Vikt

Vikt bland unga

2008-09-28 00:51 #0 av: [Quellii]

Det blir mer och mer vanligt bland unga att man fixerar sig vid ens vikt. "Är jag för tjock?", "Är jag för smal?", "Duger jag?". Det är egentligen inte konstigt att unga påverkas, dom matas dagligen av intryck från media om hur man "ska" se ut.

Ungdomar och barn idag får ständigt nya intryck via media hur man "ska" se ut, samhällets så kallade ideal. Detta sätter nog en press på många och ger negativa effekter. Man ser inte att man duger, precis som man är. Man ser bara att det är något som ska ändras, det är något som inte passar in.

Man får även ofta höra mycket om övervikt bland barn och ungdomar. "Barnen i Sverige blir allt fetare.." hörde jag på radio för inte allt för länge sedan.

"Vikten är ett hett område idag. Det har framför allt blivit ett ohälsomått. Nu kan vi för första gången visa att jakten på fetma troligen har ett annat pris. Fler pressar sig att gå ner i vikt, även tjejer och killar som inte borde göra det."
- Bo Werner, barnläkare (orebroll.se)

Olika former av ätstörningar kommer ju inte direkt kunna minska om det fortsätter med den typen av press som ungdomar och barn utsätts för i nuläget. Dessutom är det ju så mycket missisande reklam, till exempel alla dessa modeller i tidningar som är retucherade.

- - - - - - - -

När man är ung, från det man föds och upp till 16 års ålder så växer man, och speciellt i puberteten så utvecklas kroppen extra mycket. Därför kan man helt enkelt inte stirra sig blind på vågen i den åldern. Visst är det viktigt att hålla en jämn vikt för att kroppen ska hålla och må bra, men som barn är det väldigt ohälsosamt att träna för mycket eller banta osv.

- - - - - - - -

>> Det man kan göra är att skippa allt skräp man stoppar i sig, ha hellre en dag i veckan då man unnar sig något gott, i rimlig mängd förstås.

>> Och att röra på sig, utan att "hetsträna" är också jättebra, lekar, promenader, cykelturer, simmning, ridning, bollsporter.. Ja, det finns en hel del att pyssla med om man vill. Och det kan vara riktigt roligt med!

>> Minska tiden bakom dator/tv om man sitter mycket där. Det är också något som ger mycket, bara genom att inte sitta stilla så länge bakom dator eller tv etc.

>> Ha regelbundna måltider, småät inte mellan.
Tex. Frukost, mellanmål, lunch, mellanmål, middag, kvällsmål.

 

Något mer du vill att vi tar upp i denna artikel? PM:a mig!

Anmäl
2009-01-02 18:03 #2 av: Otaku

Jätte bra artikel! Det är så sant, så sant. Själv är amn väl lite orolig över sin undervikt då och då. Men jag kämpar för att komma upp, dock är det lite svårt eftersom att jag har en sådan kropp. Och jag är bara 13 år..

Anmäl
2009-01-02 18:14 #3 av: Maria

Jättebra artikel.

Själv är jag 46 år.

 När jag var tonåring så försökte jag banta emellanåt (trots att jag var smal) Även på den tiden var det idealen som rådde.

Jag är ca 166/67 cm lång. När jag kom hem från BB med min son då jag var 23 år vägde jag 55 kg. (efter förlossningen och då vägde sonen nästan 4 kg)

Numera så väger jag runt 65 kg och det är 10 kg mer än då men jag känner mig likadan. Det har liksom gått så lång tid så man kan inte jämföra med gamla kläder eller annat.

Det gäller att "hitta sig själv" Kroppar är olika. Mer eller mindre muskler, mer eller mindre benmassa. Att fixera sig vid vikten är farligt.

Då är det faktiskt bättre att ta kroppsmått och se om man ökar eller minskar.

Har man gått upp eller ner i vikt så känner man det garanterat själv ändå.

/Maria

 

Anmäl
2009-01-03 21:18 #4 av: [SvenA]

När jag växte upp på 50 talet sa man alltid att man skulle väga lika mycket som man var över metern o det verkade vara idialvikt för jag höll det enda tills jag vart 40 år då jag steg låmgsamt

Så vikten är inget som är konstant och man märker om man inte har rätt vikt det känner man av på hur man orkar utföra saker och ting

Det viktiga är att man rör på sig ordentligt det sägs att man skag å minst 10 000 steg per dag för att kroppen ska må bra

Anmäl
2009-01-04 14:35 #5 av: [SvenA]

Och man ska veta att man duger oavsett vilken viktt man har

för vi har alla lika stort värde oavset hur vi ser ut kort och lång eller annat är oviktigt

Anmäl

Bli medlem på iFokus

För att kunna delta i diskussionen måste du bli medlem på iFokus. Det går snabbt, enkelt, och kostar ingenting. Medlemskapet ger dig tillgång till över 300 sajter.