Smärta och Värk

Placebo

2010-02-23 15:42 #0 av: Maria

Ordet Placebo kommer från Latin och betyder "Jag vill behaga" till skillnad från Nocebo som betyder "Jag vill skada"

Placeboeffekt eller förväntanseffekt som det också kallas är en verkan av läkemedel eller behandling som inte beror på innehållet.

På 1950-talet gjordes de första Randomiserade läkemedelsstudierna.Här kommer från Wikipedia en förklaring till Randomisering.

Randomisering

Kontrollgruppen som fick overksamma läkemedel kunde bli eller känna sig friskare.

Därför görs dubbelblindtester där varken läkare eller patient vet vilket preparat som är det "riktiga".

De oversamma pillern kallas blindtabletter, sockerpiller eller placebo.

Placebo har starkast effekt där sjukdomen till stor del beror på upplevelse som vid smärta och depression.

Det finns även andra saker som spelar roll enligt olika tester och det är om patienten har föreställningen att preparatet är dyrt så ger det mer effekt. Även färg form och storlek på tabletterna spelar roll.

Det finns en motsats till Placebo och det är Nocebo.

Ordet Nocebo kommer också från Latin och betyder "Jag skall skada".

I tester så har förväntanseffekten även visat sig åt det negativa hållet. Till exempel så har patienten uppvisat samma biverkningar som de trott att de skulle få av det "riktiga" preparatet trots att det varit sockerpiller.

 

Under andra världskriget så berättas det att en läkare förgäves försökte hjälpa sårade soldater men hade slut på all morfin. En soldat skrek högt efter en spruta och till slut gav läkaren honom en spruta med koksaltslösning i ren desperation och blev förvånad att soldaten blev lugnare och upplevde smärtan som mindre plågsam.

Detta lär ha givit upphov till funderingar om just det här med Placeboeffekten.

/Maria

 

Anmäl
2010-02-23 16:01 #1 av: Maria

Jag tror att vi människor är mer påverkade av dessa förväntanseffeter mer än vad vi tror eller vill erkänna och jag tycker att det är ganska spännande.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-05 17:18 #2 av: Maria

Jag har en fundering kring det här med förväntanseffekten och nu när Apoteket har skyldighet att skriva ut det billigaste läkemedlet.

Det har varit en del klagomål på att man vill ha sitt gamla dyrare preparat trots att det är samma verksamma innehåll i de nya.

När ett läkemedlespatent går ut så blir det konkurrens och priset kan då sjunka avsevärt.

Jag har lite funderingar kring att detta kanske har att göra med att man tror mindre på den nya tabletten som dessutom är billigare och har ett annat namn.

Jag tror att mycket sitter i våra huvuden fastän vi inte gärna vill tro det.

 

/Maria

 

Anmäl
2010-03-06 23:06 #3 av: subtil

Placeboeffekten är ett fantastiskt bevis på kroppens och sinnets läkeförmåga. Men inom den konventionella medicinen kallas det för kvacksalveri?!

På läkarutbildningen så skyndar man snabbt förbi den så att man snabbt kan komma till den riktiga medicinens verktyg. Placeboeffekten borde vara ett huvudämne inom alla medicinska utbildningar. Alla blivande läkare borde lära sig att förstå våra inneboende resurser.

Placeboeffekten borde vara föremål för stora finansierade forskningsprojekt, men det finns för stora ekonomiska intressen bakom.

Noceboeffekten är lika kraftfull som placebo, om du går in till din läkare och han genom sitt sätt eller sina ord överför meddelanden till patienten så blir effekten därefter.

Sen får vi inte glömma iatrogena sjukdomar som är den ledande dödsorsaken i USA. Iatrogen är alla biverkningar, felbehandlingar, skador som uppkommit genom läkares behandling.

"Den medicinska forskningen har gjort så enorma framsteg, att det praktiskt taget inte finns någon frisk människa längre"

Anmäl
2010-03-07 08:55 #4 av: Maria

#3 Jag håller med dig om att denna effekt är underskattad och är viktigt för framför allt läkare att känna till.

Nu används ju detta sätt att mäta verkningar inom medicinsk forskning hela tiden men även som du skriver så kan det vanliga mötet med patienten innebära en förväntanseffekt.

Jag skulle önska att läkare över lag var mer psykologiska.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-08 14:32 #5 av: Mitralis

Har en pojkvänn som tar 3st 500mg Alvedon men bara 1st stor Alvedon. Han tycker att dom små tar så dåligt. När jag frågde på apoteket så sa hon att 2X500 ska vara samma som 1 stor. Men det vill han inte förståGlad

Anmäl
2010-03-10 09:55 #6 av: Mainebusters

#4  En del leker redan psykologer. Det har jag fått erfara för några år sedan. Ensidig huvudvärk och ansiktssmärta, det hade jag var och varannan dag. Men jag skulle prata med en kurator, samt lätta mitt hjärta för arbetsledaren en gång i veckan, annars blev det minsann ingen sjukskrivning, fastän det gick hyfsat med deltid.

Jag vägrade, och började jobba igen. Efter en tid hade jag tur och kom till företagshälsovården. De tog mig på allvar och sände mig på röntgen. En liten förslitning i nacken. Jösses vad glad jag blev över att någon tog tag i det hela. Nu jobbar jag halvtid och mina problem vad gäller den värken har minskat oerhört mycket.

 

 

Anmäl
2010-03-10 10:00 #7 av: Maria

#6 Fast jag menade ju inte psykologiska på det sättet utan att det skulle vara önskvärt med mer människokännedom.

Många, inte bara inom vården, är väldigt dåliga på bemötande.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-10 10:08 #8 av: Mainebusters

#7  Men det är väl samma sak? Eller är du mer inne på beteendevetare?

Anmäl
2010-03-10 10:20 #9 av: Maria

#8 Fast i det här ämnet så pratar vi om förväntanseffekt och ord kan göra underverk vilket är väldigt viktigt i mötet patient och läkare.

Jag menar inte att till exempel en allmänläkare ska leka psykolog men att vara lite mer psykologiska i sitt tänkande.

Du beskriver ju ett negativt exempel där ingen tog dig på allvar men hade man då varit lyhörd och lyssnat så kanske man har vunnit mycket.

#5 Det är lustigt det där med hur vi reagerar och tänker ologiskt fastän vi vetFlört

/Maria

 

Anmäl
2010-03-10 19:37 #10 av: Maria

Själv har jag haft Migrän sedan jag var barn.

Jag åt en massa piller vid anfallen men ingenting hjälpte ordentligt.

Sedan kom Imigran som lanserades som en ny undermedicin och jag var med som testkandidat en period.

Äntligen kom något som faktiskt hjälpte i alla fall mig.

Det märkliga var att mina migränanfall nästan halverades. Bara känslan av att ha denna sprutan i handväskan gjorde att jag kunde slappna av och huvudvärken kom inte så ofta. Jag visste ju att jag hade ett botemedel.

Jag som hela tiden hävdat att det inte var psykosomatisktOskyldig

/Maria

 

Anmäl
2010-03-11 17:21 #11 av: mammaru

#10 Att en sjukdom kan var psykosomatisk är jag helt med på. Finns det egentligen någon sjukdom som INTE är det? Alltså, finns det någon sjukdom som inte berör både kropp och psyke? Till och med att få en sticka i fingret påverkar ju psyket om än bara lite grand.

Så, man kan bli kroppsligt sjuk pga psykiska orsaker och man kan bli psykiskt sjuk pga kroppsliga orsaker.

Men det här pratet om placeboeffekt tycker jag förstör mer än vad det gör nytta. Om placeboeffekten verkligen fanns så hade jag inte behövt ägna 40 år av mitt liv till att bekämpa min dagliga migrän - då hade jag helt enkelt sett till att bli frisk med den första metod jag provade. Det har jag inte blivit. Och om det är någon som verkligen provat saker i positiv anda, så är det jag.

Omvänt. Under en period hade jag riktigt jobbigt illamående. Jag hade testat de vanligaste läkemedlen mot illamående då en läkare skrev ut ett nytt, potent läkemedel som annars brukades ges till cancersjuka som fick cellgifter. Jag har glömt namnet, men det var svindyrt, kanske 100 kr per tablett. Det hände inget alls. Trots att jag var positivt inställd till både läkemedlet och den genomsympatiske läkaren.

Istället besökte jag en homeopat. Det uppstod direkt dålig kemi mellan oss och innan besöket var klart var jag så irriterad att jag nästan fräste. Jag åkte hem arg som ett bi och någon dag senare skickade homeopaten sitt homeopatmedel. Man får alltid instruktioner om att man ska vara försiktig med homeopatmedel, men jag råkade hälla ut pillren på arbetsbänken och fick sopa ihop dem med handen... Det var på inget sätt en optimal "placebosituation". MEN, jag blev kvitt mitt illamående direkt!

