Alternativ medicin

<u>Massage</u>

2007-12-21 14:08 #0 av: Bevakad

Det finns många olika sett att bli masserad. Det är bra med massage på många olika sätt för t.ex. stress M.m

Stela muskler blir mjuka
Massage innebär att en massör behandlar ens muskler, senor, ledband och bindväv med händerna. Massage kan beskrivas som en systematisk och rytmisk form av beröring. När man blir masserad så leder det till att spända och ömmande muskler slappnar av eller stimuleras. När musklerna mjukas upp får man bättre rörlighet. Man börjar må bättre av att få massage bland annat om man har muskelspänningar och muskelvärk.


Äldsta kända behandlingsmetoden
Massage är en mycket gammal metod och enkel behandlingsmetod. Massage används i hela världen. I österländska kulturer anses massage vara något som alla har nytta av att få regelbundet. Den tidigaste kända beskrivningen av massage kommer från Kina för ungefär 5 000 år sedan, men metoden är troligtvis ännu äldre. I Sverige var det Per Henrik Ling som började med massage på 1800-talet. Han startade utbildningar i massage och även sjukgymnastik.

Ordet massage kommer från ett grekiskt ord som betyder "knåda" och ett arabiskt ord som betyder "trycka lätt", och det är just vad en massör gör, även om flera andra tekniker också används.
Hundratals massagemetoder
Det finns hundratals olika massagemetoder i världen. Här är några typer av massage som förekommer i Sverige:

 • Svensk klassisk massage
 • Shiatsu
 • Thaimassage
 • Energimassage
 • Bindvävsmassage
 • Ayurvedisk yogamassage

Svensk klassisk massage
När man får klassisk massage ligger man oftast på en särskild massagebrits och massören använder sig av strykningar, tryck och knådning. Just  den här massagen är den mest kända och används mest av västvärlden.
Alla Massörer får inte behandla alla
Om man inte har en legitimation för att jobba inom Hälso- och sjukvården så får man inte behandla barn under åtta år och inte heller kvinnor som är gravida.
Enligt lagen om yrkesverksamhet på hälso- och sjukvårdens område får inte personal utan legitimation får inte heller ge behandling mot diabetes, epilepsi, cancer eller samhällsfarliga smittsamma sjukdomar.

Mjuka muskler ökar rörligheten
I västerländska kulturer används massage ofta inom idrotten för att musklerna ska fungera bättre och för att minska risken för träningsvärk eller sträckningar. Behandlingen används ofta av många för att det är skönt eller för att dem inte vill få problem senare i livet. Stelhet och slapphet i muskulaturen kan även bero på att man rört sig för lite på grund av sjukdom, operation eller någon skada.
Massage stimulerar cirkulationen
Vid massage stimuleras inte bara muskler och andra mjukdelar. Eftersom musklerna blir mindre slappa stimuleras även cirkulationen av blod och lymfa. Den förbättrade cirkulationen tillför vävnaderna näringsämnen och syrgas samt transporterar bort restprodukter som bildats vid ämnesomsättningen. När förhållandena blir bättre går det lättare för musklerna att arbeta.

Dessutom frigörs hormonet oxytocin vid massage och det ger en känsla av lugn och ro i kroppen. Mängden stresshormoner i blodet, bland annat adrenalin, minskar i stället. Massage kan därför lindra stress, oro och spänningshuvudvärk. Även endorfiner, som är kroppens egna smärtstillande ämnen, frigörs.

Massage är avstressande
Massage används i många olika tillfällen. En del går regelbundet på helkroppsmassage bara för att det känns skönt och avkopplande. Det är mycket välkommet för många och det blir ett andningshål i en stressig vardag. Dessutom är det bra med regelbunden behandling för att motverka besvären att uppkomma igen. Massage kan också göra att man snabbare och lättare kommer igång igen efter skador eller operationer.
Studier har visat att massage kan ha flera positiva effekter. Forskningen har däremot inte kunnat bevisa att massage hjälper mot långvarig smärta.
När ska man inte få massage?
De flesta personer kan få en mjuk massage. En kraftigare helkroppsmassage är däremot olämplig om man till exempel har hjärtsjukdom, högt blodtryck, benskörhet, feber, blodpropp, cancer eller någon annan svårare sjukdom.

Man bör inte bli masserad nära till exempel:

 

 • ett färskt benbrott
 • öppna sår
 • nyligen avslitna senor eller ledband
 • skadade muskler
 • ett infekterat område
 • en inflammerad kroppsdel, till exempel en röd och svullen led
 • åderbråck
 • ett större blåmärke.

 

Om man är gravid måste den som masserar alltid vara speciellt försiktig. En mjuk massage då man ligger i rygg- eller sidoläge brukar inte innebära några problem, men man ska inte få massage på själva magen.

 

Man får tala om var det gör ont
Vid sitt första besök hos en massör får man berätta lite om sig själv, om man har haft några tidigare besvär och vad det är som gör att man söker hjälp. Massören kanske ställer några frågor om till exempel tidigare skador och olyckor, arbete och fritidsaktiviteter för att få en bättre uppfattning om problemet.
Det är olämpligt att äta alldeles före massagen
Man bör inte äta en kraftig måltid alldeles innan man ska få massage. Man ska helst vänta minst en timme efter måltid. Skälet är att det samlas mycket blod i blodkärlen runt mage och tarmar när man nyss har ätit. Blodet ska hellre finnas ute i musklerna.
Det är också bra om man inte kommer direkt utifrån när man sak bli masserad eftersom musklerna blir stela när man fryser. För att massagen ska vara effektiv ska man vara avslappnad och varm.
Rummet brukar vara varmt
När man ska få massage tar man vanligtvis av sig sina kläder förutom underkläderna och lägga sig bekvämt tillrätta. Om man ligger på rygg kan det vara skönt med en kudde i svanken och under knäna, men inte under huvudet. Ligger man på mage blir det bekvämare med en kudde under bröstkorgen och fotlederna.

Massören brukar täcka de kroppsdelar som för tillfället inte masseras med frottéhanddukar. Eftersom man är ganska avklädd brukar rummet vara varmt så att man inte ligger och spänner sig på grund av att man fryser.
Massören knådar och gnider
Under behandlingen kan massören använda flera olika tekniker. De vanligaste är:

 

 • försiktiga strykningar över huden
 • knådning av musklerna
 • gnidningsrörelser och tryck på djupet i till exempel ryggmusklerna med hjälp av tummar eller pekfingrar
 • korta, snabba, rytmiska slag mot huden med sidan av händerna, kupade handflator eller knutna händer
 • plockande rörelser då huden nyps ihop, plockas upp och släpps

• vibrerande rörelser.

Vid kraftigare massage av till exempel benen brukar behandlingen göras i riktning mot hjärtat  så att inte blodcirkulationen motverkas. Hur stort område som behandlas beror på vilka besvär man har. Massagen kan omfatta bara några få muskler, eller hela kroppen.

Behandlingen brukar ta en halv till en timme. Man väljer själv hur lång behandling man vill ha. Efter avslutad behandling får man ofta ligga och vila lite innan man stiger upp. Om man har haft besvär under lång tid behövs det ofta flera behandlingar. Vid till exempel en sträckning kan det räcka med en eller några få behandlingar.


Det kan göra lite ont att få massage
Det är inte alltid skönt att bli masserad, det kanske finns många orsaker till att man får ont när man får sin massage det kan bero på att man är mycket stel i musklerna. Men det kan vara välbehövligt för kroppen också att få bli masserad.

Man kan bli dåsig
Många kan känna sig trötta och dåsiga direkt efter en massage. Tröttheten går över, men ska inte heller planera in några krävande aktiviteter alldeles efter en massagebehandling. En del känner sig lite frusna och några kan få huvudvärk.

Anmäl
2007-12-21 14:39 #1 av: [Quellii]

Super! :)

Anmäl
2007-12-25 12:30 #2 av: iken

Jag tycker massage utförd av fysisk person är bland det löjligaste som finns i dessa tider när det finns massagestolar av hög klass, såsom OBH Nordica shiatsu.

Anmäl
2007-12-25 16:29 #3 av: [Quellii]
#2 Ja, smaken är ju som baken.. ;)

Vissa kanske gillar elektronik mer än andra, och vissa känner att det blir bäättre att en fysisk person utför massagen.

Sen så finns det ju faktiskt som dom är elkänsliga, och dom bör ju inte sitta i en massagestol eller liknande..
Anmäl
2007-12-25 23:57 #4 av: Martin

#2 Har du länk till någon sådan? Jag hittar inte någon på deras hemsida (om det är vanliga OBH Nordica).

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2007-12-28 15:34 #5 av: iken

#4

Kolla den här länken

Köpte den själv i fysisk Elgigganten varuhus för 1790kr.

Anmäl
2007-12-28 16:01 #6 av: Martin

Tackar! Ser ju bra ut. Och du rekommenderar alltså den om jag förstod det rätt. Kan nog bli en sådan.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.