Annons:
Etiketterkost-och-receptartiklar
Läst 11199 ggr
[Malin]
12/5/10, 11:45 PM

Antioxidanter - Vart och varför?

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

På sistone har det snackats och skrivits en hel del om just antioxidanter, vilken verkan de har och varför det egentligen är bra för en. Jag hade tänkt reda ut detta lite nu!

"Antioxidanter är kemiska molekyler som förebygger oxidation i våra celler, kroppens egen rostskyddsbehandling! Antioxidanter bekämpar de skadliga fria radikalerna och anses centrala för en långlivad hälsa." Hälsosidorna.se

C-vitamin och E-vitamin räknas ofta som de viktigaste antioxidantkällorna. Det finns antioxidanter i mängder bär, frukt, nötter, frön, grönsaker och kålväxter. Några antioxidantrika livsmedel är hallon, blåbär, mandlar, russin, broccoli och superantioxidanten gojibär. Just gojibär har blivit väldigt uppmärksammat det senaste året men det är faktiskt ett superbär, inte enbart för antioxidanterna! Det innehåller också 500 gånger mer C-vitamin än apelsiner, livsnödvändiga aminosyror och mineraler. Bären är perfekta att ha i sin müsli eller bara äta som snacks.

Varför antioxidanter?

De skyddar kroppens celler mot oxidanter, som kan förändra, skada eller helt döda cellen. Detta kan i sin tur leda till bland annat sjukdom (hjärt- och kärlsjukdom, cancer m.m), och därför behövs antioxidanter för att skydda kroppen. Källa: Nyfikenvital.org

005.jpg

Annons:
Mitralis
12/6/10, 11:32 AM
#1

Bra att få veta vart man hittar dessa antioxidanter och varför dom är så bra för oss Glad



nyborjare08
12/6/10, 1:51 PM
#2

Om antioxidanter

"Det kanske är bra, även om det ännu inte kunnat bevisas vetenskapligt att det gör någon nytta för hälsan. … 

Något många inte känner till är att kroppens alla celler bildar egna antioxidanter (exempelvis SOD och glutation). Detta är ett viktigt skydd - djur som experimentellt fått sådana gener borttagna dör ofta tidigt i livet. Kanske bildar en kropp i balans alla antioxidanter den behöver själv, varför extra tillskott är onödigt?

Faktum är att man i studier av personer som tar tillskott av stora doser antioxidanter inte sett några hälsovinster. Genomgångar av studier visar att de kanske till och med riskerar att dö i förtid!"

Från www.kostdoktorn.se

 

 

Maria
12/6/10, 7:22 PM
#3

Tack för en intressant artikelGlad

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Lill-Kisse
12/6/10, 10:22 PM
#4

Egentligen är det väl störst nytta med att få tips om grönsaker och bär som vi hittar i Sverige. Lägg till morötter (betakaroten), lök, vitkål och spenat, som man lätt odlar själv. Till listan över bär vill jag tipsa om hjortron, tranbär, jordgubbar och aronia. Vi har ett rikt utbud av nyttiga bär i Sverige. Många kan gå ut och plocka själv.

Jag är alltså lite tveksam till värdet av import av dyra bär från andra sidan jordklotet, där de kanske behöver sina bär själva.

Upp till toppen
Annons: