Annons:
Etiketterallmänt-övrigtartiklar
Läst 10490 ggr
[SvenA]
2009-09-01 17:44

Viktigt om Magna Cura

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Kommunerna köper in ett dataprogram för att registrera alla inom omsorgen! Ingenting är heligt numera.. Detta är skrämmande och otäckt,tycker jag.

Jag håller på att nysta i vad detta program är för något och ju mer jag lär mig desto räddare blir jag. Alla som ingår i omsorgen ska in i detta register! Och alla som jobbar inom omsorgen kan läsa det..

Tanken är att det ska vara lättare att samarbeta mellan de olika instanserna och det må ju så vara. Problemet är att en som jobbar på äldrevården kan läsa om någon på ett gruppboende tex.. Och att det är precis allt som ska registreras. Personuppgifter, ekonomi, levnadsberättelse, bakgrundshistoria, alla rutiner, fritid och allt annat du kan tänka dig.

Det gör att det kommer att stå om en brukare kastar maten i väggen för att han inte vill äta, om han hann fram till toaletten i tid, vilka han träffar och när, vilka mediciner han äter, hur mycket han får i habersättning, när han kliver upp och när han går till sängs, hur det fungerar med hygienen och… Bara fantasin sätter stopp!

Om jag har förstått detta rätt så är det ca 40 kommuner i Sverige som är med i detta program just nu. Och lagstödet verkar vara LSS, Sol, Hsl och sen ett medgivande av att sekretessen får brytas.

Jag anser att detta är ett otäckt sätt att ha kontroll över människor och jag kommer aldrig att ge mitt samtycke till att mina huvudmän registreras på detta sätt. För samtycke måste dom ha!

Å andra sidan ska vi godemän vara med på informationsmötena om detta men jag har då inte fått någon inbjudan. Trots att jag är god man till 3 stycken inom omsorgen..

Vad all personal inom omsorgen har med allt detta begriper jag inte. Det finns då ingen verkig anleding som jag kan se det. Ansvariga inom min kommun säger att det är lag på att det ska dokumenteras och det håller jag med om. Men den dokumentationen stannar i huvudmannens/brukarens bostad och läses endast av berörd personal! Det finns ingen lag som säger att all personal inom omsorgen har med det att göra.

Dessutom har kommunen friskrivit sig från skadeståndskrav och stämningar då det är den enskilde personalen som skriver i registret som kan bli åtalad/anmäld för kränkande kommentarer och sekretessbrott mm.

Jag håller som sagt fortfarande på att lära mig detta program och dess syfte och är inte insatt till 100%. Men jag tycker det är viktigt att alla godemän/förvaltare och alla som har med omsorgen att göra (både som personal och som brukare) tar reda på om detta program finns i din kommun och sätter ner foten. Ta reda på så mycket ni kan!

© Artikelförfattaren

Artikeln är skriven av Sajtvärden på Frivillarbetare i fokus som har lämnat sitt godkännande för denna publicering

http://frivilligarbetare.ifokus.se/

Annons:
Mainebusters
2009-09-02 11:29
#1

Blir inte ett dugg förvånad. Vi har storebror över oss hela tiden. Det är skrämmande hur mycket andra vet om en själv..

[SvenA]
2009-09-02 13:29
#2

Man ska vara medveten on det också och protestera mot avarterna

Mainebusters
2009-09-02 14:35
#3

Avarterna?

[SvenA]
2009-09-02 17:17
#4

Detta program är väl en avart som inte kan fylla någon funktion

Det verka bara vara till för att registrera en massa onödigt

Mainebusters
2009-09-02 18:31
#5

Men kan det inte vara bra för personalen att se vad som hänt under dagen? Eller senare om något händer brukaren, då kan man se vad som kan ha orsakat detta. En del kan nog vara bra att dokumentera, en del inte.

Och om dom måste ha samtycke innan reg, då är det ju inget att oroa sig för..

[SvenA]
2009-09-02 18:55
#6

Felet med detta är väl att alla kan se vad som står och ska man registrera precis allt så har vi snart inget privatliv längre och det vill man väl ändå ha

Hur många gånger jag går på toaletten eller vad jag gör i övrigt ska inte behöva stå i några journaler som alla inom omsorgen kan ta del av

För det är ju så att folk är nyfikna av sig och kommer säkert att läsa allt de bara kan

Se bara hur det är inom vården när kändisar kommer in akut

Ta det senaste med Anna Lind där halva sjukhuset var inne och läste journalerna även fast de inte var inblandade i vården av hemme

det har hänt förut och kommer att hända igen var så säker

Annons:
Mainebusters
2009-09-02 19:06
#7

Alla kan nog inte läsa vad som står i journalerna.

Och sedan kommer det alltid att finnas rötägg som läser journaler på kändisar, fast de inte har med dem att göra.

Med dagens teknik så kan folk tjäna pengar på dataintrång. Tyvärr kommer man inte ifrån det.

Men som sagt, måste man ge sitt samtycke så är det väl inget att bråka om, bara att säga nej. Sedan har nog personalen koll ändå..

[SvenA]
2009-09-02 23:12
#8

frågan är bara vad som förs in om man inte lämnar sitt godkännande och dett system kan kopplas i hop med en massa andra system om socialbidrag och hälsåvord och en del annat

Mainebusters
2009-09-02 23:17
#9

Det finns säkert många system som man inte känner till, där det finns uppgifter om oss.

Jag tror att detta system har både positiva och negativa egenskaper.

Hausswolff
2009-09-18 16:55
#10

Jag tror också att det finns stora fördelar med det, annars skulle det inte tas fram.

Som med FRA-lagen - ALLA kommer inte att kunna läsa ALLAS mail, men ändå blir Svensson upprörd över sin förlorde integritet.

[SvenA]
2009-09-18 17:53
#11

#10 Skulle du själv vilja att allt du gör skulle antecknas om dig och att alla skulle kunna läsa vilka tider du går på toaletten eller att det antecknas att du kastar saker omkring dig när du blir arg

Och att alla anställda inom vården skulle kunna läsa om det

Mainebusters
2009-09-18 18:02
#12

Om jag jobbade inom vården så skulle jag nog vilja ha info om dem jag ska jobba med.. Om de blir så arga att de kastar saker m.m… för min egen säkerhet med.

Och att det kan vara bra att veta hur brukaren fungerar för att kunna hjälpa denne på bästa sätt.

Jag håller med #10 om vad denne skrev i sitt inlägg.

Hausswolff
2009-09-18 18:12
#13

#11 Ärligt talat, jag bryr mig inte så mycket. Jag betvivlar att ALLA inom vården (det är ju några stycken) med stort intresse kommer att läsa ALLA brukares (det är ju några stycken) registrerade uppgifter för att sedan diskutera det i fikarummet. Tror man det så har man en viss övertro på sin egen roll här i världen.

Om folk vill veta hur ofta jag går på toa kan de fråga, jag tycker inte det är så hemligt. Om jag blir så arg att jag börjar kasta saker tycker jag nog att människor i min omgivning har rätt att få veta det, det skulle jag vilja. Det är i detta fall fråga om människors arbetsmiljö och där har arbetsgivaren en viss skyldighet.

Jag förstår absolut att det kan upplevas en aning kränkande, men jag tror att man gör en för stor sak av detta med integritet i vårt lilla land. Låt dem ha sina register, vad är det att skämmas för?

Annons:
Anders 50
2009-09-18 22:46
#14

#13 Om det gällde ditt barn och någon i din omgivning hade möjlighet att läsa allt, kanske även saker om barnet som rör dig, hur skulle du tycka att det vore?

Och det är inte bara brukarens personal som kan läsa dessa uppgifter. Vore det så, så ginge det an.

I mindre samhällen där alla känner alla finns alltid folk som vill ha reda på allt om sina grannar, och det blir ju lätt med tillgång till dessa register, bara man jobbar på rätt ställe.

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Mainebusters
2009-09-18 22:50
#15

#13  Kan bara hålla med igen..! Glad

marinelady
2009-09-19 00:46
#16

Hm tror ni inte att ni har lite höga tankar om era personliga filer? Varför skulle det vara intressant för någon inom vården omsorgen att läsa om just dig om det inte är medicinskt kopplat?

