Sjukdom och Ohälsa

<u>Kärlkramp</u>

2008-01-03 21:02 #0 av: Joossse

Det är ganska vanligt att man drabbas av kärlkramp någon gång under loppet av ens liv. Nu menar jag inte att alla gör det men det är många. Kärlkramp heter med andra ord Angina pectoris.

Kärlkramp 

Hjärtat är en muskel som pumpar ut syrerikt blod till kroppens alla organ. För att det ska fungera behöver hjärtmuskeln själv syrerikt blod. Vid blodbrist får hjärtat arbeta extra. Det är kranskärlen som försörjer hjärtat med blod.

Kärlväggen förändras med tiden av tex.

  • Högt blodtryck
  • Höga blodfetter
  • Stress

Kärlen kan då få förträngningar som försämrar blodflödet. När inte tillräckligt med blod kan passera, uppstår syrebrist i den del av kroppen som skulle ha fått blodet.

Det finns 2 typer av kärlkramp den ena är stabil kärlkramp som innebär att den kan ha varit oförändrade en längre tid och symtomen kan vara olika dag för dag. Den andra typen heter instabil kärlkramp och innebär att det kan vara en nyligen upptäckt kärlkramp eller att det har varit en stabil från första början men som nu har börjat bli försämrad.

En undersökning som kärlkramps patienter får genom gå kallas Angio.
En angio kan gå till så att dom går in i ljumsken med en kamera undersöker kärlen, man tar bilder, innan det så har man sprutat in kontrast tex. ner i benen.

Symtom
Kärlkramp yttrar sig på många olika sätt. Det är vanligt att man känner smärtor som tryck över bröstbenet där hjärtat sitter. Smärtan kan också stråla ut mot en arm eller kännas i halsen och i underkäken. Smärtan kan vara stark och det kan vara svårt att andas. Det kan vara ofta i ett par minuter, men försvinner men återkommer oftast. Det kan också kännas som ett långvarigt molande.

En fysisk ansträngning eller starka känslor är det som brukar sätta igång symtomen. Men symtomen kan också komma när man vilar. Man kan även vakna på morgonen med kärlkramp. Kall väderlek, blåst och stress kan utlösa eller förvärra kärlkrampen.

Det finns mycket man kan göra själv för att minska riskerna. Tex. På saker som man ska sluta med, eller som man ska göra mer av.

  • Sluta röka
  • Motionera mera
  • Äta rätt kost
  • Inte stressa

Av: Joossse

Datum för publicering

  • 2008-01-03
Anmäl
2008-01-04 16:59 #1 av: Arnedanc

Kolla:

Länk1

och

Länk2 

Det är inte säkert att allt du skrivit är 100% rätt längre. 

Anmäl
2008-01-05 21:25 #2 av: Mervi

Jättebra länkar.

Sedan undrar jag vad menas med "Äta rätt kost", det är ofta använd fras och likadant med "nyttig mat".

Anmäl
2008-01-06 13:00 #3 av: [Quellii]

#2 Det är ju individuellt, och då är det ju bra om man kontaktar en dietist för att få en personligt utformad "matsedel".

Anmäl
2014-03-19 20:42 #4 av: Torin

Varit på Mora Lasarett och gjort arbetsprov på cykel och det viasde tecken på syrebrist i hjärtat enl. läkaren. De ville behålla mig för observation men jag vägrade för att mina hundar var ensamma hemma och förresten hatar jag att ligga på sjukhus. 
Om ett par veckor skall jag få en remiss till kranskärlsröntgen i Falun. Så skrev de ut en hel hoper med mediciner. Trombyl som skall förtunna blodet, Bisoprolol för hjärtat (oklart vad det gör), Enalapril för blodtrycket, Atorvastatin mot höga blodfetter (eftersom jag känner till alla biverkningar så kommer jag knappast att ta det). Alla dessa skall jag ta på morgonen så jag behöver knappast någon frukost!
Nitrospray vid bröstsmärta fick jag också. Kan väl vara bra om jag får kramp igen.
Det är ju skit också att det blivit så här, nu när jag äntligen fått kroppen ren från alla mediciner.
Som lök på laxen så ringde läkaren just som jag kommit hem. Nu skall jag ha ytterligare en medicin att ta då jag åker för kranskärlsröntgen. SUCK

Hälsningar Göran/.Värd för pensionärer/ifokus. Författare till "Konsten att leva billigt och må bra" samt "Mystiska träd"

Anmäl
2014-03-19 21:02 #5 av: Maria

Bra att du ska få kollat dina kranskärl.

Visserligen är det ju skönt att ha en medicinfri kropp men inte en sjuk kropp.

Personligen så tycker jag valet är enkelt men du bestämmer ju över din kropp.

Hoppas det reder upp sig i alla fallGlad

/Maria

 

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.