Alternativ medicin

<u>Aloe Vera</u>

2007-11-09 14:55 #0 av: [Quellii]

Vad är Aloe Vera? Kort sagt kan man säga att det är världens nyttigaste grönsak du kan äta! Växten har tjocka gröna och lite taggiga blad, det är främst gelén inuti växten som används till olika naturläkemedel. Läs mer..

Vad är Aloe Vera?
Kort sagt kan man säga att det är världens nyttigaste grönsak du kan äta!
Det finns flera hundra olika sorters Aloeväxter men den som används i produkter och som har mest läkande egenskaper är Aloe Barbadensis Miller.
Växten har tjocka gröna och lite taggiga blad, det är främst gelén inuti växten som används till olika naturläkemedel.

Vi behöver få i oss 91 olika näringsämnen varje dag. Det är en kedja där alla ämnen stöder varandra och bildar positiva synergieffekter.
Dessa näringsämnen är kroppens byggstenar som bildar våra celler, som i sin tur bildar vävnader som bildar organ, mag & tarmsystem, ligament, muskler och utanpå hud, hår och naglar.
Otroligt nog så innehåller aloe vera hela 75 av dessa 91 ämnen!
Du känner säkert till tankesättet att äter jag bara en varierad kost så får jag i mig allt jag behöver.
Men är det verkligen så idag? Tänk efter lite så kommer du inte tycka att det jag berättar nu är så konstigt egentligen.

Tysk och amerikansk forskning visar på att näringen i allt grönt vi äter idag har gått ner 40-70%. Och visste du att vi skulle behöva äta 7-9 tallrikar grönsaker varje dag för att få i sig all den näring vi behöver?
Men varför är det såhär då?
Allt vi handlar i butik idag odlas med stordrift. Ingen har råd eller tid att odla med växelbruk, och jordarna blir urlakade. Och när jordarna är urlakade så konstgödslar man och jordarna blir ännu mer urlakade. Finns det inga näringsämnen i jorden, finns det inte heller i det som växer.
Vitaminerna bildas de sista 10 dagarna i solen. Men allt vi handlar skördas omoget, annars skulle det ju övermoget och ruttet när det kommer till våra butiker.

Vad händer då om vi inte får i oss denna nödvändiga näring? Jo, en nedåtgående process påbörjas och de fria radikalerna får friare spelrum att angripa våra celler. I längden blir vi helt enkelt sjuka. Nu kanske du tror att den som dricker aloe vera aldrig blir sjuk, men så är det ju givetvis inte! Alla kan ju bli sjuka, men att dricka aloe är den bästa grunden du kan ge din kropp för en bättre hälsa.

Tarmrening
Och förutom den viktiga näringen som jag pratat om hittills så finns det också ett spännande ämne i aloe som heter saponiner., som renar våra tarmar.
I mag och tarmsystemet sitter 75-80% av vårt immunförsvar. Då kanske det även är lätt att förstå att det är viktigt att hålla våra tarmar rena och friska?

Saponinerna är ett naturligt tvålämne som finns i aloe vera som renar våra tarmar. Alla har vi minst 2-4kg slagg och plack i våra tarmar. Det ska vi ju naturligtvis inte ha där! Det får vi av att vi äter mycket transfetter, vitt mjöl, socker och en massa syntetiska ämnen. Detta slagg och plack sitter som ett kådliknande ämne på tarmväggen och hindrar tarmen från att ta upp näring. Men saponinerna hjälper till att lösa upp detta. Inte som en tarmsköljning, utan skonsamt, undan för undan och tarmen fortsätter att hålla sig ren om man fortsätter att dricka aloe vera.
Denna rening tar olika lång tid för olika personer. Mellan 3-12 månader.

Aloe Vera produkter
                                       Aloe Vera produkter


Nu har jag gått igenom lite om näringens betydelse för din kropp och hur aloe vera kan påverka din hälsa. Nu ska jag även ta upp lite om hur aloe kan hjälpa till utvärtes.

Här är några exempel;
- Antiseptisk verkan, ger en renande effekt och bidrar till att avlägsna smuts och avfallsämnen ifrån huden.
- Fuktighetsgivande
- Bryter ned och avlägsnar död vävnad, detta underlättar sårläkning och lindrar hudbesvär
- Ökad celldelning, när man stryker på Aloe så ökar celldelningen och sker ca 3 ggr snabbare. Såret läker alltså snabbare.
- Lokalbedövande effekt,
- Minskar klåda, lindrar klådan vid brännskador och irriterad hud.
- Antiåldringseffekt, ja, detta är något som är mycket eftersökt. Och att dricka Aloe betyder inte att du kommer att leva för evigt ;-)Som vanligt är god kost och motion ett nyckelord för långt liv. Detta är kanske lite för invecklat för att ta upp just här, men jag kan berätta om en 70årig läkare som använde aloe i sin praktik och även mycket på sig själv. Han smörjde under flera år in den ena handryggen med aloe, men inte på den andra. Detta resulterade i att handryggen som han smörjt in var slät som en 30årig mans hand, men den andra såg ut som en 70årings.

Förutom som drickform finns den även i en krämform som är jättebra! Så nära den riktiga plantan du kan komma utan att faktiskt ha den. Krämen kan användas från topp till tå till det mesta faktiskt. Men populärast är ändå till sår och brännskador, då den ökar cellfördelningen med 3 gånger. Den är även bra som dag och nattkräm. Tänk på den 70åriga läkaren jag berättade om. Man kan även smörja in torra ben, fötter eller andra torra partier på kroppen. Är även populärt att använda emot insektbett. Och insekter tycker överlag inte om doften av aloe så det är bra att smörja in sig i förebyggande syfte när man ska ut i skogen.

Aloe Vera på marknaden
Du har kanske sett både i din vanliga mataffär, på apoteket och lite varstans produkter med Aloe Vera. Men vilka produkter kan man lita på?

Det är nämligen så att ett företag kan droppa i 3ml Aloe Vera i en flaska på 500ml med resten bestående av vatten och skriva på framsidan att denna produkt innehåller 100 % Aloe Vera. Vad som i själva verket är 100 % är just de där 3ml Aloe medan hela flaskan bara innehåller 3 % Aloe! I den produkten gör alltså inte Aloen så mycket nytta.
Det man ska titta på i första hand är innehållsförteckningen på flaskan. Det finns nämligen en lag som säger att företagen måste rangordna innehållet i den ordning de kommer. Är första ingrediensen Aloe Barbadensis så är det jättebra, men är första ingrediensen Aqua (vatten) och Aloe kommer först långt i efterhand är det inte en tillförlitlig produkt just på punkten Aloe Vera om det är det man är ute efter.
Men det finns ett kvalitetsmärke du kan titta efter också. IASC är en oberoende organisation som kvalitetskollar olika Aloeprodukter så att de håller upp till deras krav. Gör produkten det så får den den eftertraktade stämpeln. Var dock uppmärksam på att stämpeln måste vara tryckt och ej påklistrad för att va giltig så att säga.

Kvalitetsmärke
                                             Kvalitetsmärke

Egen planta?
Nu kanske du funderar på om du inte lika gärna kan köpa dig en egen Aloeplanta och använda dig av? Självklart kan du det!
Men enbart utvärtes, då invärtes förtäring kan ge obehagliga biverkningar. Vad detta beror på vet jag tyvärr inte.
Men då ska du också vara säker på att det är rätt Aloeplanta som du köper. Av flera hundra arter är det bara 3st man vet säkert är hälsoverkande, och den mest verksamma är som sagt Aloe Barbadensis Miller. Du kan inte heller vara säker på att plantan är ekologisk odlad, utan konstgödsel har använts och kanske påverkat plantan negativt. Plantan är även mogen först när den är ca 4 år och innan dess ger den inte full verkan. Innehållet i bladet oxiderats även inom ett par timmar efter det att bladet bryts av, därefter måste bladet slängas.

EmmaJ's egna Aloeplanta
                                 EmmaJ's egna Aloeplanta

Avslutningsvis..
Kom ihåg att Aloe Vera inte ska ersätta all sorts medicin!
Är du sjuk och behöver medicin är det viktigt att du tar dig till läkare och får rätt vård om det skulle krävas. Men Aloe Vera påverkar inte medicinens verkan utan skall ses som ett komplement eller förebyggande medel.

Dom flesta människor kan använda och dricka aloe, det finns dock få undantag.
- Är du gravid ska du inte börja dricka aloe. Men började du dricka innan du blev gravid kan du lugnt fortsätta dricka under hela graviditeten.
- Har du transplanterat ett organ och äter immunsänkande medicin ska du inte heller dricka aloe då det höjer immunförsvaret.
- Barn under 2 år ska inte dricka aloe.
- Endast 1 av 100 000 är allergiska mot aloe.

Kom ihåg att det inte finns någon garanti för att du blir hjälpt av Aloe Vera, det är trots allt ett naturmedel, men faktum kvarstår att många har blivit det och det skadar inte att prova! Det är trots allt inte för inte som 25 % av Englands läkare och veterinärer använder Aloe Vera i sina behandlingar.


Fotograf: EmmaJ
Kvalitets bilden är lånad med tillstånd.

Tack EmmaJ för en riktigt intressant artikel!

Av: AlexandraK

Datum för publicering

  • 2007-11-09
Anmäl
2007-11-09 18:54 #1 av: FiaH

En jättebra artikel, själv gillar jag Aloe Vera, har både växten och även andra av deras produkterSkrattande

Anmäl
2008-02-15 20:26 #2 av: [Quellii]

Någon som provat Aloe vera produkter? :)

Anmäl
2008-02-15 22:28 #3 av: Sovgott
Jag har testat en tandkräm från Urtekram med aloe vera i...
Anmäl
2008-02-15 23:00 #4 av: [Quellii]

#3 Funkade det bra? :)

Anmäl
2008-02-15 23:11 #5 av: livia11

vad heter företaget som tillverkar det XD för min papa äger företaget Royal Shop , dem tillverkar det... ifall nån vet vad det e för företag

Anmäl
2008-02-15 23:12 #6 av: livia11

mena pappa

Anmäl
2008-02-15 23:15 #7 av: Sehvrin

Jo, det är förmodligen rätt bra, har dock aldrig testat nån produkt.

Fast det känns som om Aloe verans egenskaper är överskattade, eller så är det bara jag som är negativ för att alla tjatar så mycket om den ^^' 

 

(PS Det är ett räknefel i exemplet om drickan 3/500 = 0.006 = 0.6%)

//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-02-15 23:50 #8 av: EmmaG
#7 Vart hittar du räknefelet? (funderar på om det är med i min artikel, nåt jag missat?)


Får jag skryta lite om det företaget jag säljer för? (för att ändå inte göra reklam -eftersom det är förbjudet enligt iFokus regler - nämner jag inte det vid namn utan man får pm;a mig då)
- Det finns 2000 aloe vera företag runt om i världen
- "Mitt" företag är större än alla dom tillsammans
- I företaget jobbar det ca 9 miljoner människor = Ca hela Sveriges befolkning
- Är i nuläget etablerade i 128 länder
- Har funnits sen 1978
- Har sen starten haft en stadig tillväxtkurva

Så tillbaka till #7 undran.. Det gäller helt enkelt att du (man) väljer rätt företag med kvalitetsmärkta produkter.

Att dricka aloe vera är det bästa man kan göra för sin kropp.
- Innehåller 75 av 91 vitaminer & mineraler
- Renar tarmen ifrån slagg & plack (som alla människor har på tarmväggarna - hindrar näringsupptaget)
- Ren tarm = man tar upp näringen
- Bygger då upp kroppens celler - dess byggstenar
- Bättre allmäntillstånd, mer energi & kroppens självläkningsförmåga stärksAnmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.