Sjukdom och Ohälsa

Borrelia

2009-05-13 15:34 #0 av: Maria

Naturen är vacker men också förrädisk ibland... Borrelia eller Lyme disease upptäcktes i USA i staden Lyme. Det är en bakterieinfektion som sprids via fästingar.

Smitta  Smitta överförs via fästingar som sugit blod från smittade varmblodiga djur som smågnagare, hjort och rådjur.

Störst risk för smitta föreligger i Göta och Svealands östra kuster fast numera även också längs västkusten.

Risken avtar markant norr om Dalälven, där antalet fästingar är litet.

Vid bett så överförs fästingarnas maginnehåll inom 24-36 timmar. Vissa säger dock redan efter 1 timme så jag tror att man inte riktigt är eniga om detta. Så med andra ord så kanske det bara räcker med att bli biten.

Det forskas också om man kan sprida smittan vidare sexuellt, från mamma till foster och vid amning. Efter en studie 1989 i Califonien fann man att smittan kan föras vidare genom blodtransfusion.

Fästingar trivs bäst i fuktigt gräs och bland buskar.

 

symtom  Efter en inkubationstid som oftast är en eller två veckor så visar sig en rodnad eller ring i området vid bettet. Hos män blir den oftast ringformad och hos kvinnor blir det mer en jämn rodnad. Varför vet man inte.

Rodnaden saknas dock hos minst 25% av de drabbade och i denna gruppen ingår jag. Hade ingen aning om att jag blivit fästingbiten.

För vissa är rodnaden enda symtomet men ofta kan man få muskelvärk, ledvärk och feber.

Efter fler veckor kan en rad symtom komma. Jag ska rada upp en del så man förstår hur komplex denna bakterie är.

Utmattning, feber eller frossa, nattliga svettningar, nervinflammation, eksem, stickningar, restless legs, ont i käkarna, nervstörningar i kraniet såsom ansiktsförlamning, inflammation i synnerven, allergier, huvudvärk (även kronisk), dimsyn, dubbelseende, ljud och ljuskänslighet, tinnitus, balanssvårigheter, nackstelhet, vandrande ledvärk, värk i testiklar(bäcken), magont, illamående, kräkningar, sömnstörningar, personlighetsförändringar, nedstämdhet, koncentrationssvårigheter, minnesproblem och mycket mer.

Inte konstigt att det kan vara svårt att ställa en diagnos.

För mig började det med ihållande huvudvärk, mest nattetid som strålade ner i skuldrorna. Stel i nacken och givetvis på grund av detta, sömnproblem. Detta var hösten 2004 och jag var hos doktorn som trodde jag var utbränd men det visste jag att jag inte var. Fick värktabletter och remiss till sjukgymnast vilket gjorde värken ännu värre.

Två vändor till hos läkaren med sömnatabletter utskrivna. Jag blev bara dåsig men värken gjorde ändå att jag inte kunde sova.

Till slut började vänsterarmen domna och jag blev undersökt av en neurolog med ytterligare värkmedicin. Tiden gick och min hörsel blev sämre. Det var som bomull i huvudet. Jag började också att kräkas plötsligt och ofta. Gick ner nästan 15 kg och då var jag ganska smal innan.

Till slut såg jag dubbelt om jag inte bara tittade rakt fram.

Efter att ha varit mer eller mindre sängliggande i 12 dygn med kräkningar åkte jag in akut, i februari 2005, för jag var så uttorkad. Då hade jag hjärhinneinflammation. De tog prover på likvor (vätskan i ryggkanalen) och gjorde datortomografi på hjärnan plus magnetröntgen. Jag blev inlagd med antibiotika intravenöst och fullnutrition. Jag fick inte äta de första dagarna för att jag var så uttorkad, sedan succesivt fick jag börja med soppor. Jag blev snabbt mycket bättre.

Nog om mig.

Borrelia är en mycket lömsk bakterie som kan ställa till med mycket. Symtomen är förvillande lika andra sjukdomstillstånd och är därför ganska svårdiagnostiserade.

Det finns för närvarande inget vaccin mot borrelia.

 

Behandling Som sagt eftersom det är en bakterieinfektion så biter det med antibiotika. Ofta en starkare dos och intravenöst då det gått så långt som i mitt fall. Det finns lite olika riktlinjer i olika länder.

Enligt vissa experter tar det två år att ta död på all borrelia med hjälp av antibiotika men som sagt alla är inte eniga. Kanske är det individuellt också, vad vet jag.

 

"Kronisk borrelia" Det finns ingen sådan erkänd/ godkänd diagnos i Sverige. Symtomen anses komma från de skador borreliabakterien skapat på nervsystemet innan den behandlades.

Kronisk eller senborrelios är en klinisk diagnos eftersom antikroppar kanske inte längre finns hos patienten. Man ställer diagnos på patientens egna sjukdomsanamnes.

Eftersom en långvarig antibiotikabehandling inte är godkänd i Sverige för borrelia så är det många som åker till bl.a Tyskland och bekostar en sådan behandling själva.

Själv har jag fått skov (om man nu får kalla det så). Jag har varit inlagd två omgångar till på neurologen med samma bortfall och smärta i sammanlagt 5 veckor. Har fått morfininjektioner. De sista återfallen har varit mer lindriga och jag hoppas att det fortsätter så. Kvarstår gör dock min svaga vänsterarm och en förändring i hjärnan som följs upp med magnetröntgen med jämna mellanrum så jag känner mig bra omhändertagen.

Man kan få neuropatisk smärta efter en borrelia (eller rättare sagt en neuroborrelios, då borrelian satt sig på nervsystemet.)

Det finns olika behandlingar för denna typen av smärta. Själv har jag provat aniepileptiska medicinen Lyrica men utan större resultat.

 

Egna funderingar Eftersom 25% av de drabbade inte har några tecken på att ha blivit biten av en fästing så kanske teorin om andra smittvägar inte är alldeles tokig. Borrelia som infektion är inte anmälningspliktig i Sverige.

Positivt är att läkarna överlag har blivit mer uppmärksamma på borrelia. Har man en patient med diffusa, konstiga, vaga bekymmer så kanske borreliatest i ett tidigt läge är att rekommendera. Det tas via ett enkelt blodprov. Kommer man i tid så botar man borrelia ganska snabbt.

Så var rädda om er och akta er för fästingar...

/Maria

 

Anmäl
2009-05-13 16:09 #1 av: [SvenA]

Det var en mycket läsvärd och informativ artikel

Anmäl
2009-05-13 16:11 #2 av: Maria

#1 Tack för det. Hoppas att det kan hjälpa någon i tid också så vore det bra.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-13 16:22 #3 av: [SvenA]

Det kan säkert hjälpa många

Stort tack för att du delade med dig av dina erfarenheter på detta område

Anmäl
2009-05-13 16:55 #4 av: Chestnut

Vilken bra artikel!

Dock undrar jag över blodprovet, är det 100%-igt? Har för mig att jag läste någonstans att det behövdes ryggmärgsprov för att vara helt säker vilket gjorde att man kunde missa borrelia.

Med vänliga hälsningar
Chess

Anmäl
2009-05-13 17:01 #5 av: Maria

TackGlad

Jag är inte helt säker men har du borrelia i ett tidigt stadie så ska det synas på ett enkelt blodprov.

I mitt och många andras fall där det gått en tid så måste man däremot ta en LP (lumbalpunktion) för att vara säker.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-13 18:31 #6 av: mayolica

Jag hade borelia förra sommaren av en fästing,kände på en gång att jag mådde dåligt det ska man tydligen inte göra enligt sjukvården. Så om jag får det nån mer gång överväger jag att säga till läkaren att jag började känna mej dålig först efter ca fjorton dagar, så att det passar bättre in på deras information.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-05-13 19:07 #7 av: Maria

#6 Tyvärr är det så med det mesta. Det finns inga riktiga regler att följa när det gäller sjukdomar. Allla är individer och reagerar olika.

Exempelvis vet man numera att män och kvinnor reagerar olika och har olika symtom på en hjärtinfarkt.

Hos riktigt gamla männiksor ser också sjukdomsbilden annorlunda ut när det gäller olika åkommor och medicineringen bör ordineras där efter.

Det är tur att det forskas och går framåt i alla fall.

Även läkarna lär sig nya saker varje dag.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-14 00:06 #8 av: mayolica

Jag fick vänta på behandling onödigt länge för att det inte följde deras regler,provet visade possitivt på borrelia men det skyllde dom på att dom flesta vuxna har någon gång haft borrelia och då kan provet visa possitivt fast man inte har borrelia nu. Då hade jag gått och känt mej dålig över en månad innan jag sökte läkare, började känna symptomen samma dag som jag fått fästingen på mej.Sen fick jag vänta flera veckor till innan jag fick behandling eftersom den första läkaren inte tog provsvaret på allvar.

Nu har jag fibromyalgi som kan ge skov med liknande symptom det gör att man inte vill springa till läkare i onödan,men nu vet jag hur borrelia känns och får jag det igen så kommer jag känna det så fort jag får det i kroppen. Men jag kommer ändå vänta med att söka hjälp och säga att symptomen började först två veckor efteråt för att bli tagen på allvar.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-05-14 00:13 #9 av: Maria

Sorgligt att det ska behöva vara så.

Det låter väldigt konstigt det där med att ta ett prov och sedan få ett svar som man ändå inte tror på.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-14 00:35 #10 av: Tina-A

Eftersom jag har hund som får fästingar titt som tätt är det bara att gå och vänta på att borrelian kommer.

.: Dance like there is no tomorrow :.

 

Läs min blogg - www.hejtina.blogg.se

Anmäl
2009-05-14 21:11 #11 av: mayolica

#9 Javisst låter det konstigt,men tur i oturen så var det ett annat prov som det inte var bra värde på,därför fick jag träffa en annan läkare ett par veckor senare.Han blev jätteförvånad över att jag inte hade fått antibiotika för borrelian.

#10 Hunden vi hade fick offta fästingar men jag vet inte att vi fick fästingar eller borrelia från hunden en enda gång,varje gång jag har fått fästingar på mej har jag fått dom ute i naturen. Men om hunden får många fästingar så finns det antifästings-medel på apoteket.

~ mayolica ~

Anmäl
2009-05-14 21:15 #12 av: Maria

Även katter och hundar kan bli sjuka av borrelia. Jag kände en Berner Sennen hanne som faktiskt fick avlivas, så sjuk blev han till slut.

/Maria

 

Anmäl
2009-05-15 21:35 #13 av: Anders 50

Jag har också haft borrelia, kom en månad efter att jag blivit fästingbiten i Vimmerby.

Det beror väl lite på var i landet man bor hur stor risk det är att få borrelia?

 

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Anmäl
2009-05-17 15:41 #14 av: Maria

Kommer man ganska snabbt under behandling vad jag har förstått så klarar man sig bra. Går man för länge så kan det sätta sig på nervsystemet (neuroborrelios).

Sedan så har jag inte riktigt klart för mig om det är olika former av smitta. Vanlig borrelia som sätter sig i huden eller den andra som sätter sig på nervsystemet.

Jag har läst otaliga artiklar om detta och jag blir inte klokare för det...

/Maria

 

Anmäl
2009-06-10 11:00 #15 av: Salladshataren

#14 Mamma har borrelia, hon säger att den infektionen har satt sig på ischiasnerven.

Anmäl
2009-06-10 13:39 #16 av: fibro

Förvånad  Just vad jag behövde läsa just nu....Hitta en fästing i knävecket för 10 dagar sen..först inga besvär alls, men nu är det ömt och en rodnad i femkronas storlek...andra symtomer finns, men de är ju som fibro så hur vet man att det inte är från bettet??

Ska nog ringa vc iallafall...Rynkar på näsan

Anmäl
2009-06-10 14:10 #17 av: moondancer

#16 Alltid bra att kolla upp för säkerhets skull!

Anmäl
2009-06-10 19:53 #18 av: mongu

 

Lite fundersam över de riskområden du beskriver, är det så att du blandat ihop med TBE som är den virussjukdom fästingarna kan överföra?

Vad jag vet så gäller inte dessa områden för borrelia, utan där kan man bli smittad överallt där fästingarna är aktiva.

Till skillnad mot TBE som det är störst risk för inom vissa områden.

TBE är dessutom en sjukdom som inte går att behandla med antibiotika men det går att vaccinera sig mot den.

Vilket man bör göra särskilt om man bor i riskområden eller om man är ute mycket i skog och mark eller om man har djur som kommer med små fästingar i present.

 

#5 Blodprovet är inte 100% säkert. Är det i tidigt skede så kan det visa negativt. Ofta kan man se antikroppar efter två till fyra veckor men det kan också ta upp till åtta veckor.

För att se om det är neuroborrelia tas det ryggmärgsprov i samband med att man blir inlagd.

 

Vid kronisk neuroborrelia kan man styrka diagnosen med hjälp av en datortomografi eller magnetkameraundersökning.

 

#6 Om du misstänker borrelia en gång till så bör det räcka att du talar om för din läkare att du har haft det tidigare. Då bör dom ta dina besvär på allvar. Att behöva säga att man haft besvär som startade efter ca. fjorton dagar kan va negativt för hela din sjukdomsbild.

 

#13 Hur snart man får symptom efter ett fästingbett tror jag kan bero på dels hur motståndskraftig man är när man blir biten, dels hur mycket bakterier fästingen bär på.

Läser på netdoktor.se att det röda hudutslaget kan komma på andra ställen på kroppen och inte där som fästingen bitit sen kan en del få många såna märken.

Det kan ta mellan en till fyra veckor innan man får en sån hudrodnad.

 

#16 Du ska absolut se till att få komma till din läkare för har du fått detta märke efter ett fästingbett så är det mycket troligt att du är smittad.

 

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-06-10 20:03 #19 av: Maria

#18 Även Borrelia är eller har varit bunden till vissa riskområden men har ökat markant på senare år och anses mycket mer spridd än TBE. 

/Maria

 

Anmäl
2009-06-11 00:57 #20 av: mongu

Ja Borrelia. den är betydlingt mera utspridd än TBE och har varit det under många år. Men just detta med riskområden är inte nåt jag känner igen. Det jag hört är att den finns överallt där fästingar finns.

Däremot TBE är främst riskområdena men den börjar sprida sig mer och mer.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-06-11 20:43 #21 av: Maria

#20 Numera så finns den mer spridd men så har det faktiskt inte alltid varit enl. forskningen...men å andra sidan sett så lär man sig mer och mer om Borrelia hela tiden och gamla forskningsrön omvandlas...

/Maria

 

Anmäl
2009-06-11 21:00 #22 av: mongu

Ja så är det ju att det kommer fram mer och mer hela tiden.

I alla fall är dessa krypande odjur väldigt otäcka och dom för med sig otäcka sjukdomar.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-06-11 21:04 #23 av: Maria

Jag vetRynkar på näsan. Det är jag som skrivit artikeln om borrelia och varit och är ganska drabbad ännu...

/Maria

 

Anmäl
2009-06-11 21:15 #24 av: mongu

Jag  har katter som släpar in massor med odjur trots fästingmedel

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-06-11 21:26 #25 av: Maria

Jag personligen hade ingen aning om att jag hade haft en fästing...

/Maria

 

Anmäl
2009-06-11 21:37 #26 av: fibro

#24...En av mina katter, riktigt långhårig, släpar oxo hem dessa läbbiga små kryp. Och han har nån konstig förkärlek till att ligga på min kudde, ovanför mitt huvve, tviii. Så honom måste jag ju "rensa" varje kväll om han är inne och jag ska lägga mig, han är där omgående...

Anmäl
2009-06-12 10:19 #27 av: mongu

#25 Det är ganska vanligt att man inte vet om att man har haft en fästing.

#26 Visst är dom väl goa våra små katter som kommer med dessa odjurSkrikandes Vet inte hur många fästingar jag plockar på katterna det är ett antal varje dag. Ändå lyckas det ofta bli nån över som kommer krypande.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2009-09-26 00:05 #28 av: RuiXue

Både jag och mamma sitter alltid och funderar på vilken funktion fästingar har i ekosystemet. Såvitt vi kan komma på så har de bara en funktion: Att vara en plåga för allt annat levande!

Jennie


Anmäl
2010-05-05 22:48 #29 av: Mammize

Tack för att du tipsade om den här artikeln. I så fall har jag fått borrelian förra sommaren skulle jag tro. För den jag fick igår kan ju inte ha visat sig med en svimmning förra veckan. Men många av dessa symtom har jag haft en längre tid i mindre utsträckning. Ska bli kul att höra vad läkaren säjer när han ringer i morgon för det var inget prat om att ta ett sådant här prov utan bara en massa andra för att sen säga att jag troligtvis var psykiskt stressad och skrev ut Citalopram och Sobril. Min muskelvärk i axlar, nacke och rygg har blivit mycket värre nu de senaste dagarna med en brännande känsla ut i armarna.