Sen borde alla veta att alla samtal som görs med kundtjänst på företag som säljer en tjänst till er registreras, det skrivs ner om det är viktigt hur ni beter er (ex är irriterad osv) kanske vilken åsikt du har, vad saken gällde, vilka som ingår er i familj osv osv

Era inköp registreras när ni utnyttjar tex ICA kort…så ursäkta varför är ni förvånade? Allt reggas verkligen ALLT.

Era barns betyg, era löner, inköp, utgifter… åsikter klagomål allt.. Det har sett ut så här länge, enda sättet att inte bli registrerad är att kliva utanför det moderna samhället..

Mainebusters
2009-09-19 02:17
#17

Så är det.. storebror ser dig överallt! Glad

[SvenA]
2009-09-19 09:49
#18

Det är det som är så skrämmande med alla dessa register att vi inte får ha nåra hemligheter

Vi är redan för mycket registrerade och att införa ett register där det mest intima om oss är att gå för långt

Och att folk är nyfikna är inget nytt och gärna går in i olika register och tittar även om man egentligen inte har tillåtelse se bar hur det var med mordet på Anna lind då halva sjukhuset var inne och läste hemmes journal även fast de inte hade rätt till det

Och i ett litet samhälle där nästan all känner varandra så är risken för nyfikenheten mycket stor att man av ren nyfikenhet går in och läser om Kalle även on man inte bhöver det för sitt arbete

Mainebusters
2009-09-19 10:13
#19

Det kommer alltid att finnas övertramp.. Men på det hela så är det nog mest positivt, och då tänker jag på personalen. Registret har ju ett syfte.

Lite OT, men detta med taxeringskalendern? Löjligt att vara nyfiken på vad andra tjänar.. Skulle aldrig falla mig in att köpa en sådan bara för att få veta vad grannen tjänar, det är ju var och ens ensak. Tycker jag. Där förstår jag inte syftet.

Nyfiket folk kommer det alltid att finnas! Och är man inte nyfiken så får man inget veta.. Mitt motto!

[SvenA]
2009-09-19 10:18
#20

Det är just övertrampen som gör dessa register så skrämmande

Annons:
Mainebusters
2009-09-19 10:20
#21

Tyvärr kommer vi nog aldrig ifrån dem. Men jag tänker på att det ändå finns mer positivt än negativt om dem.

Maria
2009-09-19 12:36
#22

Jag som arbetar inom vården kan tycka att det har ett visst syfte men som med allting annat så kan det bli övertramp och det får bara inte ske.

Slutna system med särskild inloggning är självklart men allmänna öppna system för personer i vården som inte har intresse i det specifika ärendet tycker jag är helt fel.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[SvenA]
2009-09-19 13:31
#23

Att viss iformationbör finnas är det väl inget att bry sig om men när det går in på personligheter inom hemmet har det gått för långt

Och det är allt för vanligt att det snackas ute på byn om vissa personer så när personalen inte förstår att de hatr tystmadsplikt så blir man tveksam till sådana här register

marinelady
2009-09-19 16:00
#24

Personnligheter inom hemmet? På ett demenshem kan precis sådana beteenden vara tecken på ev. felmedicinering, behov av medicinering, smärta eller skada. Alltså kan beteenden som inte ses som "sjukdom" fortfarande vara symptom och det enda sättet att veta om det är de är genom att följa upp och skriva ner vad som händer…

[SvenA]
2009-09-19 16:23
#25

Det kan även vara tecken på att personalen inte förstår den personen och man ska vara väldigt restrektiv när dett gäller att skriva ner saker och ting om en person

Jag tror att ingen av er skulle vara nöjd med vissa uppgifter i ett sådant register om er personlighet eller vad ni gör eller inte gör

Man ska inte ta för givet att alla uppgifter i ett sådant register är av godo och relevanta för en omsorgsinsats

Man måste ta större hänsyn till personerna som är i behov av vissa omsorgsinsatser från kommunerna man tar redan i dag allt för lite hänsyn till den personliga intigreteten i omsorginsatserna

Jag tror inte att det blir bättre med ett sådant här register utan tvärtom blir det ännu sämre och när man kopplar i hop flera register som det här är frågan om glönner man bort den enskilde som blir drabbad

Mainebusters
2009-09-19 18:10
#26

Tekniken idag gör att alla finns med i register. Det är inget jag mår dåligt av.