Om det är någon gång jag borde ha fått en Noceboeffekt, så är det den här gången med homeopaten. Istället fungerade hennes ordination hur bra som helst!

Min slutsats är att det här med placeboeffekt är kraftigt överdrivet. Det är klart att allt som gör en person lugnare minskar stressutlöst migrän och andra stresspåverkade sjukdomar. I mitt fall påverkas emellertid migränen inte direkt av stress och jag har aldrig haft en sådan effekt att jag får mindre migrän om jag känner mig lugn - eller omvänt.

Anmäl
2010-03-11 18:19 #12 av: Maria

Det finns ju alltid undantag och ingen har påstått att Placebo botar men har en stor påverkan på de flesta människor.Flört

/Maria

 

Anmäl
2010-03-11 18:37 #13 av: mammaru

Ja, men istället för att använda placebobegreppet på ett positivt sätt så upplever jag att det oftast används för att slå bort möjligheten att de som påstår att de har blivit bättre av att använda ex homeopati.

Och om sådana påståenden gör att personer som hade kunnat bli hjälpta av någon sådan metod, så har begreppet placebo sannerligen inte gjort någon nytta! Då blir hela placeboidén ett enda stort nocebo.

Anmäl
2010-03-24 09:57 #14 av: Maria

Placebo är oerhört viktigt i forskningen när man tar fram nya mediciner bland annat.

Då testar man biverkningarna på detta sätt genom att ge försökspersoner antingen placebo eller den verkliga medicinen. Inte ens läkare eller sköterskor vet vilket. Så kallade dubbeblindtester.

Jag har aldrig tänkt på placebo som något negativt utan snarare ett viktigt verktyg.

/Maria

 

Anmäl
2010-03-24 12:13 #15 av: Mainebusters

#14  Jag ser också placebo som ett viktig verktyg i forskningen. Är det så att läkare brukar ge det till patienter?

Anmäl
2010-03-24 12:53 #16 av: Maria

Nej, nej. Det är inom forskning placebo används.

En läkare får aldrig ge en patient "sockerpiller" och säga att det är något annat.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-04 22:33 #17 av: Maria

Tyvärr ingen ny artikel. Jag bytte bara bilden till en somrigareGlad

Det är inte så långt kvar tills Gullregnet blommar.

/Maria

 

Anmäl
2010-09-12 14:25 #18 av: Lena1971

Jag skriver under Subtils inlägg #3 så slipper jag tänka ut något klokt själv. Glad

Tack för en upplysande artikel!

Anmäl
2010-11-12 20:02 #19 av: Kaffemugg

Jag tror att det är många som har missförstånd kring placeboeffekten. En sjukdom eller skada (exempelvis ett skrapsår) botas inte av placeboeffekten, men vi upplever en symptomlindring - det gör mindre ont när mamma blåser på såret. Ett exempel på placebo som nog många känt är när huvudvärken släpper nästan genast man tar en alvedon, fast det verksamma ämnet tar längre tid på sig att komma ut i omlopp. Samma alla som brukar homeopatika, de kan intyga att effekten kan vara imponerande.

Nocebo kan också vara intressant, jag blev tidigare lätt åksjuk när jag åkte tåg. Men så märkte jag för ungefär ett år sen att jag blev illamående bara jag tänkte på att åka tåg! Så jag drog slutsatsen att det bara var inbillning, och sedan dess har jag inte blivit åksjuk.

Anmäl
2010-11-15 16:01 #20 av: asvensso

Hjalper nog pa lattare akommor. Bara inte manniskor far for sig att det hjalper mot starka, langvariga smartor och kroniska sjukdomar.

Manga som hyllar placebo menar ocksa att ohalsa sitter i sinnet pa den sjuke om man nu kan "luras" med ett sockerpiller och sa vips blir man frisk. Funkar inte riktigt med cancer, diabetesm, reumatism och brutna ben.

Anmäl
2010-11-15 22:01 #21 av: Kaffemugg

Det är faktiskt en smula komiskt att de som talar sig varma för det holistiska och och anklagar skolmedicinen för att endast fokusera på symptomlindring, erbjuder behandling som är just det - intalad symptomlindring!

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.