Annons:
Etiketterstress-och-utbrändhetartiklar
Läst 8603 ggr
Martin
2008-04-19 21:46

<u>Mental hälsa - En artikelserie</u>

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Världshälsoorganisationen (WHO) definierade 1948 hälsa enligt; "<i>ett tillstånd av fullständigt fysiskt, psykiskt och socialt välbefinnande, och ej enbart ifrånvaro av sjukdom eller handikapp</i>". Ändå är det först nu, 60 år senare, som det blir vanligare att prata om just det psykiska och sociala välbefinnandet och inte bara att kroppen mår bra.<p> Jag tänker i ett antal artiklar fokusera på just den mentala hälsan, och här är en introduktion till artikelserien.

Som jag skrev i ingressen så har jag tänkt skriva några artiklar med fokus på den mentala hälsan. Dvs det som WHO skriver om när de definierar hälsan, men som vi lätt glömmer bort.

När folk frågar hur man mår, så svarar man oftast "bra" om man är frisk samt inte har ont någonstans. Men - man kanske går och är orolig eller mår psykiskt dåligt på grund av någon jobbig situation, antingen på jobbet eller privat. Mår man då bra - egentligen? Nej - det gör man inte (i mitt tycke). Likadant så är det ofta så att det man inte ser - glömmer man bort. Och den psykiska ohälsan - som antingen har blivit vanligare eller som man ser mer av för att man pratar mer om den är svår att upptäcka. Det innebär att vi alla som individer har ett stort ansvar. Dels för oss själva och vårt eget välbefinnande, men även för att vara uppmärksamma på vår omgivning, våra nära och kära - så att de också är i balans och mår bra.

Jag skall också säga att jag har ingen utbildning i ämnet, utan är självlärd. Det jag skriver och kommer att skriva är egna tankar och idéer, men jag kommer att försöka ha med så mycket litteratur- och källhänvisningar som jag kan. Mitt intresse för ämnet började med mental träning med fokus på idrottsprestationer, men har sedan breddats till att mer och mer gälla även vardagliga situationer, både privat och i arbets- och studielivet.

Hur en person skall göra för att må bra, fysiskt och psykiskt är också individuellt, men jag kommer att ta upp olika exempel på metoder så kan var och en själv läsa, tänka, pröva och se vad som passar dem bra. Vissa blir avslappnade och mår bra av en skogspromenad. Andra blir väldigt stressade av det och sitter hellre på ett café vid en välbesökt gågata i en storstad. Inget sätt är fel - båda är rätt - utifrån den enskilda individen.

Kollevik, Blekinge Skärgård. En miljö som får mig avslappnad och att känna mig tillfreds med livet.

Kollevik, Blekinge Skärgård. En miljö som får mig avslappnad och att känna mig tillfreds med livet.

Mental hälsa är ett diffust ämne, och det kommer ni också att märka. Vissa metoder för att nå fram till ett psykiskt välbefinnande anser att det sättet är det andra - andra metoder är öppna för oliktänkande beroende på att personer är olika.

Riktigt hur många artiklar det blir i den här "artikelserien" vet jag inte än - det beror lite på läsarna också. Ni får gärna skriva pm eller i diskussionsforumet vad ni vill ha mer eller mindre av - dela med er av era erfarenheter av olika metoder - eller kanske till och med ifrågasätta att man behöver "träna mentalt".

Några punkter jag har tänkt ta upp är i alla fall:

  • Stress och press - Gott eller ont?

  • Tankesätt - Kan vi påverka med tanken?

  • Avslappning och meditation

  • Självkännedom

  • Utbrändhet / Att gå in i väggen

  • Mental träning/förberedelse (idrott/yrke/privat)

Många av de här sakerna går hand i hand, och det är inte säkert att jag efterhand som jag skriver artiklar kommer att skriva dem i denna ordningen, eller att det blir dessa uppdelningarna. Avslappning och meditation är ju t.ex. sätt att hantera stress och press, vilket även en god självkännedom kan vara. Har ni som läsare förslag på andra saker ni vill att jag tar upp eller saker ni vill fördjupa er i så föreslå gärna det - om jag känner att jag har kunskap och möjlighet så tar jag upp det också. Det är trots allt för er skull jag gör den här artikelserien.

Dovhjorten i Torups hjorthägn (någon mil utanför Malmö) har upptäckt fotografen. Är den stressad, eller bara spänd? Är det sak samma, eller två olika saker?

Dovhjorten i Torups hjorthägn (någon mil utanför Malmö) har upptäckt fotografen. Är den stressad, eller bara spänd? Är det sak samma, eller två olika saker?

Jag kommer i artiklarna framöver även att ta upp lite om självförtroende - går det att förbättra? Är det viktigt för det psykiska välbefinnandet att ha ett bra självförtroende? Kan man förbättra det, genom att jobba med positiva tankar som stärker oss själv? Hur kan vi hjälpa våra medmänniskor som mår psykiskt dåligt?

Vad tycker ni, är det här ett ämne ni tycker det skall bli intressant att läsa om? Som jag redan skrivit - jag är väldigt nyfiken på att läsa era tankar och reflektioner. Vill ni inte skriva på forumet - skicka pm. Jag lovar att ni och era tankar stannar hos mig - jag tänker inte berätta om det för någon annan. Får jag mycket feedback från er så blir det också enklare - och roligare - att vinkla artiklarna så att det blir ett intressant och givande innehåll, så sjung nu ut om vad ni vill läsa så ser jag vad jag kan göra!

Relaterade länkar

Av: marnyman

  • [Personlig sida](javascript:void top.ShowProfile('marnyman'))
  • [Kontakta](javascript:void top.ShowProfile('marnyman', 'Contact.aspx'))

Datum för publicering

  • 2008-04-19

mvh Martin

Annons:
Maria
2008-04-19 22:04
#1

Detta var ett strålande initiativ… Hinner inte reflektera mer just nu, återkommer…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

[Quellii]
2008-04-21 21:19
#2

Jag är ju som sagt väldigt intresserad, och ser framemot artiklarna! :)

Martin
2008-04-22 02:46
#3

Kul att det finns intresse! Jag skall försöka att prestera en ny artikel / vecka, så får vi se om det blir 3, 4 eller kanske 5 artiklar i ämnet. Vem vet - finns det stort tryck och intresse hos er så kanske jag hittar mer som jag känner att jag kan skriva om.

mvh Martin

Maria
2008-04-22 22:42
#4

Jag har lite tankar om utbrändhet/att gå i väggen.

Jag vet att detta är ett begrepp inom psykiatrin men då kallas det ofta utmattningsdepression. Det är ett fruktansvärt tillstånd att drabbas av och det tar år att läka, men det går.

Vad jag vänder mig emot  är att detta begrepp ofta "missbrukas" när det gäller sk. vanliga depressioner som i själva verket är något annat. Vem som helst kan drabbas av en depression och det behöver inte ha "hänt" någonting utan man kan bli sjuk ändå. Att kalla det för "att gå i väggen" gör att det "låter lite bättre". Att ha "bränt ut sig" så att man blir sjuk är lite mer godtagbart än att "bara" vara deprimerad utan anledning.

Jag tycker detta är synd. Det gör att det fortfarande är förknippat med skam att bli deprimerad. Att kalla det för "nya" ord som gör tillståndet lite mer fysiskt är en otjänst tycker jag.

Bara lite funderingar…

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Martin
2008-04-22 23:11
#5

Jag håller absolut med dig. Jag har själv sett folk som gått in i väggen / blivit utbränd (i dessa "rätta" bemärkelse så att säga) och vet hur illa det är.

Det här med att det är skamligt med depressioner och att behöva någon att prata med - det var en bra vinkling. Kommer att ta upp det också på något sätt, får se om det blir en egen eller en del av en artikel. Jag har många tankar om det.

Jag tror inte att folk (alla) medvetet missbrukar begreppet - jag tror det är okunskap som gör att de säger att de gått i väggen.

Det är väl ett litet modeord, och folk vet inte riktigt alltid vad det står för. Trist - för det innebär ju lite att de som verkligen är drabbade får en släng av att "det där är inte så farligt, det där har jag också haft" när de sedan kommer tillbaka snabbare.

mvh Martin

Maria
2008-04-23 20:30
#6

Hej igen.

Många människor mår ju som du redan skrivit psykiskt dåligt på olika sätt och att ha någon att prata med kan vara guld värt. Tyvärr så är det långa köer inom vården till terapi av olika slag. Söker man sig privat så kostar det en massa och alla har inte den möjligheten.

Därför skulle jag bara vilja informera om att de flesta kyrkor har samtalsmöjligheter av olika slag. Det finns grupper och enskilda samtal. De flesta präster och diakoner har utbildning inom själavård och terapi. Sjukhuskyrkor har också möjligheter till samtal. I Göteborg har Stadsmissionen möjligheter att få samtalsterapi.

Detta är dessutom alldeles gratis. Många är rädda för att det "predikas" för mycket men här handlar det ju inte om religion utan själavård så jag skulle varmt rekomendera denna form om man inte har ekonomiska möjligheter.

Ser fram emot dina artiklar Marnyman. Tankesätt och självkännedom är spännande ämnen tycker jag.

/Maria

Det är bara med hjärtat som man kan se ordentligt. Det viktigaste är osynligt för ögonen"
Ur Lille Prinsen.

Annons:
Mandysan
2008-04-23 21:59
#7

Även jag tycker att detta ska bli spännande :) Har ju själbv mått psykiskt/mentalt dåligt…

Martin
2008-05-02 17:21
#8

Hmm, helt plötsligt syns inte mina bilder? Får se om jag kan komma på varför…

mvh Martin

Upp till toppen
Annons: