Övrigt

Ensamhet

2009-12-19 20:20 #0 av: Maria

Ensamhet har blivit ett stort problem i vårt moderna samhälle vilket är ganska paradoxalt med tanke på hur vi lever.

Ensamheten är ett stort samhällsproblem och påverkar vår hälsa mer än vad vi tror. Speciellt nu vid storhelger (juletid) så blir det mer märkbart både för den som faktiskt är ensam och för andra som eventuellt drabbas av samvete.

Det kan tyckas konstigt att ensamheten är ett problem i vår globaliserade värld men det finns mängder av aspekter som faktiskt påverkar detta.

Det moderna effektiva samhället är inte alltid av godo. Mänslkigt bemannade serviceställen som exempelvis posten har minimerat sin verksamhet. Banker likaså. Numera när du kommer till en bank så ska du sköta dina ärenden själv i mesta möjliga mån. Kassaservice kommer snart att vara ett minne blott. Likaså telefonservicen har blivit datoriserad. Du ska helst knappa in dina ärenden själv och det är väldigt svårt att komma fram och få prata med en "levande" person/människa.

Sverige är det land i Europa som toppar listan på ensamhushåll. Då blir det inte heller konstigt att vi har sådan bostadsbrist, men det är en annan fråga. Varför lever vi i ensamhushåll? Det finns förstås mängder av svar på detta som kan vara värt att diskutera någon annanstans.

Ett svar kanske kan vara att vårt samhälle numera är väldigt individinriktat. Personlig utveckling, inriktning på "jaget" och vårt gamla solidaritestänkande har kommit i glömska.

Ensamhet leder ofta till psykisk ohälsa och denna ohälsa figurerar i alla åldrar. Numera så har vi inga fungerande boendeformer för människor som hamnar mellan stolarna. Det finns mängder av människor som mår bättre av en boendeform med likasinnade men vårt moderna samhälle är uppbyggt av att "alla ska bo hemma" oavsett om det fungerar i realiteten eller inte. Många äldre komer inte ens ut om dagarna på grund av tidsbrist i hemtjänsten och många med olika former av funktionsnedsättningar får inte den hjälp som behövs och är lagstiftad.

Det finns en enorm ensamhet bakom alla fönster i vårt moderna samhälle som vi andra som har ett "normalt" leverne kanske inte ens känner till.

Detta speglar sig på landets alla akutmottagningar på sjukhusen. Människor söker för småkrämpor när det i själva verket visar sig att det är kontakt med en medmänniska som saknas.

Det är inte för inte som forskning visar på att gifta par mår bättre. Det behöver inte just vara äktenskap men att människor med en partner mår bättre i allmänhet. Man är inte ensam helt enkelt.

Vad kan man då göra åt detta stora problem?

Först och främst så kanske vi ska börja med att vi alla ska tänka på våra medmänniskor och göra en aktiv insats. Sedan har ju var och en ett egenansvar som många gånger kan vara svårt att bryta sig ur. Har man varit ensam länge så är det inte bara att "ta sig i kragen" Det blir ofta en ond cirkel.

Det finns däremot en hel del i vårt samhälle som kanske kan hjälpa till att bryta isoleringen. Det finns jourtelefonverksamhet i kommunerna dygnet runt, många kommuner har dessutom en väl fungerande volontärtjänst.

Kyrkan har, trots att de är dåliga på att saluföra sig, en hel del verksamhet för ensamma. De erbjuder gruppsamtal, enskilda samtal, telefonjour, och annan stor verksamhet beroende på församling och detta gäller oavsett om man är medlem i Svenska Kyrkan eller inte.

Sedan ska vi heller inte förglömma Internet och denna datavärld som är en "djungel" för många ensamma. Denna världen är inte bara av ondo utan det finns mängder av sidor, bloggar, twitter, kontaktsidor med mera. Numera är det inte helt ovanligt att ha träffat sin partner via Internet så att hjälpa ensamma att lära sig datakunskap är inte helt fel.

Att bryta sin ensamhet är inte lätt men det finns oändliga möjligheter i vårt samhälle med studiecirklar, kurser, idrott och varför inte börja med en datakurs?

En annan stor faktor i att bryta ensamhet är husdjur. Det har visat sig i mången forskning att djur har en enorm betydelse för välbefinnande. Det behöver inte just vara en hund som gör att man kommer ut och träffar likasinnade, utan det kan vara en katt, undulat, hamster, kanin, och rent av akvariefiskar. Bara känslan av att en annan levande varelse behöver en kan vara så betydelsefullt.

/Maria

 

Anmäl
2009-12-20 00:03 #1 av: Staffan

Tack bumbleboo för en bra artikel om ett viktigt ämne.

Du pratar mycket om ensamhet i termer av brist på medmänniskor. Jag är inte säker på att det är något som gäller alla som bor i enmanshushåll. Sverige är världens tätaste land i det avseendet. Stockholm den enmanshushållstätaste staden i Sverige, och Kungsholmen den stadsdel i Stockholm med flest enmanshushåll, över 80 procent. Ändå är jag ganska säker på att den absolut största delen av de 80 procenten har ett socialt umgänge som vida överstiger det som samhället i övrigt generellt har. Förstår dock att det inte är dessa människor din artikel handlar om.

En grupp människor som ligger mig varmt om hjärtat är dom som inte lyckats hitta tvåsamheten i en livskamrat. Som kanske underskattar sig själva och inte försöker, eller kanske har försökt men misslyckats och vill undvika att bli sårade igen. Det finns faktiskt också många som aldrig haft en partner. Visst kan det vara enkelt och bekvämt att bara ha sig själv att tänka på men det finns också saker av värde som man kanske inte hittar helt på egen hand.

Om jag fick önska mig en julklapp så skulle det vara en besvarad kärlek till alla de här människorna - det är dom så väl värda.

// Staffan
ps. Ensam är man bara bland andra människor...

Anmäl
2009-12-20 09:52 #2 av: Maria

#1 Du har en stor poäng när du skriver att ensamhushåll inte måste leda till att man just är ensam och det är riktigt, det var inte just den gruppen med stort umgänge jag tänkte på heller.

Däremot tycker jag att det är en annan ganska intressant frågeställning. Varför vill vi bo ensamma i Sverige? Varför bor vi inte mer tillsammans med vänner  eller familj. Det behöver ju inte just vara en partner eller tvåsamhet. Men som sagt, det är en annan fråga.

Besvarad kärlek till alla, ja det är en fin önskan för ensam är inte alltid så stark...Kyss

/Maria

 

Anmäl
2009-12-20 10:20 #3 av: [SvenA]

Det är ett viktigt ämne du tar upp här.

Och att ensaheten har nånga ansikten är självklart i daggens samhälle med den inriktning densanhällsstruktur vi har

Det är tyvärr så att i dag ska man bara tänka på sig själv man ska inte bry sig om att andra kan ha det värre och kanske är i behov av lite vanlig medmänsklighet

Man märker det väldigt tydligt om man som jag håller på med handikappolitik

För det är så att nånga av de som har ett funktionshinder skulle behöva lite mera stödpå olika sätt

Det kan vara genom att man får olika tekniska hjälpmedel för att kunna förflytta sig själva

men det är andra som bestämmer om man har detta behov av hjälpmedel som kanske skulle göra att

att man bryter sin ensamhet och då skulle man även må bättre och belasta samhället mindre

Det är likadant för oss som inte ser vi får inte ledsagning till det vi själva anser oss vara i behov av

Vi får inte ens ledsagning för att gå och hamdla vår egen mat i många av landets kommuner

Så man skulle genom väldigt små insatser kunna bryta en stor del av ensamhet bland gruppen funktionshindrade det är tilloch med samhällsekonomiskt lönsamt att se till att de som är i behov av olika stödinsatser får dessa för då minskar man sjukvårdskostnader bland annat

Vi behöver ett mera solidariskt tänkande för att kunna bryta den stora ensamhet som faktiskt finns i dag

Anmäl
2009-12-20 11:49 #4 av: [Tassy]

Jättebra artikel!


Anmäl
2009-12-20 11:50 #5 av: [SvenA]

På 1970 talet hade man alternativ jul för gruppen ensamstående

Om det förekommer i dag vet jag inte har inte hört något om det på flera år

Anmäl
2009-12-20 11:53 #6 av: [Tassy]

Allt jag vet är att kyrkan anordnar något, vad eller för vem har jag dålig koll på.


Anmäl
2009-12-20 11:55 #7 av: Maria

Här i Göteborg så finns julfiranden för ensamma och andra i utsatta situationer i vissa kyrkor och det brukar vara otroligt välbesökt med god mat, julstämning och julklappar.

Jag vet flera som firar jul på detta sättet bara för att det är trevligt.Glad

/Maria

 

Anmäl
2009-12-20 12:06 #8 av: [SvenA]

Det är ju bra om det förekommer ännu för det behövs verkligen särskilt för de som saknar bostad och det är en växande grupp särskilt i våra storstäder

Dessa hemlösa är verkligen i behov av dessa alternativ för att bryta sin ensamhet em stund

och få uppleva lite gemenskap med andra medmäniskor

Anmäl
2009-12-24 19:38 #9 av: Maria

Här kommer en liten trevlig läsning trots allt.

Alternativ Jul

/Maria

 

Anmäl
2010-04-04 11:02 #10 av: Maria

Puttar denna tråd då helger brukar innebära att ensamheten blir mer påtaglig för de som faktiskt är ensamma.

De flesta tillbringar storhelger med familj eller vänner och det är röda dagar då butiker och andra ställen inte har öppet som vanligt.

Jag önskar att ingen människa skulle behöva vara ensam.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-04 11:53 #11 av: [SvenA]

Tyvärr är det alldeles för mycket ensamhet i dagens modärna samhälle

Man skulle behöva ha lite mera öppen verksamhet där man skulle kunna träffas och bara ungås med lite spel och adra aktiviteter utan en massa krav på att man ska förtära en massa för att vara där

Jag tror att det skulle kunna bli bra mycket bättre med en sådan verksamhet där man kan träffas och bara ungås över åldergränserna

på ett mera naturligt sätt

Jag tror till och med att det skulle kunna vara sanhällsekonomiskt lönsat med en sådan verksanhet

För ensamhet kostar samhället en massa pengar i mera sjukvårdskostnader

Anmäl
2010-04-04 18:23 #12 av: Maria

#11 Jag tror att vi vunnit mycket med dina förslag. Både som människor och som en vinstkostnad i samhället.

Det är så konstigt att politiker inte kan se mer långsiktigt när det gäller sådana här problem.

/Maria

 

Anmäl
2010-04-04 19:32 #13 av: [SvenA]

Jag håller ned dig om att det är konstigt ändå finns vi som hela tiden påpekar dessa saker för dem

Problemet är att det är flera olika instanser och alla ser bara till sin lilla del och ingen ser på helhetn och då blir det så

Anmäl
2010-04-23 10:48 #14 av: Bella-R

Mycket bra artikel!

Min kur mot ensamhet är internet & husdjur.

Det kan hjälpa något enormt om man känner sig ensam.

/ Bella

Anmäl
2010-04-24 10:06 #15 av: Maria

#14 Tack så mycketGlad

Jag skulle nog också klara mig bra med mina katter och internet.

/Maria

 

Anmäl
2011-01-09 15:04 #16 av: Maria

Lägger upp en gammal artikel som huvudnyhet för att få bort JulgranenFlört Två gånger har jag försökt att lägga in en ny artikel men lyckas inte.

Kanske kan denna gamla text om ensamhet ändå vara aktuell nu efter alla helger då detta ofta blir så påtagligt.

Lägger in en somrig bild för att inte glömma hur det såg ut för 5 månader sedanGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-01-12 03:00 #17 av: Musiken

Valdigt bra artikel!

Anmäl
2011-01-12 10:32 #18 av: Maria

#17 Tack för detGlad

/Maria

 

Anmäl
2011-01-12 11:51 #19 av: [SvenA]

Det är ett ämne som är lika aktuellt jämt

Anmäl
2011-01-12 11:53 #20 av: Maria

Ja tyvärr är det ju så och ensamheten kan yttra sig så olika för oss alla. Alla har olika upplevelser och uppfattning om vad ensamhet är.

Det behöver ju inte alltid vara avsaknad av vänner. Många kan känna en slags själslig ensamhet trots att man har människor omkring sig.

Ämnet är som sagt stort.

/Maria

 

Anmäl

Det finns en till kommentar till den här diskussionen. Den är bara synlig för medlemmar på iFokus. För att läsa kommentaren, logga in eller registrera dig på iFokus.