Annons:
Etiketterallmänt-övrigtartiklar
Läst 7890 ggr
Mandysan
8/3/08, 9:53 AM

Vikten av en hälsosam arbetsmiljö

Bild 1. Klicka för att öppna i full storlek.

Hur viktigt är det med en god arbetsmiljö för arbetstagaren, arbetsgivaren och samhället?

Generellt sett innebär en dålig arbetsmiljö i värsta fall bestående men i form av en skada psykiskt eller fysiskt för arbetstagaren. I så fall får arbetstagaren lägre inkomst (i form av sjukpension) vilket gör det svårare att klara sig. Arbetstagaren känner ofta även en utanförskap, att den parasiterar på samhället. Detta medför ofta även att den psykiska hälsan påverkas.

För arbetsgivaren innebär det att den får mindre arbetskraft, alltså mindre produktion. En arbetsplats med dålig arbetsmiljö har även svårare att ny rekrytera personal. Lägre produktion innebär lägre lönsamhet vilket medför att arbetsgivaren måste höja priserna för att kunna få sitt företag att gå runt.

För samhället innebär det att folk inte längre kan handla så mycket, de som har det dåligt ställt kan få det ännu värre och allt fler kan inte längre bidra till samhället. Det medför att staten får in mindre pengar i form av skatt och utgifterna blir större. Alltså blir det mindre pengar till viktiga samhällsfunktioner, till exempel skola och äldrevård. Landet blir allt fattigare och måste i värsta fall ta dryga lån.

Slutsatsen man kan dra är att en god arbetsmiljö är viktig för hela samhällets överlevnad och är alltså något alla arbetsgivare bör aktivt jobba på att förbättra.

Annons:
[Quellii]
8/5/08, 2:18 PM
#1

Så sant så :)

Maja
1/6/09, 5:25 PM
#2

Ouff, har precis skrivit två uppsatser om just detta ämne på universitetet nu. Intressant och lärorikt!

Chestnut
1/6/09, 7:11 PM
#3

#2 Detta var en inlämningsuppgift i skolan för min del ;) Fick MVG på denna, blev hyffsat nöjd :D

Med vänliga hälsningar
Chess

Maja
1/6/09, 9:08 PM
#4

Bra jobbat tjejen! :)

Chestnut
1/8/09, 8:07 PM
#5

#4 Tack! :D Var så kul att se lärarens min, det är inte mitt starkaste ämne direkt^^

Med vänliga hälsningar
Chess

Upp till toppen
Annons: