Annons:
Etiketterstress-och-utbrändhetartiklar
Läst 9309 ggr
Martin
5/2/08, 5:52 PM

<u>Mental Hälsa - Del 2 Introduktion</u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Den mentala hälsan är minst lika viktig som den fysiska, men mycket mer abstrakt och inte lika enkel att "sätta ett finger på". Därför missar många också dessa så viktiga bitar. Här hoppas jag kunna hjälpa några att förstå vad det handlar om.

(hade när jag skrev artikeln problem med att ladda upp bilder, troligen något temporärt problem och artikeln kommer att utökas med lite bilder vid senare tillfälle) 

Den fysiska hälsan har vi alla nästan något begrepp om. Vi tycker att vi ser friska eller sjuka ut. Vi känner oss friska, eller så märker vi att vi är sjuka genom att vi har feber eller har ont någonstans.

Vi kan även märka den fysiska hälsan genom att mäta BMI eller helt enkelt titta oss själva i en spegel och se om vi är nöjda med vad vi ser. BMI är förvisso ingen definitiv sanning, är man vältränad eller t.ex. kort så kan BMI slå lite fel. T.ex. så är jag enligt BMI överviktig men det vet jag att jag inte är, det är som jag är vältränad och muskler väger lite mer än fett. Jag har en tjejkompis som slåss mot vikten, det skiljer 200 gram mellan att BMI säger att hon har idealvikt - eller är överviktig. Att vara kraftigt över- eller underviktig är ett fysiskt problem, men kan ha med den mentala hälsan att göra. Och man kan också genom att förbättra den mentala hälsan komma till rätta med en del av den fysiska hälsan om man har problem med den.

I förra artikeln skrev jag lite om den här artikelserien, medan jag ser denna artikeln som en introduktion till om vad ämnet egentligen är, och vad det är för faktorer som spelar in.

Det finns olika läror om mental hälsa, allt ifrån de som menar på att det räcker med att leva livet som man vill så mår man bra mentalt, till de som menar att med att aktivt tänka och styra sig själv på vissa sätt, utifrån vissa "mantran" så uppnår man en bra mental hälsa. I själva verket är mental hälsa ett begrepp - men det finns flera sätt att uppnå det och om man inte vill fördjupa sig i det och jobba aktivt med det - så är det ändå möjligt att ha en bra mental hälsa. Man kanske använder någon av de metoder som finns - men man gör det utan att veta exakt vad man gör.

Bisonoxe, från Skansen. Ligger i solen och njuter av värmen. Ser ju skönt och avslappnat ut, men man kan inte bara ligga och vila utan vill man komma någonstans måste man jobba aktivt. Fast avslappning är även inom mental hälsa ett viktigt begrepp, så kanske är det den biten som den tränar på just nu.

Bisonoxe, från Skansen. Ligger i solen och njuter av värmen. Ser ju skönt och avslappnat ut, men man kan inte bara ligga och vila utan vill man komma någonstans måste man jobba aktivt. Fast avslappning är även inom mental hälsa ett viktigt begrepp, så kanske är det den biten som den tränar på just nu.

Jag för egen del tror väldigt mycket på att man genom att arbeta aktivt med det kan komma mycket längre, och få ett betydligt rikare (hälsosamt då, inte nödvändigtvis ekonomiskt) liv. Genom att jobba med den mentala hälsan så blir vi kanske mindre sällan ledsna eller deprimerade, och det är vetenskapligt bevisat att deprimerade personer också oftast har en sämre fysisk hälsa. Allting är ett kugghjul kan man säga, där det ena är beroende av det andra för att kunna snurra.

Genom mental träning menar jag att man kan få ett bättre liv, och det är också nästan den exakta titeln på en i ämnet mycket bra introduktionsbok; Träna mentalt och förbättra ditt liv, av Bosse Angelöw (se länk till höger). Mycket av det jag skriver om här återfinns i den boken - och i betydligt mer djupgående form. På Bokfynd.nu kan ni se vart ni kan köpa den över internet samt vad den kostar (mellan 150-200 kr). Det finns många böcker i ämnet, både som tar upp grunderna och som är bra introduktionsböcker, men även som man kan använda i ett senare skede om man vill fördjupa sig i vissa bitar. Denna boken tycker jag dock är en bra bok att börja med.

Syftet med de här artiklarna är att väcka ett intresse och en förståelse hos er läsare - vill ni sedan uppnå bättre resultat och må bättre måste ni jobba själv, aktivt.

Mental träning visar precis som det låter, tankeverkamhet. Träning antyder att det handlar om att träna upp den mentala förmågan, och därigenom må bättre. Som med all annan träning så finns inga genvägar, vill man märka ett resultat så måste man jobba med det kontinuerligt.

Det handlar helt enkelt om att förändra tankesätt och attityder. Att lära sig att slappna av och att hantera stress - både den vi kan förbereda oss på i god tid och den som uppstår utan att vi är beredda på det.

I nästa artikel kommer jag att ta upp stress och press. Vad är skillnaden? Är det något positivt eller negativt? Och vad kan vi göra för att hantera vår stress och press? Och genom det kommer vi även att komma in lite på tankemönster och avslappning.

Som vanligt välkomnar jag kommentarer och åsikter, antingen här i forumet eller via pm om ni känner att ni inte vill / vågar ställa en fråga eller berätta något för alla.

Relaterade länkar

Av: marnyman

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('marnyman'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('marnyman', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-05-02

mvh Martin

Annons:
Martin
5/3/08, 4:53 PM
#1

Nu fungerade det bättre att lägga upp bild.

mvh Martin

[Quellii]
5/4/08, 1:23 PM
#2

Intressant! Spännande läsning också, ser framemot nästa om stress och press. Det tror jag är något som berör väldigt många.

/Alexandra

Martin
5/16/08, 5:33 PM
#3

Har inte glömt nästa artikel. Den kommer inom ett par dagar.

mvh Martin

[Quellii]
5/19/08, 10:28 PM
#4

#3 Super! :D

Maria
10/2/08, 9:22 PM
#5

Jättebra artikel.

Visst hänger kropp och själ tillsamman mer än vi kanske vill tro. Titta bara på begreppet psykosomatiska tillstånd. Jag tror alla någon gång har råkat ut för att kroppen reagerar på den mentala hälsan om man tänker efter.

Blir man nervös så kanske man svettas eller behöver springa på toaletten. En del får spänningshuvudvärk, kanske har svårt att sova eller rent av kan psoriasis/eksem blomma upp av stress. Det finns hur mycket som helst om man tänker efter.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Martin
10/3/08, 4:01 AM
#6

Tack! Det påminner mig om att jag inte skrivit del 3 som jag utlovat. Men det kommer ,jag lovar. Men denna gången lovar jag inte när :o)

mvh Martin

Annons:
Upp till toppen
Annons: