Övrigt

Barnvagnsmaffian

2011-04-24 11:53 #0 av: Leffe

Jag har döpt denna artikel till "Barnvagnsmaffian" men den skulle lika gärna heta "Kriget mot barnvagnarna"

Nu är snön borta och äntligen får jag känna friheten och slippa vara beroende av andra. Nu kan jag ta min elrullstol och sticka ut på stadens gångbanor. Allt är perfekt för en solig härlig dag om det inte vore för barnvagnsmaffian som tycks äga gångbanan. De tar upp hela gångbanans bredd genom att barnvagnarnas dras bredvid varandra. Det är tydligen enda sättet att berätta om dagens skvaller eller vad som nu diskuteras. Barnvagnsdragarna är så inne i diskuterandet att de inte ser att jag kommer emot dem i min elrullstol eller så vill de inte se mig.

Skulle det vara en så bred gångbana att jag skulle ha en möjlighet att komma förbi så glöm det för då dyker genast en tredje barnvagn upp och dras bredvid de andra två. Jag lärde mig att inte åka åt sidan utan stanna och sitta med armarna i kors. Då är de tvungna att sakta maka sig åt sidan medan de svär och muttrar över mitt sätt att vara i vägen för dem.

Tydligen ska jag med elrullstolen ut med ena sidans hjul ut i gatan för att jag ska tippa. Då är jag ur vägen. Vid övergångsställena fär den större delen av markeringen på ena sidan av signalstolpen. På den andra finns en dryg halvmeters bredd att använda och där finns en nedfasning. Passar precis för elrullstolen. Perfekt med andra ord. Ja om det inte var för barnvagnsmaffian vill säga. Inte nog med att de äger gångbanans hela bredd. De äger också denna lilla halvmetersbiten av övergångsstället. Tänk helt plötsligt går de inte i bredd utan direkt efter varandra som en konvoj. Äntligen är de förbi och jag kan ge mig över gatan. Icke då för nu är det rött och bilarna kör. Innan det blivit grönt har nästa konvoj av barnvagnar redan startat överfarten  vilket innebär att jag står där jag står.

Tänker  att när jag var frisk och drog en barnvagn var det den enklaste sak i världen att komma över en trottoarkant. Elrullstolen klarar en kant på sex centimeters höjd. Alltså borde barnvagnsmaffian kunna ta trottoarkanten när de ser en elrullstol, men de är självklart så inne i sitt pratadande att de inte tänker på eller inte ser den som sitter i rullstolen.

Efter en dag i "frihet" och "oberoende" kommer jag hem och söker på internet om nedfasade trottoarkanter och kan läsa: Nedfasade kanter är till för att underlätta för synskade och rörelsehindrade att komma över stadens gator. Där ser man

Nu är kriget mot barnvagnar i full gång!

Anmäl
2011-04-24 13:54 #1 av: Maria

Haha, helt underbar artikel som givetvis kan väcka en del diksussion men jag håller fullkomligt med digSkrattande

Jag har ju åkt moped i många år och det är en mopedklass som får åka på cykelbanor och här är de flesta cykelbanor kombinerade gångbanor med mittenstreck men som sagt det nonchaleras av barnvagnar i bredd hela tiden.

Jag kan inte förstå att man faktiskt inte är mer rädd om sitt barn som ändå är huvudpersonen i denna åkvagn.

 

/Maria

 

Anmäl
2011-04-24 23:29 #2 av: [Maine]

Läste med ett leende, mycket bra skrivet!

Däremot väldigt tråkigt att du inte möter någon respekt när du är ute och åker..Rynkar på näsan

Anmäl
2011-04-25 02:00 #3 av: Leffe

Vi får se hur det blir under måndagen. Funderar på ett besök på Skansen

Anmäl
2011-04-25 07:44 #4 av: Maria

Du måste berätta om den utflykten.Glad

Som boende i en storstad så blir jag också alltd så arg när det står barnvagnar vid både bevakade och obevakade övergångsställen och man kör ut vagnen en bit för att markera att man ska gå över.

Hur vågar mad det?Förvånad

Det är ju både respektlöst och livsfarligt.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-25 20:57 #5 av: Cindy

Bra artikel! Jag som trodde att jag med helt osynligt handikapp fick lida för lattemorsorna, men att de inte ens flyttar sig för en rullstol är inget annat än makalöst respektlöst. Ärligt talat, ramma dom! ;-)

Vänliga hälsningar
Cindy

Anmäl
2011-04-25 21:12 #6 av: Maria

#5 Kan bara hålla medSkrikandes

/Maria

 

Anmäl
2011-04-25 21:58 #7 av: Liz85

#5, kom att tänka på bowling när jag läste din kommentar. Ställ upp banvagnarna med mammor i en grupp, elrullstolen är "klotet". Ju hårdare och rakare desto bättre. Skrattande

Anmäl
2011-04-26 09:34 #8 av: Maria

Hur gick det Leffe? Var du på Skansen?

/Maria

 

Anmäl
2011-04-26 10:04 #9 av: Leffe

Jodå jag var där närmare sex timmar. Det var inga problem med barnvagnar. Skälet till det var att barnvagnarna gick i konvoj istället för i bredd med varandra. Kan tänka mig att mammorna inte hade tid att prata med varandra. De hade ju fullt sjå att hålla reda på de lössläppta barnen.

Barnen var ett stort problem. Jag fick vara 100 procent koncentrerad hela tiden då de kunde komma springande en centimeter framför stolen för att komma till nästa djurhage. Det har jag full förståelse för. Jag kommer själv ihåg hur man var som liten när det var något spännande.

Sedan var det bara backar som både lutade sidledes och i vägens sträckning. Trodde hela tiden stolen skulle välta. Det gällde att inte göra en gir förrän det fanns en bit plan mark.

Det var i alla fall jättekul och en otrolig känsla av frihet. Jag hade ju ingen med mig heller. När jag sedan ringde efter färdtjänsten så var bussen där på nolltid.. För första gången på två år har jag fått "färg" i ansiktet

Anmäl
2011-04-26 10:26 #10 av: Maria

#9 Det låter som du haft en härlig dag. Det är du förunnad.Glad

Skönt att du slapp att sitta och bli röd av ilska också och inte bara solenFlört

Då har du i alla fall ganska bra koll på vilka lutningar din permobil klarar nu.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-26 10:29 #11 av: Leffe

#10 Den klarar mer lutningae än man tror

Anmäl
2011-04-26 10:30 #12 av: Maria

#11 Det låter betryggandeGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-04-26 10:33 #13 av: Leffe

Tänk dig. Nu har jag varit ute på äventyr under helgen mer än på över ett år innan. Runt Lötsjön och kolla sjöfåglar och blommor. Hagaparken med picknick och så Skansen

Anmäl
2011-04-26 10:39 #14 av: Maria

Vilken frihetskänslaGlad Det måste kännas helt underbart.

Jag ska för första gången på "egen hand" till centrum i Göteborg i morgon men det är skillnad för jag har ju bara varit låst hemma sedan slutet av januari så jag kan tänka mig att du har längtat.

 

/Maria

 

Anmäl
2011-04-26 12:02 #15 av: LitenPyssling

Haha, bra skrivet där! =D

Men en sak har alltid slagit mig gällande dessa barnvagnsdragande kvinnor alltid "kör" så fruktansvärt mycket värre än papporna gör.
Papporna tar det lugnt, de ger plats och de väljer trottoarkanten framför de nedfasade - hur kommer detta sig? =O
I mitt huvud så är papprona otroligt mycket mer försiktigare, kan det vara så att de som ska framstå som de mest respektfulla, försiktigaste och lugnaste egentligen är de farligaste, och minst respektfulla när det kommer till barnvagnsdragande?
Har aldrig stött på en pappa som kör en barnvagn ens i närheten som mammorna gör! =S

Anmäl
2011-04-26 12:35 #16 av: [Asta]

Bra skrivet och rutet. Även jag brukar reta mig på barnvagnarna och då har jag inte något handikapp. Men jag gör faktiskt lite som du, jag går rakt fram och vägrar lämna trottoaren. De flyttar sig faktiskt.

Anmäl
2011-04-27 08:31 #17 av: [YlvaP]

Bra skrivet och vad kul att du kan komma ut får "röra" på dig. Det måste vara skönt.

När jag hade barnvagn så var jag visserligen ensam men jag skulle aldrig våga mig på att göra som dom gör. Flyttade på hit och dit även om det kom "normala" människor. Gick åt sidan och ställde sig så att folk kunde komma förbi.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-04-27 10:58 #18 av: Leffe

Jag var med och slog påskpublikrekord för Skansen

 

Anmäl
2011-04-27 13:14 #19 av: mongu

Det är konstigt beteende detta med att bara köra rakt på. Fattar inte heller varför så gjorde aldrig jag med nån av mina tre barn. Utan då fick man anpassa sig.

Men det är lite som med en del tanter som i affärer stannar upp med kundvagnar, rollatorer osv mitt i dörröppningen och pratar.

Det har ni väl varit med om? Då kommer man definitivt varken in eller ut och inte flyttar dom på sig så gärna heller.

 

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2011-04-27 15:07 #20 av: [YlvaP]

Ja sånt har jag också råkat ut för. Lika jobbigt det med. Och säger man ursäkta jag vill komma förbi eller nåt sånt så får man värsta blicken på sig samtidigt som flyttar på sig.

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-04-27 16:17 #21 av: Maria

Sedan kan jag tycka att dagens föräldrar "knycklar ner" alldeles för stora barn i vissa kärror. Barnen har ju knäna bakom öronen nästan.

Bran ska väl ändå kunna gå efter en viss ålder eller?Obestämd

Våran stackars son fick börja knata själv väldigt tidigt just på grund av att jag tyckte det var lättare än att dra på en vagn överallt. Jag har ju aldrig haft körkort utan varit hänvisad till bussar och spårvagnar.

/Maria

 

Anmäl
2011-04-28 11:47 #22 av: [Tassy]

Hoj Leffe! Du får ta och installera en såndär "huligantuta", ett signalhorn på rullstolen. Skrattande Jag funderar på det själv, eller att ha med en vuvuzela Skrattande


Anmäl
2011-04-28 11:54 #23 av: Leffe

Jag är inne på den linjen, men det är ju inget roligt att skrämma livet ur barnen i barnvagnarna

Anmäl
2011-04-28 11:54 #24 av: [YlvaP]

Haha ja såna skall ni ha. Flört

Då vaknar bebisarna också så dom har något att göra och fatta att man inte kan ta över hela vägen. Gör man det många gånger så kommer mammorna att flytta på sig så fort dom ser en rullstol eller liknande för dom vill inte att bebisarna skall vakna om dom just somnat. Haha!

MVH Ylva / Wai-san
Vardagsbloggen
Medarbetare på Sommar och Scrubs.

Anmäl
2011-04-28 11:56 #25 av: Leffe

#24 Det har du rätt i. Tänkte inte så bara

Anmäl
2011-04-28 12:07 #26 av: Maria

Här poppar ju massa bra ideér uppSkrattande

/Maria

 

Anmäl
2011-04-28 12:14 #27 av: [Tassy]

Det kanske räcker med att se hotfull ut med en färgglad tuta för att väcka modersinstikterna så att de fattar allvaret? Tungan ute

Kanske du kan tuta med munnen först? Skrattande


Anmäl
2011-06-15 22:10 #28 av: moondancer

Ush för barnvagnar. Eller rättare sagt, ush för kvinnor med barnvagnar. För oftast är det just dessa man råkar ut för som ska ta upp hela vägen. Jag har dock märkt att när män är ute och går med barnvagnar så går de flesta (inte alla) så att andra människor kan komma fram. De verkar försöka ha uppsikt över omgivningarna mer än de kvinnor (inte alla, men tyvärr de flesta) som envisas med att dra fram med sina barnvagnar i flock.

En färgglad tuta (som #27 föreslog) skulle nog vara det ultimata verktyget för att påkalla uppmärksamhet och möjligen få fri väg.

Bra skriven artikel och riktigt passande bild!

Anmäl
2011-06-16 09:16 #29 av: [WX5]

Rolig artikel och jag håller med dig om det du skriver.

MVH Emilia

Sajtvärd på Åland. Söker medarbetare, PM vid intresse.
Medarbetare på Kost, Öl och Social fobi.

Anmäl
2011-06-17 13:31 #30 av: starhawk

Jo dom där barnvagnsmaffiosos är ett verkligt problem, kommer med välbehag ihåg när jag hade en cykel med skrikande broms, om man pinglade med ringklockan så reagerade dom inte, då tryckte man till med bromsen och så studsade dom ur vägen. Förutom att dom går i bredd har jag stött på en annan variant som jag kallar "det vandrande dagiset". I mitten en tant med barnvagn, runt praktiskt taget hela vagnen går det klasar av ungar och håller sig i vagnen, tar ju upp hela trottoaren och är fullständigt oflexibel, hoppas hela tiden att dom skall möta ett likadant ekipage som skall åt andra hållet, det skulle vara en syn det

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-06-18 18:23 #31 av: shamani

#30  Håller med! Det hade varit en syn, det. Skrattande

 

Detsamma gäller barnvagnshulliganerna - tre i bredd. Hoppas de möter tre i bredd. Fast å andra sidan skulle det säker stanna och bli totalstopp för all annan trafik.

 

När det gäller tuta så tänk er en knallröd i storleken megafon - rena brandsirenen. Och, Leffe, har du då även ett par hörselkåpor runt halsen beredda så tror jag dina chanser att da dig fram ökar. Flört

Anmäl
2011-06-18 23:00 #32 av: RuiXue

Sitter här och fullkommligt gapskrattar medans jag läser trådenSkrattande En vuvuzela på elrullstolen vore nog inte helt felFlört

Håller verkligen med om att mammor med barnvagnar kan vara fruktansvärt irriterande, de blockerar gångar, mosar sig in på redan överfulla bussar och tåg och så vidare. Visst, det finns plats för alla i samhället men ALLA oavsett barnvagn eller inte barnvagn, handikapp eller ej, måste visa respekt för andra.

Det är otroligt respektlöst att blockera hela gångbanan genom att gå i bredd med barnvagnar och sen inte flytta på sig när det kommer någon med rullstol eller rullator. Likaså är det otroligt respektlöst att mosa sig på en full buss eller tåg när folk redan står på varandra och många inte ens kommer med utav dem som väntar. På tågen ställer sig barnvagnsmaffian sig också gärna och blockerar dörrarna istället för att hålla sig till de barnvagnsanpassade delarna av tåget!

Jag har till och med vart med om att behöva stå på bussar och tåg med kryckor bara för att folk inte har vett att visa respekt för rörelsehindrade, och detta gäller både barnvagnsfolk och andra. Det är som om man inte finns när man kommer med kryckor! En person i rullstol kan tyvärr bli än mer osynlig.

En annan sak som är fruktansvärt irriterande är dessa ouppfostrade tonåringar som går i bredd överallt och inte flyttar på sig när man kommer gående med kryckor eller när de möter någon med rullstol. Där är det oftast jag som fått krångla mig ner halvvägs på vägen med kryckor!

Vart tar vårt samhälle vägen egentligen?

Jennie


Anmäl
2011-06-18 23:09 #33 av: [Asta]

Fast när jag möter tonåringar som går i bredd fortsätter jag bara att gå. De brukar faktiskt flytta på sig. Men det kan ju vara jag som ser ovanligt skräckingjagande ut.

Anmäl
2011-06-18 23:40 #34 av: RuiXue

#33 Tror kanske det har att göra med att jag själv bara fyller 26 i år och nästan ser ut som en tonåring utan finnar. Tonåringar respekterar oftast inte någon som inte är markant äldre än de självaObestämd

Jennie


Anmäl
2011-06-18 23:55 #35 av: [Asta]

#34 - så kan det mycket väl vara. Jag har några år till på nacken. Man blir liksom farligare med åren Flört

Anmäl
2011-06-19 00:09 #36 av: RuiXue

#34 Jo, man blir väl det. Men den här 25 åringen går redan med käpp eller kryckor många dagar så känner mig äldreTungan ute

Jennie


Anmäl
2011-06-19 01:48 #37 av: [Tassy]

när det gäller tonåringar så går jag också bara på, och visst, jag har fått använda armbågarna, men det struntar jag i. ispiggar på kryckorna vill man inte ha på foten (hint hint) Flört


Anmäl
2011-06-19 01:58 #38 av: RuiXue

#37 Jag har inga ispiggar på mina, men det blir det nog till att skaffa fram till vinternFlört Man bör väl kunna punktera barnvagnsdäck med dem också?Tungan ute

Jennie


Anmäl
2011-06-19 08:52 #39 av: [Asta]

#38 du kan ju alltid fälla krokben med den

Anmäl
2011-06-19 12:35 #40 av: starhawk

#38: Tyvärr är nog barnvagnshjulen helgjutna, annars vore det en lockande idé

Jag går också bara på när jag möter ungdomarna som tydligen är oförmögna att gå i kolonn, dom viker undan!

Värd för Knivtillverkning  & Slöjd iFokus

Anmäl
2011-06-19 16:47 #41 av: RuiXue

Där sa ni något! Går säkert att få barnvagnar att guppa till en massa också med en käpp eller ett par kryckorObestämd Mja, jag har allt sett barnvagnshjul med luft iFlört

Jennie


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.