Allmänt

Vad vill du äta i dag?

2009-11-13 16:59 #0 av: [SvenA]

Om man har ett funktionshinder som gör att man behöver hjälp för Att handla det man vill äta så kan man glönna bort vad man vill

Det är så att om man har ett funktionshinder och är beroende av hjälp från

Kommunen där man bor så kan man glömma bort vad man vill äta

I de flesta kommunerna runt om i landet är det nämligen så att man inte får

Hjälp med att hamdla sin egen mat

Det alternativ man har är att ta emot kommunens matlådor som de tar hutlöst betalt för

Med tanke på innehållet eller nöjligvis om personalen har tid att gå en sväng själva och

Handla åt en

Man får alltså imte själv bestämma vad man vill ha för mat eller andra saker som finns i livsmedelsaffären

Detta skapar en oro hos de som är beroende av kommunernas hemtjänst för att kunna få hem vårt dagliga

Livsnödvändiga saker för att överleva

Ska det verkligen behöva vara så i Sverige på 2000 talet ska man inte kunna få den hjälp man behöver för att hamdla

Det man kan behöva

Jag tycker det är en ren och stor skandal att folk som är i en berondeställning av andra personer ska behöva ha det så

I ett modernt samhälle

Anmäl
2009-11-13 18:00 #1 av: [SvenA]

De här tre kommunerna har detta regelsystem

vet du flera så skriv och berätta

Järfälla -Nacka Upplands-Bro -Wärmdlö

Anmäl
2009-11-14 03:33 #2 av: Thiah

Sådant där avskyr jag. Vi betalar en hög skatt och det , enligt mig, betyder att vi borde kunna se till att dom som behöver hjälp ska få en hjälp som inte stjälper. Alltså att man ska ha rätt till att få komma tilll till exempel butiken i alla fall en gång i veckan och handla det man vill handla.

Jag betalar inte skatt i sverige längre för jag bor utomlands men jag blir rädd för mina föräldrars skull när jag läser om hur man betalar massa skatt men får ingenting för det.

En smula hänsyn och lite omtanke betyder så mycket. /Nalle Puh

Anmäl
2009-11-14 11:19 #3 av: [SvenA]

Vi som behöver denna hjälp har också en egenavgift för att få ledsagming mren ändå får vi inte ha ledsagning till detta

Anmäl
2009-11-14 12:26 #4 av: Lill-Kisse

Hur ligger det till med möjligheter att handla via nätet och få varorna hemkörda av butiken? Det påstås ju vara en tjänst på frammarsch i de större städerna. Då skulle man ju slippa anlita kommunens både dyra och tråkiga tjänster.

Anmäl
2009-11-14 13:06 #5 av: [SvenA]

Problemet är att det är inte många som klarar dett med att hamdla via nätet särskilt bland osss som inter ser

Det beror delvis på att inte alla får de hjälpmedel man kan behöva för att klara av datorn

För en del kan det fungera fast man måste se till alla som behöver ledsagning för att kunna komma till affären

Att man förnekas debba rätt strider även mot FN konventionen om mänskliga rättigheter som Sverige har förbundit sig att följa

Anmäl
2009-11-14 23:15 #6 av: Lill-Kisse

#5 Ursäkta. Jag menar inte bara handla via internet. Man ska väl kunna använda telefon också för en beställning. Det gick bra förr, när folk på landsbygden hade långt till affär. Då ringde man in sin beställning. Sedan kom varorna med buss eller vilken annan närmast möjliga tur som helst. Det kunde dröja dagar, så man fick planera.

Har man synhandikapp, kan man inte se varorna i butiken och inte på datorskärm heller. Alltså bör det bekvämaste vara att använda telefon i stället för att klaga på utebiven ledsagning för sådana tråkiga ärenden som att köpa mat. Går det verkligen inte ringa?

Vad FN-konventionen om mänskliga rättigheter har i detta sammanhang att göra förstår jag inte. Vi bör nog lite till mans försöka inse att precis varenda människa inte kan få det precis lika bekvämt som de som har allra bekvämast.

Anmäl
2009-11-14 23:48 #7 av: [Tassy]

Dessa matlådor är ett, ursäkta, sabla hån mot de som behöver hjälp. Maten är ofta riktigt dålig, kostar runt 50 kronor per låda + "seviceavgift" där de tar betalt för utkörning och allt möjligt. Slutsumman blir ungefär vad man får ge på restaurang Skrikandes Har man tur får man välja mellan 10 olika rätter som ska täcka upp en veckas mat.


Anmäl
2009-11-15 00:28 #8 av: Lill-Kisse

Är kommunens mat både för dålig och dyr ska man protestera, klaga och strejka. Handla någon annanstans tills vidare. Nu googlade jag lite på detta att beställa mat och fann massor av erbjudanden i storstäder. Det finns råvaror, matlådor, veckokassar, specialkoster och vet inte allt. Man kan beställa via internet och använda telefon. Lycka till!

Anmäl
2009-11-15 10:07 #9 av: [SvenA]

#6 och 8 ni har inte förstått vad det hela handlar om

Det hela handlar om att man som individ själv ska få bestämma om man vill gå och handla det ska ingen annan få bestämma över

Att man som icke seende inte får ut något av att gå i ebn affär är helt fel vi får ut lika mycket av det som alla andra för det hamdlat inte bara om att plocka ner en massa varor i en korg det finns flera dimensioner i själva hamdlandet

Och det kan finnas hur många andra lösningar som helst att handla saker men det är inte det saken behamdlar och alla dessa olika lösningar passar inte alla

Så det är en mänsklig rättighet att själv få bestämma över sitt liv

Anmäl
2009-11-15 14:58 #10 av: Lill-Kisse

Jag får genast erkänna att jag inte förstår vad du menar med "mänsklig rättighet att få bestämma över sitt liv" för denna specifika del i vardagen. Vi har alla (med eller utan handikapp) behov och önskemål, som vi inte kan bestämma över. Då försöker vi finna andra lösningar.  

Här försökte jag vara hjälpsam och föreslå en praktisk lösning, när det råkar finnas, men du verkar inte vilja överväga att prova ens.

Anmäl
2009-11-15 16:19 #11 av: [SvenA]

Det handlar inte om mig personligen det handlar om att alla som behöver ledsagning för att gå och handla sin egen mat eller annat ska ha den rätten utan att andra ska bestämma öve hur vi ska göra

Vi vill ha samma rätt som alla andra i samhället att själva få bestämma hur vi vill ha det

Och detta är en mänsklig rättighet som finns i FN konventionen som Sverige som nation har skrivit under och lovat att följa

Dett som jag tar upp berör flera tusen mäniskor här i landet så det är inget speciellt för mig åpersonligen

Vi har samma mäniskovärde som alla andra i befolkningen att vi råkar ha ett funktionhinder gör oss inte till sämre mäniskor som ska sämre möjligheter att leva självständiga liv

Anmäl
2009-11-15 19:59 #12 av: [Tassy]

Det hela handlar inte bara om just att inhandla sin mat. Det handlar lika mycket om att komma utanför hemmet, möta folk, få lite social samvaro och så vidare.

Visst finns det bra alternativ, det är inte att förkasta det du nämner Lill-Kisse. Det löser just matproblemet. Men för många människor är det så mycket mer att gå ut och handla. Det är många faktorer som påverkar varat mående, så som:

  • Komma utanför hemmet, även en blind behöver miljöombyte
  • Träffa vänner och bekanta, prata eller vara växla något ord. Att träffa någon gammal vän till exempel (som händer lite titt som tätt på en affär) kan förgylla en hel dag.
  • Få röra på sig. Visst kan man vanka runt i hemmet också, men det är inte stimulerande och man mår inte bra av det.

Det finns så mycket man inte tänker på när man inte är i situationen själv. Jag förstod ine heller innan jag hamnade i rullstol en period. Jag trodde jag skulle bli galen, så fångad jag kände mig!


Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.