Sjukdom och Ohälsa

<u>Deression och Ångest</u>

2008-03-11 13:07 #0 av: Bevakad

Många vet inte hur man ska hantera personer med depression, men de finns många sätt på hur man vet att personer har depression och hur man kan hjälpa den personen.

En patient som får diagnosen klinisk depression har haft minst fem av följande symptom oavbrutet under en tvåveckorsperiod:

  • är nedstämd eller ledsen
  • har tappat intresset för flertalet aktiviteter
  • kan inte glädjas
  • har störd sömn
  • har förlorat eller fått ökad aptit alternativt minskat eller ökat kraftigt i vikt
  • känner sig extremt trött
  • har minskad förmåga att tänka, koncentrera sig och fatta beslut
  • sköter vardagssysslor långsamt och trögt eller är rastlös/kan inte sitta still
  • känner sig värdelös och hyser obefogade skuldkänslor

Depression och ångest hos en vuxen 

När en vän eller anhörig verkar nedstämd, negativ, misstänksam, tjatig, slö eller förvirrad, så kanske man inte alltid förstår att det ligger en depression bakom det. Istället kanske vi känner oss avvisade eller irriterade. Ibland inser inte den drabbade att han/hon är sjuk och vägrar söka hjälp. Men ge inte upp! Försök motivera ett läkarbesök och erbjud dig att följa med. Kom ihåg att en deprimerad människa inte kan ta till sig en massa goda råd, än mindre rycka upp sig.

Personer som lider av depression kan vara väldigt svår att förstå sej på och man fattar inte var varför dem beter sej som dem gör. dem vill oftast lämnas i fred och är inte så bra på att ha socialt umgänge alla behöver inte bete sej lika dant, vissa har bara så i vissa perioder och är glad en stund mednas i ándra stunden så är dem helt nera och instängd i sej själv.

källa: Depressionslinjen

Anmäl
2008-03-13 15:45 #1 av: Maria

Jättebra inlägg. Psykisk sjukdom är något många fortfarande skäms för.

/Maria

 

Anmäl
2008-03-14 18:51 #2 av: Bevakad

#1

jo de är faktist lite trkigt att de är så..

 

Anmäl
2008-03-14 21:17 #3 av: Martin

Tyvärr är nog också okunskap (bland omgivningen) en mycket stor orsak till att många "tittar snett" på personer med de här problemen.

Jag är själv ganska öppen för olika personligheter och brukar aldrig döma folk, men hade ingen som helst förståelse (tyvärr får jag nog erkänna nu i efterhand) för främst de unga tjejer som sysslar med självdestruktiva beteenden som att skära sig osv som följd av panikångest osv. Jag förstod att de mådde dåligt, men inte att det kunde få de uttrycken som man läste så mycket om.

Men, så träffade jag S (kan vi kalla henne). En tjej som förvisso var rätt mycket yngre än mig men som på många sätt påverkade mig. Hon hade vissa psykiska problem, ångest/depression och lite annat, och hade en hel del ärr efter tidigare självdestruktivt beteende.

Vi är inte ett par idag, och vi är nog båda överens om att det är bra. Vi är dock bra vänner och träffas då och då. Hon har betytt väldigt mycket för mig på många plan, och jag har även idag en helt annan förståelse för den här typen av problem/beteende.
Och hon säger också att hon har mig att tacka för mycket, att hon idag mår bättre och kom ut ur en fas i hennes liv som inte var helt hälsosam. Så vi gick båda som vinnare ut ur det hela eftersom att vi lärt oss mer om oss själva och mer om livet som helhet. Även om förhållandet inte höll.

mvh Martin
Medarbetare på Djurfoto.IFokus.se

Anmäl
2008-03-14 22:06 #4 av: MarHai

Ajdå... känner igen mig lite i artikeln :(

/Martina, sajtvärd på kanin.ifokus
Solbackens kaniner
Uppfödning av Holländsk kanin & Japansk kanin

Anmäl
2008-03-20 16:46 #5 av: Lippo

Känner också igen mig i artikeln en aning..  

Anmäl
2008-03-20 23:39 #6 av: [TotemoOmoshiroi]

Känner igen mig väldigt väl i artikeln. Har haft en svår depression i tre års tid som lett från det ena till det andra. Har varit en otroligt tuff tid för både mig och mina anhöriga. Jag fick ätstörning, grät mig själv till sömns varje natt, självmordstankar, olika fobier som försvårade livet mycket för mig, och jag blev som instängd i mig själv. Men jag är på bättringsvägen. jag "rehabiliterar" och har blivit så mycket bättre nu! Allt går bara framåt! 

Mitt tips till andra som lider är att hålla ut. Allt det jobbiga har ett slut. Om du bara kämpar kommer allt bli bättre snart. Det garanterar jag.  

Anmäl
2008-03-23 18:56 #7 av: paronskrutten

Finns en sajt här på iFokus för dom med ångest, välkomna till Ångestsjukdomar ifokus :)

Anmäl
2008-03-24 18:09 #8 av: Eazyy

Känner igen mig.. :'/

Anmäl
2008-03-27 04:23 #9 av: NatthaBlom

tyvärr har jag nog hamnat i den svackan... i vanliga fall skulle jag ha sovit för länge sedan, jag har ingen lust till att göra det jag alltid tyckt vara roligt att tävla... träna e ok men tävla känns hemskt... jag har gått ner rejält i vikt nu de senaste dagarna då jag tappat aptiten... känner inte alls för att sätta mig o äta mat:/

Anmäl
2008-03-27 13:53 #10 av: Joossse

Vad bra skrivet!

Anmäl
2008-04-14 01:38 #11 av: Wiizy
Bra skrivet.

Har fått diagnosen "svårt deprimerad" och mina vänner fattar ingenting. ;S
Anmäl
2008-04-29 00:54 #12 av: joooossan

Känner oxå igen mig, shit.. Blev medlem här idag, och har redan kännt igen mig i denna artikeln och fler. Man tänker inte på det förens man fåpr det framför sig

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.