jag själv som har smärtproblem mm. Likaså att man får en viss kontakt med en del.

Det negativa är väl (tycker jag), att det kan bli lite förvrängt i text. Om Lisa beskriver sin smärta eller vad det nu är för problem, så kan just det problemet vara värre än det ser ut att vara. Det är också lätt att skriva "fel", så att mottagaren tar väldigt illa vid sig, och saken kan förvärras.

Och att det finns de som är konstant "elaka", men de får man försöka undvika, att ignorera dem.

Jag är i alla fall glad över att ha hittat iFokus, det finns många många bra sajter här!

Passar på att ge ros till sajtvärden här med. Flört

Anmäl
2011-04-25 14:59 #4 av: [Sisa]

Vilken bra artikel, Bumbleboo!

Jag håller med om allt. Har också varit den som tagit avstånd från Internet tidigare, men så förlorade jag en liten hund. Fick tips om att jag kunde fråga om hjälp på ifokus, kom i kontakt med massor av underbara människor..

Har ännu inte träffat någon i verkligheten..ändå kan det kännas som att man är de bästa vänner. Detta får ju inte ersätta det verkliga livet, men nog är det fint att vi kan kliva in här och diskutera olika saker. Alltid dyker det upp någon bekant.

Också ett jättebra sätt för alla ensamma människor..att få kontakt med andra och kanske få vänner, dom inte trodde fanns.

Jag skulle inte vilja vara utan ifokus och Er alla! Kyss

Anmäl
2011-04-25 15:18 #5 av: Maria

#3, #4 Tack.Glad

Ja, det är en stor värld därute. Visst kan man missförstå varandra men det sker i verklgeheten också tyvärr.

 

/Maria

 

Anmäl
2011-04-26 19:08 #6 av: DesK

Bumbleboo mycket bra skrivet! Glad

Jag började använda datorn och internet aktivt för rätt längesen. Det som är mest negativt är väl just risken att man fastnar onödigt länge vid datorn, även när man har annat att göra. Psitivt är att det är så lätt att hålla kontakt med vänner oavsett var de bor. Jag har faktiskt träffat min käre sambo via nätet, men inte via nån dejtingsajt utan via en sajt om Linux operativsystem. Han frågade om min avatar som var en bild av min hund och hans avatar var en bild av hans hund, så många privata meddelanden och mail senare bestämde vi oss för att träffas - och nu bor vi tillsammans Glad Jag har också träffat flera vänner via nätet bland annat 2 av mina medisar som jag också har träffat i verkligheten Glad

Désirée

Anmäl
2011-04-26 19:15 #7 av: Maria

#6 Så roligt att höra.

Just det här med att man faktiskt kan träffa människor på nätet för att sedan träffas i verkligheten.

Helt fantastiskt egentligen.Glad

/Maria

 

Anmäl
2011-04-27 00:22 #8 av: [Asta]

Jag har använt mig av Internet länge och anser att det är ett fantastiskt verktyg. Jag älskar nya saker så jag var tidigt ute. För mig har det i många fall ersatt böcker. Jag gillar att lära mig nya saker och brukar välja olika områden. Förr när jag var inne på något nytt innebar det flera resor till biblioteket eller bokhandeln. idag kan jag hitta de flesta svaren på nätet. Jag kan hitta forum om nästan allting, där jag kan ställa frågor och ofta få ganska snabba svar. Och bokhandeln besöker jag nästan aldrig. Jag köper mina böcker på nätet.

Och jag gillar att prata med människor. Risken är att det kan bli för mycket, att man nästan blir beroende. När jag hamnar där så brukar jag försöka begränsa min datortid. Jag kan förstå att det kan vara svårt med barn nu för tiden. De kan säkert riskera att fastna ordentligt.

Jag är dock väldigt försiktig med mig själv. Att lämna ut mig själv för mycket. Jag kan gilla människor och tycka att det vore kul att träffa dem, men jag är lite för försiktig eller vad man ska kalla det.

Vete fasiken hur jag skulle klara mig utan Internet idag. Hur gjorde jag förut?????????????

Anmäl
2011-04-27 06:41 #9 av: Maria

#8 Jag håller med.

Hur fasen skulle jag klara mig.Skrattande

Jag är också försiktig av mig. Jag har visserligen en personlig bild här på iFokus och jag har några bilde på FB (läser mest på FB) men det är bara på mig själv. Inget på min man eller son eller andra nära.

Det är bara katterna, trädgård och annat som jag lägger ut..Flört

Min blogg är ganska trist också. Det är visserligen mina funderingar men det är så mycket annat runtomkring med en familj som jag absolut inte vill skriva om även om det handlar om positivt och glädje. Det blir liksom för privat.

 

/Maria

 

Anmäl
2011-04-27 07:16 #10 av: Maria

Vill tillägga att nu när jag varit sjukskriven ganska länge så har datan varit guld värd.

Innan så blev det på kvällen när man kom hem som gällde men nu har jag ju hela dagarna på migTungan ute och det har mest varit på gott. risken är väl bara att man blir tjatig här på iFokus och med i varenda trådFlört

En lång tid kunde jag ju inte ens gå ut.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-27 07:43 #11 av: mongu

På FB har jag en av mina katter som bild. Tycker att Sune gör sig bra där.

Är också vid datan en del. Finns mycket information och sen är jag med på några forum. En del bra andra har varit mindre bra. Vilket jag tyvärr upptäckt den hårda vägen.

Så det gäller att va vaksam på vad det är för nåt ställe man är på. Även människor som man tror har samma intresse osv kan va väldigt elaka.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2011-04-27 08:16 #12 av: Maria

#11 Det är säkerligen som du säger många som ser det här med anonym kommunikation som ett sätt att släppa ut en "inneboende liten djävul"

Man kan undra hur de fungerar? Visst kan man bli irriterad och förbannad men man får försöka hålla det under "städade former"

Sedan är vi ju olika känsliga. Själv blir jag inte lika irriterad numera som i början.

Man har liksom vant sig.Flört

/Maria

 

Anmäl
2011-04-27 09:30 #13 av: [Asta]

Ja, jag tror man ska försöka att inte ta åt sig för mycket. Saker blir fel ibland när man skriver, det ÄR inte lika lätt att skriva som att säga saker. Ansiktsuttryck och så kommer ju inte med.

Min blogg är inte heller så särskilt underhållande. Jag startade min blogg en gång i tiden för att min mamma - som då bodde på avstånd - skulle kunna läsa lite om vad jag höll på med. Sedan har den blivit en liten logg för mig själv. Nu när vi har hus är den superbra. På så vis har jag koll på vad vi gjort med huset och när.Och likadant med trädgården. Lägger ut recept där som jag gillar och på så vis har jag alltid koll på dem också.

När jag gick in i väggen var datorn också ovärderlig. jag läste allt jag kunde hitta om utmattningsdepressioner och med hjälp av det jag läste så blev jag frisk. Jag hittade en undersökning som hade gjorts där man kom fram till att det var svårt att veta hur man blev frisk, men att de som hade gjort vissa saker verkade bli friska fortare än andra. Den undersökningen hade jag inte hittat annars.

När jag fick hemokromatos var det samma sak, hittade massor med bra information på nätet.

Tack och lov letar jag inte på nätet när jag känner mig dålig för då tror jag att det är lätt att inbilla sig att man har både det ena och det andra. Jag är mer sådan som tror att "det blir nog bra".

Sedan tror jag att det är lätt att bli lite ilsk ibland och att överreagera utan att man tänker på det. Det är nog inte alltid man tänker vara elak heller utan att man tycker att något är så dumt att man inte kan låta bli. Och det hade man kanske inte gjort i verkliga livet, för då hinner man nog tänka efter lite, men det kanske man inte hinner göra på nätet.

Anmäl
2011-04-27 17:12 #14 av: Maria

#13 Visst skriver man i affekt ibland. Skönt att det går att ångra inom en timme, hahaSkrattande och precis som du säger så gör man inte så i verkliga livet oftast för då har man ju personen öga mot öga och det blir en mer levande och verklig reaktion.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-28 01:06 #15 av: Hera

Just att disskutera hälsa på nätet hoppas jag folk ser som råd och tips, och att man ändå söker vård vid problem. För man kan egentligen aldrig säga vad någons symptom beror på bara genom text.

Angående internet, och ifokus så hade jag aldrig klarat mig utan det. Vad gjorde jag innan det fanns? HAr ju träffat en del härifrån, och har telekontakt med en del också. Andra har jag bara lite mejlkontakt men ändå tycker man om dom så mycket :)

Det blir ibland för mycket dator, och då tar jag ett par dagar "ledigt".

JAg tror också det är lätt att bli lite hypokondrisk när all information är så lätttiljänglig, och det kan vara svårt att sålla vad som är sant och inte.

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2011-04-28 07:14 #16 av: [Maine]

#15  Håller med. En annan som går hemma hela dagarna, har fullt upp med det vardagliga (men folk som jobbar tror att man bara ligger på dagarna och inget gör), jag är aldrig ute bland folk förutom när jag handlar eller går till pizzerian en gång varannan månad..

Jag tycker att det är jättebra att kunna tala med folk här, fastän man inte känner dem, så får man ett litet hum ialla fall. Att kunna utbyta erfarenheter och jag lär mig nåt nytt varje dag.

Visst kan man tro att man har den ena och den andra sjukdomen/symptomet när man surfar runt, men man kan få ett hum och det har faktiskt hjälpt mig i samband med läkarbesök.

 

Anmäl
2011-05-08 15:13 #17 av: Cazzos

Internet är bra om man vill hitta snabb fakta, och så håller jag med om resten i din text som jag inte behöver ta upp igen Flört

Jag har dock stött på massa äckelgubbar på internet som försöker få mitt nummer, min msn, allt möjligt. De frågar massa opassande frågor till en 14 åring som jag bara ignorerar förstås.

När jag först var ny med att använda Internet när jag var cirka 9-10 år, så tänkte jag mig inte för och gav ut mitt nummer till de som jag "blev ihop med" via nätet.

Nu när jag fått bättre förnuft och mognat så vet jag vad jag ska göra på internet, och vad jag inte ska göra på internet Glad

Anmäl
2011-05-08 20:50 #18 av: Maria

#17 Det är ju "nätets" nackdel. Att det finns en massa puckon som utnyttjar situationen och människor som är unga.Skrikandes

Det är här jag tycker att både föräldrar och skolan ska vara mer uppmärksamma. Även om man inte kan gå in och kolla så ska man prata och upplysa om detta hela tiden.

Jätteviktigt.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.