Anmäl
2010-05-05 22:52 #30 av: Maria

Ett borreliaprov är så enkelt att ta och numera så är de flesta läkare mer uppmärksamma på att detta blir vanligare.

Hoppas att det löser sig för dig.

/Maria

 

Anmäl
2010-05-23 16:52 #31 av: ElectricBoogie

men borreliaproverna är inte helt 100% tillförlitliga. de är inte alls tillförlitliga, för att vara mer exakt.

 

själv tog jag en lumbalpunktion ("ryggmärgs-vätske-test") för två år sedan som visade negativt. men jag vet att jag har borrelia.

 

antibiotika-behandling kan nog vara bra i ett första skede om man har TUR och det kickar ut borrelian. jag hade inte samma tur efter en 10 dagars antibiotikakur och går nu efter 4 år fortfarande runt med borrelia, eller ja neuroborreolsis då eftersom det har satt sig på nervsystemet. blir till o från jättedålig och försöker hitta läkning på egen hand nu, då den konventionella vården inte har en aning om vad de sysslar med i denna frågan...

Anmäl
2010-05-23 17:34 #32 av: Maria

Nu är man ju inte helt säker på hur detta fungerar ännu och vissa anser att "kronisk borrrelia" som inte är en diagnos eftersom den inte finns (ännu) är en skada på nervsystemet som borrelian gjorde när den var aktiv så att säga.

Symtomen på detta är neuropatisk smärta som jag själv har stora problem med ännu. Det kommer liksom i skov.

Det enda kända "botemedlet" som inte är godkänt i Sverige är långvarig behandling med antibiotika upp till 2 år och precis som jag skrev i artikeln så bekostar vissa detta själv genom att resa till Tyskland bl.a.

Personligen tror jag mer på att borrelian i mitt eget fall har skapat bestående skada och att det inte är själva borreligan som spökar utan den skada som har skett.

Min arm fungerar dåligt och jag har mycket värk emellanåt. dessutom så har jag en bestående skada i hjärnan och ska göra, jag tror det är den 14:e magnetröntgen nu 8 juni.

Jag har blivit otroligt väl bemött ad det som du kallar den konventionella vården och varför den inte kan hjälpa är beroende på att de har faktiskt använt all kunskap hittils som finns om borrelia. Men forskning pågår hela tiden som tur ärFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-05-23 17:38 #33 av: ElectricBoogie

nej jag tror definitivt att det går att bota. men antibiotika som slår ut ALLA bakterier goda som onda är inte något jag skulle vilja pumpa in i kroppen i 1-2 år. särskilt inte när mitt immunförsvar ligger väldigt lågt som det är.

 

det beror väl på vad man menar med "all kunskap som finns om borrelia"... menar du all kunskap som finns inom den "moderna medicinen" eller? det finns ju sjukt mycket kunskap inom andra medicin-grupper såsom kinesisk, örtmedicin, homeopat-medicin, osv... som jag litar bra mycket mer på än att gå till en läkare som avfärdar mig som hypokondriker, jomenvisst!

 

finns mycket att läsa på nätet om man bara tar sig tid. nu ska jag försöka med några örtdroppar från england, se om det kan boosta immunförsvaret till att börja med. samt fortsätta med mitt kolloidala silver som håller bakterien någorlunda i schack medans jag försöker hitta ett slutgiltigt botemedel. tror däremot att homeopati och liknande är vägen att gå. gäller bara att hitta en borrelia-kunnig homeopat, vilket ju inte är det lättaste. men det går.

Anmäl
2010-05-23 17:51 #34 av: Maria

Jag vill heller inte pumpa i mig antibiotika en längre tid.

Du har ju själv uppenbarligen inte blivit hjälpt hittills av alternativmedicin. Det är inte helt enkelt. Då skulle vi inte ha några sjuka i borrelia allsFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-05-23 17:53 #35 av: ElectricBoogie

ja nej jag säger inte att det är enkelt! jag har ingen aning om vad jag ska göra! men det enda jag vet är att man får försöka hitta boten på egen hand. och jag är övertygad om att det går! men jag tror inte att det går att hitta inom den konventionella vården, för allt de har att erbjuda är antibiotika, om ens det.

Anmäl
2010-05-23 20:16 #36 av: Maria

#35 Ett tips är att när man besöker den vanliga vården eller alternativvården så ska man försöka att inte komma med färdig diagnos på sig själv utan låta de som faktiskt är specialiserade försöka hjälpa med sin kunskap.

Det kan ju faktiskt vara så att lösningen kanske inte är den man tror.

/Maria

 

Anmäl
2010-05-24 08:25 #37 av: mongu

Jag tror att den "vanliga vården" har mycket att ge. Sen är inte allt så enkelt vare sig för vanlig traditionell vård eller den alternativa.

Sen håller jag med # 36 att man ska inte ha en färdig diagnos när man söker vård. För det finns en anledning till att utbildningar är långa. Skulle man kunna läsa sig till allt på nätet osv. skulle vi ju inte behöva långa dyra utbildningar.

Ha en bra dag! Mongu.

Värkdrabbad som kämpar att bli värkmästare över min kropp. För att kunna se ljust på livet!

Anmäl
2010-06-28 20:10 #38 av: bluemary

Vill börja med att tacka för en mycket intressant artikel bumbleboo !

Mayolica ! Jag har ju också fibro och har 2 glada hundar som älskar
att springa i det höga gräset här ute på landet.

Men med fibro så är det ofta mycket svårt att få ytterligare en diagnos
då fibron i de flesta fall får bli boven.

Men om man bortser från rodnaden, hur skiljer man på "fibroskov"
och borrelia ?

Tack på förhand !

Anmäl
2010-06-28 22:00 #39 av: Maria

#38 Är inte fibromyalgi en diagnos?

Borrelia kan ju konstateras via blodprov eller prov på likvor.

Bra att artikeln om Borrelia puttas då fästingar är mest aktiva just nuSkrikandes

/Maria

 

Anmäl
2010-06-29 00:32 #40 av: [Tassy]

#39 Jo fibro är en diagnos, men många läkare vill skylla precis allt på fibron om man har en sådan diagnos Obestämd


Anmäl
2011-01-20 10:20 #41 av: Dorisgirl

Jag har just fått diagnosen kronisk Borrelia, Ehrlichia och TWAR genom de tyska proverna.

 Har varit sjuk i 10 års tid och alltid varit negativ på svenska prover.

Äntligen vet jag vad det är jag fightas mot!!

 

Stackars kropp som har kämpat med detta i över 10 år!

Anmäl
2011-01-20 10:31 #42 av: Maria

#41 Kommer du att få långvarig antibiotikabehandling nu? Hoppas du kan få hjälp nu så att du känner dig bättre.

(Måste tillägga att i mitt fall så hade jag borrelia men mina andra besvär har visat sig komma från en hjärntumör. Man trodde länge att det fortfarande var borrelian som "spökade" så det jag har skrivit om mig själv i tråden stämmer inte fullt ut numera)

/Maria

 

Anmäl
2011-01-20 17:06 #43 av: Dorisgirl

Ja jag kommer få långvarig antibiotika men jag är lite osäker till en del av medicinen...

Jag ska ex äta plaquenil om några veckor men det jag har läst om biverkningar skrämmer mig. Otäckt att man kan få försämrad syn permanent i värsta fall, vet inte om jag vill chansa på det även om det inte är så vanligt. Jag brukar tillhöra undantagen i det mestaGladFörsöker få tag i min läkare för att se om det finns nåt alternativ...

 

Otäckt med din hjärntumör men bra att den upptäcktes! Hur mår du nu? Är den bortopererad?

Anmäl
2011-01-20 17:17 #44 av: Maria

Det är ju så med biverkningar att de oftast skrämmer slag på människor men drabbar ganska få. Alla biverkningar måste ju rapporteras. Men som sagt prata med din läkare.

Hoppas innerligt att du blir av med dina besvär nu.

(Jag ska opereras nästa vecka)

/Maria

 

Anmäl
2011-01-21 10:11 #45 av: DesK

Mycket bra artikel! När jag bodde på Värmdö hade jag en hund som insjuknade i borrelia flera gånger och det var till slut också denna som gjorde att hunden dog, (hon blev 12 år så vi fick i alla fall många fina år tillsammans).

Senare flyttade vi till södra Hallands inland och där fick min äldsta dotter borrelia i början av 2000-talet. Det var en liten rodnad som såg ut ungefär som ett myggbett, men vi visste inte vad det var och tjejen var klart hängig med feber. På vårdcentralen tog de borreliaprov direkt och antibiotika sattes in, hon återhämtade sig ganska snabbt och har inga men efter sjukdomen.

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.