Allmänt

<u>Djur - Helande?</u>

2007-11-25 21:36 #0 av: [Quellii]

Är det så att djur kan hela människor? Mår man bättre av djur i sin närhet? I denna artikel tar jag upp betydelsen som djur har för människor, den värme som utstrålas och den goda "energin" som vi får tillbaka. Människan har ett behov av värme och uppskattning, något som djur kan ge.

Djur används till olika terapier och sägs kunna hela människor. Dom utstrålar helande "energi" och trygghet.I bland annat USA finns det organisationer som har speciella djur, främst hundar, som får komma med på sjukhus eller liknande. Dom får träffa patienterna och hjälper dom att glömma smärta, depressioner och så.

 

Även individanpassade aktiviteter förekommer, till exempel något som vi kan tänka är enkelt, det är att prata, uttala djurets namn, ge hunden komandom osv.

Att använda sina sinnen är också en del, känna en värme, nos, mjuk päls, bli pussad av en hund och höra alla ljud.

Tänkande, problemlösning, välja mellan belöningar till tex. en hund, godis eller leksak. Fundera på vart man ska gå med hunden, hur den kan aktiveras.
Man har kommit fram till att motivationen ökar för många när man jobbar med djur. Det är något som bryter vardagliga sysslor och ger en nya erfarenheteroch fyller människor med glädje och positiva "energier".

Själförtroendet hos handikappade kan öka, djur dömer inte efter hur man ser ut eller om man rör sig konstigt. Dom är förstående och ger sin fulla uppmärksamhet till människan.


Det finns ju nackdelar med att använda djur i vård och terapier. Personen i fråga kan vara allergisk eller rädd för djur och då passar det ju inte. Sen så finns det ju etiska aspekter att ta hänsyn till. Är det rätt eller är det fel?

 Här i sverige är det inte lika vanligt med djur inom vård och omsorg samt terapier. Dock har akvarier funnits sedan 80-talet på äldreboenden, vårdcentraler osv.. Men djur som kan förmedla känslor, uttryck och värme har mer att ge och kan vara som ett stöd för människor.
Sverige var också en motståndare länge till att använda djur inom vården och det är först nu på senare tid som det blivit ett mer "tilltalande förslag".

 När det gäller djur i allmänhet så tror jag själv att dom har en helande inverkan på oss människor, om man är positivt inställda till djur och deras sällskap. Är man negativ till det så tror jag att det "spärrar" en att ta emot goda energier. Nu gäller det självklart harmoniska djur och inte uppstressade, agressiva djur som inte alls trivs med livet.

 Jag kan tala utifrån mina egna erfarenheter. När det gäller känslor så är djur otroliga, dom kan läsa av ens "energier" och vet ofta hur dom ska bete sig. Och dagar då jag känt mig ledsen eller nere så är en dag bland hästarna underverk för mig! Eller så kanske det är en kombination av att komma bort från vardagens stress och tristess, ut i naturen tillsammans med en häst. Oavsett om det är en kombination eller bara hästen i sig, så är det underbar, helande.

 

Eller om jag är stressad och har svårt att varva ner så kan jag ta upp min kanin, låta henne sitta i min famn en stund, och bara det lilla skänker mig ett lugn.

När det gäller min mamma så behöver hon bara titta på hästar så finner hon en viss harmoni i kroppen.
Hur är det med dig? Har du erfarenheter av djur som har en helande effekt på dig eller någon annan? Har du rent av mött en terapihund? Skriv och berätta!

Relaterat:
http://www.therapyanimals.org/

Av: AlexandraK

Datum för publicering

  • 2007-11-25
Anmäl
2007-11-25 23:06 #1 av: Maria

Det finns en hel del forskning om djurs positiva effekt för människor. Människor med djur har ofta lägre blodtryck t.ex.

Det finns en del äldreboende i Sverige där man har djur. Katter kan bo på hemmet, hundar är där med oftast någon i personalen som ägare, fåglar, fiskar m.m.

Allergier sätter ofta stopp för djuren men man ska inte glömma att dagens äldre generation ytterst sällan är allergiska mot djur utan det är i såfall personalen. Att inrätta boenden där man söker personal utan allergi vore väl inte svårt att genomföra tycker jag men då kommer ofta frågan om diskriminering upp. Det kan även kännas diskriminerande för en äldre människa att på "eget boende" inte få ha tillgång till djur.

Tack för ett jättebra inlägg...

/Maria

 

Anmäl
2007-11-25 23:07 #2 av: Zandra---83

Jag tror mycket på det och jag vet att även om jag fått stå ut med mycket när det gäller råttor jag haft, ex löss och det jobb det ger att bli av med det, andra sjukdomar och sen även död, så har de gett mej så mycket mer av godhet också. Hade jag en tid inte haft mina råttor (det är ju ej samma indervider som nu som ni antagligen förstår) så hade jag inte ens tagit mej ur sägnen när allt var som värst. Men de fick mej att ta mej upp, de ville ju ha mat och vatten i alla fall även om de klarade sej just då i mellan åt utan någon kontakt, sen krävdes det ju att jag tog mej utanför dörren och köpa hem mat till dom när den tog slut. Utan dom hade inget av det blivit gjort och jag hade i så fall bara isolierat mej ännu mer än vad jag då redan gjorde. Så jag kan inget annat än att tacka dom, för att de fanns och att de stod ut fast de ej ibland fick den kontakt de förtjärnade. Men de tog aldrig någon skada, det vet jag då de var mitt allt!

Så jag tror fullt ut att djur kan ge den svagaset och sjukaste själv en trygghet och värme som den människan behöver!

Anmäl
2008-07-11 13:31 #3 av: Frida

Puttar upp den här artikeln.

Mina egna djur har gett mig jättemycket. Framför allt under denna våren när saker och ting inte har gått som jag velat. Och jag tror fullt ut på att djur är en "helande kraft".

Men det kan också gå åt det andra hållet. Om djuret blir sjukt eller skadat (kanske tom dör) så mår man riktigt dåligt och bryr sig knappt om vad som sker runt omkring en.
Har idag varit på sista besöket hos veterinären med en av mina kaniner som blev skadad för två helger sedan. Inget stort trauma men den oron jag hade när jag gick hemma och inte visste om hon skulle klara narkosen medan de lappade ihop henne... Eller inte veta om hon kanske skulle förlora synen på ena ögat... Usch säger jag bara.

Idag får man ju vara hemma med sjukt barn. Jag längtar till den dag man kan få samma rätt till att vara hemma och vårda ett sjukt djur, för det hade jag behövt istället för att ta ledigt och försöka jaga hjälp med passning de två veckor som har varit nu.

Värdinna på Fantasy
Medarbetare på World of Warcraft

Anmäl
2008-07-11 14:48 #4 av: thexclub

djur är otroligt heleande för mig!

Jag är deprimerad och sjukskriven, går hos psykolog 1-2 gånger i veckan och även läkare ibland för att ta prover osv. Det är jättejobbigt att inte förstå varför jag tänker som jag gör och bara känna att allt är svårt och tråkigt.

Allt blir så mycket lättare när man bara kan sitta och mysa med ett djur som inte frågar och inte undrar. Tycker det är så störande när folk ska gå in och rota i ens liv utan att man har någon vidare lust. Jag kan inte dra upp min livshistoria och allt som hänt på mindre än två timmar.

Att stå och pyssla med djuren är som en flykt ifrån verkligheten för mig. När jag är med dem behöver jag inte förklara eller känna att jag är besvärlig.

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.