Allmänt

<u>Peptalk</u>

2008-01-18 19:01 #0 av: [Quellii]

Att vara överviktig och vilja gå ner i vikt är inte alltid lätt. Samma sak kan det vara ifall man behöver gå upp i vikt, eller att sluta röka, eller kanske när det gäller träning? Man behöver stöd och råd av andra, få känna att det går framåt!

Här kommer ni medlemmar att kunna peppa varandra när det gäller alltifrån vikt till att sluta röka. Kanske behöver ni gå ner ett par kg och behöver lite motivation? Kanske är ni rökare som vill sluta eller håller på att sluta?

Denna artikel är till för er som "jobbar" med någon form av förändring i livet. Ni kan skriva av er hur det har gått, skriva om höga toppar och djupa dalar, bakslag och framsteg.

Varför behöver man peppas? Ja, ska det vara möjligt att känna att det är värt att fortsätta med sitt jobb att förändras på något sätt så behöver man stöd från andra. Man behöver få höra att man är duktig. Man behöver få höra ifall man gjort fel. Självklart ska man inte klanka ner på någon eller så, utan det gäller att vara stöttande.

Det är inte alltid så att man märker förändringen kring vikt själv och då känns det jättebra att få höra av någon annan (förutom ens familj) att man ser fräsch ut eller att man rent av ser smalare ut (eller fylligare för om dom vill gå upp i vikt)..!

Ett par små ord kan få ens självförtroende på topp och göra så att man känner betydelse, att man klarar det!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Nu kommer ni kunna skriva i denna artikel (kommentera). Och jag vill att ni berättar om eran situation, era personliga mål osv.

* När det gäller vikt så kan ni även skriva in mått, vikt, kanske skicka en bild från innan ni började med att förändra er vikt. och visa bilder och berätta om måtten efter tidens gång. Detta är ju självklart valfritt.

* Ni kommer få berätta om era framsteg, hur hårt ni har jobbat och hur glada ni är. Men ni kommer också få berätta om era fall, tårar och hur ni tar er upp igen!

Kanske ni sammanfattar en gång i veckan hur mycket ni rört på er, hur många rökfria dagar ni haft, hur allt har gått och så.. Lite som en blogg!

Och samtidigt kan vi stötta och ge råd till varandra!

Lycka till!

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Ett litet råd på vägen: Var ärlig mot dig själv..! Oskyldig

Av: AlexandraK

Datum för publicering

  • 2008-01-18
Anmäl
2008-02-06 19:39 #1 av: [Quellii]

Puttar lite :)

Anmäl
2008-02-07 00:44 #2 av: Martin

Verkligen hög tid att putta, ingen som skrivit än?

Jag tänker inte lägga in någon bild på mig själv just nu i alla fall. :o) Kanske kommer, vem vet.

Jag vägde vid årsskiftet strax under 100 kg, ca 98. Då hade jag gått upp ca 2-3 kg under julen. Inte bara muskler, även om jag har en del muskler sedan innan då jag hela tiden hållt igång, även om det inte varit "aktiv träning" alltid.

Jag har inget mål med min vikt, att gå ner eller så. Mitt mål är dock att jag från årsskiftet skall leva hälsosammare. För jobbets skull vill jag också bli lite smidigare (är dock ganska smidig redan idag, klarar t.ex. av att gå upp i brygga) samt stark. Har inget större intresse av att "bulka till" mig med stor bodybuilderkropp, men vill bli starkare - samt få snyggare kropp (vilket innebär att den skall se mer muskulös ut).

Metoden är stryketräning minst 2 gånger i veckan, löpning eller annan konditionsträning minst två gånger i veckan. Är jag ledig en förmiddag, så skall jag minst varannan ledig förmiddag gå en promenad innan frukost.

Målet med konditionen, är dels att bli snabbare på kortare sträckor, samt bli uthålligare. Målet är milen på under 50 minuter till hösten (ligger väl på ca timmen idag), och 2 km skall jag klara på under 9. Helst ner mot 8.30.

Givetvis i kombination med detta, så måste jag äta lite mer än jag gjort innan, men skall också försöka att äta nyttigare, men ändå unna mig både kebab, pizza och hamburgare ibland.

Med dessa metoder, för att nå mina mål, tror jag också att jag kommer att gå ner några kilon. Har gått ner ca 3-4 kilo under januari. Jag tror själv att jag har en "idealvikt" på runt 88. Skulle jag gå ner mot 83-84 så tror jag förvisso det skulle kunna vara riktigt bra, men det tror jag å andra sidan inte är helt realistiskt.

Vi får väl se framöver hur det går, men det känns mycket bra.

Kör hårt nu alla andra... vad har ni för målsättningar med året? Behöver ju inte enbart vara fysiskt för att gå som hälsa, kan ju även vara något inom jobbet för att få en bättre situation och må bättre genom det, eller att t.ex. sluta röka.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-02-07 11:24 #3 av: Pomperipossa

Ja jag ska försöka få allt att rulla på med ungarn... Inte lätt att ha 2 kids och vara ensam. Det är träningar och kompisar hit och dit så man får ingen tid över till sig själv... Den positiva trenden är att jag gått ner ett par kg redan..:)

Anmäl
2008-02-11 12:34 #4 av: [Quellii]

#2 Du har många bra mål, mål som också är realistiska vilket är jättebra! Metoderna verkar vara bra dom också. Glöm inte att hålla oss uppdaterade :) Lycka till!

 

#3 Inget ont som inte för nått gott med sig :)
Försök hitta små pauser i din vardag. Ta en stund då du bara andas, bara är. 

Anmäl
2008-02-11 15:33 #5 av: Martin

Nu har jag legat med halsfluss några dagar, så det har inte blivit mycket gjort. Är dock bättre nu och skall ta en promenad i eftermiddag tänkte jag...

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-02-11 19:27 #6 av: Mandysan

Jag ska försöka gå ner i vikt, har som mål att lämna mina stadiga 79 kg och gå ner till 65 kg (172 cm lång och kommer inte att växa mer). Promenerar varje dag men ska försöka på lov och lediga dagar att varannan dag komma upp och springa min lilla runda på 2 km (har 1 km att gå dit och 1 km hem).

Min kondition ska även förbättras och iom min framtida viktnedgång ska mina knäproblem upphöra. :-)

Som delmål har jag att väga 74 kg innan påsk.

/Amanda

Anmäl
2008-02-11 20:47 #7 av: [Quellii]

#6 Du har också satt upp realistiska mål, super! :) Lycka till till dig med :)

Anmäl
2008-02-12 21:57 #8 av: Pomperipossa

He he... 6 kilo på 8 dagar..*asg* Är inte så hälsosamt precis, men när man har svårt att både äta och sova utan mest kutar runt överallt så försvinner det tydligen..:)

Anmäl
2008-02-12 22:12 #9 av: [Quellii]

#8 - 6 kilo på 8 dagar!? :O Det kan verkligen inte vara hälsosamt! Du får inte glömma bort att ta hand om dig själv också, tänk att dina barn behöver en stark mamma :)

Anmäl
2008-02-12 22:27 #10 av: Joossse

Bra skrivet!

Anmäl
2008-02-29 17:49 #11 av: [Quellii]

Nu ska vi då se.. Här vill jag att medlemmarna ska skriva om sig själva, och så har jag inte gjort det själv :P Dålig stil ;)

Jag jobbar med att gå ner i vikt just nu. Har gjort det aktivt sen hösten -07. Då fick jag fart på riktigt och kom verkligen igång. 

Sen i höstas har jag gått ner ungefär 12-14kg. 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Jag har varit överviktig sen jag började skolan i stort sett, det var då det började gå uppåt.. Många i släkten är lite överviktiga, så det kan ju ha att göra med gener också, det vet jag inte.
Min barndom har väl inte varit helt smärtfri, det har varit rätt så uppochner, vilket jag tror även har bidragit litegrann. Jag har varit med om, och sett mycket, trots att jag ändå är såpass ung.

Det är först nu jag börjat ta tag i mitt liv på riktigt, jag har velat gå ner i vikt länge, men aldrig riktigt fått tummen ur och gjort något åt det..

Idag är jag helt annorlunda om man ska jämföra sen tidigare, kanske 2-3 år tillbaka. Jag försöker verkligen tänka på vad jag äter, slutar när jag känner mig mätt (och det behövs inte mycket egentligen för att jag ska känna mig mätt heller). Jag undviker godis och snacks, även om jag kan unna mig något gott - ibland.

Sen så motionerar jag också, jag promenerar, joggar när jag orkar och är i stallet ett par dagar i veckan. Jag väljer trappor före hiss osv. Sen så är jag mycket mer aktiv på skolidrotten.

 

Jag mår också så mycket bättre av det, självförtroendet växer och jag kan ta för mig mer av livet.Under hösten -07 så förde jag dagbok över allt jag åt, hur mycket jag rörde på mig, vikt och mina mått. Det gav mig en överblick på mina matvanor, allt onödigt jag stoppade i mig och så.. Bara det gjorde mig ännu mer beslutsam.

Mina mått har förändras, sen i höstas har dom minskat (vad jag vet, började mäta mig i höstas och framåt, så tidigare vet jag ju inte om jag varit ännu större..), och jag har även gått ner i vikt. Så det går åt rätt håll!

Jag ville inte hoppas för mycket på vågen från början då jag vet att muskler väger mer än fett, och då kan det ta ett tag innan man märker någon skillnad, eftersom att jag då rör på mig mer. Det skulle minska min motivation. Så jag körde med att mäta mig istället. Och så har det hjälpt att jag kommer i gamla kläder som jag inte kunnat ha. - För tillfället är det brist på kläder som är i min storlek, nästan allt är för stort..Något som också hjälpte mig att komma igång, det var när vi skaffade Nalle (en newfoundlands hund) våren/försommaren -07. Jag tror det var meningen att han skulle komma in i vårat liv för att få igång mig och min motivation. Jag tror verkligen det. Vi var ut på långa promenader, joggingturer osv. Det var så härligt..!

När han såldes hösten -07 så blev det ett bakslag för mig, allt kändes så meningslöst.. Jag tänkte att jag jobbat helt i onödan, vem skulle nu hålla igång mig..? Men jag lyckades på något sätt att rycka upp mig och fortsätta med min motion, min väg mot målet att gå ner i vikt.Visst har jag mina dagar då jag inte orkar tänka på kost, motion och sånt, det kan jag inte sticka under stolen med. Men det är lättare att komma tillbaka i sina rutiner nu, än vad det var för ett par år sedan. Då hade jag ingen som helst motivation. Dessutom har jag börjat uppskatta mina promenader på ett annat sätt, det blir en tid att koppla bort allt annat, som en paus i livet.

Jag vill träna upp min kropp så att den "håller", och inom vården som jag troligtvis kommer att börja arbeta inom, är det inte lätt med en extra börda att bära på.

Jag har gjort/påbörjat dethär på egen hand, självklart har kommentarer som "visst har du gått ner i vikt?" osv. gjort mig mer glad och beslutsam samt sporrat mig mer.. Men det är ändå jag själv som tog beslutet, och som har den självdiciplinen att hålla mig till det jag bestämt mig för. Ibland är det bra att vara tjurskallig.

 

- Det jag vill säga med min text är att det är inte alltid man behöver sätta upp stora mål. Ha istället flera små delmål eller ett mindre mål. Då blir det bara en ännu större bonus när man ser resultat.

Var ärlig mot dig själv, och beröm dig själv.

Anmäl
2008-02-29 18:21 #12 av: Ayena_old

Att gå ner i vikt.

I samband med att jag blev sjuk i fibromyalgi och morbus dercum 1996 började jag gå upp i vikt. Dels kunde jag inte träna som jag hade gjort sedan 1968, dvs gym 2ggr i veckan och dels ändrade mina fettceller sig i storlek pga morbus dercum. Morbus dercum betyder fettvävnadsreumatism och fettcellerna sväller av inflammationen. Sen tröståt jag också, detta är jag mycket medveten om.

Med mina 159 cm över havet behövs det inte många överviktskilon för att det ska märkas. I april 2004 vägde jag 96 kg och bestämde mig för att nu fick detta var nog. Jag studerade lite olika metoder och bestämde mig för att först testa kolhydratmetoden. Jag gick ner 8 kg ganska snabbt men sen svarade inte kroppen längre utan det stod still väldigt länge. Därefter började jag med kalorimetoden och gick ner ytterligare 15 kg. Sammanlagt gick jag ner 23 kilon på ett år.

Inte bara kilona försvann utan även migränen och allergin.

Jag har lyckats hålla vikten någorlunda men i julas började jag äta choklad alldeles för mycket och sedan har jag haft svårt att bli av med den där förb....... sockerdjävulen. Men jag ska börja på måndag med att helt ta bort mina chokladbitar. Jag vet att detta blir svårt i tre dygn, men jag ska lyckas.

Anmäl
2008-03-18 10:18 #13 av: [Quellii]

Så, hur går det för alla? :)

Anmäl
2008-05-04 13:28 #14 av: [Quellii]

Putt :)

Anmäl
2008-05-04 15:00 #15 av: Tywysoges

Jag har nydligen börjat jobba för att få bättre kondition. Och jag har en riktig "morot" som lockar.

Har som mål att jag ska kunna springa rundan förbi vattentornet i ett sträck. Just nu går jag den i rask takt en gång om dagen och gör intervaller en gång om dagen. Tanken är också att jag ska ta en längre promenad runt sjön en gång i veckan.

läs mer på http://emilyblogg.weebly.com

Anmäl
2008-05-04 20:59 #16 av: joooossan
Jag beställde en ny tävlingsdress för några mådander sedan, när jag nu kollar måtten jag fyllde i märkte jag att 4 cm från midjan var borta och att jag gått ner 5 kg :) Blev så jädra glad av det :D
Anmäl
2008-05-05 21:09 #17 av: Hera

Jag har gått ner 9 kg på ungefär lika många veckor :P Är överlycklig!

Sugen på att köpa eller sälja något? Klicka här!      
Relationer * HundarBodyart * Kvinna * Fiske * Viktminskning 
Har du frågor som rör iFokus och dess funktioner? -> Support!

Anmäl
2008-05-07 18:55 #18 av: joooossan

#16 Oj, märkte att jag har skrivit fel :) Jag har gått ner 7 kg :)

Anmäl
2008-06-26 01:42 #19 av: Maja

Hur går det för alla? :)

Anmäl
2008-06-26 17:17 #20 av: [Quellii]

Jag har nu gått ner 21kg sammanlagt :)

Anmäl
2008-06-26 20:57 #21 av: Maja

Duktigt! :D

Anmäl
2008-06-27 14:17 #22 av: Martin

#20 Riktigt imponerande! På hur lång tid ungefär?

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-27 18:34 #23 av: [Quellii]

#22 Hm.. Det blir väl kanske ett halvår? Ungefär :)

Anmäl
2008-06-27 20:43 #24 av: Salladshataren

Vill också gå ner i vikt. Men jag har börjat på den sista tiden med att ut och gå med hunden/arna och den rundan är på 60 min ungefär. Det blir nästan varje dag jag är ute med dem :)

Fast första målet är ju att sluta äta godis och dricka läsk. Iallafall kan man göra det är det är fest, och det är inte ofta att det är fest.

Anmäl
2008-06-27 22:08 #25 av: Martin

#23 Riktigt bra jobbat - jag blir imponerad!

#24 Det är en bra runda att ta, och precis som du säger kan ett annat bra steg vara att dra ner på / sluta med godis och läsk till vardagarna och hålla sig till det bara när det är fest!

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-06-27 22:21 #26 av: Salladshataren

#25 Ja, jag har två hundar och jag går inte samtidigt med dem. Så ibland blir det 2 timmars promenad om dagen :D

Anmäl
2008-06-30 10:15 #27 av: [Quellii]

#25 :D

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.