I mindre samhällen vet alla vad alla gör ändå..

Anders 50
2009-09-19 19:17
#27

Förstår att ni som välkomnar ett register som Magna Cura inte har en aning om vilka uppgifter där kommer att finnas och vilka som har tillgång att läsa där.

Att jämföra ett sådant register med andra, typ som vad du handlar på ICA, då är man långt ifrån verkligheten.

Och på de flesta ställen t.ex. grupp-boenden och hos personer med personlig assistans förs dagbok av personalen med små noteringar om brukaren för att underlätta för nästa personal.

Denna dagbok stannar hos brukaren och det är endast personalen där som har tillgång till den och kan läsa.

Det systemet har fungerat i alla tider och varför ändra till något som kränker brukarnas integritet?

// Anders...f.d. 890-3 .....och fortfarande batteridriven!

Annons:
Hausswolff
2009-09-19 21:31
#28

Varför ska man ha hemligheter? Vad har ni att dölja?

Maria
2009-09-19 22:01
#29

Eftersom man redan är utsatt när man behöver någon vård så blir ens integritet extra viktig.

Jag tror att det är oerhört viktigt att som vårdgivare tänka på detta. Att möta en människa med absolut bara den nödvändigaste informationen ger det bästa mötet, utan några förutfattade meningar.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Mainebusters
2010-02-27 12:09
#30

Hur går det med systemet? Är det i funktion och isåfall har det varit några negativiteter?

[SvenA]
2010-02-27 14:25
#31

Det är i gång på en del ställen i landet

Men jag har för mig att det är anmält till DO

så man får nog höra en hel del om detta i frantidem skulle jag tro

Mainebusters
2010-02-27 14:30
#32

http://www.pulsen.se/download/18.dcfc2d31136236bf0580006379/%C3%96vergripande+beskrivning+Magna+Cura.pdf

Här kan man läsa mer om systemet. Och efter att ha läst detta och ser vilka användningsområden som finns, så tycker jag att det är en positiv sak!

[SvenA]
2010-02-27 14:44
#33

Den enda det är positivt för är kommunerna

det är negativt för de personer som är berörda av detta

Det är lika negativt som de nya frågeformuläret som man vill använda om man ska ha personlig assistans

Det finns absolut inget positivt för de som är drabbade av denna dokunentationshysterin som förekommer idag

Man ska inte behöva lämna ut hela sitt liv till myndigheterna bara för att man har ett funktionshinder och är i behov av lite personlig assistans i vissa lägen

Denna kommentar har tagits bort.
Annons:
Mainebusters
2010-02-27 15:04
#35

#33  Det är ju din personliga åsikt. Jag tycker att detta är ett bra system!

[SvenA]
2010-02-27 15:35
#36

Det är flera än jag som har denna åsikt kan jag lova vi är måmga som ser baksidan av dessa saker

Jag har mycket svårt att se nyttan av detta registreringshysteri

Det handlar ändå om den personliga intigriteten i slutändan och varför ska vissa behöva vända ut och inpå sina liv till allmän beskådan som detta

system kan blui för det är faktiskyt så att det har hänt ett flertal gånger att saker kommer ut på byn om vad som händer hos vissa hjälptagare

och detta system gör att flera kan läsa om vad som händer motagaren abv hjälp

Det ska finnas så lite som möjligt på pränt om den enskilde vårdtagaren

Mainebusters
2010-02-27 16:32
#37

Allt som underlättar och förbättrar vården är bra! Sedan finns det alltid nackdelar, men det har vi alltid i det vardagliga livet med.

Det spelar ingen roll vad vi gör, det registreras överallt. Och läckage, det kommer också alltid att finnas. Fast det kan man ju anmäla om man vet att det kommit ut, så det kan utredas.

Maria
2010-02-27 19:45
#38

#32 Din länk är en länk från skaparna av Magna Curas program.

Jag har förgäves letat efter någon utvärdering som är lättläst av kommuner som använt sig av detta program men inte hittat något bra.

Det kanske är för tidigt ännu.

De bästa är ju om man får ta del av någon objektiv utvärdering. Först då kan man ju se om det fungerar eller har fallgropar för den enskilde.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Upp till toppen
Annons: