Allmänt

Vikten av en hälsosam arbetsmiljö

2008-08-03 09:53 #0 av: Mandysan

Hur viktigt är det med en god arbetsmiljö för arbetstagaren, arbetsgivaren och samhället?

 

Generellt sett innebär en dålig arbetsmiljö i värsta fall bestående men i form av en skada psykiskt eller fysiskt för arbetstagaren. I så fall får arbetstagaren lägre inkomst (i form av sjukpension) vilket gör det svårare att klara sig. Arbetstagaren känner ofta även en utanförskap, att den parasiterar på samhället. Detta medför ofta även att den psykiska hälsan påverkas.

För arbetsgivaren innebär det att den får mindre arbetskraft, alltså mindre produktion. En arbetsplats med dålig arbetsmiljö har även svårare att ny rekrytera personal. Lägre produktion innebär lägre lönsamhet vilket medför att arbetsgivaren måste höja priserna för att kunna få sitt företag att gå runt.

För samhället innebär det att folk inte längre kan handla så mycket, de som har det dåligt ställt kan få det ännu värre och allt fler kan inte längre bidra till samhället. Det medför att staten får in mindre pengar i form av skatt och utgifterna blir större. Alltså blir det mindre pengar till viktiga samhällsfunktioner, till exempel skola och äldrevård. Landet blir allt fattigare och måste i värsta fall ta dryga lån.

Slutsatsen man kan dra är att en god arbetsmiljö är viktig för hela samhällets överlevnad och är alltså något alla arbetsgivare bör aktivt jobba på att förbättra.

Anmäl
2008-08-05 14:18 #1 av: [Quellii]

Så sant så :)

Anmäl
2009-01-06 17:25 #2 av: Maja

Ouff, har precis skrivit två uppsatser om just detta ämne på universitetet nu. Intressant och lärorikt!

Anmäl
2009-01-06 19:11 #3 av: Chestnut

#2 Detta var en inlämningsuppgift i skolan för min del ;) Fick MVG på denna, blev hyffsat nöjd :D

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2009-01-06 21:08 #4 av: Maja

Bra jobbat tjejen! :)

Anmäl
2009-01-08 20:07 #5 av: Chestnut

#4 Tack! :D Var så kul att se lärarens min, det är inte mitt starkaste ämne direkt^^

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.