Stress och Utbrändhet

Tystnaden en bristvara

2009-01-30 16:02 #0 av: [SvenA]

I dagens moderna sanhälle är tystnaden en bristvara

I dagens mordärna samhälle är det svårt att hitta en helt tyst plats där man endast hör naturens normala ljud

Detta att det ständigt ska vara en massa ljud onkting oss gör att man vblir väldigt trött och man blir även mer känslig för stressen som vår hjärna utsätts för.

Så att det vblir mera av utbrändhet och stressrelaterade

sjukdommar är inte så konstigt med alla dessa hörseintryck vi får i oss varje dag och det konstiga är at vi själva väljer att ständigt ha en nassa ljud ´onkring oss och dessutom tillför vi en massa onödiga ljud

Se bara på det här när folk är ute och går så har man en musikspelare i öronen och man hör inte naturens egna ljud samtidigt så tappar man koncetrationen på omgivningen med allt vad det innebär

Jag tror att on vi aktivt valde bort en del av alla de olika ljudintrycken vi får i oss så skulle vi även få en bättre hälsa.

För som det nu är får våra hjärnor inte den vila den behöver för att sortera alla de intryck vi får i oss och som i slutändan gör oss sjukare

Anmäl
2009-01-30 18:35 #1 av: Maria

Jättebra inlägg

/Maria

 

Anmäl
2009-01-30 22:01 #2 av: Lill-Kisse

Håller med 100 procent! Kanske läge att fundera ut bra tips på hur man hittar tystnad i storstadsbruset?

Aktivt välja bort en del av alla de olika ljudintrycken, föreslog SvenA.

En liten promenad i parken på lunchen, föreslår jag.

 

 

Anmäl
2009-01-30 22:12 #3 av: HannaM

Anledningen till att jag ibland petar musik i öronen när jag är ute är att det definitivt inte är tyst här (bor i stockholm) även om jag drar mig utåt naturen och vill helt enkelt slippa sålla alla ljud som kommer från dagisbarn, bilar, hundar och byggarbetsplatser. Då är det mer vilsamt med musik som bara är ett ljud så att säga. 

Men mer tystnad! JA-A

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-01-31 06:58 #4 av: [SvenA]

Om man har musik i öronen så ska det vara på låg nivå för annars är risken stor för framtida skador på öronen stor

Anmäl
2009-02-01 14:55 #5 av: HannaM

#4 naturligtvis, jag är rätt ljudkänslig så jag ser till att hålla det på en bekväm nivå.

http://hannasskafferi.blogaholic.se/ http://www.classicferret.se
Anmäl
2009-02-04 22:17 #6 av: Henrik70

Jag tycker det är underbart med snön som dämpar ljudet. När jag går ut i skogen nu på vintern är det helt tyst. (Förrutom pipet i örat som kommer lite då och dåRynkar på näsan) På sommaren hörs trafiken ganska långt in i skogen.

Anmäl
2009-02-05 11:40 #7 av: birma

0#

Bra skrivet. Inte utan än man tänker på det ibland. Hemma har man stunder när man bara måste ha det tyst. Det känns som ett behov. Ingen radio som står på, ingen TV och ingen ljudande musikanläggning. Stunder utan allt det är ett måste i min vardag. Vilsamt. Lugnt för öronen.

Naturens ljud är ofta vilsamma. Vattenkluckandet mot en brygga. Vindens sus i trädkronorna. Fågelkvitter.

Finns visst något som heter stadens puls. Vet inte riktigt vad som menas, men det är väl när det här ljud och rörelse tätt inpå. Oväsen antar jag, som uppskattas av många. Bråttomsamhället antar jag.


Anmäl
2009-02-09 17:20 #8 av: julia61

Ja, det är skönt med lite tystnad ibland. Jag brukar vara på biblioteket i mellan åt, där är ganska tyst på eftermiddagen när fiket är stängt. Det går att tänka lite då!!

 

julia61

Anmäl
2009-02-12 01:13 #9 av: moos

Måste ha ljud på i öronen pga tinitus som kommer av mina problem med axlarna. Ljudbok eller musik lugnar och jag slappnar av

Anmäl
2009-02-12 19:13 #10 av: isa

Hej. Jättebra inlägg. Jag kollar in här lite för första gången. Jag har ofta tyst här hemma. Varje dag, en tyst stund annars står jag inte ut.

På våren och sommaren/sensommar åker jag ut till naturreservat varje helg för att b.l.a få uppleva naturliga ljud, men även där kan ibland ljud från bilar  från motorvägen som ligger ganska nära höras. Det beror lite på var någonstans jag befinner mig i reservatet och hur vinden ligger på.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.