Alternativ medicin

<u>Musikens påverkan</u>

2008-02-18 18:38 #0 av: [Quellii]

Började fundera lite då jag själv känner att jag mår bra av musik, det får mig på gott humör och gör mig avslappnad, eller får upp lite positiv energi om jag tex, går på en promenad och samtidigt lyssnar på mp3:n.. Hur påverkas vi egentligen av musik, kan det påverka ens hälsa, ens välmående?

Vad tror ni om att musik är hälsosamt, helande för kroppen? Har det positiv inverkan på kropp och själ?

Beroende på vad det är för sorts musik så påverkas jag själv ganska olika, men mestadels så blir det positiv effekt av det.
- Hur är det för er?

 

Barn som lyssnar på musik..
Barn som lyssnar på musik..


Lite olika utdrag om musiken och hur den påverkar människor:

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

"Musik påverkar våra känslor, även om denna påverkan kan se olika ut för olika individer. Genom denna känslopåverkan kan musik även användas för att påverka initiativ och motivation som utgångspunkt för agerande."

"I en del undersökningar på senare år har man tydligt konstaterat en prestationshöjande effekt hos elever som fått stort utrymmer för musik och musikaliskt utövande när det gäller resultat i teoretiska ämnen."

- Vad är musikterapi? 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Musik har i alla tider och kulturer varit ett naturligt inslag i människans vardag. Historiskt sett har musiken ansetts ha läkande kraft och använts i helande och botande syfte. Idag har musiken hamnat i skymundan i den specialiserade och tekniskt avancerade vården."

"Inom omvårdnaden betonas vikten av rätt miljö kring patienten för att befrämja hälsa. Ljud påverkar patienten och musik kan bidra till en bättre miljö runt patienten."

- Musikens påverkan på patientens hälsa 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - 

"Läkaren Jason Liu tror att grundorsaken till fysiska och mentala problem är en obalans i energitillståndet, störande eller bullrande frekvenser i kroppen och sinnet. Med andra ord, sjukdomar eller obehag är uttryck för dessa grundorsaker.

Liu har sitt sätt att finna grundorsakerna, de felaktiga frekvenserna, och sedan använder han sin Braiwave-Meridian Therapy (BMT) teknik, en kombination av hans egen helande frekvens, energibalansering, rening av ”sjukmeddelanden”, psykologisk healing och tekniker för att låsa upp emotionella blockeringar i avsikt att förbättra patientens situation.

I ett intrikat korrespondenssystem som utvecklades under Han-dynastin ordnades de flesta företeelser in i grupper om fem, vilka korresponderade med de fem elementen. Alltså talades det om "de fem tonerna", "de fem smakerna", "de fem färgerna", "de fem planeterna", etcetera.

Med hjälp av korrespondessystemet kunde man sedan inte bara exempelvis ställa medicinska diagnoser och ordinera bot, man kunde också behandla människor med hjälp av exempelvis musik eller färger."

- Musik som helar människan 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

"Tillsammans söker man ett samspel, en dialog via musiken. Syftet är att eleven ska lära sej lyssna och reagera på sin omgivning."

"Man använder musiken, inte som mål i sig, utan som medel att nå ett annat mål, till exempel att man ska klara skolan bättre,att man ska få bättre självförtroende, eller att man ska få lättare att umgås med sina kompisar".

- Musikterapi hjälper ADHD-barn 

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

Kan det vara så att något så "enkelt" som musik kan hjälpa människor, hela människor?
Det finns ju Musikterapi osv, men fungerar det verkligen? Vad tror du? Egna erfarenheter?

Tycker du att det är något vi ska satsa mer på?

Av: AlexandraK

Datum för publicering

  • 2008-02-18
Anmäl
2008-02-19 10:25 #1 av: Sehvrin

Beror helt på vilken sinnesstämning jag är i om musik påverkar mig positivt eller negativt, men oftast är det positivt. Jag har en låt som jag ibland känner att jag inte skulle klara mig utan, den har hjälpt mig många gånger då jag varit riktigt nedstämd. När jag hör den (gärna på hög volym) blir jag iaf lite gladare och får lättare att samla mig. (Låten är introt till animen Hellsing och heter "Logos Naki World (A world without logos)" av Yasushi Ishii)

Men jag tror inte att musik kan påverka fysisktvälmående direkt, bara indirekt genom sinnet. Att musik kan på verka hälsan negativt är väl näst intill bevisat, men då handlar det ju oftast om för höga volymer, inte musiken i sig själv.


//Johanna, medarbetare på miljö.ifokus, svensknatur.ifokus och studier.ifokus

Anmäl
2008-02-19 11:06 #2 av: Martin

Jo, att hög volym kan ge skador både på hörsel och balans är nog de flesta överrens om, men det har egentligen ingen koppling till musiken i sig.

Själv är jag inte speciellt musikalisk av mig men har nästan alltid musik på - tycker att det påverkar mig på olika sätt. När jag tränar har jag ofta musik med bra tryck i - Rammstein är ju ett band jag inte skulle få för mig att sätta på hemma i lägenheten men vid styrketräning, och även om jag är ute och springer - fungerar det alldeles utmärkt.

Vid meditation/mental träning använder jag ofta lugnare musik, gärna irländskinspirerad typ ERA, eller irländsk pop/rock. Även svensk musik fungerar bra.

Klassisk musik (kanske inte den "tyngsta", men Robert Wells och hans Rhapsody in Rock t.ex.) brukar vara rätt avkopplande att lyssna till.

Vid fest används ju ofta också musiken för att lätta på stämningen - så jo - musiken betyder en hel del för mitt välmående.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-02-19 23:13 #3 av: mumsan

Personligen älskar jag musik och sjunger i olika körer. Att sjunga i en kör ger glädje och gemenskap och självförtroende, detta borde väl vara hälsosamt!

Jag har oxå hört att elever som själva är musikaliskt aktiva, spelar eller sjunger har lättare för att lära sig och koncentrera sig.Fl&ouml;rt

Anmäl
2008-02-21 17:47 #4 av: Bevakad

Jag tror verkligen att musiken kan hjälpa ens välmående. själv mår jag jätte bra av att lyssna på musik, om men vill slappna av så lyssnar man bara på avslappnings musik lr nåt och om man kanske är arg så vill man lyssa på lite mer starkar musik sort.. :P

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.