Sjukdom och Ohälsa

<u>Magproblem</u>

2008-02-17 19:30 #0 av: Bevakad

Det finns många olika mag sjukdomar men dem vanligaste i dag tror jag är "stressmage" och magkatarr.

 

Mag- Problem

Stressmage.

Stressmage kan man få om man äter mycket mat som innehåller mycket fetter samt om du dricker kaffe för det gör så att magen blir orolig och så tappar den sin balans. Några sätt man kan märka att man har stress mage är oregelbundna toalettbesök kramper /smärtor i magen som kommer och går.

Många kanske inte ens vet att dem har stressmage många tror att de kan bero på något de har ätit eller att man kanske är mjölk allergiker . Många som har problem med sin mage brukar oftast ha uppsvälld mage och ont.

Om man inte är säker på vad det kan vara för fel så borde man uppsöka läkare för en ordenlig koll för att vara på den säkra sidan för de behöver ju inte alltid vara att men har stressmage det kan ju vara något annat som ligger och lurar bakom hörnet.

Saker man kan tänkta på för att slippa stressmage eller vill förbättra sina problem med magen: När du känner på dig att du börjar få problem med magen att de börjar svälla upp och göra ont så ta det lugnt börja äta regelbundet och motioner ska man också göra man ska alltid lita på sin mage för när den säger ifrån så ska man ta till det för annars kan det bli så mycket värre och de viktigaste av allt är att minska stressen.

 

Magkatarr.

Magkatarr, dyspepsi, är ett samlingsnamn för olika besvär från magen. Magkatarr kan utlösas av till exempel olämplig mat, stress och alkohol. Försök därför att förändra din livsstil. Kontakta akutmottagningen om du kräks blod, har blod eller slem i avföringen.

Den som har dyspepsi har ont eller känner obehag i övre delen av magen. Dyspepsi kan ibland orsakas av en sjukdom som visar sig vid en gastroskopi, till exempel magsår. Det kan också bero på att matstrupen är irriterad av magsyra. Hos äldre kan orsaken någon enstaka gång vara cancer.

I dem mesta fall hittar man ingen tydlig orsak. Magsäcken kan också vara mer känslig för att spännas ut, det vill säga att den inte klarar för mycket mat åt gången.

Du som har dyspepsi där man inte har kunnat påvisa någon direkt orsak, märker ofta att vissa saker som till exempel stress eller viss mat eller dryck utlöser besvären. Det finns inga vetenskapliga bevis för detta, utan det är en individuell upplevelse. Ofta samverkar flera orsaker.

 

 

Besvären kan utlösas och förvärras av till exempel:

 • Viss mat. Det är individuellt vilken, men ofta nämns fet, salt, rökt och stekt mat samt kaffe och starka kryddor
 • Stress
 • Oregelbundna måltider
 • Alkohol
 • Rökning
 • Vissa läkemedel, framför allt vissa mediciner mot värk och led- och muskelbesvär.

Symtom

Alla har inte samma symtom. De vanligaste är:

 • Smärta eller obehag i övre delen av magen
 • Tidig mättnadskänsla när du äter
 • Hungersugningar i magtrakten
 • Känsla av uppkördhet
 • Illamående och rapningar
 • Halsbränna, som egentligen är ett eget tillstånd, men ibland kan vara ett delsymtom vid dyspepsi.

Dyspepsi leder sällan till komplikationer, men symtomen kan likna dem som uppstår vid magsår som dock blir allt mer ovanligt.

Egenvård

Det viktigaste är att undvika sådant som du själv märker orsakar eller förvärrar besvären. 

 • Undvik mat och dryck som du märkt besvärar dig. Ät allsidigt.
 • Ät på regelbundna tider.
 • Minska på eller sluta helt med rökning och alkohol.
 • Försök ta bort orsakerna till stress och spänning.
 • Undvik läkemedel som kan irritera magslemhinnan. Det gäller till exempel läkemedel som innehåller acetylsalicylsyra och medel mot led- och muskelvärk.
 • Ofta hjälper det att äta något för stunden när man har problem. Det beror på att magsyran går åt till att bearbeta maten.

Sök vård

Kontakta din vårdcentral om du har ont i magen och samtidigt:

 • får helt nya besvär som är så svåra att du tycker du behöver medicinering eller måste köpa receptfri medicin mer än tillfälligt
 • får nya besvär om du är 50 år eller äldre
 • har svårt att svälja
 • går ner i vikt.

Kontakta akutmottagning på sjukhus:

 • Om du kräks och det är blod i kräkningarna
 • Om du har kaffesumpsliknande kräkningar
 • Om du har kolsvart avföring. Det kan bero på en blödning i magsäcken när dyspepsin i själva verket orsakats av ett magsår som blöder.

Undersökning

Vid lärkarundersökningen kan läkaren använda olika metoder beroende på vad man har för symtom. Du får berätta om dina besvär till läkaren och läkaren kan ta blodprov och/eller Beställa en undersökning av magsäcken med en magkikare, så kallad gastroskopi.

Det innebär att läkaren tittar ner i magen med ett böjligt smalt instrument med en ljuskälla i spetsen. Med instrumentet kan man också ta prover på vävnad som analyseras i mikroskop. Röntgen används sällan nuförtiden.

Det går också att ta prov utan gastroskop för att se om det finns en risk att det är magsår som är orsaken. Detta prov görs på personer under 50 år som har symtom vilka läkaren bedömer som mindre allvarliga.

Källförteckning: http://www.vardguiden.se/Article.asp?ArticleID=3105

Anmäl
2008-02-18 21:09 #1 av: [Quellii]

Ser bra ut! :)

Anmäl
2008-02-18 23:40 #2 av: Pasi

Här kommer fetternas försvarere till undsättning!Fl&ouml;rt

Fett är bland det snällaste man kan äta för en mage. De flesta magproblem är relaterade till spannmål, fibrer och/eller stora mängder stärkelse.

Fibrer irriterar cellerna i magen samt livnär massa bakterier och svamp som helst inte skall "näras". Läs gärna Fibrer Menace.
Många har även allergi mot spannmål (innehåller förutom fibrer, gluten även lektiner som kan vara orsak till autoimmuna sjukdomar) utan att veta om det.

Anmäl
2008-02-18 23:49 #3 av: Marylojs

Jag har haft enorma problem med min mage hela livet ända tills jag radikalt drog ner på mängden kolhydrater i min kost och ökade på fettet.

Anmäl
2008-02-19 07:09 #4 av: Mervi

Kan bara hålla med Marylojs och Pasi, samma här. Under min tid som vegetarian blev min mage helt kass, men nu funkar det bättre när jag skippat bröd och potatis och massa fiberrik mat och ökat på fettet.

Anmäl
2008-02-20 00:08 #5 av: Morrhoppan

#2 Tror dock inte att fett är lösningen på magkatarr. Tvärtom så brukar det utlösa magkatarr, åtminstone i min mage. I övrigt så är ju fett bra för många saker bl a att smörja tarmarna, hjälper kroppen att ta upp fettlösliga vitaminer osv. I måttliga mängder, naturligtvis!

Anmäl
2008-02-20 13:03 #6 av: Marylojs

Fast fett var ju lösningen för min magkatarr...

Anmäl
2008-02-20 22:12 #7 av: Pasi

Finns ingen anledning till att fett skulle utlösa magkatarr vad jag kan se (bara naturliga fetter...de syntetiska tror jag inte är bra)... att onedbrytbara fibrer skulle vara orsak ser jag som mer trolig.Glad

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.