Annons:
Etikettersjukdom-ohälsaartiklar
Läst 13380 ggr
Joossse
2007-10-24 22:53

<u>Diabetes</u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Här kan du läsa om Diabetes, en allt mer vanlig sjukdom.

Diabetes Mellitus heter det egentligen. Diabetes betyder "rinna igenom" och mellitus "honungssöt".  

Det finns 2 typer av diabetes:

Typ1

  • Vanligast hos barn och ungdomar.

  • Än så länge obotlig.

  • Fodrar sprutor eller pump.

Typ 2

  • Vanligast hos äldre och överviktiga.

  • Kan botas vid ändrade matvanor och motion.

  • Tablettform. (oftast)

Själva sjukdomen är inte farlig, men missköter man sin diabetes kan det gå riktigt illa. Har man tagit för mycket insulin och inte äter tillräckligt kan det hända att man får en "känning" och det menas att man tex. har tagit för mycket insulin och ätit för lite. Så då är det bara att äta mera.

Gör man inte de kan det gå så långt att man hamnar i Koma men de ska mycket till innan det händer. Men har man otur att det händer så finns det en speciell spruta som heter Glucagon som finns i en orange ask. Där finns både ampull och spruta. Och den sprutan ska tas i  låret och ges av ambulans/sjukhuspersonal eller någon anhörig som vet hur man ska göra.

En "känning" för oss som inte har diabetes är som om man har tränat mycket och ätit för lite. Då orkar inte kroppen lika mycket och du kan bli skakis! Det är en "känning" för en diabetiker.

Glucagon spruta

                                         Glucagon spruta

Insulin pump

                                          Insulin pump

Insulinsprutor

                                        Insulinsprutor

Blodsocker mätare

                                   Blodsocker mätare

Min lillasyster fick diabetes när hon var 4 år, det började med att hon fick feber, och ville inte äta någonting. Hon vägrade att dricka också så då tog mamma med henne till sjukhuset där dom tog urinprov och blodsocker.

Det visade sig snabbt att hon hade fått diabetes.

För blodsocker mätaren kunde inte visa vad hon hade i socker då att det var alldeles för högt.

När hon väl var inlagd så fick vi prova på att ta blodsocker, sen efter ett tag fick vi lära oss att sticka med sprutor i apelsiner.

Det min lillasyster tycker om att leva med diabetes är:

"I början var det mycket att man skulle äta på en viss tid. Men med åren har det ändrats. Jag äter ju fortfarande ganska regelbundet men att det kan dröja lite längre mellan gångerna." 

"Det jobbigaste med diabetes är att jag måste ta sprutor några gånger om dagen."

Det där med sockerfritt eller vanligt?
"- vanligt! Så är det för mig i alla fall. Jag äter vanligt godis när jag är sugen. Jag tar bara extra insulin  vid dom tillfällena."

Av: Joossse

Datum för publicering

  • 2007-10-24
Annons:
[Quellii]
2007-10-24 22:55
#1

Superbra! :D Din första artikel *Wohoo* :D

Tina-A
2007-10-25 11:05
#2

Jättebra artikel!

.: Dance like there is no tomorrow :.

[Lyssna på någon av mina låtar -
”Jag är en liten bajskorv” på Spotify]

Joossse
2007-10-25 19:39
#3

Tack ; )

Sotis
2007-10-27 21:41
#4

En jätte bra artikel. En i min klass har faktikst diabets så det var jätte bra att jag kunde läsa om det!

[SvenA]
2007-10-28 18:28
#5

Det finns ett sakfel i artikeln diabetes jan inte botas utan man kan bara hålla den i schack en gång diabetiker alltid diabetiker oavsett typ .Och även de flesta typ 2 diabetiker hamnar i den situationen att man måste böja med insulinsprutor men det kan dröja upp till 10-15 år innan man behöver börja med sprutor.

En av de viktigaste sättet att inte lösa ut sin diabetes om den ligger latent är att sluta röka och motionera så att man inte lägger på sig en massa extrakilon.

Sara
2007-10-30 16:00
#6

Min mamma har diabetet typ 2 i ca 20 år, hon är 53 år nu.

Jag undrar om man pga diabetes kan få svårt att använda händerna, få skakningar i händer och kropp, bli seg att prata med (alltså tar lång tid ge svar) osv?

Sara

Annons:
[SvenA]
2007-11-05 16:14
#7

Det kan vara följd av diabetsen man får ofta dålig blodcirkulation efter en längre tids diabetes men för att vara på säkra sidan är det bäst att kontakta en läkare som kan avgöra vad det beror på. Om man går med för höga blodsockervärden kan man få en massa konstiga symptom och efter 20 år blir det mer vanligtmed olika krämpor om man inte håller sjukdommen under kontroll.

Maja
2007-11-07 23:23
#8

Jag har haft typ 1 nu i snart två år.. I början så gick det superbra, låg mellan 5-8 i stort sett hela tiden, nu har det dock blivit helknas.. :/ Låg på 30 för inte allt för länge sedan, efter att ha deltagit på en idrottslektion och adrenalinet gått igång.. Äuhm..

Pasi
2007-11-09 10:57
#9

Diabates typ2 är "farligt". Det så kallade naturalförloppet är inte trevligt….övervikt, hjärtkärlsjukdomar osv…..metabola syndromet!
Det finns idag (vad jag vet) bara ett sätt att bota det och det är genom att låta bli att äta mat som höjer blodsockret.

Upp till toppen
Annons: